Tiamar

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Stop hand.png
Tämä artikkeli kertoo todellisesta super-, hyper- tai jopa kybervallasta,
jonka joukot tulevat tuhoamaan sinut täysin, mikäli vandalisoit tätä artikkelia!

Tiamar on pääasiassa Keskiulottuvuuden alueella vaikuttava, energialohikäärmeiden hallitsema kybervalta (Tiamarin tähti-imperiumi) ja Ykkösen ja Nelosen ulottuvuuskompleksien välissä sijaitseva ulottuvuus, joka on tämän valtakunnan pääpaikka.

Tähti-imperiumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamar
Tiamar2.png
ValtiomuotoMilitaristinen feodaaliteokratia
Hallitsija(t)Draconeuvosto
KeskushallintopaikkaTiamar
Hallitut alueetLaajoja omistuksia ympäri Keskiulottuvuutta
Tärkeimmät lajitEnergialohikäärmeet, dracolimit, eri humanoidivariantit
Taloudellinen järjestelmäKomentotalous
Liittolaiset
Viholliset

Tiamarin tähti-imperiumi on valtava, monimutkainen ja intensiivisesti itsensä kanssa risteävä omistusten, läänitysten, vasallivaltioiden ja protektokraattien verkko, joka ulottuu Keskimaailmasta ylempiin ulottuvuuksiin lukemattomien galaksien ja alaulottuvuuksien halki; ei niinkään alue vaan toisiinsa kietoutuvien taloudellisten ja strategisten intressien vyyhti. Sen tarkkaa laajuutta on vaikea arvioida; energialohikäärmeet itse eivät edes yritä, sillä he pitävät paljon tärkeämpänä sitä, kuinka paljon eri resursseja on kullakin hetkellä käytettävissä ja millaisella varoitusajalla kuin sitä, kuinka paljon niitä on kaikkiaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamarin valtakunta on yhtä vanha kuin itsenäinen energialohikäärmeiden laji. Energialohikäärmeet luotiin alunperin Mahtien Mittelön aikana sotilaiksi (samasta syystä ovat saaneet alkunsa monet muutkin mahtiolentojen lajit). Ne luonut Suuntaumus kuitenkin hylkäsi ne hyvin pian syistä, jotka ovat niin raskauttavia, että vielä tänäkään päivänä ei ole selvää, mikä Suuntaumus se oli[1]. Palveluksesta vapautetut energialohikäärmeet tekivät juuri sen, mitä joukon vallanhimoisia, pelkkää sotaa varten kasvatettuja yliulotteisolentoja voi odottaakin tekevän kun sille annetaan vapaat kädet: selvittivät keskinäiset välinsä, muodostivat keskushallinnon, ja aloittivat sitten tämän keskushallinnon alaisuudessa valloitussodan aika lailla kaikkea tarpeeksi lähellä olevaa vastaan. Tiamarin tähti-imperiumi oli syntynyt[2].

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Draconeuvosto

Tiamarin tähti-imperiumin korkein hallinnollinen elin on Draconeuvosto, joka koostuu energialohikäärmeiden kahdentoista huoneen johtajista. Draconeuvoston, ja siten koko imperiumin, ylin johto on Draconeuvoston ylipapilla, joka on huoneista voimakkaimman johtaja. Tämänhetkinen ylipapitar on Kiŝhar. Ylipapin tai papittaren alaisuudessa ovat huoneenjohtajien joukosta valitut kolme varakuningasta, joista kullakin on oma vastuualueensa: yksi vastaa taloudesta, yksi sotilasasioista ja yksi tiedustelusta ja diplomatiasta. Alueellisesti imperiumi on jaettu osiin kaikkien kahdentoista huoneen kesken. Huoneenvanhimpien alapuolella ovat aatelisten energialohikäärmeiden joukosta nimitetyt käskynhaltijat, heitä seuraavat muut aateliset omine läänityksineen, ja heitä muut energialohikäärmeet.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamarin yhteiskuntarakenne on lajistinen luokkajärjestelmä, jossa ylimpinä, absoluuttisessa vallassa ovat energialohikäärmeet itse. Muunlajisilla lohikäärmeillä on muodollinen asema heidän alapuolellaan, ja seuraavaksi tulevat energialohikäärmeitä palvelevat dracolimit: ensin sinidrakot, sitten keltadrakot ja lopuksi elementaalidrakot. Alimpina ovat erilaiset imperiumiin kuuluvat kuolevaiset, joilla ei ole lohikäärmeperimää. He ovat useimmissa tapauksissa orjia, ja heidän energialohikäärme-yliherransa kohtelevat heitä niinä uusiutuvina, nopeasti pilaantuvina resursseina, joita he kymmenine elinvuosineen iättömien energialohikäärmeiden näkökulmasta ovat.

