Kristalli-Imperiumi

Kohteesta Hömppäpedia
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Vapaa Kristallitasavalta
CrysFlag.png
lippu

vaakuna
Europe map.jpeg
Valtiomuoto Edustuksellinen demokratia (aiemmin meritokraattinen monarkia)
Presidentti Yor'yh'Thorn'ay[1]
Pääkaupunki Crystal Nexus
Muita kaupunkeja Eternitown, Pihakylän kaupunkivaltio (seitsemän merkittävää kaupunkia)
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
412 321 km²
23 315 km2
Väkiluku (2035)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
40 700 000
98,7 / km²
0,90 % (2030)
Viralliset kielet Muinaisvelorexilainen kieli, Kristallivaltakunnan kieli
Pääuskonnot {{{Pääuskonnot}}}
Valuutta Cryscash (valuuttatunnus CrC)
Elinkeinorakenne maatalous 9 %,
palvelut 72 %,
teollisuus 19 % BKT:sta
Itsenäisyys
 
2014
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Atlantor Suuri (voitti keisari Ultimatuksen)
VeloBol[2]
Kansainvälinen
suuntanumero
+
Motto Pro Eternus Gloria
Kansallislaulu Emme taivu voiman eessä


”Olen nähnyt asioita joita monet eivät osaisi kuvitella. Taistelualusten hylkyjä Velorexin renkaiden liepeillä ja muuta vastaavaa. Mutta harvoin olen nähnyt mitään Kristallivaltakuntaa vastaavaa.”

~Eternius I, käytyään Kristallivaltakunnassa[3]

Kristalli-Imperiumin Ikuinen Valtakunta tai vaan Kristalli-Imperiumi, Kristallivaltakunta (omalla kielellä Uhyseru Kes'od), Kiven Sisäinen Valtakunta tai joskus myös Kristallikallion Valtakunta sekä väliaikaisesti GigaCorpin Autonominen Kristalliprotektoraatti ja myöhemmin Vapaa Kristallitasavalta tai vaan Kristallitasavalta on Velorexilta muinaisina aikoina muuttaneista siirtolaisista koostunut, Maapallon pinnan alla tuhansia vuosia kukoistanut sivilisaatio. Valtakunnan eristäytyneisyydestä johtuen hyvin harva maan asukas on koskaan saanut tietää sen olemassaolosta. Valtakunta on viimeinen jäänne Velorexin aikanaan kukoistaneesta sivilisaatiosta ja siksi kulttuurillisesti mittaamattoman arvokas.

Nimestään huolimatta Kristalliritarilla ei ole mitään tekemistä Kristalli-Imperiumin kanssa.

Historia[muokkaa]

Alkuperä[muokkaa]

Pääartikkeli: Velorexin sivilisaatio

Kymmeniä tuhansia vuosia sitten planeetta Velorex oli koti kukoistavalle ihmisten korkeakulttuurille, joka hallitsi planeettaa tuhansia vuosia. Kun Velorex koki planetaarisen mittakaavan ympäristökatastrofin noin 8000 eaa, elämä siellä muuttui sietämättömäksi ja suurin osa sen eloon jääneistä asukkaista etsi uutta kotia muualta. Suurin osa selvinneistä muutti Maapallolle, kun taas osa lähti etsimään onneaan muilta aurinkokunnan planeetoilta. Murto-osa jäi Velorexille harjoittamaan kaivostoimintaa.[4]

Saavuttuaan Maapallolle osa velorexilaisista alkoi sivistää paikallisia, alkukantaisia ihmisiä, opettaen heille maanviljelystä sekä asteittain sivistäen heitä, opettaen vähitellen mm. kaupunkien rakentamista. Muun muassa Atlantiksen, Mesopotamian, Egyptin ja Muinaisen Kreikan sivilisaatiot saivat alkunsa näin.[5] Samalla kun muut Velorexilta alunperin lähteneet klaanit alkoivat kuihtua olemattomiin ja integroitua maan valtaväestöön,[6] seitsemän viimeistä klaania tekivät päätöksen muuttaa maan alle ja perustaa sinne uuden, kukoistavan valtakunnan joka tulisi olemaan muinaisen Velorexin vertainen.

Nousu ja Kukoistus[muokkaa]

Noin 3000 eaa. alkoi Seitsemän Klaanin muuttoaalto massiiviseen maanalaiseen luolastoon, joka sijaitsi kilometrejä Euroopan mantereen alapuolella. Luolasto oli otollinen paikka asutukselle, sillä se oli satojen kilometrien laajuinen ja paikoin yli kilometrin korkuinen. Käyttäen hyväksi luonnon muovaamia luolia ja osittain louhien omiaan, kansa loi perustukset uudelle sivilisaatiolleen. Aluksi kristallien käyttö oli vähäisempää: Perustajilla oli mukanaan vain vähän Velorexilta tuotuja luonnollisesti kasvavia laserkristalleja.[7] Ensimmäiset kaupungit rakennettiinkin lähinnä louhimalla ne kallioon. Vuosien rakennusurakan jälkeen sisäänkäynti luolastoon sinetöitiin Ikuisuuden Portilla, joka sijaitsi jossain Alppien kätköissä.[8]

Vähitellen, ajan kuluessa sivilisaatio alkoi oppia jalostamaan kasvavia laserkristallejaan ja muovaamaan niistä erilaisia variaatioita. Ei mennyt kauaakaan, kun sivilisaatio kykeni valmistamaan keinotekoisesti jalostetuista kristalleista rakennuksia, energianlähteitä, valaisimia, aseita, ym. Tänä aikakautena rakennettiin merkittävimmät rakennukset kuten Ikuisen Totuuden Temppeli ja Hallintosali.

