Suuntaumukset

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Suuntaumukset (joskus myös suuntaukset) tai Perusvoimat[1] ovat viisi metakosmista voimaa, joista Universumi on saanut alkunsa, ja joiden konfliktit luonnehtivat sen historiaa: Järjestys, Kaaos, Hyvyys, Pahuus ja Tasapaino. Ne ovat samanaikaisesti filosofisia paradigmoja, joihin maailmankaikkeuden olennot vaihtelevasti taipuvat, voimanlähteitä, joihin nämä olennot voivat eri suhteissa täpätä, sekä universaaleja valtablokkeja, jotka kanavoivat ja käyttävät tätä voimaa.

Kunkin Suuntaumuksen ylimpänä edustajana ja ilmentymänä Universumissa on Mahtava, jotka ovat Voimajärjestyksessä Mahdin veroisia ja ovat maailmankaikkeuden absoluuttisesti voimakkaimmat olennot - Järjestyksen Universum Majora, Kaaoksen Kivi-paperi-sakset, Pahuuden Nigel, Hyvyyden Yang-Jista ja Tasapainon Aquimatar - ja niistä jokainen hallitsee omaa nurkkaansa maailmankaikkeudessa: Pahuudella, Hyvyydellä, Kaaoksella ja Järjestyksellä nämä ovat Ykkösen, Kakkosen, Kolmosen ja Nelosen suuret ulottuvuuskompleksit, Tasapainolla pienempi Harmauden ulottuvuus. Suuntaumusten voima ilmenee Universumissa jakautuneena Suuntaumusmanoihin ja Suuntaumusenergia, jotka ovat molemmat luokissaan näistä voimanlähteistä voimakkaimmat ja monipuolisimmat, mutta myös yleisesti ottaen vaikeimmat oppia ja hallita.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuntaumukset kumpuavat Universumin ulkopuolisesta eksouniversaalista tyhjiöstä, ja joidenkin teorioiden mukaan ovat se, mistä tuo tyhjiö "koostuu". Suuntaumusten eksouniversaalissa tyhjiössä vallitseva muoto ovat niiden hyperolemukset. Hyperolemusten olemusta tai toimintatapoja ei tarkalleen tunneta, mutta niiden tiedetään vaikuttavan koko Multiversumin alueella sekä luovan uusia maailmankaikkeuksia "kietoutumalla" toisiinsa alkusynnyksi kutsutuissa tapahtumissa. Suuntaumukset ovat samat kaikissa Multiversumin maailmankaikkeuksissa, vaikka voivatkin omaksua hiukan poikkeavia ilmenemismuotoja ja lähestymistapoja, ja uskotaan, että kaikkien viiden läsnäolo on välttämätön maailmankaikkeuksien selviytymiselle. Ainoana poikkeuksena on meidän Universumimme sisarmaailmankaikkeus Universi Ovest, jossa Kaaos ja Järjestys ovat supistuneet lähes olemattomiin ja vain Hyvyys, Pahuus ja Tasapaino ovat aktiivisia. Lisäksi tunnetaan joitakin varsinaista maailmankaikkeutta pienempiä kohteita, joissa vain yksi Suuntaumus on läsnä; näitä ovat Teriversi ja Kozy´tar. Saatavilla olevat tiedot Suuntaumusten toiminnasta perustavat väistämättä etupäässä Universumin, meidän maailmankaikkeutemme, tietoihin, mutta pääpiirteiden uskotaan olevan samat maailmankaikkeudesta riippumatta.

