Avaruusalukset

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Hömppäpedian hömppäuniversumi sisältää lukuisia avaruusaluksia eikä niitä saatu mahtumaan Ensyclopedia Galacticaan, joten tämä artikkeli esittelee niiden perustiedot.

Avaruusalustyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiulottuvuudessa tavataan hyvin monenlaisia eri avaruusaluksia, jotka eroavat käyttötarkoitukseltaan, teknologialtaan, kooltaan ja muotoilultaan. Alla on esitelty joitakin yleisiä avaruusalustyyppejä karkeasti kevyestä raskaimpaan. Aluksille annetut kokoarvot ovat viitteellisiä; suurin osa tyypin aluksista osuu niiden piiriin, mutta alusten funktio määrittää niiden koon, ei toisinpäin. Useimmat avaruusalukset ovat muodoltaan pitkulaisia tai nuolimaisia, ja "pituus" viittaa niiden mittaan niiden laajimmalla akselilla, joka tyypillisesti on päämoottoreista aluksen perässä sen nokkaan.

  • Kapseli (pod) on hyvin pieni ja vain rajallisesti liikkumakykyinen alus. Niiden pituus jää useimmiten alle 10 metrin ja massa kymmeniin tonneihin.
    • Pelastuskapseli (escape pod) on tarkoitettu miehistön ja matkustajien poistamiseen vahingoittuneesta, vallatusta tai muuten hylättävästä aluksesta. Ne eivät useimmiten ole itse kykeneviä liikkumaan kuin lyhyitä matkoja, vaan niiden on odotettava pelastusalusta.
    • Laskeutumiskapseli (landing pod) ja pudotuskapseli (drop pod) kuljettavat matkustajia ja rahtia planeettojen pinnalle tavallisesti yksisuuntaisesti. Nimensä mukaisesti pudotuskapseli liikkuu nopeammin ja laskeutuu rajummin[1], ja on tyypillisempi sotilaskäytössä.
    • Huoltokapseli (maintenance pod) on tarkoitettu avaruusalusten korjaamiseen ja huoltamiseen avaruudessa, ja on useimmiten varustettu robottokäsivarsilla tai muilla vastaavilla.
    • Valtauskapseli (breaching pod) on tarkoitettu telakoitumaan vihollisalukseen ja tekemään reikä sen panssariin valtausjoukkojen sisäänpäästämiseksi.
  • Hävittäjä (fighter) on pienikokoinen, useimmiten yhden, joskus kahden hengen miehittämä lyhyen matkan sota-alus, jotka on tarkoitettu taistelemaan muita kevyitä aluksia vastaan ja antamaan hajautettua tulitukea suuremmille. Niiden tyypillinen pituus on alle 30 metriä ja massa alle tuhat tonnia.
    • Torjuntahävittäjä (interceptor) on suurempi ja raskaampi hävittäjä, joka on tarkoitettu muiden hävittäjien tuhoamiseen.
    • Tiedustelija (reconnaisance fighter) on kevyesti aseistettu tai aseistamaton, nimensä mukaisesti tiedusteluun ja tulenohjaukseen tarkoitettu hävittäjä.
    • Pommittaja (bomber) kantaa ohjuksia, torpedoja tai muita suurempien alusten vahingoittamiseen kykeneviä aseita.
    • Peitsialus (lancer) on samankaltainen, mutta kantaa jonkinlaista ylimitoitettua asetta, kuten raskaampaa lasertykkiä, hiukkassädettä tai massa-ajuria.
  • Sukkula (shuttle) on kevyt, lyhyen matkan kuljetusalus, usein siviilikäyttöön tarkoitettu ja korkeintaan vain kevyesti aseistettu. Koska sukkuloissa ei tarvitse olla samanlaista sotavarustusta kuin hävittäjissä, niissä jää enemmän tilaa miehistölle sekä rahdille tai matkustajille. Sukkulat ovat tyypillisesti pituudeltaan yli 30 metriä ja massaltaan yli tuhat tonnia.
    • Lautta (ferry) on yhden painovoimakaivon sisällä, kuten planeetan pinnan ja kiertoradan tai kiertoradalla olevien avaruusalusten tai -asemien välillä liikennöintiin tarkoitettu sukkula.
    • Pinnaasi (pinnace) on suuremman aluksen mukanaan kantama sukkula, jota usein käytetään tarvikkeiden ja vieraiden kuljettamiseen.
    • Kutteri (cutter) on itsenäisesti liikkuva pidemmän matkan sukkula, jotka ovat yleisiä erityisesti lainvalvontatehtävissä.