Kohtalokas Päätös[muokkaa]

Kun suuruudenhullu keisari Ultimatus sai vallan 1000-luvun lopulla, hän sekoitti koko valtakunnan järjestyksen, erottaen Vanhain Neuvoston, hyläten vanhan uskontojärjestelmän ja nimittäen itsensä maan ylimmäksi hallitsijaksi ja samalla jumalaksi, jota kaikkien täytyi palvoa. Avattuaan Ikuisuuden Porttien ikuisen sinetin, hän lähetti joukkonsa valtaamaan maita ja rakentamaan krusifiksin muotoisia patsaita itsestään.[9]

Vaikka keisarin johtama Toinen Liitto voittikin seuranneen sodan, närkästys ja tyytymättömyys Keisaria kohtaan alkoi kasvaa kansan keskuudessa ja pian Ultimatus huomasi olevansa yksin, ilman muita liittolaisia kuin hänen ylimmät upseerinsa ja vartiokaartinsa. Valtakunnan kadut täyttyivät vihaisista kansalaisista ja pian sekasorto riistäytyi käsistä, aloittaen myös Kristallikapinana tunnetun kansannousun. Kapinallisia johti Toisen Pyhän Sodan veteraani Atlantor,[10] joka hänkin oli saanut tarpeekseen keisarin ylivallasta. Panikoiva Keisari käski joukkojensa tulittaa väkijoukkoon, ja he tottelivat käskyä vastahakoisesti. Tämä tapahtuma syöksi koko Valtakunnan sisällissotaan, jossa osa armeijasta liittoutui kansan kanssa ja osa pysyi uskollisina Keisarille. Taistelut kestivät viikkoja, mutta lopulta kansa kukisti Keisarin ja valtasi Hallintosalin, jonka keisari oli täyttänyt kieroutuneilla jumalankuvillaan.

Lopuksi Keisari linnoittautui yksinään salin ylimpiin kerroksiin, jossa Atlantor hänet lopulta kohtasi hänet. Vaihdettuaan ensin muutaman muodollisen sanan, nämä kaksi syöksyivät toistensa kimppuun miekat ojossa. Kamppailu johti lopulta yhdelle hallintopalatsin pylväälle ja yhdelle seitsemästä sivuttaisesta lipputangosta, jonka nokasta Atlantor lopulta syöksi keisarin vääjäämättömään tuhoonsa. Keisari yritti epätoivoisesti tarrautua hänen klaaninsa lippuun, jonka yllä he olivat juuri taistelleet, mutta putosi pian syvyyksiin, pienen maassa olevan ilmastointiaukon kautta maanalaiseen laavajärveen. Atlantor katsahti alas keisarin pudottua ja virkkoi "Huipulta on lyhyt matka pohjalle"[11] ja käveli pois. Kaksintaistelun jälkeen Atlantorista tuli valtakunnan epävakaan väliaikaishallinnon puhemies.

Uusi Järjestys[muokkaa]

Vallankumouksesta huolimatta kesti kauan, ennen kuin järjestys palasi Valtakuntaan, joka oli nyt vailla tehokasta armeijaa tai hallintoa. Ikuisuuden Portti oli edelleen avoinna, ja vaikka Vallankumouksellisten onnistui pitää suurin osa ulkopuolisista loitolla, jotkut pääsivät ainakin kurkistamaan sisään. GigaCorpin Ensimmäinen kansalainen Eternius I oli jotain kautta kuullut tapahtuneesta ja päätti ajankulukseen matkata katsomaan asioiden tilaa. Lyhyiden neuvotteluiden jälkeen hänet päästettiin sisään valtakuntaan, ja hän vaikuttui näkemästään vallitsevasta sekasorrosta huolimatta.

Eternius I näki Valtakunnan mahdollisuutena, sillä osa sen kristallipohjaisesta teknologiasta oli huomattavan edistynyttä ja saattaisi olla hyödyksi GigaCorpille tavalla tai toisella. Eikä alaisuudessa oleva valtio muutenkaan olisi pahitteeksi. Hän aloitti neuvottelut Vallankumouksellisen Väliaikaishallituksen kanssa, ja pian syntyi sopimus GigaCorpin Autonomisen Kristalliprotektoraatin muodostamisesta. GigaCorp järjestäisi valtakunnan retuperällä olevat asiat kuntoon, mutta saisi samalla päätäntävallan osasta sen asioita sekä oikeudet sen teknologiaan. Väliaikaishallitus suostui ehtoihin, ja pian valtion asiat alkoivat taas luistaa, nyt kuitenkin GigaCorpin alaisuudessa. Valtakunnan salaisuuden säilyttämiseksi Ikuisuuden Portti sinetöitiin uudelleen, ja uusi sisäänkäynti rakennettiin sen läheisyyteen maan alle: "GigaPort", valtaisa teleportti, jonka toinen pää oli avaruudessa Maan kiertoradalla. Portin läpi pystyivät kulkemaan avaruusalukset, joilla teknologiaa ja kauppatavaraa kuljetettiin valtioiden välillä. Autonomisen Kristalliprotektoraatin päähallintoelimeksi tuli Seitsemän Neuvosto entisen Keisarin sijaan, GigaCorpilaisen kuvernöörin alaisuudessa.

Itsenäisyys[muokkaa]

Kristallivaltakunta irtautui GigaCorpista jonkin aikaa GigaCorpin sisällissodan jälkeen. Tässä vaiheessa GigaCorp ei enää välittänyt Valtakunnasta saatuaan sen teknologian itselleen satoja vuosia aiemmin, ja oli vaan tyytyväinen päästessään siitä eroon sillä haitat olivat jo pitkään olleet suurempia kuin hyödyt; kuljetus ym. kustannukset olivat nousseet kohtuuttomiksi hyötyihin nähden, eikä asiaa auttanut lama, jonka kourissa GigaCorp tuolloin kamppaili. Itsenäistyttyään Kristallivaltakunnan rakenne ei juurikaan muuttunut, lukuunottamatta presidentin viran lisäystä. Ensimmäiseksi Vapaan Kristallitasavallan presidentiksi valittiin entinen diplomaatti Yor'yh'Thorn'ay (suomalaisittain "Jori Torni"). Kristallivaltakunnan kansalaiset olivat itsenäisyyteensä tyytyväisiä, huolimatta siitä että heidän täytyi nyt itse ylläpitää mm. entistä GigaPorttia, joka tosin nimettiin uudelleen Ikuisen Vapauden Portiksi.

