Velorex

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Velorex
Velorex1.jpgSolarsys1.PNG
Paikalliset valtiot Velorexin Siirtokuntien Liitto (Lukuisia siirtokuntia)
Päällikkö Acthung M. Scheissenberg
Tärkein kaupunki Veloron[1]
Muita kaupunkeja Velorexin Salainen Laboratorio
Plahmyks
Jampeeni
Wade
Massa 1,2 Maan massaa
Läpimitta 15 120 km
Teknologian taso 8
Löytäjä Natsit ja jenkit (1935)
Väkiluku (2040) 14 260 000
Kielet Saksan kieli, englannin kieli, suomen kieli
Valuutat Velorexin markka (vMk)
{{{alaviite}}}


Velorex on suurehko vulkaaninen planeetta noin 90 miljoonaa kilometriä Pluton radan takana, aivan Aurinkokunnan reunamilla. Sen maaperä koostuu pääosin kivestä ja eri mineraaleista, monin paikoin sulassa muodossa. Velorexin olemassaolo ei ollut pitkiin aikoihin yleisesti Maapallon asukkaiden tiedossa johtuen siitä, että se oli pyyhittynä pois maan valtioiden planeettatietokannoista vuosikymmeniä. Kaikki, jotka edes yrittivät tuoda Velorexin olemassaoloa esille, katosivat mystisesti. Tämä tapahtui tiettävästi Osasto 6:n toimesta, sillä tieto planeetan olemassaolosta ei saanut heidän mielestään levitä kansan keskuuteen. Vuonna 2030 planeetan olemassaolo paljastettiin maailmalle, saaden aikaan joukkohysterian jollaista ei ole aiemmin nähty.

Myös 50-luvulla rakennettu pikkuauto oli nimetty planeetan mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetta ei alunperin sijainnut Aurinkokunnan reunamilla, vaan sen rata oli hyvin lähellä Maan kiertorataa. Velorex on ollut tiettävästi olemassa noin 4,2 miljardia vuotta. Ensimmäiset elämänmuotonsa, pienet alkueläimet, se sai noin 2,9 miljardia miljoonaa vuotta sitten, ja tästä lähtien elämä kehittyi hyvinkin monimuotoiseksi, vaikka älyllisiä olentoja planeetalle ei luonnostaan kehittynyt. Planeetan vulkaaninen aktiivisuus tasaantui hiljalleen sen alkuajoista, ja lopulta planeetta muistutti paljonkin Maapalloa ilmastoltaan ja vulkaaniselta aktiivisuudeltaan.

Vanha Valtakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Velorexin sivilisaatio

Tuntematon tekijä siirsi Velorexille suurehkon määrän ihmisiä Maapallolta suunnilleen 60 000 eaa, jolloin planeetta oli vielä hyvin asuttava. Sama tekijä myös sulki Velorexin energiakentän sisälle, jossa planeetta oli suljettuna muusta avaruudesta ja lisäksi ulkopuolelle näkymätön. Planeetalle tuodut ihmiset saivat vuosituhansien kuluessa aikaan kukoistavan sivilisaation joka tunnettiin myöhemmin nimellä Velorexin vanha valtakunta. Velorexin korkeakulttuuri kukoisti vuoteen 8012 eaa. asti, jolloin tapahtui jotain täysin odottamatonta.

Suuri mullistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys energiapallosta, juuri ennen osumistaan Velorexin eteläiseen valtamereen.

Avaruudessa oli matkannut vuosimiljoonien ajan tuntemattoman mahtiolennon (kukaan ei ole ilmoittautunut syylliseksi) hamassa muinaisuudessa sinkoama valtava energiapallo joka ei syystä tai toisesta ollut osunut kohteeseensa tai muuten hajonnut. Tässähän ei muuten ole mitään kovinkaan erikoista, paitsi että kyseinen energiapallo löysi uskomattoman sattuman kautta[2] tiensä Aurinkokuntaan, ja törmäsi Velorexin eteläpuolella sijainneeseen valtamereen suunnilleen miljoonan ydinpommin voimalla. Koko meri vaporisoitui silmänräpäyksessä, ja energiapallon törmäyksen sekä palloon varastoituneen energian tuottama valtaisa paineaalto löi kaikki eteläisen pallonpuoliskon kaupungit ja metsät maan tasalle. Törmäys murskasi planeetan kuoreen kilometrien laajuisen aukon, ja seuraavassa hetkessä entiseen meren pohjaan muodostunut kraatteri paisui supertulivuoreksi, joka sylki tulta ja tulikiveä ilmakehään, peittäen koko planeetan mustaan tuhkaverhoon vain muutaman tunnin aikana. Törmäys myös murskasi generaattorin, joka piti yllä planeetan ympäröinyttä voimakenttää. Törmäyspaikasta alkoi säteillä valtavia maankuoren halkeamia joka suuntaan, joista vuorostaan purkautui uusia tulivuoria ja laavaa pursuavia halkeamia ympäri planeettaa. Planeetan vastakkaisella puolella sijainneet kaupungit sortuivat rauniokasoiksi ja metsät paloivat poroksi valtavan paineaallon, planeetan laajuisten myrskyjen, tsunamien sekä maanjäristysten yhteisvaikutuksesta. Paineaalto vaikutti myös planeetan kiertoradalla, jossa valtaosa räjähdyksen vaikutuspiirissä olleista avaruusasemista ja -aluksista tuhoutui lähes poikkeuksetta, kun taas räjähdyksestä kauempana olleet säilyivät vahingoittumattomina ja toimivat ainoina poispääsykeinoina planeetan asukkaille. Planeetta muuttui hetkessä vehreästä paratiisista helvetilliseksi sulatusuuniksi.

