Ensyclopedia Galactica

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
WikiCorp.GIF Tämä hömppäartikkeli ei ole yhteensopiva Hömppäpedian kaanonin kanssa.
Tämä artikkeli ei synkkaa muiden kaltaistensa kanssa. Saata se oikeaan tilaan. Tarkempaa erittelyä voit yrittää etsiä keskustelusivulta.
Under construction.png
HUOMIO!
Tämä artikkeli odottaa uudelleenkirjoitusta! Toisin sanoen, joku voi olla juuri nytkin muokkaamassa sitä. Ole hyvä äläkä poista tai tee suuria muokkauksia tähän artikkeliin juuri nyt.

Ensyclopedia Galactica on Säätiö-kustantamojen julkaisema tietosanakirja, jota myydympi maailmankaikkeudessa on ainoastaan Linnunradan käsikirja liftareille. Säätiön on koonnut Hari Seldon yhdessä viiden muun ensyclopedistin kanssa. Kirja antaa tietoa voimajärjestyksestä ja maailmaa hallitsevista voimista (Röhmöfantit, Verstas, Illuminati) ja siinä selitetään myös yksityiskohtaisesti, mitä vitsauksia GigaCorp tulee sisällisodassaan kohtaamaan. Kirja toimii oppikirjana niille, jotka aloittelevat hömpän kirjoittajan hommiaan.

Esipuhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensyclopedia Galactica on juuri niille, jotka eivät jaksa lukea pitkiä sivuja hömppäpedian yhdestä aiheesta vaan niille, jotka haluavat saada yksinkertaista ja lyhennettyä tietoa koko hömppäavaruudesta. Kovin moni tuskin jaksaa edes lukea kovin pitkää esipuhetta, joten mennään suoraan asiaan.

Maailmankaikkeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Universumi

Suurin osa hömpästä sijoittuu Universumiin (isolla U-kirjaimella), joka on palanen aikaa, todellisuutta ja avaruutta kellumassa muuten ajattomassa, paikattomassa ja todellisuudettomassa eksouniversaalissa tyhjiössä, Ei-Missään. Se ei ole ainutlaatuinen, vaan yksi monista sitä enemmän tai vähemmän muistuttavista universumeista (pienellä U-kirjaimella), jotka yhdessä Ei-Minkään kanssa muodostavat kokonaisuuden, jota kutsutaan Multiversumiksi.

Yksinkertaistettu kaavio Universumin rakenteesta.

Sisäisesti Universumi (ja muut universumit) on jaettu erillisiin mutta toisiinsa yhteydessä oleviin aika-avaruus-todellisuus-jatkumon kappaleisiin, joita kutsutaan ulottuvuuksiksi. Kukin ulottuvuus muodostaa oman, erillisen, itseensä kiertyvän paikkajatkumon, ja kussakin niistä vallitsee omanlaisensa, naapureistaan poikkeava todellisuuskenttä. Näistä seikoista syntyvät erottavat ja hylkivät voimat muodostavat ulottuvuuksien välille ulottuvuusmuureiksi kutsuttuja esteitä. Ulottuvuuksienvälinen liikenne tapahtuu aika-, avaruus- tai todellisuusmanipulaation avulla luomalla hetkellinen tai pysyvä, läpikulun mahdollistava aukko tähän esteeseen.

Ulottuvuuksien sijoittumista ja vuorovaikutuksia ei voida kuvata tyydyttävästi kolmessa tilajatkumossa, vaan niiden ymmärtäminen vaatii kykyä käsittää kolme yleisessä käytössä olevaa tilajatkumoa kokonaisuutena yleiseltä käytöltä suljettujen, ylimääräisten tilajatkumoiden, ajan sekä todellisuuden ja siinä vaikuttavien todellisuuskenttien kanssa. Tyydyttävä approksimaatio voidaan saada visualisoimalla ulottuvuudet kolmiulotteisina toisiinsa rajautuvina tiloina, mutta tällöin voidaan mallintaa ainoastaan niiden keskinäiset suhteet (ja nekin vailinnaisesti) eikä lainkaan niiden sisällä olevaa tilaa, aikaa ja todellisuutta.

Käyttäen tätä mallinustapaa voidaan Universumi visualisoida pyramidina, jonka pohja on neliön mallinen. Pyramidin kärjessä sijaitsee Keskiulottuvuus ja sen pohjalla Suuntaumuksille kuuluvat ulottuvuusalueet. Keskiulottuvuus on edelleen karkeasti jakaantunut kahteen erilliseen alaulottuvuuteen: henki- eli astraalitasoon ja ihmistasoon eli Oikumeneen tai Avaruuteen. Jälkimmäinen käsittää koko "näkyvän" maailmankaikkeuden tähtineen ja planeettoineen. Ensiksimainittu on siitä erillinen, mutta siihen läheisesti kosketuksissa oleva ulottuvuus, jonka pääasiallisia asukkaita ovat monenlaiset korkeamman tason olennot. Fyysisesti näkyvin ero ihmistasoon on sen galaksien ja galaksiryhmien kaltaisten suurrakenteiden puuttuminen: henkitasolla kohtaavien, toisistaan eroavien voimien sekä mainittujen korkeamman tason olentojen läsnäolon vuoksi sen ulottuvuustopologia on huomattavan vaihtelevaa, ja se sisältää enemmän tasku-ulottuvuuksia ja "kierränpä kolme tilajatkumoa toistensa ympäri ja liimaan päälle neljännen" -tyyppisiä vääristymiä kuin mikään muu suurista ulottuvuuksista, mistä syistä johtuen sellaiset voimat kuin gravitaatio eivät ole voineet eivätkä ole päässeet järjestelemään asioita mukaisikseen.

Henkitason tuolla puolen, pyramidin pohjassa sijaitsevat viisi vahvojen ulottuvuusmuurien ympäröimää Suuntaumuksille kuuluvaa ulottuvuuskompleksia. Kaikki viisi aluetta ovat joitakin läpikulkupaikkoja lukuun ottamatta vahvojen ulottuvuusmuurien ympäröimiä, ja ja järjestäytyneet niin, että vastakkaiset suuntaumukset ovat vastakkaisilla puolilla Universumia (Järjestys ja Kaaos vastapäätä toisiaan ja Hyvyys ja Pahuus toisiaan) ja Tasapaino näiden keskellä. Tasapainolle kuuluvaa Harmauden ulottuvuutta lukuunottamatta ulottuvuudet on nimetty numeroiden mukaan: Pahuudelle kuuluu Ykkönen, toiselta nimeltään Pahan valtakunta, Hyvyydelle Kakkonen eli Hyvän valtakunta, Kaaokselle Kolmonen eli Kaikkinainen Kaaos ja Järjestykselle Nelonen.

Nämä neljä ulottuvuuskompleksia koostuvat edelleen kukin lukuisista pienemmistä sivu-, ala- ja osaulottuvuuksista. Niistä tärkeimmät ovat Ykkösessä henkitason vastaisella laidalla sijaitseva Helvetti, aivan ulottuvuuskompleksin sydämessä sijaitseva hallintoulottuvuus Syvyys sekä näiden välissä sijaitsevat, kaikkia Ykkösen ulottuvuuksia yhdistävät Ykkösen Tasangot, Kakkosessa henkitasoa koskettava Taivas ja ulottuvuuskompleksin sydämessä tai "huipulla" oleva Valkeus, joita yhdistää Valkeuden väylän nimellä tunnettu reitti, ja Kolmosessa kaaosjumalten asuinsija Kurimus, sekä kaaoksen keskus, ytimekkäästi nimetty Kaaoksen Valtakunta, joka edelleen on ryhmittymä erillisen, Kolmosta kokonaisuutena ympäröivän ulottuvuusmuurin kaltaisen ulottuvuusmuurin taakse kerättyjä alaulottuvuuksia. Nelosen sisäinen rakenne on pitkälti tuntematon, mutta siellä tiedetään sijaitsevan Taivasta, Helvettiä ja Kurimusta vastaava ulottuvuus Valis, sekä Järjestyksen korkeamman tason palvelijoiden tukikohta- ja Universum Majoran asuinulottuvuus Defendis.

Suuntaumuksille kuuluvien Universumin osien välissä on vielä erilaisia väliulottuvuuksia. Näistä tärkeimmät ovat Tiamar Ykkösen ja Nelosen välissä, Leivänpaahdinulottuvuus Nelosen ja Kakkosen välissä, Kadonnut valtakunta Kakkosen ja Kolmosen välissä ja Giblarin aavikot ja niiden ympäröimä Keisarikunta Kolmosen ja Ykkösen välissä.