    • Tykkivene (gunboat) on sotilaskäyttöön tarkoitettu, aseistettu sukkula.
    • Pudotusalus (dropship) on myös sotilaskäyttöinen sukkula, joka on tarkoitettu joukkojenkuljetuksiin sota-alueilla.
  • Yksiöalus (singleship) on sukkulan kaltainen, pienen miehistön tai jopa vain yhden olennon ohjattavaksi soveltuva, mutta interstellaarisille matkoille kykenevä alus. Ne ovat harvinaisia ja kalliita, mutta erilaisten yliäveriäiden eksentrikkojen, joilla on varaa sellaisen teetättämiseen, sekä sellaisen varastaneiden, lahjaksi saaneiden tai korttipelissä voittaneiden seikkailijoiden suosiossa.
  • Korvetti (corvette) on kevyemmän luokan sota-alus, jolla on kuitenkin on useamman hengen miehistö erotuksena hävittäjistä. Ne on tarkoitettu lyhyelle matkalle erilaisiin saatto- ja partiotehtäviin sekä antamaan kevyttä tulitukea taistelussa. Niiden aseistus painottaa tyypillisesti kevyitä aseita ja pistepuolustusta. Korvetti on useimmissa tähtilaivastoissa kevyin alus, jolla voi olla pitkän matkan hyperajo. Ne ovat hävittäjiä kookkaampia, mutta jäävät kuitenkin sadan metrin pituuden alle ja ovat massaltaan alle kymmenen tuhatta tonnia.
    • Sluuppi (sloop) on pitkän matkan korvetti tai pienoiskokoinen frigatti, joka soveltuu partioon ja saattoon, mutta ei tueksi suuremmissa taisteluissa.
  • Jahti (yacht) on sukkulaa suurempi, nopea pitkän ja keskipitkän matkan siviilialus, joita useimmiten tavataan yksityisinä luksusaluksina.
  • Fregatti (frigate) on keskiraskas tähtialus; se on korvettia raskaampi, mutta esimerkiksi risteilijää paljon kevyempi. Fregatteja käytetään tyypillisesti itsenäisissä partiointi- ja tiedustelutehtävissä pitkillä ja keskipitkillä matkoilla. Korveteista poiketen fregateilla on useimmiten enemmän pitkän matkan aseita. Fregattien pituus on tyypillisesti sadasta kolmeensataan metriä ja massa kymmenestä tuhannesta puoleen miljoonaan tonnia.
  • Rahtialus (freighter) on nimensä mukaisesti planeettain- ja tähtienvälisen rahdin kuljettamiseen tarkoitettu alus, joka muistuttaa tukialusta, mutta siviilikäytössä. Rahtialuksilla voi olla kevyt AT-aseistus avaruuspiraattien varalta.
    • Saarronmurtaja (blockade runner) on nimitys piraattien ja salakuljettajien suosimille nopeille ja usein hiukan raskaammin aseistetuille rahtialuksille, jotka on tarkoitettu pakenemaan korvetteja, kuttereita ja muita valvonta-aluksia.
    • Huoltoalus (tender) on rahtialus, joka on tarkoitettu kuljettamaan polttoainetta, varusteita ja miehistöä muille aluksille.
  • Tukialus (carrier) on raskas sota-alus, jonka tarkoituksena on toimia hävittäjien ja muiden kevyiden alusten kantajana taistelussa. Hävittäjiä voidaan varastoida, kuljettaa ja huoltaa suurissa määrin tukialuksen hangaareissa. Omalta aseistukseltaan tukialukset ovat kuitenkin yleensä kevyitä, ja niissä on yleensä vain muutama AT-patteri. Ne ovat tyypillisesti mitoiltaan suuria, mutta massaltaan kevyitä, sillä suurin osa niiden tilavuudesta on hangaaritilaa.
    • Kevyt tukialus (light carrier) tai saattotukialus (escort carrier) on pienempi tukialus, joka kuljettaa tyypillisesti yhtä hävittäjälaivuetta ja mahdollisesti paria sukkulaa, ja on tarkoitettu tukemaan fregatteja ja kevyitä risteilijöitä tai toisinaan partioimaan itsenäisesti.
    • Laivastotukialus (fleet carrier) on suurempi tukialus, joka operoi suurempien laivasto-osastojen mukana, ja voi hävittäjien ja sukkuloiden lisäksi kyetä kuljettamaan korvetteja.