Kansan joukkopako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain murto-osa planeetan kansasta selvisi, ja he pakenivat ehjinä säilyneillä aluksillaan suurimmaksi osaksi maapallolle, ja osa matkasi tiettävästi muuallekin. Tästä kaikesta huolimatta pieni osa kansasta jäi Velorexille harrastamaan kaivostoimintaa. Huomattavaa on, että suurin osa planeetalta paenneista asukkaista saapui maapallolle, ja heidän perustamansa Toinen Liitto oli tärkeänä esikuvana monille aikaisille korkeakulttuureille, muun muassa kreikkalaisille Atlantiksen sivilisaation alkuaikoina, ja luultavasti syy em. sivilisaatioiden kukoistukseen. Arkkitehtuurin tiettyjen samankaltaisuuksien vuoksi joidenkin tutkijoiden mukaan pyramidien rakentamisen taito ympäri maailmaa saattaa hyvinkin olla peräisin Velorexin alkuperäiseltä sivilisaatiolta. Velorexin sivilisaation viimeiset seitsemän klaania perustivat myöhemmin Kristalli-Imperiumin Ikuisen Valtakunnan maan alle, joka on nykyisin ainoa tähän päivään asti säilynyt vanhan valtakunnan jäänne. Vanhan Valtakunnan jäljiltä Velorexilla on säilynyt muutamia rauniokaupunkeja ja ainakin yksi ehjä, selvästi tunnistettava rakennelma, mystinen Ikiroudan Temppeli, joka lepää planeetan ainoalla jäälakeudella Pohjoisen Vuorten harteilla.

Velorexin siirtymävaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexin maastoa.

Elämä Velorexilla kuihtui ja vulkaaninen toiminta äityi sietämättömäksi. Energiapallon osuma muutti myös planeetan kiertorataa radikaalisti, ja se alkoi siirtyä entistä kauemmas auringosta ulospäin tasaisesti viettävässä spiraalissa. Lopulta, noin tuhannen vuoden jälkeen, planeetta asettui sen nykyiselle kiertoradalle Pluton takana. Matkallaan aurinkokunnan halki se sieppasi mukaansa monia pikkuplaneettoja, jotka jäivät kiertämään sitä kuina. Osa oli kaukaisempia ns. plutoideja, jotka siirtyivät Velorexin kiertoradalle aurinkokunnan reunamilla. Suurtulivuori Gargathoth jatkoi purkautumistaan tuhansia vuosia, muodostaen ympärilleen valtavan laavajärven. Hiljalleen ilmasto myös tasoittui, ja muuttui jotenkin siedettäväksi kuin ihmeen kaupalla. Tämä ei silti tarkoittanut, että planeetta olisi ollut miellyttävä paikka elää, päinvastoin; hengityskelpoisesta ilmakehästä huolimatta koko planeetan pinta oli mustaa tuhkan peittämää aavikkoa tai tulivuoria ja laavaa. Siltikin planeetalle jääneet kaivostyöläiset selvisivät, ja heille kehittyi luontainen sietokyky planeetan armotonta ympäristöä vastaan. He perustivat myös oman valtionsa, sosialistisen Työläisten Unionin joka myöhemmin liittoutui Aurinkokunnan Kapinallisten kanssa Toisessa Pyhässä Sodassa.

Vanha aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan Valtakunnan jälkeen Velorexilla tiedetään käyneen ulkopuolisia ainakin Toisen Pyhän Sodan aikana 6000-luvulla eaa. Sodan aikaan planeetalla asustelleet kaivostyöläiset, jotka olivat perustaneet oman valtionsa, liittoutuivat Aurinkokunnan Kapinallisten kanssa Toista Liittoa vastaan. Sodan aikana planeetalla käytiin surullisen kuuluisa Toinen Velorexin Suurtaistelu ja hieman myöhemmin Aurinkokunnan Kapinan Kukistus. Taisteluiden syyksi epäillään planeetan vulkaanista ympäristöä, joka kieltämättä tarjoaa tyylikkään taustan massiiviselle taistelulle. Planeetan viimeisiä laserkristallivaroja hyödynnettiin tätä taistelua varten, jonka jälkeen ne pian ehtyivät lopullisesti. Syyksi nopeaan ehtymiseen epäillään liiallista laserkristallien louhintaa, joskin asiasta ei voida olla täysin varmoja. Taistelussa viimeisetkin kaivostyöläiset joko kuolivat tai otettiin vangiksi, ja siirrettiin pois planeetalta, jättäen sen täysin tyhjäksi älyllisestä elämästä Salaista Laboratoriota lukuunottamatta.