Kristalli-Imperiumilaiset päättivät pysyä tuntemattomina Maan kansoille itsenäistymisensä jälkeenkin. Myöhemmin jotkut asukkaat muuttivat Velorexille saatuaan tietää planeetan olevan jälleen edes jotenkin asuttava. GigaCorpin valtakauden jäljiltä valtakunnassa oleva GigaCorpilaisvähemmistö on nykyisin usein julkisessa keskustelussa pinnalla.

Hallinto[muokkaa]

Alunperin Kristallivaltakunnassa piti valtaa Vanhain Neuvosto, joka koostui valtakunnan kokeneimmista, vanhimmista ja viisaimmista henkilöistä. Neuvostoa johti Keisari, joka valittiin Neuvoston toimesta. Keisarilla oli ylin päätösvalta Imperiumin asioista, mutta Neuvosto toimi hänen ylimpänä neuvonantajanaan ja oli useinkin aktiivisena toimijana päätöksenteossa.

Kun itserakas Keisari Ultimatus kaappasi vallan, hän, erotettuaan Vanhain Neuvoston, nimitti itsensä koko valtakunnan diktaattoriksi. Keisarin syrjäyttämisen jälkeen Valtakunnassa ei ollut selkeää hallintoa, kunnes hauras ja käytännössä voimaton väliaikaishallinto perustettiin. GigaCorpin valtakauden aikana valtaa piti Seitsemän Neuvosto ("Seitsemän" viittaa seitsemään Valtakunnan perustaneeseen klaaniin), joka oli eri puolilta valtakuntaa koottu, vaaleilla valittu hallintoelin joka vastaa käytännössä Eduskuntaa. Ero entiseen Vanhain Neuvostoon oli se, että jäsenten ei tarvinnut olla enää vanhoja tai edes järin viisaita. Seitsemän Neuvoston yläpuolella oli kuitenkin GigaCorpilainen kuvernööri, joka vahvisti neuvoston päätökset ja pystyi myös hylkäämään ne sekä tekemään omia päätöksiään neuvostosta riippumatta.

Kristallivaltakunnan itsenäistyttyä GigaCorpista siitä tuli tasavalta jonka päänä toimii edelleenkin Presidentti, alaisuudessaan Seitsemän Neuvosto ja lisätty, hallitusta vastaava hallintoelin Toimeenpanoneuvosto. Tasavaltajärjestelmän seurauksena valtio sai myös ensimmäiset poliittiset puolueensa, joihin kuuluvat perinteitä vaalivat Konservatiivit, uudistushaluiset Revisionistit, vanhan monarkian palauttamista kannattavat Imperialistit, liberaalit Liberaalit sekä valtion pienempiin osiin hajottamista kannattavat Divisionistit.

Teknologia[muokkaa]

Kristallivaltakunta on tason 7 sivilisaatio, tosin ilman joitain hienomekaniikan sovelluksia.[12] Suurin osa Kristalli-Imperiumin teknologiasta perustuu edelleen erilaisiin kristalleihin. Vuosisatoja Velorexilta lähdön jälkeen Kristallivaltakunnan asukkaat oppivat hallitsemaan mukaan ottamiaan kristalleja tavalla, joka hakee vertaistaan. Tekniikka ei ole myöskään jämähtänyt paikalleen, vaan kehittyy kaiken aikaa ajoittaisista tekniikan laskukausista huolimatta.

Aseet[muokkaa]

Kristallivaltakunnan aseistus koostuu pääosin laserkristalleja hyödyntävistä laseraseista; olihan laserkristalli aikanaan yksi Velorexin ainoista uniikeista vientituotteista. Vuosituhansien aikana Valtakuntalaiset ovat oppineet hyödyntämään laserkristalleja ennennäkemättömällä tehokkuudella, nostaen niiden hyötysuhteen maksimissaan uskomattomaan 88 prosenttiin.[13] Energiakristallien tehokkuuden vuoksi vain pikkusormen kokoinen kristalli riittää aseen voimanlähteeksi, kun taas laserkristalli tuottaa lasersäteen.

Perinteikkäämpien laseraseiden lisäksi valtakunnan värikkääseen arsenaaliin on liittynyt myös erilaisia kristallisia ammuksia hyödyntäviä aseita. Pirstoutuessaan kivenkova kristallinen panos aiheuttaa varsinkin elävälle kohteelle fataalia vahinkoa. Lisäksi yhteen kristalliin voidaan varastoida uskomaton määrä energiaa, ja pienikin kristalliammus voidaan näin muuttaa murskaavan tehokkaaksi räjähdyspanokseksi. Kristallinen ammus saatetaan yleisimmin matkaansa ns. Kristallikiihdyttimellä, joka monimutkaisen ja hankalasti aukeavan prosessin kautta lähettää kristallipatruunan ulos aseesta räjähtävällä nopeudella.[14] Kristalliset ammukset ovat omiaan pitkänmatkan- ja raskaammissa aseissa.

Lisäksi erilaiset miekat ja muut teräaseet ovat olleet Kristallivaltakunnan historian aikana ahkerassa käytössä. Kun kristallien eri sovelluksia alettiin kehitellä, keksittiin mm. energiamiekkoja, joiden ydin koostuu energiakristallista ja terä läpinäkyvästä, erikoisvahvasta kristallista. Näin sisällä oleva energia näkyy tyylikkäästi terän läpi ja hohtaa valoa ympäristöönsä.