Imperiumin teknologian tasoa on vaikea määritellä, sillä vaikka energialohikäärmeillä on teoriassa pääsy teknologiaan, joka on valtavasti suurinta osaa muusta maailmankaikkeudesta edellä, heillä on yksilötasolla hyvin vähän tarvetta sille ja käyttävät mieluiten taloudellisia orjia. Tiamarin tähti-imperiumi tuottaa hyvin korkealle kehittyneitä avaruusaluksia, mutta monilla sen hallitsemilla planeetoilla orjat joutuvat useimmissa yhteyksissä tyytymään jopa tason 2 teknologiaan.

Sotavoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamarin imperiumilla on laaja ja tehokas armeija, joka käsittää avaruuslaivaston, planetaariset maajoukot ja energialohikäärmeet itse. Sen tehtävä on suojata Tiamarin aluetta ulkopuoliselta aggressiolta, ehkäistä sisäisiä levottomuuksia, torjua energialohikäärmeiden valtaa uhkaavia kapinoita ja terminoida energialohikäärmeiden mielestä epämiellyttäviä henkilöitä sekä imperiumin sisällä että sen ulkopuolella. Se on myös aina toiminnassa, sillä imperiumi käy jatkuvasti useita kybervallan näkökulmasta pieniä puolustus-, valloitus- ja sisällissotia eri tahoja vastaan. Energialohikäärmeet suhtauvat näihin kahinoihin suunnilleen samoin kuin suurvallan presidentti saattaisi suhtautua baaritappeluun, eikä heitä oikeastaan juurikaan kiinnosta, jos muutama miljardi kuolevaista heittää veivinsä tai pari planeettaa vaihtaa omistajaa tuhanneksi vuodeksi. Useimmissa Tiamarin asevoimien käymissä taisteluissa energialohikäärmeitä ei ole lainkaan läsnä, ja käskynhaltijat eivät yleensä vaivaa itseään vähäisemmillä kuin galaktisen tason offensiiveillä. Todellinen, kaikkia huoneita koskeva, koko tähti-imperiumin laajuinen liikennallepano on Universumin Mahtien Mittelön jälkeisen historian aikana toteutettu lohikäärmesotien ja Universumin sotien aikana.

Kaikkien Tiamarin joukkojen ylin komentaja on Draconeuvon sota-asioista vastaava varakuningas. Hänen alaisuudessaan on kymmenen strategia, jotka muodostavat käskynhaltija-luokan erityisen alaryhmän, ja edustavat energialohikäärmeiden huoneita ylipapin ja sodan varakuninkaan omaa huonetta lukuunottamatta. Yhdessä nämä yksitoista johtavat Tiamarin joukkoja strategisella tasolla. Tästä eteenpäin ei enää ole selvää eroa sotilas- ja siviilihallinnon välillä, sillä energialohikäärmeellä, jolla on hallintoalue on yleensä myös armeija, ja energialohikäärmeellä, jolla on armeija, on hyvin nopeasti myös hallintoalue. Joka tapauksessa strategien alapuolella joukkoja johtavat käskynhaltijat, aateliset ja sitten aatelittomat tavanomaisessa järjestyksessä. Koska energialohikäärmeet voivat sivuolemustensa kautta olla helposti useassa eri paikassa komentamassa useita eri joukko-osastoja samanaikaisesti, organisaatipyramidi on hyvin litteä kybervaltatason armeijalle. Edelleen sama energialohikäärme voi palvella yhtä aikaa esikunta- ja kenttäupseerina. Pahimmassa tapauksessa päästään esimerkiksi tilanteeseen, jossa energialohikäärmeen pääolemus johtaa omaa armeijaansa ja sen neljästä sivuolemuksesta kolme johtaa kukin joukko-osastoa eri komentajan alaisuudessa ja neljäs toimii viidennen esikuntapäällikkönä. Tämä kaikki on varsin kätevää energialohikäärmeille ja varsin hämmentävää heidän vihollisilleen.

