Haltia

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Haltia
Thranduil.jpg
Haltiat eivät tarvitse hiusgeeliä eivätkä kuvan ulkopuolelle sijoitettuja tuulettimia tai kohdevalaisimia. He näyttävät tältä luonnostaan, eivätkä taatusti aio antaa kenenkään unohtaa sitä.
Tieteellinen nimi:Alfus alfus
Tosinimi:aelph
Voimakkuus:C (Suuntaumushaltiat)
C/D (voimahaltiat)
D/E (elementaalihaltiat)
Vaarallisuus:C/D
Älykkyys:B
Harvinaisuus:D
Luoja:Tuntematon

Dago, Dago, Lassi Lima rintintin
Yanqui unicycle ramar rotoroot
O Mennen mylar muriel
A Unicef clearasil

~Kaunista haltiarunoutta. Käännös valitettavasti mahdoton.

Haltiat (Alfus alfus, tos. aelph) ovat suippokorvaisuudesta ja ylimielisyydestä tunnettu humanoidihahmoisten Mahtiolentojen rotu. He periytyvät tiettävästi Universumin alkurotuihin lukeutuvasta kantamuodosta, ja kuuluvat siten sen kaikista vanhimpiin lajeihin (mistä he eivät koskaan unohda muistuttaa muita Mahtiolentoja). He ovat maagisia olentoja, jotka ovat olemuksen tasolla sitoutuneet yhteen Universumin manatyypeistä. Haltioita on kaikkiaan 21 lajia, yksi kullekin yhdeksästä elementistä, seitsemästä maagisesta perusvoimasta ja viidestä Suuntaumuksesta. Haltiaperimätiedon mukaan he olivat humanoidin fenotyypin ensimmäinen versio, ja kaikki myöhemmät humanoidit ja pseudohumanoidit - sekä osa muistakin - luotiin heiltä ylijääneestä, ala-arvoisesta metageneettisestä materiaalista. Haltioiden kulttuuri on miljardeja vuosia vanha ja tiivistyy lajin epäviralliseen mottoon "Haista paska - me olemme parempia kuin sinä".

Haldiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimakkuus E
Vaarallisuus D-
Älykkyys C+

Useissa Keskiulottuvuuden maailmoissa tavattavat, spesiaatiosta riippuen runonlaulalannasta ja kedoilla karkeloinnista, korkeista torneista ja hehkuvista kristalleista, tai pimeästä, hämähäkeistä ja yhden käden varsijousista nauttivat vipeltäjät, joita usein kutsutaan haltioiksi, ovat tosiasiassa haldioita[1] (Elphus × homo, tos. alphim), haltioista osittain polveutuvaa humanoidivarianttia[2]. Haldiat ovat perusmallin humanoideihin verrattuna pitkäikäisiä ja maagisesti lahjakkaita sekä yleisesti puoleensavetävinä joskin frigideinä pidettyjä, mutta todelliset haltiat, joita joskus kutsutaan myös tosi- tai korkeahaltioiksi, ovat kuolemattomia, häkellyttävän, ylimaallisen kauniita, ja käyttävät synnyinlahjana magiaa, joka kuolevaisille maageille olisi eliniän harjoittelun takana. Suipot korvat ja arroganssi yhdistävät molempia. Tosihaltioita taas ei karkeloi joka kedolla (tai ryömi joka luolassa), mikä on onnekasta, sillä heitä kannattaa välttää, ei pelkästään koska he ovat satojen tai tuhansien vuosien aikajanalla ajattelevina ja käsittämättömien etikettisääntöjen ja poliittisten kiemuroiden mukaan toimivina ihmisen näkökulmasta epämääräisiä ja arvaamattomia, taipuvaisia pitämään ihmisiä villieläiminä tai jopa riistana[3], ja parhaimmillaankin tapaavat johtaa kanssaan tekemisiin joutuvat kuolevaiset erittäin huonoihin ratkaisuihin, vaan myös, koska he ovat ihmisten mittapuulla narsistisia sosiopaatteja, jotka eivät koskaan lakkaa laatimasta pitkiä runoja siitä, kuinka kymmenen tuhatta vuotta sitten oli kaikki paremmin, kun siinä, missä nyt on ihmisten kaupunkeja, oli jäätä.

Olemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haltioiden suhde edustamaansa manatyyppin on verrattavissa elementaalilohikäärmeiden suhteeseen omaansa: se permeoi heidän ruumiinsa, sitoutuu saumattomasti heidän aineenvaihduntaansa tehden siitä yhtä paljon yliluonnollisen kuin fyysisen, ja kytkeytyy suoraan heidän sieluunsa sekoittuen elinvoiman kanssa. Lohikäärmeiden ilmentäessä elementtinsä karkeita ominaisuuksia, haltiat ilmentävät sen metaforisia tai abstrakteja ilmenemismuotoja. Elementaalihaltiat ovat heikoimpia ja tyypillisen luokittelualgoritmilogiikan mukaisesti yleisimpiä erityisesti luonto-, valo- ja pimeyshaltioiden ollessa Keskiulottuvuudessa vahvasti edustettuja, voimahaltiat harvinaisempia ja harvoin nähtyjä, ja Suuntaumushaltiat lähes myyttisiä, poikkeuksena kaaoshaltiat, jotka muiden olentojen harmiksi ovat hyvin aktiivisia erityisesti lempiharrastustensa kidutuksen, kansanmurhan ja orjuutuksen[4] aloilla.

Haltioiden ulkomuoto vaihtelee jonkin verran, mutta useimmat muistuttavat hoikkia ja suippokorvaisia[5] ihmisiä. Kullakin lajilla on omalle manatyypilleen perustavat voimat sekä sen mukaan teemoitettu habitus; esimerkiksi valohaltiat ovat läpikuultavia ja kullanvärisen hohteen ympäröimiä kuin joku olisi hieronut linssiin vaseliinia, luontohaltioiden ruumiista kasvaa lehtien tai sarvien kaltaisia kasvi- tai eläinperusteisia koristeita, ja pimeyshaltiat ovat iholtaan, hiuksiltaan ja silmiltään paikallisen poliittisen korrektiuden tasosta riippuen mustia, sinisiä tai kalpean värittömiä[6], pukeutuvat tiukkaan nahkaan ja kylvävät tehokkaasti kuolemaa kahdella sapelilla tai varsijousella samanaikaisesti.

Muista haltiaroduista poiketen kaaoshaltiat eivät ole perinteisesti määritellen "kauniita". Ohessa kuva yhdestä TUHANTEEN KERTAAN SENSUROITUNA.

Toisin kuin haldiat, jotka ovat tyypillisesti peruslinjan ihmisiä hauraampia, haltiat ovat useimmiten maagisten kykyjensä lisäksi ihmisiä fyysisesti paitsi nopeampia ja huomattavasti koordinoidumpia, myös fyysisesti vahvempia. He ovat tyypin 1 kuolemattomia ja heillä on alhaisen korkean tason regeneraatio. Heidän proverbiaalinen kauneutensa on seurausta iättömyyden ja regeneraation tuomasta virheettömyydestä sekä heidän maagisina olentoina jokseenkin metaforisesta olemuksen tasostaan. Yksinkertaisin tapa ilmaista asia on, että "kauneus" konseptina on osa sitä, mikä tekee haltioista haltioita, samassa perustavanlaatuisessa mielessä kuin DNA puhtaan biologisille olennoille.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haltiat jakavat itsensä sukuihin, klaaneihin ja huoneisiin, joista osa luokitellaan historiansa tai jäsentensä vaikuttavuuden tai yleisen merkittävyytensä vuoksi yliaateliin[7], ja tapaavat muodostaa erinäisiin tasku-ulottuvuuksiin illuusioiden, lumottujen metsien ja maagisten portaalien taa kätkettyjä kuningaskuntia. Kullakin kahdestakymmenestä yhdestä lajista on teoriassa oma korkeakuninkaansa, joka on kuningas koko tälle lajille eikä vain yksittäisten kuningaskuntien tai huoneiden yli, mutta nämä valtaistuimet ovat usein täyttämättömiä tai kiisteltyjä. Tyypillisestä sisäänpäinlämpeävyydestään poiketen ei ole epätavallista, että haltiakuninkaat eivät ole haltioita tai pelkästään haltioita: esimerkiksi Alfheimin valohaltioiden kuningas Frey on jumala ja kuolemahaltioiden kuninkaalliset, kuten heidän korkeakuningattarensa Anyaranth Firielfilinë, usein lichejä[8].