Energia[muokkaa]

Valtakunnan alkuaikoina suurin osa energiasta tuotettiin maanalaisiin jokiin asennetuilla vesivoimaloilla, maan alta säteilevän lämmön ja muutaman ydinreaktorin avulla. Kristallivaltakunnan asukkaat ovat vuosituhansien saatossa oppineet tuntemattomalla tavalla keräämään tarvitsemansa energian erityisesti jalostetuista kristalleista. Tämä ihmeellinen teknologia on tehnyt vanhemmat energiamuodot suurimmalta osin tarpeettomaksi, sillä esim. henkilökohtaiset kulkuneuvot ja pienlaitteet toimivat yhdellä energiakristallin palasella vuosia. Tästäkin huolimatta osa vanhoista vesi- ja maalämpövoimaloista on yhä käytössä, sillä energiakristallit ovat suhteellisen kalliita tuottaa ja vanhat voimanlähteet ovat edelleen ilmaisia ja käytännössä ikuisia. Kun ydinreaktorit olivat olleet kylminä vuosituhansia, ei niitä uskallettu enää käynnistää ja ne purettiin.

Erikoisjalostettuja, "hohtavia" energiakristalleja, jotka levittävät ympärilleen energiakentän kun niiden läpi johdetaan oikeanlainen virta, voidaan käyttää suojakenttäprojektoreina joko jalkaväen haarniskoissa tai ajoneuvoissa. Ne ovat kuitenkin sen verran kallisarvoisia, että vain tärkeimmät yksiköt (esim. Eliittikaarti) käyttävät niitä. Saman tekniikan sovelluksia voidaan käyttää esim. leijuvien kulkuneuvojen rakentamiseen, ja siksi Kristalli-Imperiumilla on ollutkin jo pitkään leijuvia siviili- ja sotilasajoneuvoja.

Materiaalit[muokkaa]

Kristallien jalostus mullisti myös monet jokapäiväiset - ja vähän harvinaisemmatkin - materiaalit. Timantinkovia mutta kestäviä kristalleja voitiin käyttää rakennusten seinien rakentamiseen, läpinäkyvää "älykristallia" voitiin käyttää itsepuhdistuvissa ikkunaruuduissa, elastisista erikoiskristalleista voitiin tehdä lähes mitä kuvitella saattaa. Lisäksi erikoisvahvasta ja heijastavapintaisesta nanotasolla vahvistetusta kristallista valmistettu panssari tarjoaa erinomaisen suojan varsinkin laser- ja muita energia-aseita vastaan. Kristallivaltakunnan jalkaväki sekä kulkuneuvot onkin varustettu kivenkovalla, tärkeimmät kohdat suojaavalla kristallipanssarilla. Tarkkaan jalostetuista kristalleista voidaan myös valmistaa levyjä, joilla rakennuksen akustiikka saadaan täydelliseksi.

Hienotekniikka[muokkaa]

Lähes kaikki Kristallivaltakunnan hienotekniset laitteet kuten tietokoneet perustuvat eri tavoin jalostettuihin kristalleihin. Pienissä kuutioissa voidaan säilyttää teratavujen arvosta dataa, ja lähes kaikki näytöt ovat kolmiulotteisia hologrammeja, jotka heijastetaan kristallien avulla. Näin saadaan aikaan kirjaimellisesti kristallinkirkasta kuvaa. Dataa voidaan siirtää salamannopeasti elastisista nanokristalleista rakentuvia kaapeleita pitkin, ja langattomat verkot toimivat virheettömästi kristallipohjaisten lähetin-vastaanottimien avulla. Kristallipohjainen teknologia on myös mahdollistanut ennenkuulumattoman äänenlaadun soittimissa sekä äänentoistolaitteissa, ja miniatyyrikokoisilla kristallilevyillä voidaan säilyttää valtavat määrät musiikkia tai muuta ääntä.

Valaistus[muokkaa]

Kristallivaltakunnassa myös valaistus on toteutettu lähes kokonaan kristalleilla. Usein isompien luolien katossa on valtavia lamppuja, jotka tuovat niihin lähes aurinkoa vastaavan valaistuksen. Valokristallit ovat eräs energiakristallien sovellus, ja tuottavat energiansa itse. Kristallivalaisimia voidaan valmistaa lukuisia eri värisiä, muotoisia ja kokoisia, pienistä seinälampuista kokonaisiin valoa hohtaviin seiniin ja edellämainittuihin pientä aurinkoa vastaaviin lamppuihin.

Lääketiede[muokkaa]

Velorexin korkeakulttuurin lääketiede oli erittäin kehittynyttä jo ennen Kristalli-Imperiumin perustamista. Muun muassa ihmisten elinikää voidaan pitkittää muutama sata vuotta ja monet Maan asukkaita vaivaavat sairaudet voidaan parantaa helposti. Tälläkin alalla ovat kristallit vain helpottaneet asioita, kun esim. kirurginveitsiä voidaan tehdä kivikovasta ja molekyylitasolla teroitetusta kristallista. Lisäksi on jalostettu kristalleja, jotka säteilevät tuntematonta, haavat parantavaa energiaa ympäristöönsä. Tämän tekniikan sovelluksena on löydetty kallis mutta toimiva parannuskeino jopa syöpäänkin. Lääketieteen kehitys löysi tiensä myös sotilasalalle, ja teki esim. käytännössä rikkoutumattomat, kristallilla vahvistetut luut mahdollisiksi.

Kulkuneuvot[muokkaa]

Kristallien kehitys näkyy myös kulkuneuvoissa. Energiakenttiä tuottavia kristalleja käytetään MagLev-junien kaltaisissa, lähes kitkattomasti kulkevissa junissa, jotka kuitenkin käyttävät erikoisjalostettuja energiakristalleja leijumiseen magneettien sijaan. Samaa tekniikkaa on sovellettu myös autoihin ja vastaaviin, mutta leijuva auto on silti tavallisen kansalaisen palkan ulkopuolella, ja useimpien täytyy tyytyä elastisilla kristallipyörillä varustettuun kulkupeliin. Luonnollisesti, autojen energian tuottavat energiakristallit ja moottorina toimii erikoisvalmistettu nk. kristallimoottori.