    • Iskutukialus (strike carrier) on tarkoitettu kantamaan hävittäjiä nopeita, strategisia hyökkäyksiä varten ja hyökkäystukialus (assault carrier) pudotusaluksia ja -kapseleita planeetoille hyökkäämistä varten. Molemmat ovat tyypillisesti muita tukialuksia raskaammin panssaroituja.
  • Monitorialus (monitor ship) on raskaan pääaseen, kuten ionikanuunan tai fotonitykin, ympärille rakennettu, fregatin tai risteilijän kokoinen sota-alus, joka kykenee tekemään huomattavaa vahinkoa raskaille sota-aluksille ja linnakkeille pitkän matkan päästä, mutta on panssaroinniltaan ja muulta aseistukseltaan vähäinen. Monitorialusta tehtävänkuvaltaan vastaavaa, suurta määrää ohjuksia tai torpedoja kantavaa alusta nimitetään arsenaalialukseksi (arsenal ship).
  • Risteilijä (cruiser) on suurikokoinen ja raskas sotilaskäyttöön tarkoitettu alus, joka voi operoida hyvin monenlaisilla eri tehtävillä itsenäisestä partiosta ja interdiktiosta suurempien alusten tukemiseen ja saattamiseen, ja voi kantaa mukanaan pientä määrää tähtihävittäjiä. Ne ovat useimpien laivastojen keskeisin alustyyppi, ja esimerkiksi vähäisemmillä hypervalloilla ei välttämättä ole niitä raskaampia alustyyppejä lainkaan. Niiden tyypillinen pituus on 300 metristä täyteen kilometriin ja massa miljoonia tonneja.
    • Termit kevyt risteilijä (light cruiser) ja raskas risteilijä (heavy cruiser) voivat viitata kokoon tai aseistukseen, mutta useammin tehtävänkuvaan kevyen risteilijän soveltuessa paremmin itsenäisiin pitkän matkan tehtäviin ja raskaan risteilijän raskaampaan taisteluun.
    • Iskuristeilijä (strike cruiser) on raskaasti aseistettu risteilijä, joka on tarkoitettu suorittamaan strategisia yllätyshyökkäyksiä vihollisen selustaa tai huoltojoukkoja vastaan.
    • Hyökkäysristeilijä (assault cruiser) on planeettojen valloituksessa ja astrolinnakkeita vastaan taistellessa käytetty risteilijätyyppi, joka usein on tarkoitettu laskeutumaan planeetan pinnalle.
    • Panssariristeilijä (armoured cruiser) on toisinaan nähty risteilijätyyppi, joka on suojattu kyllin vahvasti, jotta se kykenee selviämään taistelulaivojen välisistä taisteluista.
    • Suurristeilijä (grand cruiser) on kaikkein suurimmista, taistelulaivaa muistuttavista risteilijätyypeistä käytetty harvinaisempi nimitys.
  • Risteilyalus (cruise ship) tai linjuri (liner) on risteilijän kokoluokkaan osuva ja usein sellaista rungoltaan muistuttava, mutta siviilikäyttöinen alus, joka on tarkoitettu kuljettamaan suuria määriä matkustajia mukavasti pitkillä avaruusmatkoilla. Silloin kun termien välillä tehdään ero, on linjuri tyypillisesti nopeampi ja tarkoitettu suorille reiteille, risteilyaluksen ollessa hitaampi, mukavampi, ja tehdessä enemmän pysähdyksiä.
  • Suuralus (capital ship) ei ole alustyyppi itsessään, vaan nimitys tähtilaivaston suurimmille normaalissa käytössä oleville alustyypeille, jotka ovat välttämättömiä sen strategialle ja jotka usein muodostavat sen taisteluvoiman pääosan. Yleisesti suuraluksiksi voidaan katsoa taistelulaivat, taisteluristeilijät, suuremmat tukialukset ja toisinaan raskaimmat risteilijät sekä niitä suuremmat alukset, mutta yksittäisten laivastojen kohdalla määritelmä riippuu sekä aluskannasta - jos esimerkiksi laivastolla ei ole risteilijää suurempia aluksia, voitaisiin sen risteilijät katsoa suuraluksiksi - että doktriinista - jos esimerkiksi laivasto painottaa vahvasti tähtihävittäjätaistelua, katsottaisiin luultavasti sen pienemmätkin tukialukset suuraluksiksi.