Suuntaumusten Mahtavat ovat eksouniversaalien hyperolemusten ruumiillistumia maailmankaikkeuksien sisällä. Kullakin maailmankaikkeudella jossa kyseinen Suuntaumus on edustettuna, on oma Hyvyyden, Pahuuden, Järjestyksen ja Tasapainon Mahtavansa, jotka syntyvät samalla hetkellä kuin tämä maailmankaikkeus. Kaaos on valinnut poikkeavan lähestymistavan, jossa sen ilmentymä, Ruumiillistunut Kaaos, voi manifestoitua vain yhdessä maailmankaikkeudessa kerrallaan. Ilmentyessään Ruumiillistunut Kaaos heikentää Kaaoksen voimia kaikissa muissa maailmankaikkeuksissa, mutta on tämän vastapainoksi vielä paljon "normaalia" Mahtavaa voimakkaampi olento. Kivi-paperi-saksille ja hänen vastineilleen muissa maailmankaikkeuksissa ovat syntyneet maailmankaikkeutensa jälkeen, mutta heille on suotu voimia samassa suhteessa kuin muille Mahtaville, ja he täyttävät Ruumiillistuneen Kaaoksen paikan silloin kuin Hän Itse ei ole manifestoituneena.

Alkuperästään riippumatta Mahtavat toimivat eräänlaisina kanavoina, joiden kautta hyperolemusten puhdas Suuntaumusvoima tulee maailmankaikkeuteen. Kaikki muut maailmankaikkeuksien voimat ja ilmiöt ovat suoraan tai epäsuorasti peräisin Suuntaumusvoimasta[2]. Mahtavien maailmankaikkeuteen tuoman "uuden" voiman vastapainona maailmankaikkeudesta myös poistuu jonkin verran voimaa. Tämän voiman läpivirtauksen funktiota ei tunneta.

Suuntaumukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noudattaa tarkasti moraalisääntöjä, pyrkii olemaan ystävällinen kaikille ja ajattelee kaikkien etua. Lipsuu kuitenkin kaaoksen puolelle, mikäli muiden auttaminen sitä vaatii. Tuntee tarvetta auttaa kaikkia satunnaisia ohi- ja laitapuolen kulkijoita. Aina avulias, pyyteetön, uhrautuvainen ja rohkea (tämä siis teoriassa. "Suuremman hyvän" nimeen on teurastettu suuriakin joukkoja.) Yhteen sanaan kiteytettynä: altruistinen. Hyvälle henkilölle ei valta ole tärkeää, vaan hän melkeinpä karttaa sitä, koska pelkää olevansa riittämätön vallankahvaan ja pelkää vallan korruptoivan hänet. Tuntee usein tarvetta tuhota pahuutta. Puhtaasti hyvä olento asettaa aina muut itsensä edelle ja on valmis uhraamaan itsensä muiden hyväksi.

Paha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paha on Hyvän vastakohta. Siinä missä Hyvän seuraajat tuntevat tarvetta kerätä ympärilleen ystäviä sekä kohdella kaikkia tasavertaisesti, Pahat ajattelevat organisoinnin, jäykkyyden ja auktoriteetin päälle, ja pyrkivät aina edistämään omaa etuaan muista välittämättä, mutta järjestäytyvät herkästi voimakkaampien pahojen olentojen alaisuuteen. Pahalle olennolle jokainen vertainen on kilpakumppani, jokainen allaoleva on potentiaalinen selkäänpuukottaja ja jokainen yllä oleva on mahdollinen etenemismahdollisuus uralla. Myös sokea uskollisuus (vrt. Hyvyien sokea luottamus) hallitsijaansa kohtaan on yleinen piirre pahojen keskuudessa. Pahan henkilön näkökulmasta hyödyttömät henkilöt tai asiat ovat suuressa vaarassa joutua tuhotuiksi, raiskatuiksi ja tapetuiksi. Pahat tuntevat kovaa vetoa pelastaa oman nahkansa ja hankkia ehdotonta valtaa, ja ajattelee aina ensimmäisenä itseään.

Järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys eli majora on suuntaus, jonka kannattajat ottavat asiakseen universaaleista asioista huolehtimisen. Lainkuuliainen olento ei ole niinkään kiinnostunut yleisestä hyvinvoinnista tai henkilökohtaisesta vallasta vaan laeista ja yleisen järjestyksen ylläpitämisestä. Tuntee tarvetta noudattaa sääntöjä ja totella ylempiään, ja vastustaa ankarasti anarkiaa, sekasortoa ja muuta kaaokseen viittaavaa. Kantaa huolta myös universaalista järjestyksestä ja maailmankaikkeuden jatkuvasta olemassaolosta ja toimivuudesta. Lainkuuliaiset olennot vastustavat tarpeetonta tuhoa, mutta heitä ei haittaa, vaikka pari satunnaista heppua heittäisi veivinsä, jos suuret massat näin pysyvät turvassa tai jos järjestyksen ylläpitäminen sitä vaatii.