Kulttuuri[muokkaa]

Kristallivaltakunnan kulttuuri on muuttunut radikaalisti sen alkuajoista, mutta tietyt alkuperäiskulttuurille ominaiset elementit ovat edelleen näkyvissä. Vaikka monarkiaa ei ole ollut lähes tuhanteen vuoteen, Valtakunnassa on selkeä ja polarisoiva kahtiajako sivistyneistön ja tavallisen kansan välillä. Siltikään varsinaista erityisen köyhää työläiskansanosaa ei ole päässyt syntymään. Sivistyneistö asuu yleensä erillään tavallisesta kansasta omilla asuinalueillaan mutta ei välttämättä ole hyvätuloisempaa, sillä suurin osa heistä viettää päivänsä filosofoimassa lukuisissa filosofiakeskuksissa tai erilaisten taiteiden parissa. Oppineilla on helpommat mahdollisuudet päästä politiikkaan mukaan, sillä tavallinenkin kansa luottaa ainakin joihinkin heistä. Oppineet tunnistaa helposti heidän muinaisista ajoista säilyneestä asukokonaisuudestaan; heillä on useimmiten yllään toogan kaltainen vaate, kun tavallinen kansa käyttää nykyaikaisempaa asustusta, joka on kuitenkin selkeästi erilainen Maan pinnan asukkaiden vaatetuksesta. Uskonnollisuus ja siihen liittyvät rituaalit eivät ole hävinneet minnekään, vaikka valtauskonnon rinnalle on tullut uusia lahkoja ja suuntauksia.

Taide ja arkkitehtuuri[muokkaa]

Kristallivaltakuntalaiset ottavat estetiikan vakavasti, ja vaikka heidän kulttuurinsa onkin äärimmäisen teknologisesti edistynyt, he eivät ole hylänneet muinaista tyyliään edes vuosituhansien saatossa. Symmetria ja toistuvat geometriset muodot ja symbolit ovat Kristallivaltakunnan taiteen ja arkkitehtuurin ominaispiirteitä, ja jokainen neliösentti on tarkkaan harkittu ja suunniteltu.

Suurin osa Kristallivaltakunnan rakennuksista on joko erivärisistä kristalleista tai kivestä tehtyjä. Läpinäkyvät, siniset ja vihertävät kristallipinnat pistävät silmään yleisimpinä, ja musta, kiillotettu kivi toimii usein rakennusten perustusmateriaalina. Kristallisuudestaan huolimatta läheskään kaikki rakennukset eivät ole läpinäkyviä. Osa on tehty "älykkäistä kristalleista", joiden läpinäkyvyyttä pystytään säätelemään.

Kristalli-Imperiumilaiset panostavat arkkitehtuurissa estetiikkaan käytännöllisyydenkin yli, ja suurin osa rakennuksista on monimutkaisilla kuvioilla koristeltuja ja geometrisesti silmää miellyttäviä. Jatkaen Velorexilta säilynyttä perinnettä, pyramidi on yksi yleisimmistä rakennusten muodoista, mutta myös tornitalot, obeliskit tai pyöreät rakennukset ovat kohtalaisen yleisiä. Maanalainen sijainti silmälläpitäen osa rakennuksista ulottuu kattoon asti ja suurin osa kallionseinämistä on täynnä louhittuja rakennuksia.

Uskonto[muokkaa]

Kristallivaltakunnan kansa on edelleen erityisen uskonnollista, joka näkyy temppelien valtavassa lukumäärässä. Valtauskontona on Atheismi, jota ei suinkaan pidä sekoittaa ateismiin. Atheismi perustuu yhden, kaikkivaltiaan pääjumalan, Atheonin, sekä seitsemän vähäisemmän, elementaalisen jumaluuden palvontaan. Nämä seitsemän jumaluutta ovat uskon harjoittajien mukaan eräällä tavalla Atheonin persoonia tai osia, joten voidaan puhua "Pyhästä Seitsemäisyydestä". Uskon harjoittajien mielestä on loukkaavaa kutsua uskontoa polyteistiseksi, sillä seitsemän alempaa jumaluutta ovat yhden jumalan osia. Uskonto on muuttunut aikojen saatossa, sillä alunperin se oli selkeästi polyteistinen ja Seitsemän Alempaa olivat erillisiä jumalia. Atheonin ja hänen persooniensa lisäksi uskontoon kuuluu lukuisia muita myyttisiä hahmoja. Uskonto on peräisin Velorexin vanhasta valtakunnasta, ja on antanut vaikutteita monille maapallon uskontojärjestelmille, esimerkkinä mainittakoon Egyptin, Babylonin, Kreikan, ym. uskonnot.[5] Pääjumalan nimi "Atheon" tulee muinaisvelorexilaisesta kielestä, jossa se merkitsee vapaasti käännettynä "universumin ylintä hallitsijaa". Atheismi kieltää minkäänlaisen tekoälyn tai robotin tekemisen, ja juuri tästä syystä heillä ei ole käytössään robotteja muusta edistyneestä tekniikastaan huolimatta.

Keisari Ultimatuksen lyhyeksi jääneellä hallintokaudella uskonto muutettiin Keisarin palvonnaksi jumalana, mutta monet jatkoivat entistä uskoaan salassa. Tässä lyhytikäisessä uskonnossa oli näkyviä vaikutteista mm. kristinuskosta, lähinnä terminologian ja muun mytologian saralla. Tämä johtui lähinnä keisarin mielikuvituksen puutteesta.

