Ohje:Hömpän peruskuviot

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Yleisiä linjauksia

Hömpän genreä voisi kuvailla humoristiseksi tieteisfantasiaksi, missä fantasiaosuus on lähinnä korkeafantasiaa, ja scifi-osuus toisinaan niin pehmeää, että siihen voisi hukkua, salaliitto- ja kauhuelementeillä. Tärkeitä vaikutteita tyylin ja asenteiden kannalta ovat Douglas Adamsin Linnuradan käsikirja liftareille ja Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarja. Lisävaikutteita on haettu moninaisista lähteistä Isaac Asimovin Säätiö-kirjoista Command & Conquer: Red Alert 2:een ja H.P. Lovecraftista Bleachiin ja Neon Genesis Evangelioniin. Vaikka hömppä tekeekin usein viittauksia tai suoranaisia lainauksia muihin töihin, ovat monet sen elementit myös tyystin hömpälle itselleen ominaisia (tai ainakin siinä suhteessa, kuin mikään ylipäätään voi olla täysin vaikutteilta vapaata). Tämä spektri on niin laaja ja Hömppäversumin mittakaava niin suuri, että välissä on tilaa hyvin monenlaisille hahmoille ja tapahtumille.

Hömppäpedian skaala on hyvin laaja: tavallisesti "maailmankaikkeudeksi" katsomamme tila tähtineen ja galakseineen on vain osa laajempaa universumia, ja alkuräjähdys vain viimeisin pitkässä sarjassa. Kybervallat käyvät valtakamppailuja galaksien tasolla, tuhansia vuosia vanhat salaseurat ohjailevat historian kulkua, ja kuolemattomat, yliluonnolliset olennot taistelevat maailmankaikkeuden kohtalosta. Tämä ei kuitenkaan sulje pois paljon pienemmässä mittakaavassa tapahtuvaa kerrontaa.

Hömpälle on lisäksi tyypillistä tietty itsetietoisuus sekä kliseillä ja arkkityypeillä leikittely: vanhoja, tuttuja juonikuvioita ja tarinaelementtejä nostetaan tahallisesti esille, ja niitä pyritään soveltamaan ja yhdistelemään odottamattomilla tavoilla. Kaikista tahallisista absurditeeteistään huolimatta hömpällä on kuitenkin omanlaisensa logiikka, ja sen sisältö on järkeenkäypää suhteessa itseensä.

Hahmot, tarinat ja taustatiedot

Hömppäpediassa on useita erityyppisiä artikkeleita. Monet niistä käsittelevät hömppäpedian henkilöhahmoja, fiktiivisiä ihmisiä ja olentoja, joilla on omanlaisensa persoonallisuus, jotka vaikuttavat tai pyrkivät vaikuttamaan hömppäuniversumiin omalla tavallaan ja joilla on omanlaisensa supervoimat (jos on). Hahmojen ominaisuudet luovat pohjan Hahmojen lisäksi on olemassa jonkin verran tarinoita ja tapahtumakuvauksia, jotka käsittelevät tapahtumia, joissa nämä hahmot ja heidän ajamansa tarkoitukset ottavat yhteen ja luovat ja ratkaisevat konflikteja. Hyviä esimerkkejä tälläisistä tarinoista tarjoavat Puolustajien tehtävät sekä monet sotien kuvaukset. Hahmojen tapaan pohjaa tapahtumille ja Hömppäpedian yleiselle kaanonille tarjoavat myös erilaiset muut enimmäkseen taustatietoja sisältävät artikkelit, kuten erilaisia rotuja, ryhmiä ja esineitä käsittelevät artikkelit.

Toisin kuin mahdollisesti muut fiktion luomiseen keskittyvät paikat internetissä ja muualla, Hömppäpedia ei kuitenkaan keskity yksinomaan esimerkiksi tarinoiden tuottamiseen; kaikenlaiset artikkelit ovat aivan yhtä suuressa arvossa hömppäkaanonin kannalta. Suurin osa hahmoista ei esimerkiksi koskaan esiinny lainkaan tarinoissa, eikä tarinoiden määrä ole (vielä) hirveän suuri verrattuna muun tyyppisiin artikkeleihin.

