Yixiom

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Yixiom on ylemmissä ulottuvuuksissa sijaitseva litteän muotoinen maailma.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yixiomin kartta.

Yixiom on muodoltaan litteä kiekko. Sen valonlähde sijaitsee kiekon keskustassa, minkä vuoksi kiekko on jakautunut vyöhykkeisiin sen mukaan, kuinka paljon valoa ja lämpöä alue saa. Kiekon asuttavaa aluetta ympäröi kauttaaltaan läpäisemätön jäästä muodostuva umpimuuri, sillä valo on näin kaukana niin heikkoa, että siellä vallitsee ainainen pakkaskeli.

Aurinko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yixiomin kiekon keskustassa sijaitsee tämän maailman aurinko, joka on sen valon- ja lämmönlähde. Aurinko on valo- ja tulimanasta voimansa saava maaginen kappale, joka on toiselta puoleltaan kirkas ja kuuma, mutta toiselta puoleltaan täysin pimeä, ja se pyörii akselinsa ympäri kerran 24:ssä tunnissa. Tämä saa aikaan sen, että Yixiomissa vallitsee yön ja päivän vaihtelu; toinen puoli kiekosta on aina pimeänä samaan aikaan kun toinen puoli on valaistu. Auringon paikallaan pysyvästä sijainnista myös aiheutuu se, että Yixiomin asukkaat eivät näe auringon nousevan tai laskevan, vaan sen sijaan pimenevän ja jälleen syttyvän illan ja aamun tullessa. Aurinko sijaitsee Yixiomin keskustassa olevan korkean pylvään huipulla, johon tämä maaginen valonlähde on voimakkailla loitsuilla kiinnitetty. Auringon polttoaineena toimiva mana virtaa maan alta ylös ja keskelle päin kohti aurinkoa. Tämä lisää entisestään auringon valon ja lämmön aikaansaamaa ilmastollista vyöhykkeistymistä, sillä valo- ja tulimanat virtaavat sitä lähempänä pintaa, mitä lähempänä ollaan aurinkoa. Tulimanan virtaus aiheuttaa myös pienimuotoista tulivuoritoimintaa keskustan lähettyvillä.

Ilmastovyöhykkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aavikkovyöhyke: Kaikkein lähimpänä aurinkoa sijaitseva erittäin kuuma, kuolevaisille asumiskelvoton vyöhyke. Tällä alueella asuu käytännössä pelkästään tuli- ja valotyyppien elementaalilohikäärmeitä sekä sekoitetusta tuli- ja valomanasta muodostuvia, erikoislaatuisia elementaaleja. Nämä lohikäärmeet ja elementaalit myös ehkäisevät polttavan kuumuuden ohella tehokkaasti tutkimusmatkoja auringon suuntaan.
  • Trooppinen vyöhyke: Toiseksi lähinnä aurinkoa sijaitseva trooppisen kuuma vyöhyke, jolla kasvaa laajoja viidakoita. Viidakoissa asuu enimmäkseen luontohaltiakansaa. Nämä haltiat ovat oman manatyyppinsä lisäksi herkistyneet myös tuli- ja valomanalle, ja elävät eräänlaisessa avoimessa, utopistisessa yhteiskunnassa, josta puuttu käytännössä kokonaan keskusjohtoisuus. Kaksintaisteluita sattuu usein, mutta ne ratkaistaan lähes aina kunniallisin tavoin, ja usein jopa verettömästi, sillä luontohaltioilla on tapana kunnioittaa elämää.
  • Lauhkea vyöhyke: Kuumien ja kylmien vyöhykkeiden välissä sijaitseva vyöhyke, jolla kuitenkin vallitsee ikuinen leppeä kesäsää, ja jossa valtakuntia muodostavat enimmäkseen ihmiset ja serkuistaan kylmien aluieden kääpiöistä eronneet maahiset. Ihmiset muodostavat avoimia, sankarikeskeisiä yhteisöjä, joissa yksinäiset paladiinit vaeltavat tavallisen kansan keskuudessa tekemässä urotekoja ja haastamassa muita kohtaamiaan paladiineja kaksintaisteluihin. Joskus ihmisjoukot nahinoivat keskenään, mutta yleensä kunniasääntöjä kunnioitetaan. Maahisten yhteisöt asuvat maan alle kaivamissaan valtakunnissa. Nämä maahiset muistuttavat sukulaisiaan kääpiöitä, mutta heidän ihonsa on tummempi ja heiltä puuttuu arktisille kääpiöille tyypillinen pitkä parta. Koska tällä alueella maaperässä virtaa runsaasti valomanaa, maahisten maanalaisten kaupunkien tunnelit ovat hyvin valaistut ja monesti koristellut jalokivin tai pinnalta ostetuin kankain. Näillä yhteisöillä on myös usein riitaa arktisen alueen kääpiöiden kanssa, sillä he kallistuvat enemmän järjestykseen, siinä missä lauhkean ja trooppisen vyöhykkeen kansat ovat enimmäkseen hyvään ja kaaokseen kallellaan.
  • Arktinen vyöhyke: Kauimpana auringosta sijaitseva asumiskelpoinen vyöhyke. Tämän vyöhykkeen asukkaat ovat enimmäkseen kääpiöitä, jotka muodostavat tiukkoja, hierarkkisia yhteisöitä. Heidän aseensa on tehty riimuilla suojatusta sulamattomasta ikijäästä. Kääpiöt suosivat yksittäisten sankarien sijaan suuria koordinoituja armeijayksiköitä, joilla on raskaat riimukuvioidut panssarit ja kimaltelevat taikajäästä tehdyt kilvet. Alueen merkittävintä faunaa lienevät yksisarvista etäisesti muistuttavat, jäämanasta ravintonsa keräävät maagiset eläimet, joille kasvaa kaksi suurta, jäästä muodostunutta sarvea. Alueen kääpiöt metsästävät näitä eläimiä ja käyttävät niistä lihan, turkin ja sarvet, joilla kaikilla on omat käyttötarkoituksensa.
  • Jäävalli: Yixiomin asuttavaa kiekkoa reunustaa kauttaaltaan vuorten korkuinen jäävalli, jonka päällä asuu jäälohikäärmeitä ja jääelementaaleja, jotka nappaavat jokaisen uhkarohkean, joka uskaltautuu kiipeämään läpäisemättömän jäävallin päälle. Ei tiedetä, kuinka pitkälle jää ulottuu tai mitä sen takana on, jos mitään.

Asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuret kansat
Muut älylliset rodut

Magia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikuus on ainoa Yixiomissa tunnettu yliluonnollisten kykyjen haara. Arktisella vyöhykkeellä elävät kääpiöt käyttävät jäämanaan perustuvaa riimutaikuutta (jonka he itse vaihtelevalla menestyksellä väittävät olevan aivan eri asia kuin muiden käyttämä taikuus) ja luontohaltiat suoraviivaista luontotaikuutta. Ihmiset ja maahiset käyttävät tuli- ja valomanoja, jotka he käsittävät samaksi voimaksi[1]. Ihmiset käyttävät taikuutta perinteiseen tapaan, maahiset riimuihin ja taikaesineisiin. Molemmat imevät manaa sitä auringolle kuljettavista "suonista", maahiset varsin konkreettisesti, ihmiset abstraktiluonteisen "yhteyden" kautta. Koska suonet ovat sitä lähempänä pintaa, mitä lähemmäksi mennään aurinkoa, joka myös on tuli- ja valomanojen lähde, ihmisten ja maahisten taikuus on voimakkaampaa Yixiomin kiekon keskiosissa ja heikompaa sen reuna-alueilla, missä pimeiden kääpiöiden jäätaikuus on voimakkaampaa. Koska maagit ovat Yixiomin voimakkaimpia ihmisiä ja näin myös yleensä johtavat heidän yhteisöjään ja sodankäyntiään ovat kaksintaistelut yleisiä, ja siksi ihmisten tuli/valotaikuus on integroitu voimakkaasti lähitaistelutaitoihin. Elementaalit, lohikäärmeet ja jääsarviset käyttävät omaa, luontaista taikuuttaan.

Jumalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yixiomissa palvotaan viittä tärkeää jumaluutta ja lukuisia vähemmän tärkeitä, alueellisesti tunnettuja jumalolentoja.

  • Ixiom on auringon, valon ja ajan jumala, ja Yixiomin jumaluuksista korkein. Suurista kansoista häntä kunnioittavat eniten ihmiset ja luontohaltiat. Maan alla asuville maahisille hän ei ole yhtä tärkeä, ja arktisen vyöhykkeen kääpiöt eivät palvo häntä lainkaan.
  • Heraxis on jään, pakkasen ja kylmyyden jumala. Hän on pimeiden kääpiöiden tärkein jumala, mutta muualla epäsuosittu. Hän on uhkaava ja armoton jumala, joka vaatii veriuhreja, jotta ei murskaisi kääpiöitä jäämuuriensa alle. Uhrien tarve antaa kääpiöille lisäsyyn tehdä ryöstöretkiä lauhkealle vyöhykkeelle.
  • Rolgan tunnetaan useissa maailmoissa lähinnä vulkaanisen toiminnan ja planetaaristen ydinten jumalana, mutta Yixiomissa, jolla ei kiekon muotoisena ole ydintä, hän on sen aurinkoa ruokkivien manasuonten jumala. Häntä palvovat eniten manasuonten tuntumassa elävät maahiset, jotka pitävät häntä manasuonten vartijan ominaisuudessa Yixiomin olemassaoloa ylläpitävänä voimana. Trooppisen vyöhykkeen haltioilla on hieman erilainen kuva tulivuorten ja laavan jumalasta. Maahisten pääjumalana häntä pidetään myös teknologian ja alkemian suojelusjumalana.
  • Tristhane on lähinnä ihmisten palvoma sodan, taisteluiden ja ritarikunnian jumalatar. Hän painottaa rohkeutta, viattomien ja avuttomien suojelemista, yleistä sankarillisuutta ja kunniallisia kaksintaisteluita.
  • Yimana on kasvien, luonnon ja maan hedelmällisyyden jumalatar. Hän on tärkein luontohaltioille, mutta on hedelmällisyyden jumalattarena merkittävä myös maanviljelyä harjoittaville ihmisille.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmiset ja maahiset ovat kyllä huomanneet aavikoiden lohikäärmeiden käyttävän samaa taikuutta kuin hekin, sillä erotuksella, että niiden ei tarvitse täpätä manasuoniin tai aurinkoon, mutta painottavat sen tiettyjä aspekteja ja hylkäävät kokonaan toiset, mutta panevat sen sen piikkiin, että olentojen, jotka eivät kunnioita vähääkään muiden olentojen fyysistä koskemattomuutta tai omistusoikeuksia ei voi olettaa kunnioittavan myöskään taikuuden lakeja.
Under construction.png
Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.