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haltiat jakautuvat, kuten on ylempänä sanottu, eri alalajeihin tai rotuihin sen perusteella mihin manatyyppiin heidän olemuksensa pohjautuu. Eri alalajit ovat keskenään lisääntymiskelpoisia, mutta eivät tavallississa olosuhteissa tuota minkäänlaisia yhdistelmämanoja edustavia hybridijälkeläisiä, vaan lapset edustavat jomman kumman vanhempansa manatyyppiä; tyypillistä on, että eri alalajin haltioiden tuottamien lasten manatyyppi suosii tilastollisesti sitä vanhempaa, joka on voimakkaampi, koska hänen sisäisen manansa vaikutus lapseen on suurempi. Käytännössä eri alalajien välisiä avioliittoja sattuu verraten harvoin, ja suurin osa niistä tapahtuu poliittisista syistä kun haltioiden huoneet naittavat nuorempia jäseniään toisilleen erilaisten sopimusten merkkinä.

Elementaalihaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementaalihaltiat ovat haltioista yleisimpiä ja vähiten voimakkaita, mutta tuntevat silti voimakasta ylemmyydentunnetta humanoidivariantteihin ja muihin kuolevaisiin verrattuna. Elementaalihaltioilla on yhteinen kyky sulautua ympäristöönsä ja muuttua siten lähes mahdottomaksi havaita, niin kauan kuin niiden ympäristö on niiden omaa elementtiä edustava. Esimerkiksi luontohaltiat voivat olla lähes näkymättömiä metsässä, maahaltioita on vaikea huomata kivikossa jne.

Jäähaltiat, myös lumihaltiat tai kylmähaltiat, pitävät kylmistä paikoista, ja ovat immuuneja normaalille kylmyydelle (tietyt yliluonnolliset kylmyyden muodot tosin voivat satuttaa heitäkin). Tykkäävät asua kaukana tähdistä olevilla planeetoilla tai henkiulottuvuuden eri maailmojen jäisillä vyöhykkeillä. Suosikkiharrastuksiin kuuluu valtavien maagisesti vahvistettujen jääpalatsien rakentaminen, ja niiden korkeilta muureilta käsin kuolevaisten katsominen nenäänsä myöten.

Maahaltiat, myös syvähaltiat, pitävät muita haltioita enemmän luolista. Erotukseksi muista tyypillisistä luola-asujista, maahaltiat tykkäävät koristella asustamansa luolat ylimaallisen kauniiksi erilaisten eleganttien kaiverrusten, hohtavien kristallien ja pulppuavien suihkulähteiden avulla. Maahaltiat ovat muita elementaalihaltioita fyysisesti vahvempia, ja pystyvät maagisten kykyjensä ansiosta muotoilemaan kiveä kuin paperimassaa. Maahaltiat ovat hyviä seppiä, ja takovat erinomaisia haarniskoja ja aseita.

Luontohaltiat, myös metsähaltiat tai salohaltiat, ovat keskiulottuvuudessa varsin yleisiä. Asuvat mielellään metsissä ja viidakoissa, ja pitävät omaa varsin luonnonmukaista asumistapaansa äärettömästi ihmisten puiden raivaamiseen perustuvaa asumistapaa parempana. Joskus kuulee väitettävän, että luontohaltiat rakastavat puita, mutta on totuudenmukaisempaa, että he näkevät puut enemmänkin jonkinlaisena lemmikkien ja taitavien käsitöiden välimuotona; luontohaltioiden arvostus puita kohtaan kasvaa sitä mukaa, kun he saavat puut kasvamaan tahtonsa mukaan luontomagiaa käyttämällä.

