Tekoäly

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tekoäly eli AI (artificial intelligence) on teknologiaan perustuva elävän olennon mielen ja ajatustoiminnan replikaatio tai niitä mukaileva konstrukti. Simulaatioksi kutsutaan tekoälyä, joka on tarkoitettu jäljittelemään mahdollisimman tarkasti jonkin tietyn yksilön toimintaa.

Tekoälyn tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alfa: Tekoälyä on mahdotonta erottaa vastaavasta älyllisestä olennosta pelkästään älyllistä tuotantoa tarkastelemalla.
  2. Beta: Hyvin paljon älyllistä olentoa muistuttava tekoäly, jolta kuitenkin puuttuu tai joka ilmentää puutteellisesti joitakin monimutkaisia "korkeampia" toimintoja, joiden mallintaminen ja määrittely on vaikeampaa, kuten luovuus, rakkaus tai kunnianhimoisuus.
  3. Gamma: Keskisen tason tekoäly, joka voi simuloida tiettyjä älyllisten olentojen responsseja, mutta rajoitetusti. Gamma-asteen tekoälyllä voi olla alhainen oppimiskyky.
  4. Delta: Alemman tason tekoäly, joka pystyy osoittamaan tiettyä kompleksisuutta reagoidessaan ärsykkeisiin, mutta jonka reaktiot ja toiminta ovat silti hyvin pelkistettyjä verrattuna älyllisiin olentoihin. Tämän tason tekoälyllä ei ole vielä minkäänlaista oppimiskykyä.
  5. Epsilon: Yksinkertaisimman mahdollisen tason tekoäly, joka reagoi vain tiettyihin ärsykkeisiin, ja aina suoraan esiohjelmoiduilla tavoilla.