Jonkin aikaa taisteluiden jälkeen Velorexista halkesi kappale, joka tuntemattomasta syystä sinkoutui maapallolle paikkaan, joka tunnettiin myöhemmin Petroskopponopolina. Myöhemmin GigaCorp aloitti laajamittaiset kaivosoperaatiot Velorexilla sen mineraalirikkauden vuoksi, ja lähti tyhjennettyään ensin planeetan arvokkaimmista mineraaleista.

Myöhempi asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainoa pysyvä asumus, joka on luultavasti ollut paikoillaan satoja ellei tuhansia vuosia on mystinen Velorexin Salainen Laboratorio ja sen hämäräperäinen henkilökunta joka ei koskaan astunut ulos laboratoriokompleksista. Laboratorio suorittaa kaikenlaisia projekteja kalliiseen hintaan muttei ole suoraan kenenkään alaisuudessa tai käskyvallassa. Esimerkki tällaisesta projektista on vuosina 1948-1987 toiminut Projekti JORMA, jonka Verstas tilasi saadakseen armeijan täydellisiä supersotilaita Nemesikselle. Lopulta laboratorio tuhoutui vuonna 1993 kun siellä pääsi irti tuhoisa reanimaatiovirus, ja laavavirta hautasi sen alleen, samalla räjäyttäen sen massiiviset fuusioreaktorit, tuhoten laboratorion lopullisesti.

Vuosien 6087 eaa. ja 2030 jaa. välillä Velorexilla ei ole tiettävästi ollut muita pysyviä älyllisiä asukkaita kuin pieni joukko ihmisiä, jotka elivät pienessä 29 henkilön kyläyhteisössä planeetan viileämmällä pohjoispuolella (n. 3120 kilometriä pohjoisnavasta) sekä Salaisen Laboratorion mystinen ja määrältään tuntematon henkilökunta. Kyläyhteisön ihmiset ovat viimeiset jäänteet Natsi-Saksan perustamasta Kansallissosialistisesta Siirtokunnasta, jonka itse Adolf Hitler määräsi perustettavaksi planeetalle vuonna 1936 sen luonnonvarojen tutkimiseksi ja mahdolliseksi hyödyntämiseksi. Noin 40-henkinen retkikunta pääsi perille erikoisvalmisteisella aluksella, joka kuitenkin putosi laavavirtaan ja tuhoutui lähes täysin. Retkikunnan jäsenet saivat kuitenkin osan tavaroista pelastetuksi, mutta takaisin he eivät enää päässeet. Niin he jäivät planeetalle odottamaan että joku löytäisi ja pelastaisi heidät, heidän lapsensa ja lapsenlapsensa. Pelastajia ei tullut, mutta valloittajia sitäkin enemmän.

Uusi löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2030, eli samoihin aikoihin kun julkinen keskustelu Hömppäuniversumista alkoi heräillä, planeetan olemassaolo tuli yllättäen ilmi Maan kansoille. Tämä tapahtui lyhyessä televisiolähetyksessä, joka näkyi kaikilla kanavilla joka puolella maapalloa noin kolmen minuutin ajan. Lähetyksessä näytettiin Velorex, missä se sijaitsee, sekä kerrottiin sen olevan asuttava.

Kuten arvata saattaa, tieto planeetasta aiheutti massiivisen joukkohysterian. Monet uskonnolliset opit menivät uusiksi ja osa kaatui kokonaan, kultit tekivät joukkoitsemurhia, tiedemiehet päivittelivät uutta löytöä ja tavalliset ihmiset pyörtyilivät silkasta hämmästyksestä. Samalla alkoi kansainvälinen kilpa kehittää tehokkaampia avaruusaluksia, sillä jokainen valtio maan päällä halusi osansa "uudesta" planeetasta, sen epämiellyttävästä ilmastosta, kaukaisuudesta ja kaikesta muusta riippumatta. Honda-Lexus oli kilvan etunenässä teknisen etumatkansa takia, ja toimittikin suurimman osan massatuotetuista siirtokunta-aluksista maan valtioille. Sarjatuotantomalli SHP-30 tunnettiin myöhemmin "avaruuden pikabussina" joka mahdollisti nopean kolonisaation ja laajenemisen sekä varmisti Honda-Lexuksen aseman avaruusbisneksessä.

