Luettelo aineista
Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuunTämä on luettelo hömppäuniversumin keskeisimmistä aineista ja materiaaleista.
Metallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Jalohopea: Jalohopea on on kestävä, kevyt metalli, jolla on sen sen molekyylirakenteeseen sitoutuneesta valotyypin manasta kumpuavia maagisia ominaisuuksia. Sitä käyttävät eniten hyvät olennot, ja se on erityisen suosittua paladiinien aseissa ja haarniskoissa.
- Möthral: Möthräl (tunnetaan etuvokaaliköyhillä kielillä vaihtelevasti nimillä methral, mythral, mithral, mythril ja mithril) on kaapiiden valmistama erittäin luja, maaginen metalli. Eri kaapiiyhteisöt ja -sivilisaatiot ja jopa yksittäiset kaapiisepät valmistavat möthräliksi kutsumiaan materiaaleja hyvin eri tavoin, mutta kaikkia yhdistävät lujuus, tiiviys ja kyky levyiksi muokattuna suojata taikuudelta.
- Tositeräs: Tositeräs on hyvin kestävä materiaali, josta esimerkiksi monet korkeamman asteen taikamiekat on valmistettu. Tositeräs muistuttaa muuten tavallista terästä, mutta sen atomirakenteeseen on sitoutunut tiivistä harmaata energiaa, joka vakauttaa sen atomit lähes järkähtämättömäksi kokonaisuudeksi.
- Unobtainium: Unobtainium on kestävä ja harvinainen metallinen alkuaine, jolla kuitenkaan ei ole samanlaista yliluonnolista luonnetta kuin tositeräksellä, vaan sen ominaisuudet ovat puhtaasti kemiallisia. Hitaalla vyöhykkeellä unobtainium onkin huomattavasti yleisempää kuin tositeräs. Kestävyytensä lisäksi unobtainiumilla on erittäin korkea sähkön- ja lämmönjohtokyky, ja siitä voidaan valmistaa korkean lämpötilan suprajohteita.
- Varjorauta: Pahuuden voimien laajalti käyttämä metalli, jossa tavallisen raudan atomeihin on sitoutunut pimeystyypin manaa. Se ei ole fysikaalisilta ominaisuuksiltaan jalohopean veroista, mutta huomattavasti taloudellisempaa valmistaa keinotekoisesti ja helpompaa käsitellä.
- Eternium: Metalli, jonka kiteet ovat temporaalistaasissa, eli tilassa, jossa aika on pysäytetty. Se on normaalioloissa mahdotonta murtaa tai särkeä ja täysin kulumatonta. Sen käsitteleminen vaatii aikamanipulaation käyttöä staasitilan muuttamiseksi.
Epämetallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Adamantti: Adamantti on timanttia muistuttava epämetallinen, kiteinen aine, joka on hyvin kovaa ja jota on vaikea muotoilla tai taivuttaa ilman voimakasta yliluonnollista vaikutusta. Tästä johtuen adamantista valmistetaan harvemmin aseita kuin esimerkiksi tositeräksestä, mutta sitä voidaan käyttää joskus esim. nuolten tai keihäiden kärjissä, sekä työkaluissa. Adamantin ominaisuudet johtuvat sen kidehilaan kiinteästi sitoutuneesta voimakkaasta maatyypin manasta. Voimakkaat maamaagit voivatkin valmistaa adamanttia keinotekoisesti.
- Antimaterium: Antimaterium on antimateriaa sidottuna matriisiin, joka estää sitä pääsemästä kosketuksiin materian kanssa. Tämä mahdollistaa antimaterian turvallisen säilyttämisen ja kuljettamisen.
- Manakristalli: Manakristalli on joko puhdasta manaa sidottuna kiinteän aineen tavoin käyttäytyvään, kiteiseen muotoon tai mikä vain kristalli, jonka kiteisiin on varastoitunut suuria määriä manaa. Manakristalleilla on lukuisia maagisia käyttötarkoituksia manavarastoina, loitsuaineina, taikaesineiden komponentteina ja alkemistisina katalyytteinä.
