Elementaali
Elementaali | |
---|---|
![]() | |
Kuvassa vesielementaali | |
Tieteellinen nimi: | Elementalis spp. |
Voimakkuus: | D |
Vaarallisuus: | D/E |
Älykkyys: | C/D |
Elementaali voidaan vaihtoehtoisesti määritellä itseään ylläpitäväksi elementaalisen manan kasaumaksi, joka on kehittänyt tietoisuuden, tai elementaaliseen ainekseen kertyneeksi hengeksi. Niillä on edustamastaan elementistä koostuva ruumis sekä mieli, mutta ei sielua[1]. Niitä voi syntyä mistä vain elementtien sekoituksesta, mutta yhdeksästä peruselementistä koostuvat ovat yleisimpiä.
Liikkuessaan omassa elementissään elementaalit ovat olemassa vain manakenttinä, joilla ei ole havaittavaa muotoa[2]. Sen ulkopuolella ilmentyessään ne voivat omaksua vaihtelevia hahmoja, kuten elementtinsä pylväitä, pyörteitä tai - Keskimaailman humanoidivarianttien huonon seuran vaikutuksesta - siitä muotoiltuja karkeita ihmishahmoja. Elementaaleja voidaan tavata missä vain, missä niiden elementti on edustettuna, mutta eniten niitä esiintyy elementaalitasoilla, joilla ne muodostavat enemmistön väkiluvusta ja myös merkittävän osan näiden ulottuvuuksien kokonaismassasta. Keskiulottuvuuden hitaalla vyöhykkeellä kohtaamiset elementaalien kanssa ovat hyvin harvinaisia. Koska niiden ruumiit koostuvat elementaalisesta manasta, ei elementaaleille ole eroa elementaalisen magian ja fyysisen voiman eikä myöskään elementaalimanan puhtaan maagisena ilmiönä ja elementin itsensä aineellisena ilmiönä välillä, vaan nämä ovat niille yhdenpitäviä. Kuten voi kuvitella, ne ovat kykeneviä vuorovaikuttamaan oman elementtinsä kanssa hyvin syvällisellä tasolla. Ne ovat kuitenkin pohjimmiltaan melko tyhmiä ja kykenemättömiä luovuuteen, ja kuolevaiset mestari- ja arkkimaagit kykenevät varsin helposti naruttamaan voimakkaitakin elementaaleja palvelukseensa[3].
Elementaalit vaihtelevat kokonsa, voimiensa ja älykkyytensä - jotka kaikki korreloivat toisiaan - puolesta kipinän tai tuulenvireen kaltaisista vähäisimmistä elementaaleista, jotka eivät ole tietoisia ja jotka tyypillisesti elävät vain hetken verran ennen kuin sulautuvat takaisin elementtiinsä, aina vanhempiin elementaaleihin, jotka pitkälti ovat vuoria, pyörremyrskyjä tai sademetsiä joille voi puhua, ja muistuttavat sekä voimiltaan että tavoiltaan alempia jumalia, asti. Tästä eteenpäin raja elementaalien ja personifikaatioiden välillä käy hämäräksi. Arkkielementaali tai arkkomentaali on puolivirallinen termi, joka kattaa elementaaliset personifikaatiot, elementaalitasoilla valtaa pitävät elementaalikuninkaat, elementaaliset demoniruhtinaat sun muut voimakkaisiin elementaaleihin rinnastuvat kummajaiset, sekä lopulta yhdeksän elementaaliherraa, jotka ovat valtaoikeuksiensa ja elementaalimanoihin muodostamansa syvän yhteyden vuoksi luokiteltavissa kunniaelementaaleiksi, vaikkeivat välttämättä olekaan sellaisia alkuperältään.
Termiä käytetään joskus laajalti kuvaamaan kaikkia tietyssä elementissä eläviä tai siitä olemassaolonsa johtavia olentoja, mutta varsinaiset elementaalit ovat ainakin periaatteessa erotettavissa muista elementaalisista olennoista, kuten elementaalidemoneista, nymfeistä ja luonnonhengistä. Elementaalit itse ovat kuitenkin usein vähiten kykeneviä tätä eroa tekemään[4]. Olentoja, jotka johtavat voimia yhteydestään johonkin elementtiin, kuten elementaalilohikäärmeitä, elementaalihaltioita tai jinnejä, mutta eivät suoraan koostuu siitä, ei katsota elementaaleiksi, vaikka niitä myös tavataan elementaalitasoilta ja ne ovat tiiviissä kanssakäymisessä elementaalien kanssa[5].
Elementaalien suhteet kuolevaisiin lajeihin ovat hajanaisia, sillä kummallakin osapuolella on tavallisesti vähän sellaista, mitä toinen haluaisi. Elementaalit ovat harvemmin vihamielisiä, mutta lähikontakti tuli- tai salamaelementaalin kanssa voi silti koitua kohtalokkaaksi, joten niitä kannattaa välttää. Perinteisesti elementaalitasoista Kthogrond ja Talanteos ovat harjoittaneet eristäytymispolitiikkaa, Levitanium on ollut vaihtelevasti sodassa kaiken salamanheiton päässä olevan kanssa, ja Lumenolus, Dsephifode, Caminus ja Avsignum ovat suhtautuneet sallivasti vierailijoihin ja läpikulkuun.
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Tietyssä suhteessa elementaalien voidaan ajatella olevan vastakkainen olemassaolon muoto fysiohengille: siinä missä niillä ruumis on sielun ilmentymä, elementaaleilla ruumis täyttää sielun roolin.
- ↑ Mutta niiden läpikulun jäljet voi silti havaita niiden elementissään aiheuttamissa muutoksissa.
- ↑ Helpompaa mutta myös riskialttiimpaa kuin vastaavantasoisen golemin tai muun konstruktin luominen puhtaalta pöydältä. Konstruktien tapaan elementaalit eivät sovellu ns. hienovaraiseen työhön mutta niiden, toisin kuin demonien, lohikäärmeiden tai fysiohenkien, taholta ei tarvitse pelätä kovin monimutkaisia kätkettyjä agendoja tai ovelia kapinajuonia.
- ↑ Ja ovat itse asiassa taipuvaisia pitämään kaikkea aineellista elämää vain aberrantteina elementaaleina.
- ↑ Ei yksinomaan rauhanomaisessa. Elementaalilohikäärmet syövät elementaaleja, ja haltiat ja jinnit voivat orjuuttaa niitä.