Varoituksia

  • Älä koskaan yritä kirjoittaa tarinaa luomatta ensin sopivia hahmoja ja taustaa.
  • Jokaisella tapahtumalla on jonkinlainen merkitys, oli se kuinka pieni tahansa. Tarinoita ja hahmojen historioita suunitellessa kannatta miettiä tarkkaan luotavien uusien tapahtumien suhde hömppäkaanoniin - mitä ne lisäävät siihen tai mitä ne ehkä ovat aikeissa muuttaa.
  • Yleisesti ottaen: Oman hahmon kirjoittamisesta on helpointa aloittaa. Toinen hyvä aloituskohta on jokin uusi ryhmittymä tai hahmojen joukkio; usein on helpointa luoda ensin puitteet ryhmälle ja sitten vasta ryhmään kuuluvat hahmot.
  • Taustatietoartikkeleita kannattaa kirjoittaa vasta hahmojen, ryhmittymien tai tapahtumien tueksi ja taustaksi. Taustatiedon ollessa kyseessä kannatta erityisesti pitää mielessä sijoittaminen olemassa olevaan kaanoniin.
  • Noudata kielioppi- ja wikimuotoilusääntöjä. Tätä varten on olemassa muokkausohje ja Tyyliopas, mutta ehkä parhaiten oppii matkimalla muotoilut muista hyvistä artikkeleista. Järkyttävän huono muotoilu voi olla poistosyy pahantuuliselle ylläpitäjälle, joka ei jaksa huonon muotoilun takia edes lukea koko artikkeliasi, vaan poistaa sen saman tien.

Yliluonnolliset voimat

Hömpän hahmoilla voi olla käytössään monenlaisia yliluonnollisia kykyjä ja taitoja, ja vaikka hömppäversumin tavallisella asukkaalla ei välttämättä minkäänlaisia erikoisvoimia olekaan, lähes kaikki merkittävämmät hömppähahmot omaavat omanlaisensa supervoimat. Termiä "yliluonnollinen" ei tule ymmärtää siten, että nämä kyvyt olisivat jollakin tapaa luonnonvastaisia tai sen ulkopuolisia; päinvastoin ne ovat olennainen osa maailmankaikkeutta itseään, ja perustuvat periaatteille, jotka ovat tavanomaisia fysiikan lakeja perustavanlaatuisempia, ja mahdollistavat niiden taivuttamisen tai rikkomisen. Hömpän yliluonnolliset elementit ovat läpitunkevia ja monimuotoisia: lähes mikä tahansa kuviteltavissa oleva kyky tai taito on mahdollinen, ja monet sellaiset voimat, jotka toisissa fiktiivisissä maailmoissa saattavat olla harvinaisia tai kokonaan mahdottomia, kuten kuolleista palaaminen tai ajan vääristäminen, ovat voimakkaampien hömppähahmojen helposti saavutettavissa.

Erikoistapauksia lukuunottamatta hömppähahmojen yliluonnolliset voimat putoavat tavallisesti yhteen kolmesta päähaarasta:

  • Taikuus tai magia on yliluonnollisten voimien haaroista mystisin ja vähiten suoraviivaisin. Se perustuu maailmankaikkeutta täyttävän, mana-nimisen voiman ohjailemiseen rituaalisin keinoin, kuten esimerkiksi erilaisten taikasanojen ja maagisten symbolien, eri tarkoituksiin. Manaa on useaa eri tyyppiä, joista kukin edustaa jotakin maailmankaikkeuden osa-aluetta tai periaatetta, ja mahdollistaa sen manipuloimisen. Manatyypit ulottuvat konkreettisista, kuten kivi tai tuli, abstrakteihin, kuten elämä tai pahuus. Manatyypistä riippuu, minkälaisia loitsuja sillä voi luoda: esimerkiksi kivimana mahdollistaa maa-aineksen ja yleensä kiinteiden esineiden ohjailemisen ja muuntamisen eri tavoin.
  • Energiamanipulaatio tai energian käyttö perustuu energiatyypeiksi kutsuttujen voimanlähteiden kanavoimiseen ja hyödyntämiseen eri tarkoituksiin. Eri energiatyypit toimivat eri tavoin ja mahdollistavat omanlaisensa ihmeteot. Osa näistä energiatyypeistä, kuten lämpö tai sähkö, on lähellä fysiikan energian käsitystä, toiset, kuten punainen, avaruus tai myrkky ovat eksoottisempia. Yleisesti ottaen energiamanipulaatio on luonteeltaan jokseenkin suoraviivaista ja konkreettista: energiaa kerätään haluttuun muotoon ja lähetetään sitten aiottuun kohteeseen tekemään, mitä sitten halutaankin saada aikaan. Geneerisiä energiamanipulaation sovellutuksia ovat esineiden liikuttelu energian voimalla matkan päästä, lentäminen, sekä tietenkin esineiden, olentojen ja taivaankappaleiden tuhoaminen erikoistehostebudjettia syövissä räjähdyksissä. Eri energiatyypeillä on myös omanlaisiaan erikoissovellutuksia, kuten sähköenergialla sähkö- ja magneettikenttien ohjailu ja avaruusenergialla teleportaatio.
  • Psi eli psioniikka perustuu käyttäjänsä mielen voimaan vaikuttaa suoraan muuhun maailmankaikkeuteen. Toisin kuin taikuuden ja energian kohdalla, se ei siis perustu minkään ulkoisen voiman kanavoimiseen, eikä myöskään jakaannu eri tyyppeihin. Yksinkertaisimpiin psionisiin kykyihin kuuluu telepatia, eli ajatusten lukeminen tai lähettäminen toisiin mieliin. Muita psi-voimia ovat esimerkiksi telekinesia (esineiden liikuttelu ajatuksen voimalla), mielenhallinta ja psionisesti luodut harha-aistimukset.

