Tunne

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tunteiden spektri.

Tunne on sielussa ilmenevä muutos, joka heijastuu myös mieleen ja ruumiiseen. Tunnetta ei tule sekoittaa tuntemukseen, joka on mielen muodostama käsitys mistä tahansa havainnosta[1]. Tunne ei myöskään ole sama kuin emootio, joka on se kokemus, jonka tunne tuottaa mielessä, hiukan samaan tapaan kuin erilaiset tunteisiin liittyvät fysikaaliset reaktiot ovat niiden ilmentymä ruumiissa.

Tunteet esiintyvät vastapareina, joiden toinen osa on positiivinen ja toinen negatiivinen. Negatiiviset tunteet ovat luonteeltaan erottavia, passivoivia ja tuhoavia, positiiviset taas yhdistäviä, aktivoivia ja integroivia. Pääasialliset tunneparit viha/rakkaus, pelko/rohkeus, suru/ilo sekä kateus/myötätunto. Lisäksi on olemassa toissijaisia tunteita, jotka ovat käsitteellistettävissä ensisijaisten tunteiden sekoituksiksi. Näitä ovat:

  • Kaksi vastakkaista tunnetta = Apatia
  • Rakkaus + Myötätunto = Anteliaisuus
  • Myötätunto + Suru = Sääli
  • Suru + Pelko = Epätoivo
  • Pelko + Viha = Inho
  • Viha + Kateus = Ahneus
  • Kateus + Ilo = Vahingonilo
  • Ilo + Rohkeus = Toivo
  • Rohkeus + Rakkaus = Halu

Eri olennot kokevat tunteet eri tavoin riippuen osaksi niiden sielun rakenteesta (joka vaikuttaa siihen, missä muodossa ja kuinka voimakkaina tunteet kohoavat), osaksi siitä, miten niiden mieli vastaanottaa tunteet. Koska tunteet kohoavat sielusta, sieluttomilla olennoille ei niitä ole. Jos sieluttomalla olennolla kuitenkin on mieli, se pystyy silti muodostamaan tuntemuksia, ja voi siis esimerkiksi arvottaa asioita miellyttäviin ja epämiellyttäviin; se vain ei kykene kokemaan tunteita samassa merkityksessä kuin sielulliset.

Tunteet energiatyyppeinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunne-energiat ovat tunteiden voimaa jalostettuna energian muotoon. Ne ovat yksi tavoista manipuloida tunteita; tunnemanipulaatio on mahdollista myös esim. psioniikalla tai mielitaikuudella.

Tunne-energioita on mahdollista käyttää useimpiin geneerisen energiamanipulaation sovellutuksiin, kuten kappaleiden liikutteluun, projisoituihin hyökkäyksiin jne. Toinen yleinen käyttötarkoitus on voimanlähteenä: sielusta täpättyä tunne-energiaa on mahdollista muuttaa toisiksi energiatyypeiksi tai kanavoida niiden joukkoon niiden vaikutusten voimistamiseksi[2]. Tunne-energioiden uniikki käyttötapa on tunnemanipulaatio - tunteiden nostattaminen, vaimentaminen, muuntaminen ja ohjaileminen. Tunnemanipulaatio voi olla sisäistä (käyttäjän omaan sieluun kohdistuvaa) tai ulkoista (jonkun muun sieluun kohdistuvaa). Taistelussa ulkoista tunnemanipulaatiota käytetään useimmiten vastustajien heikentämiseen ja sisäistä heidän ulkoisen tunnemanipulaationsa torjumiseen; tämän vuoksi sisäistä tunnemanipulaatiota kutsutaan myös defensiiviseksi ja ulkoista offensiiviseksi tunnemanipulaatioksi, vaikka nämä termit eivät olekaan tarkkoja synonyymejä.

Useimmiten energeetikot käyttävät vain positiivisia tunteita, sillä ilmentyessään negatiiviset tunteet tapaavat kääntyä kanavoijaansa vastaan heikentäen tätä. Poikkeus tästä yleisestä säännöstä on vihaenergia, joka on erittäin käyttökelpoista, joskin toisinaan vaikeaa hallita, moniin eri tarkoituksiin. Joillekin olennoille on mahdollista käyttää myös muita negatiivisia tunne-energioita omaksi hyödykseen.

Offensiivisessa tunnemanipulaatiossa käytetään tavallisesti negatiivisia ja defensiivisessä positiivisia tunteita. Negatiivisia tunne-energioita on mahdollista käyttää defensiivisesti samaa tai vastakkaista negatiivista tunnetta vastaan (kuten viha pelkoa vastaan), mutta tämä on vaikeaa. Positiivisten tunne-energioiden offensiivinen käyttö on yleisesti ottaen mahdollista vain jostakin negatiivisesta tunteesta voimansa saavia olentoja vastaan.

Osaavalla tunne-energiamanipulaatiolla on mahdollista vaikuttaa sieluun myös pelkkiä tunteita syvemmällä tasolla (tunne-energiat kun ovat juuri sielun energiaa). Tunne-energioilla toteutettu sielumanipulaatio on paljon pelkkää tunnemanipulaatiota vaikeampaa.

Näiden käyttötarkoitusten lisäksi joillakin tunne-energioilla on niiden erityispiirteistä juontuvia erikoissovellutuksia, joihin muut tunne-energiat eivät välttämättä sovellu. Esimerkiksi kateus ja ahneus soveltuvat voima-absorptioon[3], myötätunto ja sääli parantamiseen, ja pelko liiketekniikoiden tehostamiseen erityisesti paetessa. Toivoenergia käy voimakkaammaksi taistelussa ylivoimaista vihollista vastaan, ja vahingonilo vastaavasti saa voimaa vastustajien kärsimyksestä.

Henkisinä energioina tunne-energiat rinnastuvat tietyssä suhteessa alempiin perusenergioihin, jotka ovat aineen piirissä vaikuttavaa energiaa, sekä ylempiin perusenergioihin lukeutuviin ulottuvuudellisiin energioihin (aika-, avaruus- ja todellisuusenergiat) jotka ovat energiaan perustuva tapa vaikuttaa Universumin kudokseen.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aistihavainnoista puhuessa ketju etenee seuraavasti: aistinelimeen osuva ärsyke tuottaa aistimuksen ja se mielessä havainnon jonka pohjalta mieli muodostaa tuntemuksen.
  2. Erityisen käytettyä on vihaenergia, joka tehostaa monien hyökkäysten tuhovoimaa.
  3. Erona se, että kateus toimii paremmin käyttäjää voimakkaampaa ja ahneus heikompaa kohdetta vastaan.