  • Tähtituhooja (star destroyer) on raskaan tai ultraraskaan luokan sota-alus, joka pystyy täyttämään sekä tukialuksen että risteilijän roolit taistelussa, ja on aseistettu myös piirityksiä ja maakohteiden pommituksia varten. Tähtituhoojat ovat GigaCorpin innovaatio, jonka jotkin muut tähtivallat galaksin sotien jälkeisellä kaudella kopioivat. GigaCorpin tähtituhoojat ulottuvat kevyeksi risteilijäksi luokiteltavasta, 500 metriä pitkästä Alfa-luokasta taisteluristeilijäksi luokiteltavaan 2 kilometrin pituiseen Delta-luokkaan. Vielä tätä suurempi on supertähtituhooja.
  • Taistelulaiva (battleship) on risteilijää raskaampi, erittäin raskaasti panssaroitu ja aseistettu taistelualus, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu suuriin laivasto-osastojen välisiin taisteluihin. Taistelulaivat ovat ylivoimaisia kaikkia itseään pienempiä aluksia vastaan, ja muodostavat useimpien kybervaltojen ja ylempien hypervaltojen laivastojen kovan ytimen. Kyky pitää yllä tarpeeksi suurta määrää taistelulaivoja on liki välttämättömyys varteenotettavalle sotilasmahdille. Taistelulaivat eivät sovellu itsenäisiin operaatioihin, vaan tarvitsevat tuekseen erilaisia saattajia ja huoltoaluksia. Niiden tyypillinen kokoluokka on kilometri tai enemmän ja massa kymmenen miljoonaa tonnia tai yli.
    • Raatelija (mauler) on nimitys taistelulaivoille, joilla on poikkeuksellisen raskas, dreadnoughtien, suurten linnakkeiden ja planetaaristen suojakilpien vahingoittamiseen tarkoitettu pääase.
  • Taisteluristeilijä (battlecruiser) on risteilijän ja taistelulaivan välimuoto, jolla on jälkimmäisen koko ja aseistus mutta ensiksimainitun tehtävänkuva. Risteilijän tapaan ne suorittavat pitkiä, itsenäisiä tehtäviä sekä tukevat taistelulaivoja, ja voivat toimia risteilijälaivueiden johtoaluksina. Itsenäisen toimintakyvyn vaateiden vuoksi ne voivat olla jopa vastaavia taistelulaivoja suurempia, mutta tasapainoisemman aseistuksena ja yleensä kevyemmän panssarointinsa vuoksi eivät pärjää sellaiselle suorassa taistelussa. Useimmilla merkittävillä tähtivaltioilla on sekä taisteluristeilijöitä että taistelulaivoja, ja se, kumpia ne suosivat, riippuu niiden strategisista tarpeista.
  • Suurlinjuri (grand liner) ja megarahtialus (megafreighter) ovat galaktisille tai intergalaktisille matkoille tarkoitettuja, äärimmäisen raskaita kuljetusaluksia. Megarahtialus kuljettaa pääasiassa rahtia, suurlinjuri sekä rahtia että matkustajia.
  • Supertukialus (supercarrier) on taistelulaiva- tai dreadnought-luokan tukialus, joka kykenee kantamaan mukanaan kokonaisia pieniä laivastoja sekä risteilijäkoon aluksia.
  • Dreadnought on vielä taistelulaivaakin suurempi ja raskaampi sota-alus. Suurten tähtivaltioiden avaruuslaivastojen lippulaivat ovat usein dreadnought-luokkaa, ja ylemmillä kybervalloilla voi olla niitä kymmeniä tai satoja. Koon lisäksi tyypillä ei ole tarkkoja kriteerejä. Dreadnought-kokoluokan katsotaan alkavan viiden kilometrin pituudesta ja miljardin tonnin massasta.
    • Superdreadnought on epävirallinen nimitys ensimmäisen Universumin sodan aikana yleistyneelle, vielä perinteistä dreadnoughtiakin suuremmalle ja raskaammin aseistetulle alustyypille. Yleensä superdreadnoughtiksi lasketaan mikä tahansa sota-alus, joka on noin kymmenen kertaa suurempi kuin keskimääräinen normi-dreadnought, mutta toimii erotuksena taisteluplaneetasta funktionaalisena osana suurempaa laivasto-osastoa sen sijaan, että olisi varsinainen avaruuslinnoitus.
  • Supertähtituhooja (super star destroyer) on dreadnought-kokoluokan tähtituhooja. GigaCorpilla on niitä käytössään kahdenlaisia: varsinaisia supertähtituhoojia eli Super-luokan tähtituhoojia, joiden pituus on kymmenen kilometriä, sekä pienempiä, pituudeltaan viisikilometrisiä Epsilon-luokan tähtituhoojia. Ensiksimainittuja käytetään GigaCorpin galaktisten kvadranttilaivastojen lippulaivoina, jälkimmäisiä lippueryhmien ja kvadranttilaivastoista erotettujen taistelulaivastojen johtajina.