Universumin päärakenteen ulkopuolella eksouniversaalissa tyhjyydessä ovat ulkoulottuvuudet, jotka ovat osa Universumia, mutta eivät ulottuvuudellisesti "kosketa" sen muita ulottuvuuksia. Tyhjyyden ulottuvuus kuuluu Kaaokselle ja sijaitsee lähellä Kolmosta, Splendor Hyvyydelle ja Tyrmäulottuvuus Pahuudelle. Järjestykselle kuuluva, Nelosen yhteydessä oleva Aaghammad on alkuperältään palanen toista maailmankaikkeutta, joka on kiinnittynyt Universumin yhteyteen. Lähellä Pahuuden ja Kaaoksen alueiden rajaa sijaitseva Suurten Muinaisten ulottuvuus on samanlaista alkuperää, mutta peräisin omasta maailmankaikkeudestaan. Kuoleman Valtakunta sijaitsee pyramidin "huipulla", ja on kaikkien Suuntaumuksien (ainakin teoriassa) yhdessä ylläpitämä.

Universumin ulottuvuudet (yksinkertaistettu kartta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AaghammadKuoleman ValtakuntaTyrmäulottuvuusSplendorSuurten Muinaisten ulottuvuusTyhjyysTiamarLeivänpaahdinulottuvuusKeisarikuntaKadonnut valtakuntaDefendisValisSyvyysYkkösen tasangotHelvettiTaivasValkeusKurimusKaaoksen ValtakuntaNelonenYkkönenKakkonenKolmonenHarmausKeskiulottuvuusHömppäluonnos model 3.0.png
Kuvan tiedot

Voimajärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimajärjestys voi olla aloittelevalle Hömppälogille hankalaselkoinen, eikä ihmekkään, katsokaa nyt noita nimiä! Mutta jos aivosi eivät ole vielä tästä tajunnavirrasta räjähtäneet, kannattaa jatkaa hömppään tutustumista alta. Menestyneimpien hömppähahmojen artikkeleista ei ota kukaan selvää, joten luo alapuolelta, niin pääset vähän jyvälle.

Asteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimajärjestyksen asteet määritellään enimmäkseen tuhokapasiteettina tunnetun suureen perusteella. Tämä suure tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon fyysistä tuhoa olento voi aiheuttaa ympäristölleen. Esimerkiksi olento, joka pystyy tuhoamaan yhdellä hyökkäyksellä kokonaisen planeetan olisi luokitukseltaan biskamatar. Tämän lisäksi Voimajärjestyksessä voi kohota myös hyvin suurella vallalla; esimerkiksi hallitsemalla pitkään, yhtäjaksoisesti ja lähes yksinvaltaisesti interstellaarisen asteen imperiumia olisi mahdollista kohota samalle biskamatarin asteelle.

Mahdit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdit on Voimajärjestyksen korkein luokitus, joka pitää sisällää Universumin voimakkaimmat olennot. Oletuksena Mahtavat, Universumin Suuntaumuksia edustavat voimakkaat olennot, ovat voima-asteeltaan Mahteja, mutta teoreettisella tasolla alempi olento voi kohota Mahteihin suunnattomalla työllä ja vaivalla yhdistettynä poikkeukselliseen genetiikkaan. Mahdeilla on vähintäänkin ulottuvuustason tuhokapasiteetti.

Mahdeiksi luokitellaan seuraavat olennot:

  • Universum Majora eli UM - Järjestyksen Mahtava ja omaa universumiamme valvova Majora. Hän on auttamaton juoppo ja vieraissa naisissa juokseva retku, mutta selvempinä päivinään hän voi olla uskomattoman tehokas toimissaan. Hän on hyvin voimakas eritoten energian käytössä ja fyysisessä taistelussa. Universum Majora asuu Nelosessa (silloin kun ei ole Universumia kiertämässä pitkillä baarireissuillaan).
  • Kivi-paperi-sakset eli KPS - Kaaosta hallitseva Mahtavien rinnalle luokiteltu olento, joka on Universum Majoran vastavoima. Hänellä on suuri määrä eri ilmenemismuotoja, ja hän on kaikille vihollisilleen silmittömän julma. Koska hän on perinpohjaisen kaoottinen, hän tukee myös täysin mielettömiä toimia, kuten omien joukkojen keskinäisiä tappeluita, niin kauan kuin ne aiheuttavat lisää kaaosta. KPS asuu Kolmosen ytimessä Kaaoksen Valtakunnassa.
  • Nigel - Pahuutta yliherran elkein hallitseva Mahtava. Hän osaa käyttäytyä sekä julmasti että herrasmiesmäisesti kun tilanne sitä vaatii, ja omaa rauhallisen ylimielisen mielenlaadun joka vain harvoin järkkyy. Hän on parhaimmillaan ei-fyysisissä taistelumuodoissa. Nigel asuu Syvyydessä Ykkösessä.
  • Yang-Jista eli Valon Herra - Hyvyyttä hallitseva Mahtava. Persoonallisuudeltaan hän on äärimmäisen altruistinen, eikä suostu jättämään vähäisintäkään olentoa vaille hyvyyden pelastavaa valoa. Hän on hyvin voimakas asein tapahtuvassa fyysisessä kamppailussa sekä taikuudessa, ja hänessä ruumiillistuvat paladiini-ihanteen loistokkaimmat ominaisuudet. Hän asuu Kakkosen huipulla Valkeudessa.
  • Aquimatar eli Rautakynsi - Tasapainon Mahtava. Hän valvoo kosmista tasapainoa ja pyrkii pitämään yllä yleistä Suuntaumusten välistä status quoa. Hän myös kirjaa tarkasti muistiin Universumin tapahtumia johtamiensa Katselijoiden johdolla. Persoonallisuudeltaaan hän on hyvin vakavamielinen ja stoalaisen tyyni. Hän asuu Harmaudessa Universumin keskipisteessä.
  • Fisfendilus Majora - Ainoa Universumin ulkopuolinen Voimajärjestyksessä; tämä erikoisuus johtuu hänen multiversaalista vaikutusalueestaan Universal Fightersin johtajana. Hän on äärimmäisen voimakas ja asuu Teriversi-nimisessä mikromaailmankaikkeudessa, josta hän silloin tällöin matkustaa eri universumeihin taistelemaan Kaaoksen voimia vastaan.

Mainor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mainor on Voimajärjestyksen toiseksi korkein luokitus, ja se sijaitsee juuri Mahtien alapuolella ja biskatamatarien yläpuolella. Mainoreilla on vähintäänkin galaktisen asteen tuhoakapasiteetti. Tärkeimpinä yksilöinä Mainoreissa ovat Suuntaumusten Mahtavista seuraavan asteen johtohenkilöt.

Mainoreiksi luokitellaan seuraavat olennot:

  • Järjestys:
    • Mazner Saiph - Järjestyksen taloudenhoitaja ja Universumin kuivin matematiikkanörtti.
    • Kawaige Cinico - Olento, jolla on jakautunut persoonallisuus. Toinen puolisko on aggressiivinen ja toinen passiivinen.
  • Kaaos:
    • - - Kaaokseen langennut entinen Majora Graverses Ogya-nimiestä maailmankaikkeudesta. Pakeni Universumiin ja liittyi Kaaoksen joukkoihin.
    • Vanorda Descormidlio - Piene tytön hahmon ottava Kaaosritarikunnan ylikomentaja.
    • Keisari - Mainoriksi asti kohonnut voimakas paha-kaoottinen yliherra, joka liittoutui Kaaoksen kanssa kilpailijaansa Hjassania sekä Järjestyksen joukkoja vastaan.
    • Varjovartija - Kaaoksen entinen Mainor, joka hajotettiin kappaleiksi. Nämä kappaleet levisivät ympäri Unversumia ja aiheuttavat päänvaivaa vielä tänäkin päivänä.
  • Paha:
    • Ilumine Cintillar - Petollinen olento, joka näyttää ulkoisesti hyvikseltä, mutta on todellisuudessa mustaakin mustempi paha.
    • Damien Gaylord - Voimakas maagi ja harvinaisen paljon tervettä järkeä omaava Beker.
  • Hyvä:
  • Tasapaino:
    • Garamota Archea - Lähes kaiken aikansa Harmauden kirjastossa viettävä Tasapainon kirjanpitäjä.
  • Sitoutumaton:
    • Herra Tupla-X - GigaCorpin merkittävin johtaja. Tunnetaan laajoista matkoistaan aika-avaruusjatkumossa. Hän "kuoli" väliaikaisesti jakaannuttuan hyväksi ja pahaksi puoliskoksi, Kristalliritariksi ja Tohtori Tuhoksi. Näiden palattua yhdeksi hra. Tupla-X palasi henkiin ja otti taas GigaCorpin johtajuuden.
    • Cthulhu - Yksi Suurista Muinaisista. Voimakas lonkerollinen kaaos-paha olento, jonka alkuperä on toisessa maailmankaikkeudessa.

Biskatamatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biskatamatar on Voimajärjestyksen keskellä sijaitseva voima-aste. Sitä korkeampi aste on Mainor ja alempi Biskamatar. Biskatamatareilla on vähintään aurinkokuntien tason tuhokapasiteetti. Biskatamatar on jaettu kahteen alaluokkaan, Suprem- ja Undremal Biskatamatariin. Suuntaumusten korkean tason henkilöstö sijoittuu suurimmalta osin tälle tasolle, mutta tällä asteella on myös paljon itsenäisiä toimijoita.

Tässä mallinessa on lueteltu kaikki biskatamatarit:

Biskamatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biskamatar on Voimajärjestyksen toiseksi alin aste, jonka alapuolelta löytyy vielä Biskatar. Biskamatarit ovat kuitenkin vielä kohtuullisen voimakkaita olentoja, sillä he pystvät määritelmällisesti kokonaisten planeettojen hävittämiseen. Biskamatarit jaetaan edelleen kolmeen alaluokkaan: Suprem Biskamatar, Midian Biskamatar ja Undremal Biskamatar. Suuntaumuksilla on runsaasti keskikorkean asteen toimihenkilöstöä tällä tasolla, ja lisäksi on olemassa suuri määrä Suuntaumuksista erillisiä biskamatareita.

Tässä mallineessa on lueteltu kaikki biskamatarit:

Biskatar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biskatar on Voimajärjestyksen alin aste, joka sijaitsee biskamatarin alapuolella. Biskatariksi pääsyyn ei vaadita paljon voimia; vain hieman tavallista ihmistä voimakkaampi olentokin voi olla biskatar. Korkeamma asteen biskatarit voivat kutenkin olla tavallisen ihmisen näkökulmasta hyvin voimakkaita. Biskatar jaetaan useaan alaluokkaan: Ultimar Biskatar, Suprem Biskatar, Elevam Biskatar, Alivam Biskatar ja Undremal Biskatar. Suurin osa Suuntaumusten nimettömästä tykinruuasta on tällä asteella, kuten myös koko joukko supersankareita ja -roistoja.

Tässä mallineessa on lueteltu kaikki biskatarit:

Järjestöt, valtiot ja muut poliittiset toimijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtojen luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suurvaltaluokitus
  • Suurvalta on valta-asemassa yhdessä maailmassa (planeetta tai ulottuvuus).
  • Supervalta hallitsee tai on dominantissa asemassa yhdessä maailmassa (ja saattaa omata intressejä myös sen ulkopuolella).
  • Hypervalta vaikuttaa interplanetaarisessa tai -stellaarisessa mittakaavassa halliten useita planeettoja tai jopa aurinkokuntia.
  • Kybervalta toimii galaksien tasolla halliten vähintään huomattavaa osaa sellaisesta.

Suuntaumukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys, Kaaos, Hyvyys ja Pahuus ovat Universumin suurimmat voimat. Tasapaino tyytyy useimmissa tapauksissa katselemaan vierestä. Isolla alkukirjaimella niiden nimet viittaavat nimenomaan niihin poliittisina entiteetteinä, ja pienellä kirjaimella sielullisiin taipumuksiin; olento voi esimerkiksi olla hyvä kuulumatta Hyvyyteen. Tälläisessä tapauksessa olento edustaa sydämeltään ja sielultaan lähinnä hyvyyttä, mutta ei kuulu Hyvyyden voimiin.

Hyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universal Fighters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universal Fighters on Fisfendilus Majoran johtama eliittitaistelulegioona, joka kouluttaa multiversumin vahvimpia taistelijoita. Pääsyvaatimukset ovat todella korkeat.

Kaaos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaosherrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaosherra on Kaaoksen johtoportaasta käytetty nimitys. Kaaosherrat jaetaan edelleen alempiin kaaosherroihin (nimenomaisesti pienellä kirjoitettuna), joiden voimat vaihtelevat ja jotka hallitsevat vähemmän tärkeitä Kaaoksen ulottuvuuksia, ja Ylempiin Kaaosherroihin (nimenomaisesti isolla kirjoitettuna), jotka ovat voimiltaan vähintään biskatamatar-tasoisia, ja hallitsevat yleensä Kaaoksen Valtakunnan eri alaulottuvuuksia. Kaaosherroja johtaa KaAoShErRa ja Universumin Kaaoksen voimien ylivaltias Kivi-paperi-sakset.

Kaaoksen otukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaoksen otukset ovat Kaaoksesta syntyneitä ja sitä palvelevia olentoja. Niihin katsotaan kuuluviksi erilaiset Kaaoksen luomat lajit ja nk. über-oliot eli Kaaosherrat.

Pahuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bekerit, Pahuuden Yliherrat ja Pimeyden herrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pahuuden hierarkia
  • Beker on pahuuden hierarkian korkein aste. He toimivat suoraan Nigelin alaisuudessa vastaten korkean profiilin suuntaumustason tavoitteista ja suuntaviivojen vetämisestä.
  • Pahuuden Yliherrat (Evil Overlord) ovat bekereistä seuraava aste alaspäin. Siinä missä bekerit vetävät isot linjat, Pahuuden Yliherrat vastaavat tavoitteiden käytännön toteutuksesta.
  • Pimeyden Herrat (Dark Lord) ovat ruohonjuuritason hallitsijoita, jotka ovat isoja kihoja omilla planeetoillaan ja omissa aurinkokunnissaan, mutta ovat erittäin rajallisesti tietoisia Pahuuden toiminnasta suuressa mittakaavassa. Useimmiten Pahuuden Yliherrojen tekemisten seuraukset eivät yllä heihin itseensä asti, vaan jäävät pimeyden herrojen kannettaviksi. TSH:n Sauron örkkeineen on hyvä esimerkki "normaalista" pimeyden herrasta.

Overlord iniative[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damien Gaylordin Pahuuden hierarkiaan organisoima keinotekoinen aste. Overlord iniativen operaattorit, joista käytetään usein nimitystä Overboss välittävät käskyjä Pahuuden Yliherrojen ja Pimeyden Herrojen välillä koordinoiden Pahuuden toimintaa. Kukin vastaa yleensä yhdestä galaksista kymmenine, satoine, tuhansine tai kymmeninetuhansine Pimeyden Herroineen.

Mustat Savantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustat savantit ovat beker Erkrathin perustama organisaatio, joka tarjoaa Pahuuden armeijoille teknologista ja lääketieteellistä tukea ja toteuttaa Erkrathin henkilökohtaisia päämääriä, esimerkiksi hänen avataransa vapauttaminen sen jouduttua Hyvyyden olentojen sinetöimäksi jonnekkin. Järjestön jäsenet parantelevat itseään kirurgisesti asennetuilla teknologisilla ja maagisilla implanteilla.

Yhdeksän Hammasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdeksän Hammasta on Pahuuden intressejä sen Keskiulottuvuuden alueilla edistämään perustettu palkkasoturijoukko, jossa nimensä mukaisesti on kullakin hetkellä yhdeksän aiempien pahojen tekojensa perusteella valittua jäsentä.

Tasapaino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katselijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katselijat on ryhmä, jonka tarkoituksena on tarkkailla universumia ja merkitä sen tapahtumat muistiin. Katselijat eivät yleensä puutu tapahtumiin vaan katselevat niitä etäältä, vaikka Katselijat tietävästi ovatkin joskus ottaneet osaa maailman tapahtumiin.

Katselijoita johtaa Rautakynsi, joka myös perusti järjestön. Katsejoiden päämaja sijaitsee Rautakynnen tornissa Harmaudessa, jonne myös säilötään katselijoiden tekemät muistiinpanot maailmankaikkeuden menosta. Rautakynsi voi myös antaa Katselijoille poikkeusluvan puuttua universumin tapahtumiin. Muita tunnettuja jäseniä ovat Takatsuke Yoko'zo joka on ollut mukana alusta alkaen.

Salaseurat ja -liitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstas on suuri salaseura, jota johtaa Verstaan Suurmestari. Verstaan perusti Jeesuksen kavaltanut opetuslapsi Juudas. Verstas tähtää toimillaan Maailmanloppuun tai kolmanteen maailmansotaan eikä suinkaan perinteiseen maailman herruuteen. Sen jäsenet ovat usein tunnettuja ja rikkaita maailman johtajia, jotka toimillaan auttavat maailmaa ottamaan askeleita kohti loppua ja järjestön omistuksiin on joskus kuulunut planeetta, Nemesis, joka on nykyään kuitenkin Nokian omistuksessa.