Rodut ja Mahtiolennot

Hömppäpedian maailmaa asuttavat hyvin monet eri olentojen lajit. Hömpän sisällä käytetään usein termiä rotu merkitsemään tiettyä, tietoisten olentojen lajia. Osa näistä lajeista luetaan nk. Mahtiolennoiksi: Mahtiolennoille ovat ominaisia lajikohtaiset, synnynnäiset yliluonnolliset voimat ja useimmiten myös vanhuuteen kuolemattomuus.

Monet hömpän roduista ovat ulkomuodoltaan jokseenkin ihmismäisiä, ja hömpän määrittelyn mukaan suuri osa näistä itse asiassa luetaankin ihmisiksi - vaikka niillä sitten olisikin violetti iho, kaksi päätä, seitsemän kättä ja tuntosarvet. Näiden ns. humanoidivarianttien lisäksi hömppäversumia asuttavat myös monimuotoiset ei-inhimilliset olennot, enkeleistä, demoneista ja lohikäärmeistä (joita kaikkia on olemassa useita eri lajeja) röhmöfantteihin ja öhkömönkiäisiin.

Voimajärjestys ja voima-arvot

Suuri, ellei suurin osa hömpän hahmoista on osana voimajärjestystä, joka yksinkertaistetusti tarkoittaa Universumin voimakkaimpien olentojen keskinäistä voimakkuusjärjestystä. Voimajärjestyksessä on viisi pääluokkaa, joista kolme alinta jakautuvat vielä useampaan alaluokkaan. Kullakin luokalla on oma nimensä; ylimmästä alimpaan viisi pääluokkaa ovat Mahti, Mainor, Biskatamatar, Biskamatar ja biskatar. Voimajärjestyksessä ylemmäs mentäessä sen tasojen edustajien voimat kohoavat rajusti: Biskamatariksi päästäkseen, vaikka se onkin toisiksi matalin aste, on kyettävä voimillaan vaikuttamaan kokonaisten planeettojen tai jopa tähtien mittakaavassa. Vaikka merkittävä osa hömpän nimetyistä hahmoista kuuluukin Voimajärjestykseen, suurin osa maailmankaikkeuden asukkaista ei ole lainkaan sijoitettavissa sen asteikolle, vaan jää voimiltaan biskatarin alimman tason alapuolelle.

Voimajärjestykseen kuuluvilla hahmoilla on myös useimmoiten voima-arvot, jorka luokittelevat hahmon taitavuuden eri tyyppisisssä perustaidoissa - eli siis käytännössä ränkkäävät hänen supervoimansa. Voima-arvoja suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon useita näkökohtia: 1) Millaista tyyppiä haluat hahmosi edustavan. Onko hän kenties pääasiassa maagi, miekkamies vaiko kenties psionikko? 2) Mihin rotuun hahmosi kuuluu. Monet rodut erikoistuvat tiettyihin taistelutaitoihin toisten kustannuksella. Jotkut rodut ovat heikompia kuin toiset. 3) Jokapaikanhöylä vs. minmaxaaja. Yleensä jokapaikanhöylät ovat korkeintaan keskinkertaisia osaamissaan taidoissa, kun taas minmaxaajat ovat hyvin vahvoja yhdessä tai muutamassa taidossa kaikkien muiden ollessa hyvin heikkoja. Älä tee hahmoa, joka on liian hyvä kaikessa.