Kaaos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaos on järjestyksen vastakohta. Kaoottinen olento ei tunne minkäänlaista tarvetta noudattaa lakeja tai sääntöjä, vaan toimii oman tahtonsa mukaan. Kaaoksen kannattajaa ei haittaa yhtään, vaikka loputtomat rivit muita olentoja menehtyisi, kunhan vain sekasorron ja anarkian määrä kasvaa. Kaoottiset olennot eivät kuitenkaan varsinaisesti kannata tuhoa, vaan eivät yksinkertaisesti tee eroa tarpeettoman ja tarpeellisen tuhon välille.

Tasapaino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasapaino on neutraali suuntaus, joka seisoo aiempien suuntausten tarkassa aatteellisessa keskipisteessä. Tasapainon kannattajat ovat puolueettomia ja sitoutumattomia, itsenäisiä, mutta auttavat kyllä, jos heiltä sitä pyytää. Hän voi myös ottaa vastaan valtaa, mutta vain mikäli niin on paras. Hän katselee tapahtumia etäältä ottamatta niihin osaa.

Välisuuntautumiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinä missä Majorat edustava järjestyst, hyvät Hyvää ja niin edelleen, on olemassa useita osapuolia, jotka eivät suoraan liity johonkin suuntaumukseen. Jotkin osapuolista taas yrittävät parhaansa mukaan seurata jotain suuntaumusta, mutta lipsuvat vahingossa toisen Suuntaumuksen alueelle, kun taas jotkut osapuolet eivät sovi kunnolla minkään yksittäisen Suuntaumuksen alle.

Majora-Hyvä
Angelus Defendis, Leivänpaahtimet. Armada Force rauhanturvatoimiensa aikana.
Majora-Paha
Ilkeä kaveri, joka kuitenkin kantaa huolta multiversumin kohtalosta? Ja jolla on ehkäpä oma käsityksensä siitä, kenen johdolla se saavutetaan? Maximaalit, Minimaalit sekä Röhmöfantit, vain muutamia mainitakseni. Angelus Nobilikset kuuluvat myös näihin siitä huolimatta, että heidän luojansa edusti Järjestystä omassa universumissaan. Sopeutumusvaikeuksien takia he kylvävät tarpeetonta tuhoa pitkin ja poikin.
Kaaos-Hyvä
Oiva esimerkki tästä osapuolesta on Angelus Cruxis. He tykkäävät räyhätä ja ajaa omaa etuaan, mutta kun vastaan tulee kova paikka he hyppäävät Hyvisten kelkkaan. Tähän kategoriaan sopivat myös Hjassanin perustama järjestö Gommandoryhmä. Teoriassa se ylläpitää järjestystä ja rauhaa, mutta ympäriinsä suhtautuvat salamurhat ja iskut aiheuttavat enemmän kaaosta ja epävakautta kuin rauhaa.
Kaaos-Paha
Sisältää varsinkin Keisarin ja haltiat. Siinä missä haltiat sijoittuvat lähemmäs kaaosta kuin pahaa, Keisari on miltei täsmälleen suuntauksien välissä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ei tule sekoittaa perusenergioihin.
  2. Ainoastaan jotkin anomaliat eivät sellaisinaan ole yhdistettävissä Suuntaumuksiin. Toisista maailmankaikkeuksista meidän universumiimme siirtyneiden olentojen voidaan teknisesti ottaen katsoa olevan Suuntaumuksista riippumattomia, mutta nekin ovat yhteydessä kotimaailmankaikkeuksiensa Suuntaumusten toimintaan.