Elementaalitasot

Hömppäpediasta
(Ohjattu sivulta Elementaalitaso)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Skemaattinen esitys elementaalitasojen suhteellisista asemista ennen vuotta 1998.

Elementaalitasot ovat yhdeksän Keskiulottuvuuden henkitasolla sijaitsevaa ulottuvuutta, joihin on kerääntynyt suuria määriä elementaalista voimaa. Ne toimivat elementtien kosmisina varantoina ja tietyssä mielessä edustavat niitä. Ne ovat elementaalisten voimaviivojen ja manakenttien risteyskohtia, joihin elementaalimanat luonnostaan keräytyvät, ja joista ne kulkeutuvat muualle Universumiin.

Elementaalitasot ovat yhtä vanhoja kuin Universumin suurten ulottuvuuksien nykyinen konfiguraatio, mutta nykyisen muotonsa ne saivat viimeisimmän alkuräjähdyksen jälkeen sen liikkeelle saattamien valtaisten manamassojen kerääntyessä ja kiinteytyessä henkitasolle.

Elementaalitasojen olosuhteet ja ympäristöt vaihtelevat, mutta pohjimmiltaan ne ovat galaksin kokoisia oman elementtinsä (niiden eri muodoissa) massoja. Olosuhteidensa äärimmäisyyden vuoksi elementaalitasot ovat hyvin epäterveellisiä ympäristöjä useimmille sellaisille olennoille, jotka eivät ole luonnostaan sopeutuneet niiden elementtiin - poikkeuksina Dsephifode (kunhan ei ole kovin riippuvainen näköaistista), Avsignum (kunhan on hyvä uimari) ja Lumenolus (kunhan on muistanut pakata aurinkolasit ja runsaasti suojavoidetta). Elementaalitasoja asuttavat pääasiassa elementaalit, elementaalilohikäärmeet, elementaalidemonit ja muut elementaaliotukset. Niitä hallitsivat aiemmin elementaaliherrat, yhdeksän voimallista elementaaliolentoa, jotka pitivät hallussaan omien elementtiensä perusolemuksia.

Nimitys "taso" on tekninen, eikä tarkoita, että elementaaliulottuvuudet olisivat erityisen litteitä muodoltaan.

Suuri Elementaalimullistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suuri Elementaalimullistus

Suuri Elementaalimullistus oli Maapallon aikajanalla tarkalleen vuoden 1998 kohdalle ajoittuva Sattumus, jossa joukko Biskatamatareja lahtasi kilvan elementaaliherroja tarkoituksenaan anastaa heiltä elementaalimanojen salaisuudet. Usean elementaaliherran kuolemalla, vallastasyöksemisellä tai voimienmenetyksellä oli järisyttäviä poliittisia seurauksia elementaalitasoilla ja muualla, ja Mullistuksen aiheuttama elementaalimanojen kuohunta tuotti valtaisat aineelliset ja henkiset tuhot sekä valtavasti inhimillistä ja epäinhimillistä kärsimystä. Pitkän aikavälin seuraamuksiin lukeutuivat luonnon elementaalitaso Silvitaksen villiintyminen, aiemmin sotaisan salaman elementaalitaso Levitaniumin ja isolationistisen maan Kthogrondin avautuminen, sekä tulen Caminuksen siirtäminen sen elementaaliherran ja Pahuuden Mainor Damien Gaylordin yhteistyöllä aiemmalta paikaltaan Kolmosen edustalta Ykkösen kupeeseen[1].

Para- ja kvasielementaalitasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdeksän varsinaisen elementaalitason lisäksi on olemassa myös useita nk. para- ja kvasielementaalitasoja. Nämä ovat varsinaisten elementaalitasojen kanssa samalla ulottuvuudellisella "taajuudella" sijaitsevia, niiden vierelle tai väleihin syntyneitä vähäisempiä ulottuvuuksia, joihin on kerääntynyt elementaalivoimaa jossakin puhtaiden elementtien sekoituksessa (paraelementaalitasot) tai niistä jalostuneessa muodossa (kvasielementaalitasot). Niistä merkittävimmät ovat 34 ensisijaista paraelementaalitasoa, jotka edustavat yhdeksän pääelementin suoraviivaista sekoittumista jonkin toisen elementin kanssa[2]. Nekin ovat kooltaan vain murto-osa pääelementaalitasojen laajuudesta, ja elementtien monimutkaisempia sekoituksia edustavat toissijaiset paraelementaalitasot, sekä enemmän tai vähemmän eksoottiset[3] kvasielementaalitasot voivat olla vain yhden planeetan kokoisia tai tätäkin pienempiä.

Erikoistapaus kvasielementaalitasojen joukossa on Extermous, joka koostuu kaikista yhdeksästä elementistä yhtäläisenä sekoituksena, ja vastaa kooltaan varsinaista elementaalitasoa. Se ei kuitenkaan ole samassa kosmologisessa asemassa kuin yhdeksän pääelementaalitasoa, ja sinne pääseminen on vaikeaa (ja hengissä poispääseminen vielä paljon vaikeampaa).

Para- ja kvasielementaalitasot eivät ole samassa kosmologisessa asemassa kuin pääelementaalitasot, ja ovat siksi jonkin verran epävakaita. Muutokset elementtien ja elementaalitasojen välisessä tasapainossa, olivat ne sitten säännöllisten syklien mukaisia tai odottamattomia, voivat luoda uusia para- ja kvasielementaalitasoja sekä muuttaa, siirtää tai tuhota vanhoja. Esimerkiksi Caminuksen siirtyminen lähemmäs Ykköstä Elementaalimullistuksen aikana aiheutti vakavia seurauksia aiemmille tulen para- ja kvasielementaalitasoille, ja synnytti Caminuksen Dsephifodea kohti kasvavaan pimeysmanagradienttiin kyntämään uraan useita uusia tulen ja pimeyden paraelementaalitasoja. Melko loogisesti mitä pienempi sivuelementaalitaso on ja mitä hienovaraisempi se elementaalinen ilmeneismuoto, jolle se perustuu, sitä herkempi se on tällaisille muutoksille.

Monet para- ja kvasielementaalitasot ovat pääelementaalitasojen tapaan asuttuja[4]. Niiden hallitsijat, vaikka saattavatkin kutsua itseään elementaaliherroiksi[5], eivät omaa todellisen elementaaliherran voimia, eikä heitä katsota sellaisiksi.

Luettelo elementaalitasoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Caminuksen siirtyminen itsessään olisi jo ollut kosmisen mittaluokan katastrofi, mutta Elementaalimullistuksen muun sekasorron rinnalla sen vaikutus jäi suhteessa vähäiseksi.
  2. Yhdistelmiä on 34, ei 36:a, koska vastaelementtiparit valo-pimeys ja tuli-jää eivät yhdisty.
  3. Metalli, myrkky, hiiva..?
  4. Paitsi tietenkin autiuden elementaalitaso - erityisesti sen jälkeen kun se Suuressa Elementaalimullistuksessa törmäsi Eremkhaliin.
  5. Muiden mahtipontisten ja idiosynkraattisten titteleiden lomassa.
Universumin elementaalitasot
Tuli Caminus - Salama Levitanium - Tuuli Talanteos - Vesi Avsignum - Luonto Silvitas - Maa Kthogrond - Jää Hielomund

Valo Lumenolus - Pimeys Dsephifode