Varoituksia

  • Aloita ennemmin heikompien kuin vahvempien hahmojen tekemisestä. Ensinnäkin keskinkertainen tai hieman huonohkokin heikko hahmo ei ole lainkaan niin paistava häpeäpilkku hömppämuokkaajan CV:ssä kuin huonosti tehty voimakas hahmo.
    • Lisäsyyksi voidaan mainita se, että biskatamatar ja sitä korkeammat tasot ovat kiintiöityjä, eli niihin asetettavien hahmojen määrää on rajoitettu niin, että kaikilla Suuntaumuksilla on saman verran korkean tason hahmoja. Itsenäiset hahmot ovat mahdollisia, mutta harvinaisempia, ja niidenkin tekemisestä on syytä keskustella ensin Hömppäneuvoston jäsenten kanssa. Esittele ideasi ja pyydä niistä mielipiteitä, niin toimintaasi suhtaudutaan mukavammin.
  • Vältä ylivoimistettujen hahmojen tekemistä. Etenkin superlatiiveja ja erilaisia muita absoluutioita kuten "väistämätön", "varmasti tappava" jne. kannattaa välttää. Ylivoimakkaat hahmot ovat vaarassa joutua poistetuiksi. Lisäksi kannattaa pitää mielessä Always Someone Stronger periaate - 99,999999 prosentissa tapauksista on olemassa joku muu, joka tekee paremmin sen, missä sinun hahmosikin on hyvä.
    • Vastaavasti kannattaa välttää myös liian tärkeissä asemissa olevien hahmojen tekemistä, etenkin jos kyseessä on vähän heikompi hahmo. Yleisesti hömpässä Asskicking Equals Authority ja toisin päin, joten heikko hahmo hyvin keskeisessä asemassa, esimerkiksi kokonaisen rodun tai ulottuvuuden johtavassa asemassa on hömppäperiaatteiden vastaista. Lisäksi hyvin tärkeiden hahmojen tekemistä kannattaa muutenkin aluksi välttää, ettet antaisi vaikutelmaa siitä, että yrität olla liian tärkeä - se ei ole mukava ensivaikutelma.
    • Esimerkki huonosta, ylivoimakkaaksi tehdystä hahmosta: "Magimaister on maailmankaikkeuden paras taikuri ja velho. Hän osaa taikoa niin hyvin, että kaikki muut universumissa pelkäävät häntä, ja hänen nimensä tunnetaan kaikkialla universumissa. Hän on myös kaikkinäkevä ja kuolematon, ja vaikka hänet yrittäisi tappaa, hän palaa aina henkiin..." ja niin edespän.
    • Lisäksi voimakkaimmillakin hahmoilla on yleensä ainakin muutama streteginen heikkous tai luonteenpiirteiden asettama rajoitus, jonka ansiosta heidän voimansa eivät ole täydelliset tai he pystyvät käyttämään niitä rajoitetusti.
    • Ylivoimakkaiden hahmojen lisäksi kannattaa vältää tarvetta hyvin äkkinäisesti pyrkiä nostamaan hahmon voimatasoa. "Hahmoni löysi taikamiekan, joka tekee hänestä biskatamatarin" -tyyppiset juonenkäänteet toimivat köyhästi, ellei niiden kirjoittaja tiedä tarkalleen, mitä on tekemässä.

Suuntaumukset

Kaavio Suuntaumusten keskinäisistä suhteista ja niiden välisuuntauksista.

Hömppäuniversumin merkittävimmät voimat ovat Suuntaumukset, viisi keskenään kilpailevaa filosofiaa ja kosmista voimaa. Nämä Suuntaumukset ovat Kaaos, Järjestys eli Majora, Hyvyys, Pahuus ja Tasapaino. Näistä Kaaos ja Järjestys ovat toistensa ja Hyvyys ja Pahuus toistensa vastakohtia Tasapainon seistessä näiden vastaparien välissä. Jokainen Hömppäuniversumin olento edustaa yhtä Suuntaumusta tai jotakin niiden sekoitusta, ja on sijoitettavissa johonkin kohtaan Kaaos-Järjestys-akselin ja Hyvä-Paha-akselin muodostamaa jatkumoa.