Verstaan Suurmestari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstas salaseuran johtaja, jonka henkilöllisyys on tuntematon. Epäiltyjä Suurmestareita on monia. Hän sai lapsena traumoja nähtyään röhmöfantin. Hän on vannonut saavansa Verstaan pettäneen Itcudin kiinni.

Itcud[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonne Dahl (yleisin nimitys Itcud) on tietellisestikin määriteltynä täysi pälli, ja lisäksi hän on todistetusti ilkein selkäänpuukottaja Merkriuksesta Saturnukseen. Itcud on todennäköisimmin lajiltaan ihminen, vaikkakin poikkeuksellisen ärsyttävä semmoinen (ärsytyskerroin 859). Itcud on pettänyt useita osapuolia (esim. ollesaan Verstaan Suurmestarin uskottu mies) olemassaolonsa aikana ja on herännyt kuolleista lähes yhtä monesti kuin itse Keisari. Itcudin selviämismahdollisuudet nykyisestä kaikki-vs-Itcud-tilanteesta ovat noin yksi vastaan ääretön kaikkien hyväksi. Itcud on sijoittunut kaksi kertaa toiseksi Maailmankaikkeuden rumin selkäänpuukottaja-äänestyksessä. Hän on myös kirjoittanut kolme kirjaa.

Jan Bergholz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Bergholz (s. 1950-luvulla) on Vietnamin sodan veteraani ja entinen VerCorp-yhtiön pääjohtaja sekä nykyinen Verstaan Suurmestarin uskottu mies. Hän on myös yksi Verstaan figaroista sekä harras ihmisvihaaja.

Verner Gulppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verner Gulppa on VerCorp. yhtiön nykyinen pääjohtaja.

Professori Tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Tuho (s. 2020) on tohtori Tuhon poika, joka toimi Verstaan palveluksessa, mutta hylkäsi Verstaan 2054, koska Verstas oli ollut osallisena juonessa yhdistää tri. Tuho ja Kristalliritari takaisin herra tupla-X:ksi, mikä tietenkin lopetti tri. Tuhon olemassaolon itsenäisenä olentona. Nykyään pyrkii saamaan aikaan maailmanlopun itsekseen.

Illuminati[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illuminati on röhmöfanttien perustama ja sittemmin hylkäämä GigaCorpin vastainen salaliitto, jonka tavoite on maailmanvalloitus. Suunnitelma on kuitenkin myöhästynyt useamman kerran, sillä järjestö on ollut aikavälillä 1. Röhmöfanttisota ja 2. Röhmöfanttisota karkotettuna avaruuteen.

Lonkeromestareiden veljeskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyräel Haara-Pallilan johtama salamyhkäinen ja erittäin lonkeroinen, tiettävästi Cthulhua ja muita lonkero-otuksia palvova järjestö. Sen lopullinen päämäärä on tuntematon, mutta luultavasti epämiellyttävä.

Valtiot ja sotilasmahdit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GigaCorp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GigaCorp on intergalaktinen suuryritys ja kybervalta, jonka tarkoitus on jo vuosisatoja ollut saattaa rauha universumiin luomalla täydellinen monopoli. Nykyinen ensimmäinen kansalainen Eternius IV on ottanut käyttöön perinteisen sodalla rauhaan-menetelmän, jonka takia GigaCorp on sotinut viimeisimpinä vuosina enemmän kuin koskaan historiansa aikana. Teoriassa tämä sotii rauhanaatetta vastaan. Käytännössä GigaCorp on kuitenkin aina tukenut sotaa silloin kun se on ollut hyödyksi yhtiön vallan ja talouden tukemisen kannalta.

GigaCorpin loppu psykohistoriallisesta näkökulmasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykohistoriallisten tutkimusten ansiosta GigaCorpin viimeisten päivien ohjelma on selvä. Päivien ohjelmaa ei olla kyetty ennustamaan Kronosfäärin avulla niiden monimutkaisuuden takia, mutta on huomattava, ettei Psykohistoriallinen ennustus kahtene osaneen ole yhtään sen yksinkertaisempi. Ennustuksen sisältämää symboliikkaa ei ole kyetty murtamaan, eikä lopun tarkkaa päivääkään ole selvitetty. Jotkut (ensyclopedistit) sanovat, että se olisi torstai.

Ennustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Viaton karitsa kärsii.
  2. Karhu voittaa ketun.
  3. Apina saa elää, mutta kettu saa ansionsa mukaan.
  4. Karitsan kärsiessä Karhu valtaa laitumen.
  5. Karitsa poistuu, mutta palaa vielä.
Jatkoennustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Leijona ottaa karitsan paikan.
  2. Leijona sulkeutuu luolaansa. Kyykäärme ilmaantuu laitumelle.
  3. Kyykäärme yrittää päästä leijonan luolaan. Leijona karkottaa kyykäärmeen.
  4. Kyy yrittää saada karhun hyökkämään leijonan luolaan.
  5. Karhu vastustaa leijonan valtaa laitumella. Kyykäärme puree molempia.
  6. Kyykäärme ottaa bensakanisterin ja yrittää polttaa koko laitumen.

Ensimmäinen kansalainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kansalainen on GigaCorpin johtajalle annettava titteli.

GigaVille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GigaCorpin pääkaupunki. Tärkeimpiä kohteita ovat GigaTV:n toimirakennus, GigaVillen yliopisto, Intergalagtinen tori, GigaLake, Eternius Centerit ja GigaBank.

Eternius III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eternius III (s. 1956, koomassa 2014-2049) on erittäin rauhallinen persoona, ja hänen tiedetään kerran suuttuneen. Eternius tavoittelee universaalia rauhaa jo edellämainitun pyhän allianssin avulla. Eternius III on ihmisläheinen ja yleisesti pidetty hallitsija, lukuun ottamatta häntä vastustavan prof. Adam Electron kannattajajoukkoa. Hän vaipui saamansa flunssan takia koomaan GigaCorpin sisällissodan aikaan. Hänen tilalleen nousi tällöin Eternius IV. Palasi valtaan herättyään koomasta 2049. Luopui vallasta herra tupla-X:n palattua henkiin 2054.

Adam Electro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Electro (s. 1951, k. 2014, s. uudestaan 2015, k. uudestaan 2029) oli GigaVillen yliopiston professori ja Eternius III:n vastaisen kapinan organisoija. Electron toimet johtivat GigaCorpin sisällissotaan. Adam Electro teloitetiin potkaisemalla ilmalukosta avaruuteen. K-Lähde kuitenkin herätti hänet henkiin myöhemmin Psi-sotaan, jonka loppuratkaisuissa hän kuoli jälleen. Paluuta ei ole näkyvissä.

Eternius IV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eternius IV (s. 1960) on Eternius III tilalle tullut GigaCorpin johtaja hänen ollessaan koomassa (2014-2049). Hänen arvonimensä on Toinen kansalainen. Hän on menestynyt GigaCorpin sodissa ja saanut siksi paljon suosiota. Eternius III:n herättyä koomasta luopui vallasta edeltäjänsä hyväksi.

K-Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-lähde (s. 1960) on tuntematon uhka (34%), joka paljastui Eternius IV:n pahaksi kaksoiveljeksi. Hän uhkasi GigaCorpia Psi-sodassa ja sen jälkeen perusti uskontonsa, ceregonismin, joka nousi merkittäväksi uhaksi toisessa röhmöfanttisodassa. Jatkaa edelleen uskonnon päämiehenä.

Kristalliritari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristalliritari (s. 2006, k. 2054) oli herra tupla-X:n hyvä puoli, joka muodostui tupla-X:n halkeennuttua hyvään ja pahaan puoleensa vuonna 2006. Kristalliritari oli olemassa itsenäisenä olentona vuoteen 2054, jolloin hän ja tohtori Tuho yhdistyvät jälleen herra tupla-X:ksi.

Tohtori Tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Tuho (s. 2006, k. 2054) oli herra tupla-X:n vastaava paha puolisko ja professori Tuhon isä.

InDimCo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

InDimCo eli Ulottuvuuksienvälinen kauppakomppania on kybervalta ja eräs GigaCorpin kilpailijoista. Se on koko maailmankaikkeudessa toimiva, valtavan laaja, kaikkia kaupankäynnin osa-alueita harjoittava, käsittämättömän varakas ja oman silkan byrokraattisen massansa alle musertuva jokin, jota paremman sanan puutteessa voisi kuvailla organisaatioksi. Sen organisaatiorakenne kaareutuu itseensä, ja sitä pidetäänkin maailmankaikkeuden sekavimmin järjestäytyneenä ryhmittymänä.