Uudisasutus ja sotien kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtokuntalaisten tukikohtaa Velorexin merikuussa pommitetaan kiertoradalta.

Honda-Lexus oli yksi ensimmäisistä yrityksistä jotka saapuivat planeetalle ja aloittivat laajamittaisen teollisuuden, luoden vahvan pohjan kasvavalle infrastruktuurille.

Vuosina planeetan jälleenlöytymisen jälkeen monet maailman suurvallat ja yritykset varustivat ja lähettivät aluksia valtaamaan mahdollisimman paljon alueita planeetalta. Tämä johti useisiin brutaaleihin aseellisiin yhteenottoihin, joiden muodostama tapahtumaketju tunnettiin myöhemmin nimellä Velorexin Sota. Sota oli sikäli merkittävä, että se oli yksi ensimmäisistä sodista, jota Maapallon sivilisaatio kävi osittain avaruudessa. Aluksi taistelualukset koostuivat lähinnä hätäisesti taistelukäyttöön modifioiduista siirtokunta-aluksista, mutta pian Honda-Lexus ja vahvimmat suurvallat lanseerasivat ensimmäiset yksistään avaruussodankäyntiin tarkoitetut aluksensa.

Sodassa taistelivat myös muutamat ainoista planeetalla syntyneistä henkilöistä, kuten Jorma Kojo, Jorma Muje palkkasotureina. Lisäksi mukana olivat Kansallissosialistisen siirtokunnan sekä uusien siirtokuntien asukkaat. Lopulta sota muuttui epämääräiseksi verilöylyksi jossa eri puolten raja hämärtyivät, ja vuonna 2035 monet aikaisemmin niin innokkaat valloittajat lähtivät planeetalta, jättäen sinne vain sen alkuperäisasukkaat ja muutamat sitkeimmistä valtioiden ja yhtiöiden siirtokunnista. Rajat alkuperäisvaltioiden välillä hämärtyivät sodan aikaan, ja siksi siirtokuntien asujaimisto on enimmäkseen monikansallista riippumatta heidän alkuperämaastaan. Vaikka monet ovat tietoisia juuristaan, on yleistä, että kansalaiset mieltävät itsensä pelkästään velorexilaisiksi.

Itsenäistyminen ja sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin planeetalle asettuneet siirtokuntalaiset alkoivat kokea sen kotinaan, ja vuonna 2035 Velorexille perustettiin koko planeetan kattava liittovaltio Velorexin Siirtokuntien Liitto, jonka pääkaupungiksi nimitettiin entinen siirtokunta joka nyt sai nimen "Veloron". Rahayksiköksi valittiin Velorexin Markka ja liiton päälliköksi Acthung M. Scheissenberg Autonomisesta Kansallissosialistisesta Siirtokunnasta. Jokainen siirtokunta säilytti itsenäisyytensä, mutta Liiton ansiosta planeetalla on yhteinen puolustus, rahayksikkö sekä vedenjakelu. Jokainen siirtokunta saa Liittossa äänensä kuuluviin, ainakin teoriassa.

Samaan aikaan Maan yhtiöt ja valtiot eivät piitannet siirtokuntien itsenäisyyspyrkimyksistä; ne halusivat pitää planeetan otteessaan, ja pian lähettivät joukkoja pitämään Velorexin vapaudenhaluisen kansan kurissa. Tämä yltyi Ensimmäiseksi Velorexin Sisällissodaksi, jossa uusi, itsenäisyyteen pyrkivä kansa taisteli Maan kolonialisteja vastaan. Lopulta Velorexin maastoon hyvin sopeutuneet vapaustaistelijat voittivat kaksivuotiseksi venyneen sissisodan, ja Maan "vanhat" valtiot tunnustivat Velorexin itsenäisyyden. Kaiken tämän taustalla kenenkään tietämättä jälleenrakennettu Velorexin Salainen Laboratorio aloitti uudelleen toimintansa.

Nousukausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Velorex eristäytyi lähes täysin Maan vaikutuspiiristä, kun pitkänmatkan avaruusalusten valmistus Maassa pysähtyi sodan ja poliittisen ilmaston seurauksena. Tämä ei kuitenkaan haitannut Velorexin itsensä taloutta, sillä planeetan siirtokunnat olivat jo tässä vaiheessa Maasta riippumattomia. Alkoi taloudellisen kukoistuksen ja varustelun kausi, jonka aikana planeetalla olevat Honda-Lexuksen tehtaat tuottivat käytännössä koko planeetan puolustuksen sekä suurimman osan siviilikulkuneuvoista. Jossain vaiheessa siirtolaisia alkoi virrata Kristallitasavallasta, sillä he kokivat planeetan yhä kotinaan muutoksista huolimatta. Tulijat otettiin vastaan avokätisesti, vaikka sinne jo asumaan asettuneiden maan asukkaiden ja Kristallivaltakuntalaisten välille syntyikin jonkinlaista jännitettä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorex on keskisuuri Maan kaltainen planeetta joka koostuu pääasiassa eri kivilajeista ja metalleista sekä muutenkin lähinnä samoista aineista kuin useimmat Maan kaltaiset planeetat. Vettä planeetalla tiedetään olevan noin 20%, vaikkakin suurin osa siitä on höyrynä ilmakehässä sekä osa nesteenä tai jäänä syvällä maanalaisissa luolastoissa jotka vulkaaninen toiminta on muovannut vuosimiljoonien saatossa. Merkittävin maanpäällinen vesivarasto on suuri jäälakeus Ikijään Tasangoilla lähellä planeetan pohjoisnapaa. Suurin osa planeetan maastosta on joko aavikkoa, vuoristoa tai syvänteitä, ja vulkaaninen tuhka antaa sille sen tunnusomaisen mustan värin paikoittaisten punaisten laavakeskittymien lisäksi.