  • Järjestystä kannattava eli lainkuuliainen olento tuntee tarvetta toimia lakien ja määräysten mukaisesti, kunnioittaa auktoriteettia, ja kantaa huolta myös maailmankaikkeuden yleisestä järjestyksestä.
  • Kaaosta kannattava eli kaoottinen olento toimii mielijohteesta tai puhtaan sattumanvaraisesti ja vastustaa kaikenlaisia säännöksiä ja rajoituksia. Kaoottiset olennot eivät välttämättä tarvitse tekemisilleen muille Suuntaumuksille ymmärrettäviä syitä, vaan voivat toimia vain koska se on mahdollista tai koska se lisää yleisen anarkian ja sekasorron määrää.
  • Hyvyyttä kannattava eli hyvä olento on altruisti, joka pyrkii yhteiseen hyvään ja kaikkien auttamiseen, ja on myös valmis tekemään henkilökohtaisia uhrauksia suuremman hyvän sitä vaatiessa.
  • Pahuutta kannattava eli paha olento on omaneduntavoittelija, jota ei haittaa, vaikka muut kärsisivät, kunhan hän itse hyötyy. Pahat olennot saattavat myös nauttia kärsimyksen tuottamisesta, ja siksi vahingoittaa toisia vaikkei siitä muuten hyötyisikään.
  • Tasapainoa kannattava eli neutraali olento on neljän muun suuntaumuksen välissä, eikä tunne erityisempää vetoa niistä mihinkään. Todellinen Tasapainon kannattaja pyrkii pysyttelemään puolueettomana tyytyen seuraamaan tapahtumia vierestä, mutta pitää tärkeänä myös muiden Suuntaumusten ja koko maailmankaikkeuden voimatasapainon ylläpitämistä niin, ettei mikään taho pääse liian suureen yliasemaan.

Varsinaisten Suuntaumusten lisäksi on olemassa erilaisia niiden välille sijoittuvia välisuuntauksia. Nämä eivät ole todellisia, itsenäisiä voimia, vaan ainoastaan nimityksiä Suuntaumusten eri sekoituksille. Esimerkiksi olento, joka tuntee yhtälaista vetoa Majoraa ja Pahuutta kohtaan, on suuntaumukseltaan majora-paha, ja sellainen, joka on kallellaan Hyvyyteen muttei edusta sitä koko sydämeltään neutraali-hyvä.

Paitsi filosofioita, Suuntaumukset ovat myös yliluonnollisia voimia, joita niitä palvelevat olennot voivat kanavoida niiden tai omien päämääriensä edistämiseen (ja mitä voimakkaammasta ja tiukemmin Suuntaumusta edustavasta olennosta on kyse, sitä lähemmäksi nämä kaksi osuvat toisiaan), ja kannattajiensa muodostamia universaaleja valtablokkeja, jotka hallitsevat suuria osia maailmankaikkeudesta ja käyvät valtakamppailua keskenään.

On mahdollista edustaa Suuntaumusta sydämeltään ja toimia sille ominaisella tavalla olematta kuitenkaan sitoutunut sen palvelijaksi. Varsinkin neutraaleista olennoista suuri osa on pikemminkin sitoutumattomia, jotka eivät tunne vahvasti mihinkään suuntaan kuin aktiivisia Tasapainon tukijoita. Tavallisesti mitä voimakkaampi olento on, sitä todennäköisempää on, että se on selkeästi jonkin Suuntaumuksen leivissä.

Kullakin Suuntaumuksella on johtajanaan, korkeimpana edustajanaan ja jossakin suhteessa henkilöitymänään Mahtavaksi kutsuttu olento. Mahtavat ovat nimiltään Järjestyksen Universum Majora, Hyvyyden Yang-Jista Luminatus Yainagen, Pahuude Nigel Blood Blacknight, Tasapainon Aquimatar Preven Requiem ja Kaaoksen Kivi-paperi-sakset. Pitkien nimien vuoksi heistä käytetään usein lyhenteitä - Universum Majora ja Kivi-paperi-sakset lyhentyvät muotoihin UM ja KPS, ja kolme jälkimmäistä tunnetaan useimmiten pelkillä etunimillä tai titteleillä.