- Laserkristalli: Laserkristalli on yleisnimitys kristallityypeille, jotka valolle, sähkövirralle, paineelle tai lämmölle altistettuina tuottavat kvanttitason effektien kautta koherentin valon säteitä. Laserkristallit luokitellaan niiden värin, eli niiden tuottaman säteilyn aallonpituuden mukaan: skaala kulkee spektrin mukaan punaisista laserkristalleista oranssin, keltaisen, vihreän, sinisen, indigon ja violetin kautta aina huippuharvinaisiin mustiin laserkristalleihin, jotka tuottavat ultraviolettilaseria. Laserkristalleista valmistetut laserit ovat kompaktimpia ja paljon energiatehokkaampia kuin tavanomaiset, peilejä käyttävät laserit, ja siksi kovassa huudossa lasereja paljon käyttävien tahojen, kuten niillä avaruusaluksensa aseistavien tähtivaltojen, parissa. Laserkristallien syntetisointi on vaikeaa ja synteettiset kristallit usein laadultaan ala-arvoisia, mikä tekee harvinaiset luonnolliset laserkristalliesiintymät kallisarvoisiksi.
- Diamondoidi: Diamondoidit ovat nanoteknologian avulla valmistettuja hiilen allotrooppeja ja näiden laminaatteja, jotka ovat yhtä kestäviä tai kestävämpiä kuin timantti, mutta sitä vähemmän hauraita. Niillä on lukuisia käyttötarkoituksia johtimina, eristiminä ja rakennusmateriaaleina sekä panssareissa. Piipohjaiset kvartsoidit ja alumiinipohjaiset korundumoidit ovat pitkälti samankaltaisia.
- Neutronium: Neutronium on aineen muoto, joka protonien ja elektronien sijasta koostuu kokonaan tai suurelta osin neutroneista. Neutroniumia esiintyy luonnostaan neutronitähdissä, missä niiden valtava painovoima estää neutroneja hajoamasta ja niiden välisiä hylkiviä voimia puskemasta niitä erilleen, mutta tavallisemmin neutroniumilla tarkoitetaan eksoottisin menetelmin valmistettuja, metavakaita neutronirikkaita materiaaleja, joita pitää koossa vahva ydinvoima, ei sähkömagnetismi kuten tavallista ainetta. Se on tämän vuoksi erittäin tiivistä ja kestävää. Puhdas kiinteä neutronium on tavattoman raskasta - millilitra painaa useita miljoonia tonneja - joten sitä käytetään tavallisemmin mikroskooppisina hitusina jonkin muun materiaalin seassa sen lujittamiseksi.
- Black Fibre: ISVL:n tosi- ja plasteräkselle taloudellisemmaksi ja helpommin muotoiltavaksi vaihtoehdoksi kehittämä, nimensä mukaisesti tumma ja kuituinen materiaali, jonka säikeet olivat kasvu- ja itsekorjauskykyisiä, sekä edelleen konvertoitavissa kovaksi mutta kasvukyvyttömäksi ja hitaammin korjautuvaksi panssarimateriaaliksi. Epäselviksi jääneistä syistä Black Fibre vastasi sekä koostumukseltaan että hienorakenteeltaan DNA:ta, mitä useimmat pitivät häiritsevänä.
Komposiitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Plasteräs: Plasteräs on teräspohjainen lejeerinki, jota on edelleen vahvistettu ujuttamalla sen läpi unobtainium-nanosäikeitä. Se on suosittua suurta kestävyyttä vaativissa käyttötarkoituksissa, kuten avaruusalusten panssareissa.
- Kharyplasmi: Kharyplasmi on InDimCon patentoima materiaali, jota se käyttää laajalti avaruusaluksissa ja muissa vaativissa käyttötarkoituksissa. Ensisijainen tai alfa-kharyplasmi on puhtainta ja vahvinta, beta-kharyplasmit ovat vähemmän puhtaita tai alfa-kharyplasmista johdettuja seoksia, ja gamma-kharyplasmit kharyplasmin ominaisuuksia imitoivia muita materiaaleja. Korkealuokkaiset beta-kharyplasmit vastaavat ominaisuuksiltaan pitkälti plasterästä.