Velorexin näkyvin piirre on sen vulkaaninen aktiivisuus, joka johtuu paljolti sitä kohdanneesta luonnonkatastrofista joka pirstoi ja epävakautti sen maankuoren. Planeetta oli alunperin melko vakaa, mutta massiivisen energiapallon osuessa siihen sen kuoreen syntyi lukemattomia eri kokoisia, Gargathothin kraatterista joka suuntaan säteileviä halkeamia joista suurimmasta osasta muotoutui aktiivisia tulivuoria. Alkuperäinen mannerlaattojen järjestys on myös sekaisin, minkä vuoksi maanjäristykset ovat yleisiä.

Planeetan vulkaaninen toiminta pitää sen ilmakehän tarpeeksi lämpimänä asutukselle tietyillä alueilla sen massiivisesta etäisyydestä Aurinkoon huolimatta. Velorexilla on lisäksi vahva magneettikenttä joka estää sen ilmakehää karkaamasta avaruuteen. Magneettiset myrskyt ovat yleisiä korkealla ilmakehässä ja alusten tiedetään kärsineen häiriöitä tai jopa selittämättömästi kadonneen kyseisissä myrskyissä. Kun energiapallo osui planeettaan ja se suistui kiertoradaltaan, ilmasto muuttui hetkessä täysin sietämättömäksi vulkaanisen toiminnan kiihtyessä, mutta on vuosituhansien aikana viilentynyt ja vähitellen muuttunut jotenkuten asuttavaksi. Tästäkin huolimatta tuhkan vuoksi hengityssuojaimet tai paikoin suojapuvut ovat edelleen tarpeen suurella osalla planeetan alueista. Lisäksi Velorexille laskeutuvat alukset tarvitsevat erityissuodattimet suojatakseen moottoreitaan tuhkalta ja muilta ylemmän ilmakehän epäpuhtauksilta.

Mineraalit ja kaivostominta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetalla ei ole paljon mainittavia luonnonrikkauksia, lukuunottamatta pieniä määriä kultaa ja platinaa. Hitler arveli planeetalta löytyvän platinan olevan rautaa tai nikkeliä, mutta lähemmällä tarkastelulla tämä osoittautuikin platinaksi. Velorexille ominaisia laserkristalleja ollaan myös kaivettu Velorexin maaperästä tuhansia vuosia sitten, lähinnä planeetan silloisen sivilisaation tarpeisiin, mutta planeetan laservarojen uskotaan jo tätä nykyä ehtyneen tai painuneen maankuoren alempiin kerroksiin. Laserkristallien loputtua suurimittainen kaivostoiminta lopetettiin, ja sen myötä planeetta painui miltei kokonaan unohduksiin sadoiksi vuosiksi. Planeetan laserkristallit ovat sikäli erikoisia, että ne kasvavat uudelleen poimimisen jälkeen noin 200 vuodessa ja maistuvat hyvältä leivän päällä. Osa niistä kuitenkin siirrettiin Kristallivaltakuntaan Velorexin muinaisen sivilisaation muuttaessa Maahan.

Kiertolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexilla on 12 merkittävää kuuta, joista jokaisella on omanlainen ilmastonsa, ekosysteeminsä ja painovoimansa. Näiden lisäksi sitä kiertää satoja pienempiä kappaleita. Siitäkin huolimatta, että monet suurimmista kuista ovat potentiaalisesti jo valmiiksi asuttavia, kukaan ei näytä osoittavan minkäänlaista mielenkiintoa niitä kohtaan. Sotien aikana kuissa on ollut muutamia tukikohtia lähes joka osapuolella, ja joissain niistä käytiin kiihkeitä ja ratkaiseviakin taisteluita. Osa kuista on ilmakehättömiä autiomaita, osa vulkaanisia tai jäisiä. Yksi suurimmista - ja ilmakehällisistä - kuista on lähes kokonaan meren peitossa, ja yksi on täynnä järviä ja metsiä. Eräällä kuista on kaasukehä, joka aiheuttaa ihmisille hallusinaatioita sille altistuttaessa. Yhden kuun ilmakehä on jatkuvien tornadojen ja muiden myrskyjen peitossa eikä sen pinnasta tiedetä siksi juuri mitään.