Nokia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokia on GigaCorpin kanssa kilpaileva kybervaltainen suuryritys, jonka juuret ovat Suomessa. Nokia taisteli GigaCorpia vastaan toisessa röhmöfanttisodassa ja samalla puolella sen kanssa toisessa ja kolmannessa galaksin sodassa ja ensimmäisessä Universumin sodassa. Toiseen galaksin sotaan tultaessa yhtiöt olivat keskinäisellä Eterniuksen-Ollilan sopimuksella jakaneet Linnunradan alueen keskenään etupiireihin ja niiden ulkopuolelle jäävään niin sanottuun Aurinkokunnan neutraalivyöhykkeeseen. Kummallakin yhtiöllä oli monopoliasema omassa etupiirissään.

Motorola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha kännykkäjätti, taisteli Nokiaa vastaan mutta hävisi ja pakeni Erebosille mutta Nokia löysi heidät ja tuhosi lähes loppuun. Laivasto taisteli vielä Toisessa Röhmögeddonissa röhmöfanttien puolella kärsien tappion. Rippeitä maailmanvaltiutensa ajoilta on havaittavissa vielä aurinkokunnassamme muutamilla planeetoilla.

Tiamar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamarin tähti-imperiumi on energialohikäärmeiden hallitsema interdimensionaalinen valtio. Sen pääpaikka on Tiamarin ulottuvuus Nelosen ja Ykkösen välissä, mutta sen alueet ulottuvat useisiin muihin ulottuvuuksiin ja Keskiulottuvuuden galakseihin.

Draconeuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draconeuvosto on Tiamarin imperiumin ylin hallitseva elin. Sen muodostavat energialohikäärmeiden kahdentoista huoneen (klaanin) johtajat. Heistä kahdeksalla on ruhtinaan arvo, kolme on varakuninkaita, joista kukin valvoo yhtä valtakunnan hallinnon osa-aluetta (yksi varakuningas vastaa sotilasasioista, yksi talosasioista ja resursseista ja kolmas diplomatiasta ja vakoilusta), ja yksi on ylipappi, joka johtaa koko energialohikäärmeiden rotua. Tämänhetkinen Draconeuvoston ylipappi on Kiŝhar.

USA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psi-sodan jälkeen USA, joka oli sodassa sekaantunut GigaCorpin ja K-lähteen keskinäisiin kahinoihin, nousi asemassa merkittävämmäksi vallaksi maailmankaikkeudessa kuin aiemmin. GigaCorpin siirryttyä X-ulottuvuuteen ja Verstaan jouduttua pahaan lamaan, USA:sta tuli maailman mahtavimpia valtoja Nokian ja röhmöfanttien jälkeen. Toinen röhmöfanttisota sekoitti USA:n toimet melko pahasti, mutta sodan loputtua USA oli taas jaloillaan ja maa avasi kauppasuhteita (salassa) myös muille planeetoille, kuten GigaCorpiin, jonka takaamasta - joskin rajallisesta - teknologisesta avusta johtuen USA:sta tuli varteenotettava mahti aurinkokunnan alueella. Merkin Muffleyn neuvosta presidentti perusti toisen röhmöfanttisodan jälkeen Puolustajat-supersankariryhmän estääkseen toisen röhmöfanttisodan kaltaisten maapallon elämää järisyttävien kriisien syntymisen.

Osasto 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osasto 6:n on KHV:ta edeltänyt hömppäasioista vastannut virasto Yhdysvalloissa, joka perustettiin vuonna 1901. Sitä johti koko sen olemassaolon ajan mystinen Alf Gannor (artikkelia, syntymäaikaa tai hammastietoja ei saatavilla). Järjestö pyrki Yhdysvaltojen edun mukaisesti salaamaan hömppäuniversumin (GigaCorp, Verstas...) olemassaolon nk. normaalilta maailmalta ja käytti peittelyissään paikoin jopa arvelluttavia keinoja. Osasto 6 myös yritti etsiä Verstaan Suurmestaria, tuloksetta

Ensimmäisen Röhmöfanttisodan tappion takia järjestön merkitys kyseenalaistettiin Yhdysvalloissa ja se lakkautettiin lopulta 2029, johtuen huomattavasti tehokkaamman KHV:n perustamisesta.

KHV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KHV eli Kansallinen Hömppävirasto perustettiin vuonna 2029 psi-sodan jälkeen. Organisaation johtoon asetettiin Merkin Muffley. Viraston tehtävä oli estä nk. hömppäkriisejä leviämästä Maapallolle ja aiheuttamasta yleistä pakokauhua. Järjestö perustettiin aikana, jolloin hömppäuniversumista alettiin ensimmäistä kertaa puhua avoimesti ja sen perustaminen johti Osasto 6:n, hömppäasioiden salassapitämisestä vastanneen järjestön, lakkauttamiseen.

Merkin Muffley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkin Muffley (s. 1958) on KHV:n sekä Puolustajien perustaja ja KHV:n nykyinen johtaja. Hän päättää myös Puolustajien tehtävistä. Hän on USA:n presidentin luotettu neuvonantaja ja kaikin puolin viisaana pidetty mies.

Puolustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustajat oli KHV:n 2054 perustama supersankarien joukko, johon kuuluivat sen perustamisen hetkellä Kapteeni Aurinkokunta, Rautaröhmö ja Viimeinen Kennedy. GigaCorp lupasi myös tukensa projektille.

Kapteeni Aurinkokunta (poistunut ryhmästä)
Kapteeni Aurinkokunta, aik. majuri Jack D. Ripper (s. 1991, ryhmässä 2054-[[2069), on yksi Puolustajien perustajajäsenistä ja yleisesti pidetty ryhmän johtajana. Omaa melkoisen suuret voimat ja vielä isomman egon. Hän sai voimansa KHV:n Hjassanin verestä valmistamasta eliksiiristä, jossa uivat nanoskooppiset energiaa keräävät hiukkaset siirtyivät hänen ruumiisensa ja antoivat hänelle kyvyn lentää, hallita energiaa ja supervoimat. Kuoli uhratessaan itsensä Rufusta vastaan.
Rautaröhmö
Rautaröhmö (ryhmässä vuodesta 2054) eli Röhmö S. Fantti on Puolustajien toinen perustajajäsen, KHV:n aivopesemä röhmöfantti. Hänen voimiensa lähde on jo Mauno Kapan suunnittelema ja rakentama supertaisteluhaarniska, jossa on esim. liekinheitin, miniydinkärkitykit ja rakettimoottorit. Toinen hänen erikoisuutensa on kaksiulotteinen olemus. Ryhmän viimeinen elossa oleva perustajajäsen.
Viimeinen Kennedy (poistunut ryhmästä)
Viimeinen Kennedy (ryhmässä 2054-2061), puolimekaaninen terminaattori, oli ryhmän kolmas perustajajäsen, jonka GigaCorp suostui palauttamaan henkiin aikamatkailun avulla. Viimeinen Kennedy poistui ryhmästä mentyään oman EM-pulssinsa voimasta sammuksiin. Hänen erikoisuuksiaan olivat kyky selviytyä lähes mistä tahansa vammasta ja hänen aseitaan tehokkaat konekiväärit.
Herra Tähti (poistunut ryhmästä)
Herra Tähti, alunperin Bob DeNitro (ryhmässä 2061-2068), on entinen näyttelijä ja supersankari, nykyinen kerjäläinen. Hän liittyi Puolustajiin 2061, ja oli siten ensimmäinen uusi jäsen ryhmässä sitten sen perustamisen. Hän sai supervoimat altistumalla plutoniumille. Hänen voimiansa olivat lentokyky sekä energiasäteet. Hänen heikkoutensa muodosti kaikkinainen lika, joka olisi voinut koitua hänelle tuhoksi. Poistui ryhmästä menetettyään voimansa ja petyttyään rakkauden poluilla.
Zetto
Zetto ti Ekkusu (s. 2022, ryhmässä vuodesta 2061) on Rautaröhmön (joka on Neptunukselta) ohella ainoa avaruusolento Puolustajissa. Hän liittyi myös ryhmään vuonna 2061. Hän osaa lentää ja käyttää energiaa, mutta hänet tunnetaan parhaiten hänen suunnattomista lihasvoimistaan. Hänen voimiensa lähde on jatkuva harjoittelu ja osin synnynnäinen. Hän syntyi planeetta Jetonialla, kävi taisteluakatemian, harjoitteli isänsäopastuksella ja otti elämäntehtäväkseen tulla kaikkeuden vahvimmaksi olennoksi. Laskeutui maahan 2061, jolloin hänet rekrytoitiin Puolustajiin.
Emo
Emo (s. 2053, ryhmässä vuodesta 2069) on Puolustajien nuorin jäsen, liittyessään kuusitoistavuotias. Nimi kertoo luonteesta kaiken. Omaa demonisia voimia, kuten psioniikan ja mustan magian voimat, jotka hän on saanut Necromancerin päähänsä lähettämästä demonista.