Energialohikäärmeiden alapuolella on oikeastaan vain kaksi arvoastetta: upseerit ja tykinruoka. Komentoketju määrittyy tarkemmin lajin, aseman ja komennon mukaan: esimerkiksi Sirrush-laivuetta komentava sinidrako, örkkipataljoonaa komentava oranssidrako tai elementaalidrakolimien iskuryhmä. Käytetyt termit olisivat näissä esimerkkitapauksissa suunnilleen "laivueen komentaja", "pataljoonan komentaja" ja "iskuryhmän jäsen". Kahdessa ensimmäisessä tapauksessa voitaisiin vapaasti käännettäessä puhua myös kommodorista ja everstiluutnantista, mutta viimeinen nimitys ei niinkään kuvaa arvoa vaan uhrattavuutta ja arvioitua taktista impaktia. Vastaavasti mainitun örkkipataljoonan örkeistä käytettäisiin termejä "tykinruoka", "lihamuuri" ja "uhraa nopeasti ennen kuin pilaantuvat" tai vain pelkkä "örkki"[3].

Ulottuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiamar
Tiamar1.jpg
Ulottuvuustyyppi: Sisäulottuvuus
Turvaluokitus: "Ehdottoman vältettävä"
Yläulottuvuus: Nimellisesti Ykkönen
Alku: Kymmenes alkuräjähdys
Omistaja: Tiamarin tähti-imperiumi
Asutus: Ešgalagrigin ja Amapalilin huoneet, muita energialohikäärmeitä, orjia

Tiamarin ulottuvuus saavutti nykyisen muotonsa vasta kymmenennen eli viimeisimän alkuräjähdyksen aikoihin. Tätä alkuräjähdystä edeltänyt universumisykli päätettiin lopettaa ennenaikaisesti jotta tuolloin Keskiulottuvuudessa riehunut Bydo saataisiin tuhotuksi. Kompensaatioksi aiheutuneesta vaivasta Universum Majora, joka oli painostettu selvittämään Bydo-ongelma järjesti Keskiulottuvuuden loppuhetkinä multiversumin historian suurimmat bileet, joihin kaikki oli kutsuttu ja lupasi monille eri tahoille pelastaa näiden omistamia alueita Keskiulottuvuudesta ennen sen tuhoa. Energialohikäärmeille tämä sopi, sillä he olivat joka tapauksessa halunneet järjestellä uudelleen Mahtien Mittelön ja myöhempien, vähäisempien sotien aikana vallattuja alueitaan, jotka olivat alustavista toimista silloisen universumisyklin aikana silti hajallaan ympäri maailmankaikkeutta, heidän avaruuslaivastonsa olivat jo joutuneet tekemisiin Bydon kanssa, joka, edelleen alueiden vähemmän-kuin-ihanteellisten sijaintien vuoksi uhkasi jo Tiamarin imperiumia useista strategisesti hankalista suunnista, ja koska, toisin kuin saattaisi olettaa, energialohikäärmeet eivät lähtökohtaisesti kieltäydy ilmaisista alkoholijuomista.

Tiamarin ulottuvuudesta tiedetään viime kädessä hyvin vähän, sillä energialohikäärmeet eivät juurikaan ota vastaan vieraita, ja sinne tunkeutuminen on hyvin vaikeaa. Sitä pidetään eräänä Universumin voimakkaimmin linnoitetuista lokaatioista suuntaumusalueiden ulkopuolella. Se sisältää tiettävästi huomattavia määriä edellisestä maailmankaikkeudesta pelastettua energialohikäärmeiden omaisuutta, suuria avaruustelakoita, Draconeuvoston kokoussalin sekä sen ylipapittaren henkilökohtaisen linnoitus-palatsin.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleensä epäillään Järjestystä, joka olisi hylännyt energialohikäärmeet, koska ne ovat luonnostaan taipuvaisia pahuuteen, eivät puhtaaseen järjestykseen.
  2. Nimi keksittiin hiukan myöhemmin.
  3. "Lauma örkkejä" on sotilaallisessa mielessä aika selkeä käsite.