Kieli[muokkaa]

Kristallivaltakunnassa käytetään muinaisvelorexilaista kieltä lähinnä sivistyneistön, lääketieteen ja lain kielenä, kun taas uudempaa, em. kielestä hiljalleen kehittynyttä Kristallivaltakunnan omaa kieltä puhutaan yleisesti kansan joukossa. Kieli vaikuttaa ulkopuoliselle monimutkaiselta, mutta yllättävää kyllä, muistuttaa etäisesti suomen kieltä ainakin nimisanojen ääntämisen kannalta. Tämä on luultavimmin sattumaa, mutta on myös mahdollista että kielillä on yhteiset juuret muinaisuudessa, jolloin Velorexin alkuperäisväestö levittäytyi ympäri Maapalloa. Sanat ovat alkuperäiskielessä usein lyhyitä ja lauseen merkityksestä riippuen joskus liitetty toisiinsa viivoilla, sillä jotkin virkkeetkin saatetaan lausua yhtenä sanana. Erisnimissä käytetään usein heittomerkkejä, ja nimien kirjoitustapa on suurimmilta osin säilynyt uuteen kieleen, toisin kuin lauserakenteet ja sanojen pituudet. Uudessa kielessä on otettu käyttöön myös pisteet lauseen lopussa, toisin kuin alkuperäisessä jossa lause päätetään heittomerkillä. Huomattavaa on, että uudessa kielessä on 102 sanaa erilaisille kristalleille.

Esimerkki Velorexin alkuperäiskielestä:

 • Aus-un aies sagu-kes-od moet do us-sun-ko oth' (Ei ole mitään parempaa kuin energiakristallilla terästetty tee aamutuimaan)
 • Hsud-audn-ehls-serts us-oucu kole-dun-aurn do ge-ferth' (Vain sivistyneet ja juuristaan tietoiset ihmiset osaavat puhua alkuperäiskieltä.)
 • Ghy'ghayck'Cauo'rpedn hd-ykos-uk-hu-oau ajyime (GigaCorpilaiset painukoot kotiplaneetalleen)

Esimerkki Kristallivaltakunnan kielestä:

 • Klauyain etahaiyin Urr'dema'daus ay kohumis-er! (Kuolema sortaja Ultimatukselle ja kätyreilleen!)
 • Ohnety kej-aim es latt kasyt par sanouty. (Huipulta on lyhyt matka pohjalle.)
 • Uhyseru yjsed Ath'laen'dahur es dyghse ahair-emys. (Valtakunnan sankari Atlantor on nimitetty väliaikaishallituksen presidentiksi.)

Media[muokkaa]

Kristallitasavallassa on nykyisin useita yksityisiä CrystaVision (vastaa televisiota) kanavia, joista katsotuin lienee lähinnä uutisia välittävä CrysNews. GigaCorpin valtakauden aikana GigaTV sai myös jonkinlaista suosiota Valtakunnassa. Nykyisin suurin tietoverkko on koko valtakunnan laajuinen CrystaNet, jonka kautta pääsee myös Maan internetiin. Tunnetuimpia CrystaNetin omia sivustoja ovat CrysTube, CrysBook sekä CrysPedia.

Talous[muokkaa]

Kristallivaltakunnan rahayksikkönä on pitkään toiminut CrysCash (CrC), jonka perusyksikkö 1 CrystaCred vastaa suunnilleen 2,4 euroa. Raha liikkuu usein sähköisessä muodossa, mutta käteinen on silti käytössä. Kolikot ovat kovaa ja himmeää, suurimmilta osin valkoista ja harmaata kristallia kun taas setelit ovat läpinäkyvää, elastista ja lähes repeytymätöntä "kristallipaperia" (CrysPap). Suurimmat yhtiöt valtakunnassa ovat CrysCorp, joka toimii vakuutus- ja lakialalla, CrysTech, joka on erikoistunut kristallitekniikan sovelluksiin ja kehittänyt monia uusimmista teknisistä läpimurroista, sekä CrystaMed, joka on monien lääketieteen läpimurtojen takana.

Merkittäviä paikkoja[muokkaa]

”Valtakunta on isompi kuin osaat kuvitella; Olen elänyt täällä yli 60 vuotta enkä siltikään ole käynyt läheskään kaikkialla.”

~Asukas Yar'ayi'Vya'thjah'nhayin

Kristallivaltakunnan luolasto on massiivinen, ja on vain laajentunut sen perustamisajoista lähtien. Vertailun vuoksi koko valtakunnan yhteispinta-ala on reilusti suurempi kuin Suomen pinta-ala. Mukaan on tosin laskettu kaivokset ja eri kerrokset. Lisäksi maanalaiset järvet ja joet vievät runsaasti tilaa, mutteivät kuitenkaan verota asuintilaa, jota on aina ollut riittämiin. Maataloudelle on valtakunnassa omat alueensa, ja jopa erillisiä metsästysreservaatteja on rakennettu joihinkin luoliin.

Keskusluola[muokkaa]

Crystal Nexuksen ja Crystownin kaupungit sekä niitä ympäröivät asutuskeskukset sijaitsevat valtavassa, kymmeniä kilometrejä läpimitaltaan olevassa pyöreähkössä luolassa, jonka seinämillä on seitsemän valtaisaa vesiputousta jotka laskevat seitsemään maanalaiseen jokeen joissa kussakin on seitsemän haaraa. Nämä seitsemän haaraa johtavat kukin seitsemään maanalaiseen järveen.[15] Luolan seinämät ovat osittain portaittaiset ja niissä on asutuskeskuksia monessa kerroksessa. Luola on korkeimmillaan yli 2 kilometrin korkuinen, ja sen keskellä on kristallivalaisin, joka vastaa valovoimallaan pientä aurinkoa joka himmenee öisin ja valaisee päivisin. Luolan alapuolella on laavajärvi, joka antaa Valtakunnalle energiaa ja lämpöä.