Suur-Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suur-Suomi on Mauno Kapan perustama suurvalta pohjoisessa Euroopassa. Suur-Suomi osallistui maailmansotiin aktiivisesti. Suur-Suomeen kuului sen suuruuden aikana Skandinavia, Suomi, Karjala, Länsi-Venäjä, Grönlanti, Jamaika, Tanska, Baltia, pohjoinen Keski-Eurooppa ja Antarktis.

Muut organisaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maagien neuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maagien neuvosto on (ainakin teoriassa) maailmankaikkeuden ylin auktoriteetti taikuuteen liittyvissä asioissa. Neuvostoon kuuluu viisi Mainor-tasoista Arkkisuurmaagia, joista kukin on yhden Suuntaumusmanan mestari.

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysi lista ja kuvaukset olennoista, katso Mahtiolennot. Alla olevassa listassa on nimeltä lueteltu tärkeimmät olentojen rodut luokituksineen.

Universumin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Aikajana

Universumisyklit ja ajan mittaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universumisykli on yksikkö, joka merkitsee aikaa Keskiulottuvuuden alkuräjähdyksestä loppurysäykseen. Loppuryäyksen jälkeen Keskiulottuvuus luhistuu singulariteetiksi, joka räjähtää uudessa alkuräjähdyksessä aloittaen seuraavan universumisyklin. Vanhan maailman lopusta ja uuden alusta koostuvan uudestisyntymän shokkiaalto tunnetaan myös muualla Universumissa.

Universumisykli jaetaan edelleen kahteen vaiheeseen, joista nousevan aikana se laajenee alkuräjähdyksen singulariteetistä ja laskevan aikana kutistuu kohti loppurysäyksen singulariteettiä. Kummassakin vaiheessa on kaksitoista aeonia (numeroitu vaiherajan ylitse 1-24), ja kussakin aeonissa sata universaalivuotta. 2400 universaalivuotta on yksi universumisykli.

Tällä hetkellä Universumi elää seitsemättä numeroitua universumisykliä. Numeroituja universumisyklejä edelsivät kolme testisykliä eli alfa-sykli, beta-sykli ja gamma-sykli. Yhteensä universumisyklejä on siis ollut kymmenen.

Aikajanahahmotelma.png

Universumin alku ja testisyklit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa tapahtui mystinen tapahtuma nimeltä Materium Majora, jossa syntyi oma universumimme sekä viiden perusvoiman, Majoran, hyvän, kaaoksen, pahan ja tasapainon, viisi ruumiillistumaa maailmankaikkeudessamme: Universum Majora, Valon Herra, Ruumiillistunut Kaaos, Nigel ja Rautakynsi. Jokainen näistä ruumiillistuneista voimista oli voimatasoltaan Mahti, ja heidän voimansa tasapainottivat ja kumosivat toisensa, jolloin universumi pystyi elämään ja kehittymään.

Kuten yleensä, universumi alkoi kolmella testikierroksella, joiden aikana selvitelliin kaikkia sotkuja ja päästiin asiaan. Nämä kolme universumin ensimmäistä sykliä tunnettiin alfa-, beta- ja gamma-sykleinä, ja niiden ajalta on säilynyt hyvin vähän informaatiota. Universumin perustavanlaatuiset lait ja manan, energian ja psioniikan perustat luotiin tällöin. Alkurodut ovat peräisin testisyklien ajalta.

Syklit 4-8: Mahtien Mittelö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian testisyklien päätyttyä ja ensimmäisen varsinaisen universumisyklin alettua alkoi tähän asti suhteellisen kiltisti omissa Universumin kolkissaan pysyneiden Suuntaumusten välillä avoin sota. Kaaoksen vasta luodut kaaosotusten armeijat hyökkäsivät keskiulottuvuuteen ja tuhosivat useita satunnaisia planeettoja. Universum Majora vastasi säälimättömällä meteoripommituksella kaikkea edes vähän kaaokseen viittaavalta näyttävää vastaan. Hyvyys, Pahuus ja Tasapaino liittyivät taisteluihin, ja pian oltiin ilmisodassa, jonka leimuavaan kurimukseen tuhannet nuorten rotujen sukupolvet heitettiin sen enempää murehtimatta. Tänä aikana syntyivät Suuntaumusten asevarustelun seurauksena monet mahtiolentojen lajit, kuten enkelit, demonit, eläinhenget ja nuoremmat lohikäärmeet. Monet Universumin vanhimmista olennoista ovat peräisin tältä kaudelta. Taistelevat osapuolet vapauttivat valtavia määriä voimaa, jota jäi leijumaan ympäri Universumia, mikä mahdollisti entistä paljon helpomman voimistumisen, mikä entisestään sekoitti tilannetta.

9. universumisykli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien poltettua itsensä loppuun hiljalleen tyrehtynyt Mahtien Mittelö julistettiin lopulta päättyneeksi Arkkioikeussalin päätöksellä sen puhujien kyllästyttyä raportteihin sodan paikoillaanjunnaamisesta. Alkoi rauhan aika, jona Suuntaumukset keskittyivät jälleenrakentamiseen ja mahtiolennot saivat vapaat kädet Mahtien Mittelöstä jääneen voiman suhteen. Yleisesti ottaen elämä oli huomattavasti nykyistä mahtavampaa ja kiinnostavampaa. Syklin loppupuolella arvelluttavista kokeista syntynyt Bydo alkaa riehua Keskiulottuvuudessa, ja Universum Majora painostetaan löytämään ratkaisu.

Suuret Universumisyklin Päättäneet Bileet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljensä Universi Majoran kanssa käydyn keskustelun ja useiden neuvoa-antavien jälkeen Universum Majora päätti lopettaa yhdeksännen universumisyklin etuajassa. Kompensaationa Järjestys lupasi pelastaa monien tahojen omistukset Keskiulottuvuudesta ennen sen tuhoa, ja järjestää multiversumin historian suurimmat bileet, jonne lähes kaikki on kutsuttu. Näistä juhlista käytetään nimitystä Suuret Universumisyklin Päättäneet Bileet.

10. universumisykli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt eletty universumisykli. Suuntaumukset levittäytyvät varovaisesti Keskiulottuvuuteen, parantelevat armeijoitaan ja linnoittavat alueitaan aikaisemmista sodista kerätyn tietouden pohjalta, monia humanoidivariantteja syntyy, korkean profiilin olennot seikkailevat pitkin Keskimaailmaa ja uusia syntyy, GigaCorpin ja Verstaan kaltaiset vähäisemmät vallat saavat alkunsa, ja käydään useita suuria, mutta lyhytkestoisia sotia, jotka lopulta huipentuvat toiseen Universumin sotaan.

Sodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajärjestyksessä merkittävimmät hömppäsodat.

Mahtien Mittelö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahtien Mittelö tapahtui käsittämättömän kaukaisessa menneisyydessä kauan ennen viimeisintä alkuräjähdystä. Se ei ollut varsinainen yhtenäinen sota, vaan pikemminkin sotien sarja, jotka kuitenkin niputetaan saman nimen alle johtuen yhteisestä aiheestaan. Tämän sodan aikana luotiin suurin osa myöhempien aikojen mahtitekijöistä ja koko myöhemmälle hömpäkehitykselle asetettiin puitteet.

Kaaoksen sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaoksen sota oli ensimmäinen suuntaumustason sota sitten Mahtien Mittelön, ja ensimmäinen 10. universumisyklin nk. "Kultaisen Kauden" suursodista. Sota alkoi Kaaoksen voimien suurhyökkäyksellä Neloseen. Hyökkääjät lyötiin lopulta takaisin, mutta ei ilman raskaita tappioita. Sodan seurauksena oli Kaaoksen vallan kasvu Universumissa suhteessa Järjestykseen. Sodan jälkeisinä aikoina Järjestys oli pakotettu turvaamaan Keskiulottuvuudessa entistä enemmän paikallisten apuun sen resurssien ollessa sidotut jälleenrakentamiseen.