Varoituksia

  • Suuntaumuksista riippumattomat osapuolet korkealla Voimajärjestyksessä ja/tai Universumin yleisessä nokkimisjärjestyksessä ovat harvinaislaatuisia ja vaikeita tehdä oikein, ja niiden tekeminen suositellaankin jättämään koulutetuille ammattilaisille. Lisäksi tälläiset osapuolet tapaavat osua Voimajärjestys ja voima-arvot -osiossakin mainitun "yrittää olla liian tärkeä" -ongelman piiriin.
  • Jos hahmosi kuuluu jonkun suuntaumuksen alaisuuteen, hänen pitää noudattaa suuntaumustaan. Väkivaltainen ja murhanhimoinen, paperilla Hyvyyttä seuraava soturi, joka tykkää syödä kissanpentuja elävältä ja raiskata neitsyitä ei ole okei juttu.

Universumin rakenne

Yksinkertaistettu Universumin rakenteen kartta, joka näyttää suurten ulottuvuuskompleksien keskinäiset suhteet. Harmautta ei tähän ole merkitty - se sijaitsisi kartalla Keskiulottuvuuden "päällä" tai "alla".

Suurin osa hömpän tapahtumista sijoittuu Universumiksi (isolla U-kirjaimella; älä sekoita hömppäversumiin, mitä termiä käytetään tässä ohjeessa merkitsemään kaikkea Hömppäpedian fiktiota yleisesti) kutsuttuun tilaan. Universumi käsittää monia erilaisia ulottuvuuksia ja olemassaolon tasoja, ja on itsessään vain yksi Multiversumiksi kutsutun laajemman kokonaisuuden useista universumeista (pienellä U-kirjaimella).

Kuten mainittua, käsittää Universumi lukuisia eri ulottuvuuksia: omanlaisiaan, kooltaan ja olosuhteiltaan vaihtelevia maailmoja, avaruuksia tai todellisuuksia. Eri ulottuvuuksien välillä siirtymiseen ei riitä pelkkä fyysinen liike, vaan siihen tarvitaan sopivia yliluonnollisia voimia - ellei sitten kykene paikallistamaan valmiiksi olemassaolevaa, ulottuvuudesta toiseen johtavaa ulottuvuusporttia.

Universumin ulottuvuuksista tärkeimmät ovat viisi ulottuvuuskompleksia, jotka nimensä mukaisesti pitävät sisällään lukemattomia pienempiä alaulottuvuuksia. Suuntaumuksista kaikilla Tasapainoa lukuunottamatta on oma ulottuvuuskompleksinsa, joka koostuu tuon Suuntaumuksen omistamista ja sen palvelijoiden asuttamista ulottuvuuksista. Nämä ulottuvuuskompleksit on nimetty numeroiden mukaan: Pahuuden Ykkönen, Hyvyyden Kakkonen, Kaaoksen Kolmonen ja Järjestyksen Nelonen. Tasapainon kotipaikka on pienempi Harmauden ulottuvuus, jota ei luokitella ulottuvuuskompleksiksi.

Ulottuvuuskomplekseista viides on nimeltään Keskiulottuvuus tai Keskimaailma; se on neutraali alue, joka ei kuulu yksin millekään Suuntaumukselle. Keskimaailma jakaantuu edelleen kahteen puoliskoon: henkitasoon ja ihmistasoon. Näistä jälkimmäinen pitää sisällään koko havaittavan, fyysisen maailmankaikkeuden: Maapallon, aurinkokunnan, Linnunradan, ja muut galaksit. Ulottuvuudellisesti puhuen vastakkaisten Suuntaumusten omistamat ulottuvuuskompleksit sijaitsevat Universumin päinvastaisilla "laidoilla", ja Keskiulottuvuus ja Harmaus niiden välissä.

Ulottuvuuskompleksien ja Harmauden lisäksi on olemassa monia niiden väliin tai ulkopuolelle jääviä pienempiä ulottuvuuksia. Usein käytetty termi on ylemmät ulottuvuudet: tällä tarkoitetaan niitä maailmankaikkeuden alueita, jotka eivät kuulu Keskiulottuvuuden ihmistason piiriin.

Lisää tärkeitä käsitteitä