Velorexilla on lisäksi pienet renkaat, jotka syntyivät Toisen Pyhän Sodan aikana kun Velorexin kolmastoista kuu pirstoutui satojen ohjusten osuttua siihen samanaikaisesti. Myöhemmin renkaisiin on kerääntynyt kaikenlaista rojua kuten alusten hylkyjä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexilla on muutamia luontaisia elämänmuotoja, pääasiassa mikrobeja ja alkueliöitä kuten Velomatelomustermeduusa mutta myös suurempia olentoja. Näihin kuuluvat mm. satojen metrien pituisiksi kasvavat maan alla asuvat madot, metriset torakan kaltaiset hyönteiset, ja dinosauruksen kaltaiset liskot kuten Velomodelmaterlusliuska-lisko. Osalla eläimistä on erikoisiakin ominaisuuksia joiden avulla ne ovat onnistuneet selviämään lähes elottomalla, tulisen kuumalla planeetalla.

Koska Velorex oli kerran Maan kaltainen planeetta täynnä elämää, siellä on tehty rikkaita fossiililöytöjä. Näistä on havaittu, että planeetan eläin- ja kasvikunta on alunperin ollut erittäin monipuolinen jopa Maahan verrattuna. Myöhemmin vain vahvimmat tai parhaiten sopeutuvat eläimet selvisivät planeetan sietämättömässä kuumuudessa, ennen kuin se taas vähitellen viileni asuttavaksi.

Planeetan kuumetessa myös valtaosa sen kasveista kuoli. Vain muutamia erityisen kestäviä, vuosisatoja tai -tuhansia eläviä kasveja on säilynyt muinaisilta ajoilta. Nämä ovat usein kovapintaisia, kuumuutta kestäviä ja voivat varastoida vettä vuosisadoiksi. Käytännössä kaikki kasveja syövät eläimet kuolivat tai sopeutuivat lihansyöntiin, kun niille ei riittänyt ruokaa tai kasvit olivat syötäväksi kelpaamattomia.

2000-vuosisadan uudisasutuksen jälkeen planeetan tiettyjä alueita on alettu muovaamaan maan kaltaisiksi, kasveja tms. istuttamalla ja karjaa tuomalla. Suurta edistystä ei lähiaikoina ole nähtävissä, mutta tulokset saattavat näkyä sadoissa vuosissa. Näillä näkymin siirtokunnat kasvattavat ruokansa kupolimaisissa kasvihuoneissa vielä pidemmän aikaa.

Merkittäviä paikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläinen pallonpuolisko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Velorexin tulivuorista on keskittynyt eteläiselle pallonpuoliskolle, ja siksi se on erittäin harvaan asuttua.

  • Gargathothin seutu - Gargathoth on Velorexin suurin tulivuori, joka on purkautunut yhtä mittaa jo tuhansia vuosia. Gargathoth oli aiemmin osa Velorexin eteläpuolella sijainneen valtameren pohjaa. Megatulivuori syntyi, kun avaruudessa vuosituhansia matkannut energiapallo osui planeettaan ja lävisti sen kuoren Gargathothin kohdalta. Kolon ympäristö paisui hetkessä valtavaksi tulivuoreksi, josta lähti säteittäin valtavia halkeamia joka suuntaan. Gargathothia ympäröi satojen kilometrien laajuinen laavameri Gargathon, joka on Velorexin suurin pysyvä laavakeskittymä. Suojapuvut ovat tarpeen jo satojen kilometrien matkan päässä Gargathonista. Suuri vuoristo erottaa Gargathonin osittain sitä ympäröivästä tasangosta. Tämä vuoristo erotti aiemmin valtameren ja maan. Se on kuuluisa terävistä ja jyrkistä vuoristaan sekä valtavista solistaan; käytännössä katsoen mahdoton ylittää maateitse. Useimmat solat ovat täynnä Gargathonilta laskevia laavavirtoja, jotka johtavat suurempiin virtoihin sekä järviin.
  • Etelän Suuri Kraatteri - Massiivinen kraatteri eteläisellä pallonpuoliskolla, jonka on saattanut saada aikaan joko meteorin törmäys tai mahdollisesti muinainen sodankäynti; kiertoradalta pommittamista tai asteroidin pudotusta paikkaan on ehdotettu syyksi. Yksi ainoista ilmastoltaan siedettävistä alueista planeetan eteläpuolella.
  • Velorexin tiedekeskus - Siirtokuntalaisten perustama pienehkö tutkimusasema lähellä Velorexin etelänapaa. Ei liity salaiseen laboratorioon millään tavoin.