Majora-sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majora-sota oli Järjestyksen vuonna 2003 aloittama sotaretki Kaaosta vastaan, tarkoituksena Kaaoksen sodan tappioiden kostaminen. Sodan hävisi siihen valmistautumaton Kaaos. Sodan seurauksena Järjestyksen joukot miehittivät ja tuhosivat suuria alueita Kolmosesta, ja Kivi-paperi-sakset itse joutui lähtemään maanpakoon.

Hjassan-sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hjassan-sota oli vuonna 2004 käyty, varsin kummallinen sota, jossa vastakkain olivat Hjassan ja kaikki muut. Käytännössä osapuolet olivat Hjassanin Armada Forcen, Gommandoryhmän, Äärettömän Tuhon Legioonan ja hänet itsensä käsittäneet joukot ja Hyvyyden, Pahuuden ja Järjestyksen yhdistetyt armeijat. Lopulta kaikki muut voittivat. Sodan huomattavin seuraus oli kaikkien osapuolten huomattava heikkeneminen.

2. Universumin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Universumin sota oli universumin historian mahtavin sota sitten Mahtien Mittelön. Sotaa käytiin kaikkialla Universumissa, ja mukaan tuli myös muutama mahtitekijä universumimme ulkopuolelta. Johtuen moniulotteisesta luonteestaan sodalle ei voida määäritellä tarkkaa alkamis- ja päättymishetkeä; tosin tietojen mukaan Suuri Mätke käytiin aika-akselilla tarkalleen ottaen vuoden 2005 kohdalla. Sodan seurauksena oli enimmälti laaja-alainen sekasorto, nälänhätä ja tuho, joka levisi ympäri Universumia saavuttaen ennennäkemättömät mittasuhteet.

US2:n päättyminen Maapallon 2000-luvun alussa ja sen vapauttama voima ovat suoraan yhdistettävissä Puolustajien kaltaisten alivam biskatar -tason supersankareiden korkeaan emergenssiin kaikkialla Universumissa sodan jälkeisinä aikoina.

Hieman hämmentävästi US2:n katsotaan tapahtuneen ennen ensimmäistä Universumin sotaa. Osasyitä tähän kronologiseen kummallisuuteen ovat sotia käyneiden eriävät näkökulmat Suuntaumusten katsoessa US2:n olevan universuminlaajuisena, kaikkia viittä Suuntaumusta koskeneena sotana samaa jatkumoa Mahtien Mittelön kanssa ja siten järjestyksessä toinen, ja vähäisempien valtojen katsoessa US1:n olevan ensimmäinen universuminlaajuinen avaruussota ja siten järjestyksessä ensimmäinen, sekä US2:n suurempi mittakaava, jonka vuoksi sen katsottiin ansaitsevan myös suuremman numeron sillä logiikalla, että toinen sota on aina ensimmäistä suurempi.

1. röhmöfanttisota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoi neuvotteluista 10.12. määrittelemättömänä vuonna ja päättyi tammikuun 30. vuonna 2006. Sota päättyi GigaCorpin nousukauden alkuun. Itcud, sodan pääasiallinen aihe Verstaan mielestä, teloitettiin, mutta ikäväkyllä tämä elukka (ei Elukka) heräsi henkiin myöhemmin (jälleen). Sota oli ensimmäinen, johon Röhmöfantit ottivat osaa.

GigaCorpin sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GigaCorpin sisällissota on eräs merkittävimmistä GigaCorpin maaperällä käydyistä sodista. Se käytiin vuosien 2012 – 2013 välillä. Sodassa ottelivat GigaCorp ja Verstas yhdessä Adam Electron johtman GigaCorpin mahtiarmadan muodostamaa uhkaa vastaan. GigaCorp ja Verstas voittivat sodan, mutta GigaCorpin talous kärsi sodasta pahasti.

Psi-sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psi-sotaa käytiin GigaCorpin lähiavaruudessa vuoden 2019 aikana. Sodan osapuolina olivat K-lähteen johtama K-liiga, joka soti GigaCorpia vastaan. GigaCorpin tukena oli osapuolen kannalta ambiguentti Verstas, joka selkäänpuukotti sodan loppuvaiheessa. Sodan seurauksena GigaCorp hävisi toiseen ulottuvuuteen ja Toiselle Röhmöfanttisodalle rakennettiin puitteet, kun Itcud ja K-lähde ajautuivat Plutoon ja Verstaan avaruuslaivasto Gerperos II katosi GigaCorpin mukana X-ulottuvuuteen.

2. röhmöfanttisota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen röhmöfanttisota oli vuosina 2039 – 2045 Aurinkokunnan alueella käyty suuri ja tuhoisa sota, johon osallistuivat GigaCorp, Nokia, Verstas, Lonkeromestarit, Röhmöfantit sekä K-lähteen ja Itcudin johtamat ceregonistit. Se aiheutti paljon muutoksia etenkin Maapallolla, joka oli keskeinen näyttämö sodalle. Sota päättyi suureen toiseen Röhmögeddonin taisteluun. Eräs sodan seurauksista oli röhmöfanttien katoaminen ja niiden lajin oletettu tuho.

1. galaksin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Galaksin sota käytiin vuosina 2105 – 2148 Linnunradan itäisellä sektorilla (sota levisi osin myös pohjoiseen sektoriin). Sotaa kävivät Nokian ja GigaCorpin perustama Galaktinen liittokunta ja Illuminatin perustama Pimeän liitto. Sota alkoi kun Kolosseus hyökkäsi yllättäen Jetoniaan. Galaktinen liittokunta voitti lopulta sodan.

2. galaksin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Galaksin sota käytiin Linnunradalla, ja sen osapuolina olivat GigaCorp ja Nokia vastaan Verstas ja Lonkeromestarit. Sota alkoi Verstaan terrori-iskuista GigaCorpin ja Nokian kimppuun. Lonkeromestarit tulivat sotaan lähes sattumalta, mutta heidän yrityksensä valloittaa galaksi Suurten Muinaisten avustuksella epäonnistui. Loppujen lopuksi GigaCorpin ja Nokian NokiCorp-allianssi pääsi sodan voittajaksi.

3. galaksin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas Galaksin sota käytiin Avaruuden Unionin (GigaCorp, Nokia, APL, Sirius, Jetonia ja Universalia) ja Turmion Liigan (Verstas, Lonkeromestarit, Illuminati, PsiCorps, Kolosseus ja Rufuksen valtakunta) välillä. Se tapahtui Linnunradalla ja sen lähigalakseissa.

1. Universumin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Universumin sota oli koko keskiulottuvuuden laajuinen suursota, joka päätti nk. suurten avaruussotien kauden. Suuri osa keskiulottuvuuden alueen voimatekijöistä osallistui siihen, esimerkiksi monet mahtiolennot, Avaruuden Unioni ja Tähtien Liitto.

Viimeinen Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelu, joka tullaan käymään maailmanlopun koittaessa ja joka päättyy, kun maailmanloppu koittaa. Taistelussa kaikki hyvikset kohtaavat omat ikiaikaiset nemesiksensä (Hjassan nousee kuolleista ja kohtaa Keisarin, Verstas/GigaCorp/Röhmöfantit-kolmiodraama ratkeaa ja sinäkin pääset vihdoin kurittamaan naapurin Pekkaa).

Hömppäuniversumin sodat
Suuntaumussodat:

Mahtien Mittelö | Kaaoksen sota | Majora-sota | Hjassan-sota
2. Universumin sota | Viimeinen Taistelu

Suuret röhmöfanttisodat:

1. röhmöfanttisota | GigaCorpin sisällissota | Psi-sota | 2. röhmöfanttisota

Suuret avaruussodat:

1. galaksin sota | 2. galaksin sota | 3. galaksin sota | 1. Universumin sota

Tiede ja keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso teknologian taso, tekniikka.

Kronosfääri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikamatkustuslaite. Kronosfääri on suuri, metallinen rakennelma, joka perustuu aika-avaruusrepeämiin. Kronosfääri on myös potentiaalinen massatuhoase, sillä se on kyvykäs pyyhkimään tapahtumia historiasta (2. maailmansota? Hyvinkin.). Kronosfäärillä on myös joitakin sivuvaikutuksia eläviin olentoihin. Kronostaatikot tutkivat asiaa.

Psykohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykologiaan ja matematiikkaan perustuva tapa ennustaa tulevaa. Helpompaa kuin todellisuusmekaniikka, mutta ennustukset ovat symbolisessa muodossa, jota on vaikea ymmärtää. Hari Seldon käytti psykohistoriaa, koska ei ymmärtänyt todellisuusmekaniikasta mitään.

Todellisuusmekaniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todellisuusmekaniikka on vaikeasti ymmärrettävä keino ennustaa tulevaa. Todellisuusmekaniikan ennusteet perustuvat polkuintegraaleihin, kvanttigravitaatiodynamiikkaan (QGD), reunattomuusehtoon sekä sieluterroriaan. Reunattomuusehtomalli on lähtökohta. Se kertoo, että universumi on äärellinen, mutta rajaton ja taipunut itseensä sekä avaruuden että ajan osalta. Päättelemällä QGD:n ja sieluteorian avulla pisteen A (näennäinen ajan "alku") ja pisteen B (näennäinen ajan "loppu") ominaisuudet mittaustarkkuuden rajoissa, voidaan polkuintegraaleilla laskea koko Universumin historia lukemattomine mahdollisuuksineen ja rinnakkaistodellisuuksineen. Tästä saadaan suhteellisen tarkka kuva universaaleista todennäköisyyksistä (3. maailmansota seuraavan 50 vuoden sisällä? 12%.) Tosin usein käytetään helpompaa "alueellista" menetelmää, jossa koko Universumin historiaa ei lasketa, vaan ainoastaan pieni osa siitä.

Avaruusalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusaluksia on niin paljon, että sinun kannattaa lukea tämä erillisteos.

Hyperajo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyperajo on yleisnimitys erilaisille tähtienvälisessä matkustuksessa käytetyille propulsiomenetelmille.

Voimanlähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fissio: Raskaita alkuaineita hajoitetaan kevyemmiksi. Samalla vapautuu energiaa.
  • Fuusio: Kevyitä alkuaineita yhdistetään raskaammiksi. Samalla vapautuu energiaa.
  • Antimateria: Antimateriaa saatetaan kontaktiin materian kanssa, jolloin molemmat muuttuvat energiaksi. Antimateria on kallista valmistaa ja vaikeaa säilyttää, joten yleensä käytetään luonnollisena esiintyvää antimateriumia.

Suojakentät ja -kilvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteita, jotka luovat objektin ympärille voimakentän, joka pysäyttää tai heikentää siihen kohdistuvia iskuja. Luonteesta riippuen kenttä voi levittäytyä kohteen ympäristöön, ympäröidä sitä kuplan tavoin tai mukailla sen pintaa. Myös se, mitä kenttä tai kilpi tarkalleen ottaen voi pysäyttää, vaihtelee.

Aseteknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laseraseet
  • Ohjukset ja kineetiset aseet
  • Energia-aseet
  • Ionikanuunat
  • AT-tykit

Magitek, energitek ja psi-tek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aineellisen teknologian integrointi taikuuden, energiamanipulaation tai psi-voimien kanssa. Tämä voi tarkoittaa teknologiaa, joka hyödyntää yliluonnollisten kykyjen perusteita tai - energitekin tapauksessa - energiasta rakennettua teknologiaa. Järjestys hyödyntää laajalti energitekkiä. Magitekkiä käytetään esimerkiksi Universaliassa. Psi-tekkiä käyttävät esimerkiksi Tiamarin energialohikäärmeet.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Encyclopedia Galactica[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä

Linnunradan käsikirja liftareille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieni anarkistinen kapistus, joka kilpailee Ensyclopedia Galactican kanssa suosiosta. Menestyy pääasiassa sen takia, että se on hieman halvemp... tai siis ei ole!! Älä vaan osta. Julkaissut Pienen Karhun kustantamot.

Ajan lyhyt historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Hawkingin kirjoittama surullisenkuuluisa kirja, joka tunnetaan myös nimellä Tiedemiehen Raamattu. Hallitsi dominoivassa asemassa tiedettä vuosien ajan aina Adam Electron, jo Herra tupla-X:n hallintoaikana aikana kirjoittaman puhtaan tieteellisen ja rauhallismielisen Scientonomicon-kirjan ilmestymiseen asti. Tämän jälkeen Adam alkoi seota.

Ajan lyhyempi historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika samanlainen, mutta vaan lyhyempi.

Säätiö (Säätiön kronikat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija-tiedemies Isaac Asimovin kirjoittama, Säätiön vaiheista kertova kronikallinen kirjasarja.

Röhmöfanttien Aikakirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SENSUROITU*

Verstaan kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstaan jäsenet ovat myös kirjoittaneet kirjoja.

Jan Bergholz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taisteluni
  • Kaikkien Taistelujeni Äiti
  • Kaikkien Taistelujeni Äidinäiti
  • Taistelujeni pikkujättiläinen
  • Taistelujeni pikkujättiläisen paluu
  • Taistelujeni pikkujättiläisen kosto, paluu, ylösnousemus ja äiti

Itcud[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstaan Suurmestari HUOM!: Kirjoittaessaan nämä teokset, Itcud oli vielä jäsen.

  • Kaapissa on pimeää
  • Paskanmarjat
  • Salaliittoni: Kertoo Verstaan salaisen historian ja muita suuria salaisuuksia. Erotettiin kirjan takia ja joutui Verstaan etsityimpien joukkoon.

Yleishömpällisiä pulmia sekä suuria linjuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimallisuuden sietämätön keveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hömppäpedian universumi tuntuu olevan täynnä toinen toistaan voimakkaampia ihmetyksiä, joita kaiken kukkuraksi ilmestyy koko ajan lisää. Selitys tähän on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Universumin syntymisen jälkeen ja perusvoimien muodostuttua "taustalle" jäi kelluskelemaan moninkertaisesti energiaa alkuun verrattuna, mikä mahdollistaa paitsi uusien entititeettien synnyn, myös "täppäämisen" noihin energiamassoihin.

Matka kohti energian täystuhoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen toista Universumin Sotaa jokainen osapuoli oli paitsi epävirallisessa sotatilassa muiden osapuolien kanssa, myös jatkuvasti kehittämässä uusia keinoja kerätä energiaa omaan käyttöönsä sekä haalimassa voimakkaita kannattajia. 2. US:n jälkeen osapuolet kuitenkin sopivat (mikäli sanaa "sopivat" voi käyttää Bar Universin nolostelusta), että kilpavarustelu lopetetaan jotteivat universumin energiavarastot hiljalleen tyhjene.

Tämä päätös oli siltä osin huomattava, että se raivasi tietä uudelle ajalle, jossa aiemmista osapuolista riippumattomat tahot pääsivät kahmimaan valtaa aiempaa vapaammin.

Kiihtyvä matka kohti singulariteettia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknologian kehitys kiihtyi huomattavasti toisen Universumin Sodan vaikutuksesta. Tämä kehitys ei kuitenkaan pysähtynyt, vaan jatkui alati kiihtyvänä. Vaikkei kehittyneempien tekniikoiden hedelmiä ole vielä otettu laajamittaisesti käyttöön, ne ovat edeltäjiänsä parempia lähes kaikilla osa-alueilla. Tämä näkyy varsinkin avaruusaluksien aseistuksen sekä suorituskyvyn kehityksessä.

Knoppitietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miten lennetään?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentäminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että oppii olemaan putoamatta. (Linnunradan käsikirja liftareille)

Miten paetaan Elukkaa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verstaan tarumainen peto, Elukka, on aika jännä asia paeta, sillä sitä ovat harvat kokeilleet (koska eivät edes ehtineet tajuta lähteä pakoon). Pakeneminen on kuitenkin mahdollista. Pitää vain huijata Elukka kuurupiilosille kanssasi ja juosta niin hemmetin kovaa, ennenkuin se pääsee laskuissaan sataan.

Miten juodaan Majora pöydän alle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mennään Universumin parhaaseen baariin Universum Majoran kanssa ja juodaan kilpaa. Tässä saattaa kuitenkin mennä hetki, sillä äärimmäisen vahvana olentona Majora ei helposti sammu, mutta viimeistään maailmanlopun aikoihin näin saattaa käydä. Keston lisäksi myös juoman loppuminen on pulma, mutta ratkaisu on olemassa siihenkin: Sinun tulee vain ensin varastaa Jurpan pohjaton juomasarvi, ja pidot voivat alkaa!

Miksi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Siksi...”

~*Sensuroitu*

”Tyhmät ihmiset ovat sitä onnellisempia, mitä vähemmän he tietävät.”

~Röhmöfantit

”42.”

~Syvä Miete

”Universumi on motiiviton kokonaisuus, jolla ei ole syitä tehdä mitään. Se vain tekee kun on tehdäkseen. Siksi kysymys "miksi" on mieletön, eikä siihen ole vastausta. Asian ongelma on Universumin rotujen jatkuva tarve etsiä syitä asioihin.”

~Majoraalinen jälkihuomautus
Under construction.png
Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]