Vesihaltiat, myös merihaltiat, ovat täydellisesti vesielämään sopeutuneita, eivätä tarvitse lisähappea veden alla. Humanoidista muodostaan huolimatta ne kykenevät liikkumaan veden alla sulavammin kuin kalat johtuen luonnollisista maagisista ominaisuuksistaan. Asumukset ovat joko meren pohjassa tai kelluvat itsenäisesti halutussa syvyydessä. Suosivat koralleja ja helmiä koristeina.

Tuulihaltiat, myös taivaanhaltiat, pilvihaltiat tai ilmahaltiat, ovat luonnostaan lentokykyisiä ja kykenevät kävelemään pilvien päällä. Tuulihaltiat suosivat ilmassa leijuvia asumuksia. Nämä asumukset on lumottu maagisesti leijumaan, ja ovat tyypillisesti ilmavia ja hohtavia, muistuttaen lähinnä timantista tehtyjä pilviä.

Salamahaltiat, myös ukkoshaltiat, ovat varsin harvalukuisia muihin elementaalihaltioihin verrattuna. Niillä on luonnollinen immuniteetti sähkölle, ja ne asuvat mieluummin esimerkiksi Levitaniumin kaltaisissa salamamanan kyllästämissä paikoissa kuin maallisissa asumuksissa keskiulottuvuudessa.

Tulihaltiat, myös liekkihaltiat tai kuumahaltiat, pitävät kuumuudesta ja ovat myös sille immuuneja. Suosikkiasuinpaikkoja ovat laavaplaneetat, tulivuoret ja tuliperusteiset ulottuvuudet. Pystyvät kävelemään laavan päällä vahingoittumatta ja käsittelemään tulta kuin se olisi fyysinen esine.

Pimeyshaltiat, myös varjohaltiat tai pimentohaltiat, ovat mystikkoja, joiden tunteellinen älykkyys on korkea. Tämä ei tarkoita, että pimeyshaltiat eivät suhtautuisi kuolevaisiin samoin kuin muut haltiat, vaan on enemmänkin vain yksi lisäsyy pitää näitä itseään vähäisempinä olentoina. Pimeyshaltiat kykenevät näkemään jopa säkkipimeässä, ja he tykkäävät varjoisista paikoista. Heidän asumuksensa ovat mustanpuhuvia, mutta elegantteja.

Valohaltiat, myös jalohaltiat tai kirkashaltiat, ovat verraten yleisiä. He pitävät itseään elementaalihaltioista älykkäimpinä, ja heidän egonsa tapaa olla sen mukainen. Kirjoittavat runsaasti kirjoja ja osallistuvat mielellään filosofisiin väittelyihin (mieluiten muiden haltioiden kanssa, sillä haltioille tyypilliseen tapaan he pitävät kuolevaisia itseään alempina elämänmuotoina, joiden kanssa väittely on ajan tuhlausta). Suosivat kristalleja ja jalokiviä koristeina, ja heidän asumuksensakin on usein rakennettu läpinäkyvistä, kristallimaisista materiaaleista.

Korkeahaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeahaltioiden olemus perustuu manatyypeistä keskimmäisiin. He ovat paljon elementaalihaltioita harvinaisempia, ja ovat myös näitä voimakkaampia.

Mielihaltiat ovat huippuälykkäitä haltioita, jotka harjoittavat mielitaikuuden lisäksi usein myös psioniikkaa. Pystyvät hallitsemaan kuolevaisten mieliä vaikka pelkällä katseella niin halutessaan. Mielihaltiat itse eivät näe "alempien" olentojen mielten hallitsemista mitenkään eettisesti vastaansanottavana, koska haltioille tyypillisesti he pitävät kuolevaisia olentoja korkeintaan älykkäinä eläiminä.