Pohjoinen pallonpuolisko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexin pohjoinen pallonpuolisko oli alunperinkin vähemmän vulkaanisesti aktiivinen kuin eteläpuoli, ja sen suopeamman ilmaston, veden lähteen ja maaston vuoksi suurin osa asutuksesta keskittyykin sinne.

  • Pohjoiset Vuoret - Valtava vuoristo, joka levittäytyy lähes koko Velorexin pohjoisnavan ympäri.
  • Ikijään Tasangot - Tuhansien kilometrien laajuinen jäälakeus joka levittyy suurimmilta osin Pohjoisten Vuorten keskelle muodostuneelle tasangolle sekä moniin sitä ympäröiviin vuoristosoliin. Velorexin siirtokuntien tärkein veden lähde.
  • Pohjoislakeus - Valtava, tuhansien kilometrien laajuinen tasanko, joka laskeutuu Pohjoisilta Vuorilta kohti päiväntasaajaa. Ilmastoltaan ja maastoltaan otollinen paikka siirtokunnille, ja siksi suurin osa asutuksesta keskittyykin sinne.
  • Ensimmäinen Atlantis - Läheltä Pohjoislakeutta löytynyt muinainen rauniokaupunki. Vain muutamia rakennuksia on näkyvissä, mutta jo niistä voidaan päätellä, että sivilisaatio joka aikanaan asutti planeetan oli huomattavan kehittynyt. Nimetty maan Atlantiksen mukaan, sillä sivilisaatioiden välillä on löydetty yhteys.
  • Ikiroudan Temppeli - Mystinen, muinainen rakennelma joka lepää Ikijään Tasankojen keskellä Pohjoisten Vuorten katveessa. Rakennettiin tuhansia vuosia sitten Ikuisuuden Temppelin paikalle. On ehdotettu, että jonkinlainen koneisto temppelin uumenissa estää jäätä sulamasta. Kukaan ei ole tiedettävästi päässyt temppelin sisään, eikä edes löytänyt näkyvää sisäänkäyntiä. Moni karttaa temppeliä, sillä sen läheisyydessä monet alkavat kuulla outoa sointia korvissaan ja tuntea rauhattomuutta.
  • Veloron - Ensimmäisten Maasta saapuneiden pioneerien Pohjoislakeudelle vuonna 2031 perustama siirtokunta josta tuli myöhemmin planeetan hallinnollinen pääkaupunki. On nopeasta kasvustaan paljon velkaa Honda-Lexuksen tehtaille.
  • Kansallissosialistinen Siirtokunta - Vuoden 2031 jälkeen siirtokunta koki odottamatonta kasvua kun uutta väkeä alkoi virrata maapallolta. Sijaitsee Etelän Suuressa Kraatterissa.
  • Salainen Laboratorio - Lähellä Pohjoisia Vuoria sijaitseva mystinen, kaupungin kokoinen tutkimuskeskus. Oli olemassa satoja ellei tuhansia vuosia ennen tuhoaan ja myöhemmin, jälleenrakennustaan 20 kilometrin päähän entisestä paikasta.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexilla ei ole ennen oletettu olevan muuta teknologiaa kuin ihmisten siirtokunnan kyhäämät laitteet ja joitain muinaisen sivilisaation teknologian jäännöksiä, esimerkkinä mainittakoon Ikiroudan Temppeli. Nämä muinaiset tekniikan jäännökset ovat kylläkin erittäin monimutkaisia ja kestäviä, joten ne ovat säilyneet planeetan tulisissa olosuhteissa jopa tähän päivään asti lähes vahingoittumattomina.

Planeetalla sijaitsi myös hypertekninen ja salaperäinen Velorexin Salainen Laboratorio (VSL), joka toimi siellä satoja, peräti tuhansia vuosia ennen tuhoutumistaan. Ihmisten siirtokunta eli toisella puolella planeettaa eikä ollut siten tietoinen laboratorion olemassaolosta. Laboratorion taustat ovat hämärän peitossa, sillä ei ole varmaa tietoa sen perustajista, perustusajasta tai edes henkilökunnasta. Vuoden 2031 kolonisaatiobuumin seurauksena teknologian määrä planeetalla moninkertaistui kun sinne nousi uusia kaupunkeja, tehtaita, ja infrastruktuuria. Samalla myös Salainen Laboratorio rakennettiin uudelleen tuntemattoman taustavaikuttajan ansiosta.

Puolustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexin vapaa valtio on paljon velkaa planeetalla sijaitseville Honda-Lexuksen tehtaille huippumodernista puolustuskalustostaan, ja voidaankin sanoa, että planeetan puolustus on täysin riippuvainen kyseisestä yhtiöstä. Vahvuudet ovat vuodelta 2045, kun Velorexin Siirtokuntien Liitto oli viimein päässyt palautumaan sisällissodasta ja kokoamaan sotilasvoimaansa.