 • Crystal Nexus - Ikuisen Valtakunnan pääkaupunki ja korkeakulttuurin keskus, jossa sijaitsevat kaikki tärkeimmät rakennukset kuten Hallintosali, Ikuisen Totuuden Temppeli, ym. Sijaitsee valtavassa maanalaisessa luolassa Valtakunnan keskellä. Tähän luolaan johtaa kaikenkaikkiaan seitsemän pienempää tunnelia ja seitsemän valtatietä.
  • Hallintosali - Valtakunnan keskellä Crystal Nexuksessa sijaitsee yli kilometrin korkuinen pyöreä valtaistuinsali, jota ympäröi seitsemän valtaisaa kristallipylvästä, joista jokaisesta lähtee seitsemän valtavaa, sivuttain olevaa kristallista lipputankoa joista kustakin roikkuu seitsemän lippua. Nämä kuvasivat seitsemää legendaarista Kristalli-Imperiumin perustanutta klaania jotka ensimmäisinä astuivat maan alle rakentamaan itselleen utopian. Hallintosalissa Keisari ja Vanhojen Neuvosto tekivät kaikki tärkeimmät valtakuntaa koskevat päätökset. Sen alemmilla tasoilla sijaitsee myös lähes kaikki muu ylempi byrokraattinen valtiokoneisto. Myöhemmin Hallintosalista tehtiin Seitsemän Neuvoston istuntosali ja sen ylemmistä kerroksista presidentin työasunto.
  • Ikuisen Totuuden Temppeli - Valtakunnan merkittävin palvonnan keskus. Ikuisen Totuuden Temppeli on lähes suora kopio Velorexilla aikanaan olleesta Ikuisuuden Temppelistä. Rakennus on vaikuttavan kokoinen ja näköinen, sillä korkeutta ja leveyttä sillä on satoja metrejä.
 • Crystown - Crystal Nexuksen kulttuurikaupunkia ympäröivä kaupunki, vaikka jotkut lukevat Crystal Nexuksenkin osaksi Crystownia. Siinä missä Nexus on täynnä kulttuurin keskuksia kuten yliopistoja, temppeleitä, oopperataloja, teattereita, kirjastoja ja hallintorakennuksia, Crystown muistuttaa enemmän tavanomaista, vaikkakin teknisesti edistynyttä (ja kristallista) kaupunkia.

Muut alueet[muokkaa]

 • Eternitown - Vaikka Crystal Nexus on Valtakunnan pääkaupunki, Eternitown on sitä vanhempi ja myös ensimmäinen valtakuntaan rakennettu kaupunki. Tästä johtuen sen rakennuskanta koostuu paljolti myös kivisistä rakennuksista kristallisten lisäksi. Eternitown tunnetaan syntisistä kasinoistaan ja yökerhoistaan, siinä missä Crystal Nexus on henkisen sivistyksen ja korkeakulttuurin keskus. Kaupungin keskellä valtavan kivipaasin nokassa on valtava pyörivä pallo, joka on muotoiltu Velorexin mukaan.
 • Pihakylän Hallintoalue - Pieni kaupunkivaltio Valtakunnan koillisella reunalla. Merkittävä ainoastaan Ultimatuksen syntymäpaikkana ja maataloustuotteiden toimittajana.[16]
 • Ikuisuuden Portti - Tämä portti on massiivinen rakennelma, joka toimi ainoana sisäänpääsynä Valtakuntaan. Portti on louhittu Alppien kallioon, ja oli sinetöitynä tuhansia vuosia ennen kuin Ultimatus avasi sen. Legendan mukaan se, ken avaisi portin, toisi lopullisen tuhon valtakuntaan ja juuri näin kävikin; vain vuosia sinetin rikkomisen jälkeen valtakunta koki ennennkämättömän mullistuksen.[8]
 • Pohjaton Kuilu - Ikuisuuden Portin jälkeen maan alle viettävä, kilometrien syvyinen kuilu. Kuilu on pyöreä, läpimitaltaan noin 40 metriä, ja sen kohtisuorat seinät ovat kiiltäväksi hiottua mustaa kiveä. Kuilu on nopein tie valtakuntaan, ja turvallisen laskun takaa alhaalla oleva vahva maan sisästä puhaltava ilmavirta, joka pehmentää laskun viime hetkessä ja toimii myös hissinä toiseen suuntaan. Kutsumattomat vieraat voidaan pitää tehokkaasti loitolla salpaamalla ilmavirta.
 • Loputon Portaikko - Pohjattoman Kuilun läheisyydessä sijaitseva kierreportaikko, joka on toinen tie maanalaiseen valtakuntaan Pohjattoman Kuilun lisäksi. Portaikko on erittäin kapea ja luonnollisesti, sietämättömän pitkä. Portaikko toimii harvoin käytettynä huoltotienä valtakuntaan. Nimestään huolimatta ei oikeasti loputon; nimi keksittiin mahdollisten valtakuntaan tunkeutujien hämäämiseksi.
 • Ikuisen Vapauden Portti - GigaCorpin kanssa yhteistyössä 1100-luvulla rakennettu massiivinen portaalijärjestelmä, jonka toinen pää on Maan kiertoradalla. Tunnettiin GigaCorpin vallan aikana GigaPorttina.

Armeija[muokkaa]

Kristallikallion Imperiumin sotavoimana toimi pitkään Ikuisen Valtakunnan Suojeluskaarti, jolle ei tosin ollut paljoakaan töitä vuosituhansien aikana. Valtakunnan parhaimmistoa edusti keisarillinen kaarti, Eliittilegioona. Lisäksi valtakunnan valtavissa luolastoissa säilyettiin muinainen, Velorexin joukkolähdästä jäljelle jäänyt sotalaivasto pieninä osina pahan päivän varalle. Keisari Ultimatuksen aikaan armeijan nimi muutettiin "Pyhien Soturien Legioonaksi" ja eliittijoukko "Enkeliryhmäksi", mukaillen suuruudenhullun keisarin teemaa. Lähes kaikki vanhat joukot ja avaruusalukset tuhoutuivat Toisessa Pyhässä Sodassa ja Kristalli-Imperiumin Sisällissodassa, eikä Valtakunnalla sen jälkeen ollut pitkään aikaan tehokasta armeijaa poliisivoimien ja GigaCorpin rauhanturvajoukkojen lisäksi.