  • Maailma-alus (worldship) on keinotekoisen ekosysteemin sisällään pitävä erittäin suurikokoinen alus, joka on tarkoitettu äärimmäisen pitkille avaruusmatkoille (esim. galaksien väliset matkat matalan luokan hyperajolla). Ne voivat kuljettaa tai toimia pysyvinä koteina kokonaisille kansakunnille. Useimmiten maailma-aluksia ei aseisteta muuten kuin korkeintaan meteorien torjuntaa varten.
  • Taisteluplaneetta (battlestar) on raskaimman mahdollisen luokan sota-alus, jollaisen rakentamiseen vain harvoilla tahoilla on valmiuksia tai tarvetta. Ne operoivat enemmänkin liikkuvina linnakkeina tai tukikohtina, jotka voivat toimia emoaluksina kokonaisille laivastoille. Pienimmätkin taisteluplaneetat ovat tyypillisesti kymmenien kilometrien pituisia, ja suuremmat voivat olla kokonaisten planeettojen kokoisia.
    • Planeetantappaja (planet killer) on lempinimi toisinaan nähdylle taisteluplaneettatyypille[2], joka on aseistettu jollakin keinolla tuhota tai aiheuttaa massatuhoa kokonaisille maailmoille.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkeellisimmat teknologiset avaruusalukset tulevat mahdollisiksi teknologian tasolla 5, ja tähtienvälinen matkailu viimein tasolla 8. Yliluonnollisia tai orgaanisia avaruusaluksia voidaan tavata myös alhaisemmilla teknologian tasoilla.

  • Propulsio: Eli mitä alus käyttää liikkumiseen. Alkeellisissa avaruusaluksissa on tyypillisesti kemialliset moottorit. Kehittyneemmät voivat käyttää esimerkiksi ionimoottoreita, aurinkopurjeita tai plasmamoottoreita. Vielä kehittyneemmissä aluksissa on usein antimaterium-, fotoni-, energia- tai gravimetriset moottorit, tai jotakin vielä eksoottisempaa.
  • Voimanlähde: Pienet alukset eivät välttämättä tarvitse erillistä voimanlähdettä vaan ainoastaan varastointikeinon, mutta hiukankin suuremmissa aluksissa on useimmiten reaktori, joka voi käyttää fissiota, fuusioita tai materia-antimateria-annihilaatiota. Jos aluksessa on korkeaenerginen moottori, se voi käyttää sen tuottamaa voimaa myös muihin järjestelmiinsä. Toisissa propulsio ja voimanlähde ovat erikseen.
  • Hyperajo: Tähtienvälisen matkustuksen perusedellytys, ellei ole todella pitkäpinnainen. Hyperajoja on useita eri tyyppejä, joista kerrotaan tarkemmin pääartikkelissa. Osa hyperajotyypeistä voi lisäksi toimia tavallisena propulsiona.
  • Suojaukset: Siviilikäyttöönkin tarkoitetuissa avaruusaluksissa on oltava jonkinasteinen panssari mikrometeoreja, avaruuspölyä ja kosmista säteilyä vastaan, ja sota-alusten olisi lisäksi kyettävä kestämään vihollisen tulitusta tarpeeksi kauan ehtiäkseen vastata tuleen tai vetäytyä. Korkeammilla teknologian tasoilla suojakentät korvaavat aineelliset panssarit siviilikäytössä. Sota-aluksissa panssarit säilyvät, ja kehittyvät metallista plasteräkseksi, eksoottisiksi hiilikuiduiksi, nanolaminaateiksi tai kvanttitiivisteiksi.
    • Suojakentät: Ovat ei-aineellisia tai puoliaineellisia esteitä, jotka suojaavat alusta eristämällä sen ympäristöllisistä uhista ja vihollistulesta. Niitä on monenlaisia: osa sähkömagneettisia, osa energia-, hiukkas- tai painovoimapohjaisia. Useimmat yleisessä käytössä olevat suojakenttägeneraattorit luovat monikerroksisen, yhdistetyn kentän, joka tarjoaa enemmän tai vähemmän kaikenkattavan suojan yleisimpiä vaaratekijöitä vastaan.
    • Pistepuolustus viittaa avaruusalusten kykyyn ampua liian lähelle eksyvät meteorit, projektiilit tai pienemmät alukset alas ennen kuin ne saavuttavat aluksen. Pistepuolustukseen käytettyjä aseita nimitetään AT- eli avaruustorjuntatykeiksi riippumatta niiden tarkasta toimintaperiaatteesta.