Elämähaltiat ovat useimpien arvioiden mukaan korkeahaltioista yleisimpiä, mutta silti huomattavasti elementaalihaltioita harvalukuseimpia. Elämähaltioilla on luonnollinen kyky kontrolloida itseään vähäisempiä eläviä olentoja, ja niiden pelkkä läsnäolo tapaa vaivuttaa tavalliset kuolevaiset lumoukseen, jonka alaisuudessa olevat kuolevaiset suhtautuvat elämähaltioihin palvovasti. Monet elämähaltiat ovat taitavia parantajia.

Kuolemahaltiat omaavat luonnostaan kuolonvoimia, joka sallii heidän hallita esimerkiksi aaveita tai vähäisempiä epäkuolleita niin halutessaan. Kuolemahaltiat ovat kohtalaisen pelättyjä kuolevaisten keskuudessa, eivätkä kaikki muut haltiatkaan suuremmin pidä heidän läsnäolostaan. Kuolemahaltiat itse katsovat olevansa kuolemattomina olentoina kuoleman yläpuolella, ja katsovat kuoleman oleva metafyysisellä tasolla heidän palvelijansa.[9]

Voimahaltiat ovat korkeahaltioista fyysisesti voimakkaimpia, ja ovat täynnänsä elinvoimaa. Tykkäävät pitää itsensä hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa; he harjoittavat useimpia tunnettuja urheilun muotoja ja pitävät mielensä terävänä esimerkiksi universaalishakkia pelaamalla. Voimahaltioiden itsensä mukaan he ovat keksineet suurimman osan keskiulottuvuudessa tunnetuista urheilulajeista, ja kuolevaiset ovat vain kopioineet ne heiltä.

Aikahaltiat ovat harvoin nähtyjä, ja niiden lukumäärän arvioiminen on vaikeaa. Heillä on luonnollinen kyky nähdä ajassa eteen- ja taaksepäin, ja ne kykenevät aistimaan olentojen ja esineiden tulevaisuudet ja menneisyydet. Useimmat aikahaltiat ovat kykeneviä myös jonkinaisteiseen aikamatkustukseen, ja aikahaltioista voimakkaimmat ovat keskiulottuvuuden huomattavimpiin lukeutuvia aika-aktiivisia toimijoita 10. syklillä.

Avaruushaltiat ovat sangen harvalukuisia, ja asuvat useimmiten korkeammissa ulottuvuuksissa. Avaruushaltiat kykenevät luonnostaan teleportaatioon ja painovoiman vastaiseen liikkeeseen. He kykenevät myös tuntemaan aika-avaruuden kaareutumisen hienorakenteisella tasolla, ja kykenevät siten aistimaan massallisten kappaleiden läsnäolon vaikka kaikki muut aistit olisivat pimeänä. Avaruushaltioiden asumukset on rakennettu materian sijasta taivutellusta avaruudesta itsestään.

Todellisuushaltiat ovat äärimmäisen harvalukuisia. He kykenevät näkemään useampaan naapuritodellisuuteen kerrallaan, ja kykenevät aistimaan todennäköisyyksien virtauksia. Todellisuushaltioiden inherenttien ominaisuuksien ansiosta ne ovat luonnostaan mahdottoman onnekkaita, ja siten suhtautuvat useimpiin uhkiin varsin välinpitämättömästi. Todellisuushaltiat kykenevät ihmetekoihin, mutta käyttävät tätä taitoa vain harvoin muiden olentojen hyödyksi.

Suuntaumushaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuntaumushaltiat ovat kaikkein voimakkaimpia ja harvinaisimpia haltioita, joita asustaa enimmäkseen suuntaumusalueilla.

Järjestyshaltiat eli majorahaltiat ovat haltioista hierarkkisimpia, ja siten todennäköisimmin tunnustavat ylikuninkaansa ylivallan. Valtaosa heistä asuu Nelosessa, ja pieni vähemmistö Järjestykselle kuuluvalla äärivyöhykkeellä keskiulottuvuudessa; muualla Universumissa heillä ei ole käytännössä lainkaan pysyviä asumuksia.