Itsenäistymisensä jälkeen valtio alkoi kerätä taas voimiaan, ja myöhemmin tilasi osan kalustostaan Honda-Lexukselta, ennen kuin sai oman sotateollisuutensa taas jaloilleen. Vahvuudet vuodelta 2035.

Maavoimat

 • 4000000 sotilasta
 • 1000 eliittisotilasta

Kalusto

 • 1400 Crystadicator-leijutankkia
 • 500 Crystahilator-raskasta taisteluajoneuvoa
 • 900 Crystamax-kevyttä taisteluajoneuvoa
 • 800 Honda-Lexus X2025B sotilasajoneuvoa
 • 9 Honda-Lexus SPEC-B6 maanalaisajoneuvoa

Laivasto (tilattu Honda-Lexukselta)

 • 2 Eradicator-luokan tuhoojaa
 • 40 Destromax-luokan ohjusvenettä
 • 2 000 F027-tähtihävittäjää
 • 20 Iron Chariot-luokan (DS01/S-AT) maahanlaskualusta

Aiempaan, Toisessa Pyhässä Sodassa tuhottuun laivastoon kuuluivat muinaiselta Velorexin sivilisaatiolta jääneitä malleja edustavat seuraavat alukset: 3 Imperatus-luokan raskasta risteilijää, 45 Armageddon-luokan tuhoojaa, 110 Belial-luokan fregattia sekä 7000 Alamak-luokan tähtihävittäjää.

Kansallislaulu[muokkaa]

Kristallivaltakunnan kansallislauluna toimi pitkään Emme taivu voiman eessä, joka on mukaelma muinaisesta Velorexilaisesta kansansävelmästä. Keisari Ultimatuksen hallintokaudella laulu vaihdettiin Keisari Kaikista Suurin:ksi, joka perustui samaan sävelmään mutta keisaria ihannoivilla sanoilla. Myöhemmin vanha kansallislaulu otettiin uudelleen käyttöön. Huom: Laulujen sanat on suomennettu alkuperäiskielestä ja merkityksiä sekä riimejä on osittain mukailtu helpommin nykyihmiselle aukeaviksi.

Emme taivu voiman eessä

Emme taivu voiman eessä
Mahtava kansamme maanalainen
Esi-isäin kunnian eessä
Askelis' käymme me sankarten

Emme taivu voiman eessä
Seisomme uljaina taistellen
Polvistuin' nöyränä jumalain' eessä
Perustajain legendaa jatkaen

Keisari Kaikista Suurin[17]

Keisari, Jumala kaikista suurin
Johtaja meille on rakkahin
Ei keisarin mahtia voittaa voi mikään
On suurin kaikista keisarimme

Suuri, rakas johtaja suurin
Jumalaksi julistautunut on
Ei sanaansa kieltää voi mikään tai kukaan
Keisarin mahti on voittamaton

Lähteet[muokkaa]

 1. Lausutaan "Jori Torni".
 2. Muistuttaa huomattavan paljon Pesäpalloa. Ei täysin sama laji, mutta erittäin lähellä sitä. Tämän takia onkin epäilty, että pesäpallo juontaa juurensa Velorexin korkeakulttuuriin.
 3. Eternius I on yksi harvoista ulkopuolisista, jotka ovat koskaan käyneet Kristallivaltakunnassa.
 4. Todistettavasti osa asukkaista matkasi myös Aurinkokuntamme ulkopuolelle alivalonnopeusaluksilla.
 5. 5,0 5,1 Velorexilaisvaikutteista maan aikaisiin korkeakulttuureihin on selkeitä todisteita, mm. samankaltainen rakennusarkkitehtuuri, koristeaiheet, tapakulttuuri ja uskonto, ym.
 6. Koska Velorexin asukkaat olivat ihmisiä ja alunperin peräisin Maasta, he pystyivät lisääntymään Maan ihmisten kanssa.
 7. Kasvavat ja syötäväksi kelpaavat laserkristallit ovat harvinainen, alunperin sukupuuttoon kuolleeksi luultu erikoinen kasvin tapainen elämänmuoto jotka ovat alunperin kotoisin Velorexilta.
 8. 8,0 8,1 Tämä voidaan todeta säilyneistä kirjoituksista, joissa Valtakunta mainitaan.
 9. Keisari sai tiettävästi vaikutteita Kristinuskosta luodessaan omaa uskontoaan ympärilleen.
 10. Perinteinen velorexilaisnimi, joka on myös vaikuttanut Atlantiksen ja Atlantin Valtameren nimeämiseen.
 11. Alkuperäiskielellä "Ohnety kej-aim es latt kasyt par sanouty"
 12. Sivilisaatio on tavallaan outo sekoitus muinaista korkeakulttuuria ja pitkälle kehittynyttä teknologiayhteiskuntaa.
 13. Normaali hyötysuhde on n. 40-50 prosenttia.
 14. Kristallikiihdytin on niin edistynyttä teknologiaa, ettei vieläkään tiedetä, miten se loppujen lopuksi toimii.
 15. 7-keskeisyys on osittain luonnon sattumaa mutta osittain keinotekoista.
 16. "Pihakylä" ei suinkaan ole käännös alkuperäisnimestä, kuten moni voisi olettaa; Nimi on uskomattoman sattuman tuotos, sillä "pihakylä" tarkoittaa muinaisvelorexilaisessa kielessä suunnilleen "Ikuisen Legendan Syntypaikkaa". Sana on tosin suomalaistettu kirjoitusasu alkuperäisestä muodosta, joka on "Phi'ak'ylah" mutta lausutaan samalla tavalla.
 17. Epäsopivuus aluperäissävelmän kanssa ja huono riimittely ei johdu pelkästään käännöksestä; Keisari Ultimatus kirjoitti sanat itse, eikä hän tunnetusti ollut mikään lyyrinen nero.