  • Sensorit: Avaruusalusten sensorit jakaantuvat passiivisiin, jotka vain vastaanottavat signaaleja, ja aktiivisiin, jotka lähettävät itse signaalin ja katsovat, miten se kimpoaa takaisin. Aktiivisia sensoreita nimitetään joskus skannereiksi, etenkin silloin, kun niiden on tarkoitus palauttaa tarkkaa tietoa yksittäisistä kohteista. Matalan tason sensorit käyttävät elektromagneettisen säteilyn eri aallonpituuksia. Korkeateknologisissa aluksissa on lisäksi energiailmaisimia, painovoimamittareita, aliavaruustutkia ja hiukkashavaitsimia.
  • Aseet: Pitkillä matkoilla laserit ovat hallitsevia. Lisäksi avaruusaluksissa voi olla erilaisia ohjuksia, pommeja ja torpedoja, hiukkassäteitä, raide- ja käämitykkejä sekä massa-ajureita ja muita kineettisiä aseita, plasmalaukaisimia, energia-aseita, avaruuskastereita, musta-aukko-generaattoreita, elektronimurskaimia, todellisuusvääristimiä, robottikäsivarsia, mörssäreitä, katapultteja, lonkeroita, bassovahvistimia, mielenhallinta-antenneja, Vaasan Ruispaloja, paperilennokkeja, jne.
  • Elossapito: Ellei miehistö kykene selviämään tyhjiössä, avaruusaluksessa on oltava kylliksi happea, vettä ja ravintoa (tai mitä miehistön bio- tai abiologia sitten vaatiikin) jotta se pysyisi hengissä. Lyhyen kantaman tai alhaisen teknotason alukset kantavat tarveaineet mukanaan, muissa on järjestelmät, jotka kykenevät tuottamaan ja kierrättämään hengitysilmaa, juomavettä ja ruokaa aluksensisäisesti. Tämä tarkoittaa usein vesipuutarhoja tai leväviljelmiä.

Luettelo tärkeimmistä avaruusaluksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Pituus Tyyppi Käyttötarkoitus Aseistus & varustus Muuta
Tähtihävittäjä 3-40 m Hävittäjä Sota Kaksi tai useampi lasertykkiä, , max 10 hengen miehistö, jopa vetosäde ja pieni määrä erilaisia torpedoja, pommeja, raketteja ja/tai ohjuksia. Riippuu pitkälti mallista ja valmistajasta. Muodostavat avaruuslaivaston kevyen ja nopean hyökkäys-ja puolustussiiven.
Tähtituhooja 0,5-2 km Tähtituhooja Sota Pari sataa lasertykkiä, satakunta tähtihävittäjää hangaareissa, max parin sadan miehistö, muutama vetosäde ja iso kasa erilaisia torpedoja, pommeja, raketteja ja ohjuksia Muodostavat GigaCorpin laivaston selkärangan. GigaCorp omistaa ainakin viitisen sataa tähtituhoojaa.
Supertähtituhooja 10 km Tähtituhooja Sota, lippulaiva Tuhansia lasertykkejä, noin tuhat tähtihävittäjää hangaareissa (sis. eliittiswatkomppanian), max parin tuhannen miehistö, läjä vetosäteitä, superlasertykki, ionikanuunoita sekä uraani-, vety- ja antimateriakärjillä varustettuja ydinohjuksia Normaalia suurikokoisempi täthituhooja, GigaCorpin armeijan lippulaivoja. Ensimmäinen rakennettu ensimmäisessä Galaksin sodassa, nykyään GigaCorp omistaa näitä neljä kpl.
Megatähtituhooja 10000 km Tähtituhooja Tuntematon Katso tarkka luettelo pääartikkelista Planeetan kokoinen tähtituhooja, joita on yhteensä kolme kappaletta. Tarkoitus ja rakentaja tuntemattomia. Toimineet ainakin toisessa Universumin sodassa sekä GigaCorpin sisällissodassa.
Tuhoaja-alus 250 m Risteilijä Sota Lasertykkejä sadan pintaan, kymmeniä hävittäjiä vetävät hangaarit, vetosäde, läjä pommeja GigaCorpin laivaston tähtituhoojien yleistymistä edeltävän kauden perusalus, joka oli suunniteltu planeettojen pommittamiseen kiertoradalta. GigaCorpilla on nykyäänkin varastoissa ainakin kolmesataa tuhoaja-alusta.