Kaaoshaltiat ovat haltioista ainoita, jotka eivät arvosta perinteistä kauneutta, vaan runtelevat ja mutatoivat itseään kaaosmagialla, tavoitellen muotoa, jossa ilmenee Kaaoksen koko irstaus ja hulluus. Kaikkien muiden harmiksi kaaoshaltiat ovat suuntaumushaltioista yleisimpiä, ja ovat äärimmäisen julmia - heidän lempiharrastuksensa on muiden olentojen kiduttaminen. Ovat läpeensä anarkistisia, ja tottelevat nimellisten kuninkaidensa komentoja tasan silloin kuin se sopii heille itselleen.[10]

Hyvyyshaltiat lienevät haltioista muita rotuja kohtaan lämpimimpiä, sillä heidän luonnollinen hyvyytensä tekee heistä muihin haltioihin suhteutettuna varsin altruistisia. Heillä on kuitenkin haltioille tyypillinen tapa arvioida muut olennot, etenkin ihmiset variantteineen, itseään heikommiksi ja vähäisemmiksi olennoiksi, ja siten lämminsydämisimmätkin hyvyyshaltiat suhtautuvat vähäisemmiksi katsomiinsa olentoihin varsin holhoavasti.

Pahuushaltiat ovat luonnostaan itsekkäitä ja vallanhimoisia johtuen pahuusmanan ominaisuuksista. Siksi jokainen pahuushaltia (ainakin jokainen, jolla on jonkinlaista järkeä päässään) on valmistautunut kaikenlaisiin salamurhayrityksiin, ja samalla itse keittelee toinen toistaan yksityskohtaisempia suunnitelmia itseään ylempiarvoisten haltioiden ja muiden olentojen surmaamiseen. Juonittelun lisäksi pahuushaltiat tykkäävät mm. kauneutensa avulla viettelystä sekä itsensä rikastamisesta.

Tasapainohaltiat ovat kaikista haltioista harvalukuisimpia. He tapaavat pitää etäisyyttä muihin olentoihin, ovat varsin filosofisia eivätkä harjoita paljoa sodankäyntiä. Osa tasapainohaltioista työllistää itsensä mm. Katselijoiden ja muiden Tasapainon organisaatioiden joukoissa toimimalla.

Tunnettuja haltioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Termin alkuperä tuntematon.
  2. "Polveutuminen" tässä selittyy suuremmassa suhteessa horisontaalisella perimänvaihdoksella kuin yksinomaan parikymppisen näköisistä lajienvälisille suhteille avoimista milffeistä koostuvien haltiapopulaatioiden sinällään huomattavalla vetovoimalla lähialueiden ihmisiin.
  3. Ihmiset eivät näe ongelmaa sikojen tai koirien syömisessä niiden älykkyydestä ja huvittavasta ilveilystä huolimatta, ja haltiat ovat omasta näkökulmastaan kauempana ihmisistä kuin nämä sioista.
  4. Miksi periaatteessa vapautta edustava Kaaos harjoittaa orjuutta? Tämän kysymyksen esittäminen kaaoshaltialle on oiva tapa saada suolensa vedetyksi ulos sieraintensa kautta.
  5. Korvat eivät ole vain näön vuoksi, vaan osa haltioiden yliaisteista sijaitsee niissä.
  6. Pimeyshaltioiden näkö perustuu pimeydelle, ei valolle, ja he ovat mustavalkosokeita.
  7. Kaikki haltiat ovat aatelistoa.
  8. Epäkuolleisuus sinällään ei ole kovin houkutteleva jo valmiiksi kuolemattomille haltioille, mutta nekromantiaa harrastaville kuolonhaltioille lichiyden mukanaan tuoma voimiennousu kyllä.
  9. Viikatemies pitää kuolemahaltioita itsekeskeisinä ja varsin epämieluisina.
  10. Koska nämä komennot ovat useimmiten muotoa "kiduta, tapa, raiskaa", kaaoshaltiat kuitenkin sattuvat tottelemaan hallitsijoidensa käskyjä kohtuullisen usein.