Miesvoima

  • Velorexin Maavoimat (400000 miestä)
  • Velorexin Merijalkaväki (70000 miestä)
  • Velorexin Kunniakaarti (20000 miestä)
  • Vapaussoturien Eliittirykmentti (2700 miestä)

Kalusto (Avaruus)

  • 78 laserpatteria
  • 170 ohjuspatteria (kuissa)
  • 3 Atlantis-luokan tukialusta
  • 6 Legiator-luokan risteilijää
  • 10 Eradicator-luokan tuhoojaa
  • 5 Topsix-luokan häivealusta
  • 200 Destromax-luokan ohjusvenettä
  • 29800 Honda-Lexus F027 tähtihävittäjää

Kalusto (Planeetalla)

  • 155 Lasertykkiä
  • 1000 Honda-Lexus Y7-MPRS maataistelu -ja joukkojenlaskukonetta
  • 1400 Honda-Lexus DZ-EX torjuntahävittäjää
  • 900 Honda-Lexus JF-35 raskasta tykistöpanssarivaunua
  • 800 Honda-Lexus J012 raskasta hyökkäyspanssarivaunua
  • 1200 Honda-Lexus T77A6 rynnäkkötykkiä
  • 1300 Honda-Lexus AB4V raskasta ohjusajoneuvoa
  • 1400 Honda-Lexus B907 ilmantorjuntapanssaria
  • 5000 Honda-Lexus PAS-1 panssariajoneuvoa
  • 6000 Honda-Lexus X2025T raskasta sotilasajoneuvoa
  • 20000 Honda-Lexus X2025B sotilasajoneuvoa
  • 7000 Honda-Lexus X2028B kevyttä tiedusteluajoneuvoa
  • 30000 Honda-Lexus VX-0309 moottorikelkkaa
  • 1400 Honda-Lexus BL63 moottoripyörää
  • 250 Honda-Lexus XYZ-4B taktista vesiskootteria
  • 115 Honda-Lexus THM-C15 taktista hyökkäysmopoa
  • 113 Honda-Lexus AB3C tulenjohtoajoneuvoa
  • 5 Honda-Lexus AIV-X kokeellista häiveajoneuvoa
  • 4 Honda-Lexus SPEC-B6 maanalaisajoneuvoa
  • 7 Honda-Lexus SU-B05 taistelusukellusvenettä

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorex ei ole kovinkaan merkittävä strategisesti tai muutenkaan, ja siksi se on pysynyt suurimmilta osin taka-alalla. Sen uusi ja pieni siirtokuntavaltio on kuitenkin hankkinut pienimuotoisia kauppasopimuksia joidenkin planeettojen kanssa.

Maa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velorexin siirtokuntien suhteet Maahan ovat edelleenkin jäiset sisällissodan seurauksena. Suuri osa Velorexin asukkaista boikotoi jotenkin sisällissotaan osallistuneita Maan valtioita ja yhtiöitä.

GigaCorp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GigaCorp menetti mielenkiintonsa Velorexiin tyhjennettyään sen arvokkaimmista mineraaleista jo kauan ennen kuin suurin osa siirtokuntalaisista saapui. Uuden siirtokuntalaissivilisaation kanssa sillä on lähinnä neutraalit suhteet, joskin siirtokuntalaiset ovat välillä ostelleet GigaCorpilta joitain tuotteita boikotoidessaan Maata.

Kolosseus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtalaisen hyvät suhteet. Velorexin siirtokuntalaiset tilasivat monet rakennuselementtinsä Kolosseukselta aloittaessaan laajamittaisemman kaupunki-, infrastruktuuri- ja teollisuusrakentamisen.

Erebos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvät kauppasuhteet. Velorexilaiset ovat tilanneet Erebosilta hienotekniikkaa kun taas Honda-Lexuksen tehtaat Velorexilla ovat solmineet kauppasopimuksia lähinnä pienten kulkuneuvojen toimituksista Erebosille.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Velorexin ensimmäinen ja suurin siirtokunta ja asutuskeskus
  2. Joidenkin teorioiden mukaan kyseessä ei välttämättä ollut silkka sattuma, vaan Velorexia ympäröinyt energiakenttä saattoi tuntemattomalla tavalla vetää energiapalloa puoleensa.
Universumin planeetat ja kiertolaiset
Aurinkokunta: Merkurius | Venus | Maapallo (Kuu | Perilas | Porilas) | GigaCorp-planeetta | Mars | Apokalypsia | Jupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus | Pluto | Nemesis | Planeetta X | Velorex

Muu Linnunrata: Sirius | Universalia | Jetonia | Mustan Aukon Maa | Aldebaranin aurinkokunta | Betelgeuzen aurinkokunta | Spektronia | Erebos | Kolosseus

Muu Universumi: Surtur | Tc'bjezz'nnmg | Myodanzo | Tluyaian | Planeetta Y | Planeetta Z