SS Kärsä 15 km Dreadnought Sota ja valloitus 1 raskas fotonitykki, 2 mielenhallinta-antennia, 2 ohjuslavettia ydinohjuksin varustettuna, 10 Vaasan ruispala -tykkiä, 2000 lasertykkiä Röhmöfanttien rakennuttama avaruusalus, jotta röhmöfantit voisivat ulottaa valtansa yli koko kosmoksen. Rakennettu osittain aikaparadoksien avulla. Toisen Röhmöfanttisodan aikana Röhmöfantit rakensivat SS Kärsälle joukon sisaraluksia.
Olutläiske siinä 70000 km Taisteluplaneetta Sota, lippulaiva 100000 katapulttia (hyödyttömiä avaruudessa), 80000 mörssäriä (ks. edellinen hyödyllisyydeltään), 75000 mekaanista lonkeroa, 50000 Kaaosenergiakanuunaa, 30000 kemiallisella energialla toimivaa kanuunaa, 10000 vihaenergiakanuunaa, 10000 ohjuksenlaukaisualustaa, 10000 karvakättä levittävää sädetykkiä, 5000 magneettisuutta säätelevää sädetykkiä, 100 kuolemansädettä, 10 bassovahvistinta Kaaoksen Liigan avaruuslaivaston lippulaiva toisessa Universumin sodassa. Oli olemassa 8 tuntia ennen tuhoutumistaan Sir Pezzkun typeryyden takia.
Tähtialus Titanic 400 m Risteilijä Risteilyt Vetosäde, pari lasertykkiä piraattien varalta ja infrapunakanuuna jäiden poistamiseen Luultavasi universumin lyhytikäisin ja pitkänimisin avaruusalus. Se joutui onnettomuuden uhriksi kolme mikrosekuntia telakalta lähdettyään.
Ceregonisti-risteilijä 150 m Fregatti Sota Kasa lasertykeejä, pari pommia ja torpedoa sekä kevyt fotonitykki K-lähteen ja Itcudin rakennuttamia aluksia, joita käytettiin Toisessa Röhmöfanttisodassa.
3310-alukset 2-60 m Hävittäjä/korvetti Sota Perustyyliin lasereita, syöpää aiheuttavat ydinsäteilykanuunat, pommittajamalleissa erilaisia pommeja Nokian avaruuslaivaston toisessa röhmöfanttisodassa muodostanut alustyyppi, joka jakautuu erityyppisiin malleihin, kuten hävittäjiin ja pommittajiin sekä maataistelurobotteihin. Alukset ovat robotisoituja, ja niitä ohjaa niiden omien tietokoneaivojen ohella Teletron.
Tähtialus Motorola 16 km Dreadnought Sota, lippulaiva 20 000 lasertykkiä, 7 500 turbolasertykkiä, 4 500 At-tykkiä, Tuhoaja-Säde, hangaarit viidelle sadalle Tähtihävittäjälle ja neljälle 1,5km taistelulaivalle, satelliittitorni, max 105 000 hengen miehistö, vetosäteitä, suuri määrä erilaisia torpedoja, pommeja, raketteja ja monia ohjussiiloja Motorolan avaruusarmadan lippulaiva ja voimakas sota-alus. Tuhoutui Kännykkäsodissa.
Tähtialus Nostradamus 20 km Dreadnought Sota, lippulaiva Tuhansia turbolasertykkejä, paljon ohjussiiloja, hangaareja pienemmille aluksille ja lössi AT-tykkejä. Illuminatin lippulaiva toisessa röhmöfanttisodassa. Melko hidas suuren kokonsa vuoksi, mutta tuhovoima ja suuren koon aiheuttama etu taistelussa korvaa tämän puutteen.
K-tähti 500 km Taisteluplaneetta Sota, lippulaiva, planeettojen tuhoaminen Tuhansia turbolasertykkejä, paljon ohjussiiloja, hangaareja pienemmille aluksille, planeetantuhoaja-ase K-lähteen rakennuttama massiivinen taisteluasema ja planeetantuhoaja-ase, joka tuhoutui JYTYM-pommin osuessa siihen. Meni kokonsa ja käyttötarkoituksensa puolesta melko hyvin yksiin Kuolemantähden kanssa, mutta nämä kaksi erotti K-tähden pintaan maalattu K-liigan tunnus.
