Sankari

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sankarin määritelmä on Universumin historiassa ollut häilyvä. Tyypillisesti sillä viitataan sellaiseen olentoon, joka korkeampiin tahoihin sitoutumattomana tavoittelee suurempaa voimaa ja taistelee jonkinlaisen henkilökohtaisen periaatteen puolesta; tämä periaate voi olla melkein mikä tahansa heikkojen ja osattomien puolustamisesta itseä ärsyttävien tahojen ryöstöraiskauspolttamiseen, joten käytännössä sankarit eivät välttämättä ole erityisen sankarillisia keskimääräisen kuolevaisen näkökulmasta. Jos olento kuitenkin on tavoiltaan liian julma ja pahansuopa, universaali konsensus tapaa luokitella tämän sankarin sijasta konnaksi[1]. Jotta sankaria voitaisiin pitää Universaalissa mittakaavassa merkittävänä, tältä vaaditaan useimmiten ainakin Biskamatar-tason luokitusta voimajärjestyksessä, joskin suurin osa kaikenkarvaisista miekan-, sädepyssyn- ja taikasauvanheiluttelijoista jää Biskatar-asteelle, eikä saavuta suurmainetta kotimaailmansa ulkopuolella. Suursankari on vielä sankariakin vähemmän virallinen nimitys, jota käytetään tyypillisesti kunkina aikakauden voimakkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista sankareista.

Sankaruuden käsitteen keksimisestä kiitetään (tai syytetään, omasta katsomuksesta riippuen) tavallisesti Hyvyyttä, joka kehitti seitsemännellä syklillä nk. sankaristrategian, jossa ennalta valittuja kuolevaisia yksilöitä varustettiin profetioiden ja voimallisten taikaesineiden kautta taistelemaan voitokkaasti lukumäärältään suuria pahojen olentojen armeijoita vastaan. Tämä oli tähän aikaan vallankumouksellinen idea, ja salli Hyvyyden häiritä laaja-alaisesti Pahuuden strategiaa kuluttaen itse vain vähän voimavaroja. Myöhempinä aikoina Pahuus on kehittänyt sankaristrategiaa vastaan useita eri vastakeinoja, joten se ei enää myöhempinä sykleinä ole näytellyt merkittävää osaa Suuntaumusten välisessä sodankäynnissä.

Seitsemänneltä sykliltä peräisin olivat myös ensimmäiset Suuntaumuksista erilliset sankareiksi katsottavat olennot, joista kuuluisin oli "Yhden Iskun" Kirilinde, Biskatamatariksi asti kohonnut miekkamestari, joka tappoi Mahtien Mittelön aikana yhtäläisesti kaikkien Suuntaumusten palvelijoita ja jonka sankariperiaate perustui ainakin nimellisesti heikompien puolustamiseen Mahtien Mittelön tuomalta tuholta. Suurin osa seitsemännen syklin Suuntaumuksista itsenäisistä sankareista jäivät kuitenkin toimimaan paljon tätä pienemmässä mittakaavassa. Kahdeksannen universumisyklin aikainen pitkä kylmän sodan kausi Mahtien Mittelössä salli Suuntaumuksista itsenäisten sankareiden muuttua yksittäisistä kuriositeeteista keskiulottuvuuden vakiokamaksi, ja esimerkiksi enkelisotiin osallistuneet kuolevaista alkuperää olevat sankarit asettivat puitteita kahden myöhemmän universumisyklin Sankareiden ajoille. Nämä aikakaudet saivat nimensäkin siitä, että niiden aikana vallinnut Suuntaumusten välinen rauha ja keskiulottuvuuden suurten kybervaltojen puute salli sankarien nousta universaalisti merkittävään vaikutusasemaan, ja näinä aikoina tavattiinkin kaikkein eniten Biskamatar- ja korkeamman asteen sankareita.

Sankarit voivat varustaa itsensä melkein miten tahansa, mutta yleisimmin sankarien hallusta löytyvä varuste lienee miekka, sillä syistä tai toisista tämä ase on Universumin historian saatossa tullut kaikken voimakkaimmin sankaruuden konseptin kanssa yhteenliitetyksi. Perisyyksi on arveltu, että seitsemännen syklin aikana juuri taikamiekat olivat yleisin Hyvyyden sankaristrategian tukena käyttämä artifakti, mutta jotkut ovat väittäneet tämän miekka-assosiaation olevan vielä kauan vanhempaa perua, eräiden mielestä jopa suoraan Mahtavien luonteeseen pohjautuvaa[2].

Yhdeksännellä ja kymmenennellä syklillä on tullut yleiseksi, että nuoret, suursankarin urasta haaveilevat soturinplantut tekevät ja julkaisevat kaikenlaisia "Top 10 Universumin kaikkien aikojen parhaat miekkasankarit!" -tyyppisiä listoja ja artikkeleita erinäisissä kosmisissa tiedotusvälineissä (tai niiden puutteessa suoraan spämmättynä intergalaktisille aliavaruusradiotaajuuksille). Tavallisesti (ja tämän tyyppistä sisältöä tekevien olentojen omasta oppineisuudesta riippuen) näillä listoilla pyöriviä nimiä ovat mm. Hjassan, Jorma Teräs, Kirilinde, Yaishinu Zed, Sei Karu, Miekka-Mike, Mr. Maximator, Psycho Imperishable ja muut vastaavat universuminkuulut sankarisoturit. "Seitsemän Legendaarisen Miekkasankarin" titteli sai tiettävästi alkunsa tällaisista listoista, kun seitsemää niissä yleisimmin esiintynyttä olentoa alettiin yhdeksännellä syklillä markkinoida tosiasioista välittämättä yhtenäisenä sankariryhmänä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ks. esim. Keisari.
  2. Tämä ei olisi ainutlaatuista. Esimerkiksi animen olemassaolosta on perinteisesti syytetty Universum Majoraa.