Neptunuslainen kertakäyttöhävittäjä 6 m Hävittäjä Sota, avaruustutkimus, kolonisaatio Moottori, radio, tutka ja tavaratila Neptunuksessa valmistettuja kertakäyttöaluksia jotka on miehitetty Neptunuslaisilla vapaaehtoisilla
Uranuslainen pudotusalus 30 m pudotusalus Sota, kuljetus Lasertykki, ohjuksia, kuljetuskapasiteetti maataisteluvarustuksessa neljälle leijutankille, yhdelle kenttätykille ja 50 jalkasotilaalle, avaruusvarustuksessa yhdelle valtauskapselille, viidelle tähtihävittäjälle tai kolmelle mechalle Uranuksen suosima alustyyppi joka on suunniteltu kuljettamaan pieniä itsenäisiä taisteluosastoja. Heikon panssarointinsa vuoksi riippuvainen tukialuksista.
Mushrushu-luokan risteilijä 1,0-2,8 km Taisteluristeilijä Sota, tiedustelu, valloitus, kuljetus, lippulaiva Hiukkaskilpi, näkymättömyys- ja Jonkun Toisen Ongelma -kentät, tuhoaja-säde, erilaisia energia-aseita, elämänimukenttä, mielenhallinta-antenni Energialohikäärmeiden käyttämiä ja valmistamia henkilökohtaisia yleisristeilijöitä.
Universalialainen tähtialus 10-100 m Fregatti/korvetti Avaruustutkimus, kuljetukset Inertiamanipulaatiokenttä, taikariimusuojaus, pari tulipallojen laukaisijaa piraattien varalta Erittäin nopeita teknomaagisia avaruusaluksia, joiden teknologiaa on paranneltu taikuudella.
Sirrush-luokan risteilijä 300-800 m Risteilijä Sota Hiukkaskilpi, näkymättömyys- ja Jonkun Toisen Ongelma -kentät, tuhoaja-säde, elämänimukenttä, mielenhallinta-antenni, erilaisia muita aseita aluksesta riippuen Energialohikäärmeiden peruskäyttöön tarkoitettuja sotilasristeilijöitä; useita eri malleja eri käyttötarkoituksiin.
SS Ilkityö 8 km Dreadnought Sota, lippulaiva Raskaat panssarit ja suojakentät, iso kasa turbolasertykkejä ja AT-tykkejä, hangaarit hävittäjille ja sukkuloille, kaksi raskasta raidetykkiä Illuminatin lippulaiva ensimmäisessä Galaksin sodassa. Aluksen ulkopinta oli maalattu kokomustaksi The Leaderin käskystä, ja se tuhoutui Jupiterin taistelussa.
Etelän Nousu 4,5 km Taisteluristeilijä Sota, lippulaiva Kolme kaaossähkötykkiä, lonkeroiden peittämä komentotorni, virranlähteenä laavalohikäärme, liuta turbolaser- ja AT-tykkejä, karvakäsi- ja syöpätykkejä Illuminatin ensimmäisen Galaksin sodan aikainen, SS Ilkityötä korvaamaan rakennutettu toinen lippulaiva, joka tuhoutui Aldebaranin taistelussa.
Arkkimondinen ulottuvuusristeilijä 864 m Risteilijä Tutkimus, valloitus, kuljetus AT-tykkejä ja ulottuvuusaseita itsepuolustukseen, ulottuvuusportaaligeneraattori, arkkimondinen portaali rungon sisällä. Arkkimondiittien rakentamia täysin automatisoituja ulottuvuuksienvälisiä tutkimus- ja tiedustelualuksia.
Zikkurat-luokan kuljetusalus 240-600 m Rahtialus Kuljetukset, tutkimus, tarkkailu Hiukkaskilpi, Jonkun Toisen Ongelma -kenttä, teleportaatiolaitteisto, AT-tykkejä, energiakanuuna Energialohikäärmeiden perusmallin kuljetusalus.
Vimiaanien emoalus Useita kilometrejä Maailma-alus/dreadnought Useita Raskas suojakenttärakenne, teleportaatiolaitteisto, lineaariavaruuskasterit, energiaimureita Vimiaanien orgaanisia monikäyttöisiä pitkän matkan avaruusaluksia.
  1. Tekninen termi on "maajarrutus" ja ei-tekninen termi "maahantörmäys".
  2. Logiikka on melko selkeä: jos nyt kerran on kylliksi rahkeita ja kylliksi vähän suhteellisuudentajua alkaa rakentaa pienen kuun kokoista taistelualusta, voisi samalla vaivalla iskeä siihen suurimman kuviteltavissa olevan tykin; ja toisaalta jos nyt sattuu omistamaan kuun kokoisten taistelulaivan joka on varustettu sellaisella tykillä, olisi vahinko olla käyttämättä sitä.