Hömppäpedia:Hömppäsanasto
Hömppäpediasta
(Ohjattu sivulta Tähti)
Siirry navigaatioonSiirry hakuunA[muokkaa wikitekstiä]
- Aika: 1. Avaruudesta poikkeava ulottuvuus, jossa olennot tavallisesti voivat liikkua vain yhteen suuntaan. Katso myös Aikajana. 2. Energiatyyppi, jolla voi vaikuttaa aikaan (ulottuvuus). Yksi korkeammista perusenergioista. 3. Manatyyppi, jolla voi vaikuttaa aikaan (ulottuvuus). Yksi keskisistä eli voimatyypin manoista.
- Aikamatkustus: Ajassa (ulottuvuus) tavallisesta poikkeavaan suuntaan tai tavallisesta poikkeavalla nopeudella liikkuminen.
- Ajoulottuvuus: Ulottuvuus, joka on joutunut irralleen maailmankaikkeudesta, johon se kuului, ja ajelehtii ulko-olemattomuudessa. Katso myös ulkoulottuvuus.
- Artifakti: 1. Erityisen voimallinen yliluonnollinen esine. Artifakteille ovat ominaisia tuhoutumattomuus (artifaktia on useimmilla keinoilla hyvin vaikea vahingoittaa), uniikkius (artifaktia on olemassa vain yksi kappale tai rajoitettu määrä kopioita, eikä se ole helposti toisittavissa) ja yksiomistajaisuus (artifakti sitoutuu kerrallaan yhteen olentoon, ja vain tämä olento voi käyttää sitä sen täyteen potentiaaliin). 2. Mikä tahansa keinotekoinen yliluonnollisia ominaisuuksia omaava esine. Katso reliikki.
- Askendantti: Askension läpikäynyt olento tai rotu.
- Askensio: Olemuksellisen muutoksen prosessi, jossa olento siirtyy aiempaa "korkeampaan" ja siitä laadullisesti poikkeavaan olemassaolon muotoon.
- Aurinkokunta: Tähdestä, jolla on planeettoja ja sitä kiertävistä planeetoista ja muista taivaankappaleista (sekä edelleen planeettoja kiertävistä kappaleista) käytetty nimitys. Tuhokapasiteetin mittayksikkö.
- Avaruus: 1. Kolmen ulottuvuuden kokonaisuus, joka yhdessä ajan ja todellisuuden kanssa muodostaa havaitsemamme maailmankaikkeuden. 2. Energiatyyppi, jolla voi vaikuttaa avaruuteen (ulottuvuus). Yksi korkeammista perusenergioista. 3. Manatyyppi, jolla voi vaikuttaa avaruuteen (ulottuvuus). Yksi keskisistä eli voimatyypin manoista.
B[muokkaa wikitekstiä]
- Biskamatar: Toiseksi alin Voimajärjestyksen luokituksista. Planeettatason tuhokapasiteetti.
- Biskatamatar: Keskimmäinen Voimajärjestyksen luokituksista. Tähtitason tuhokapasiteetti.
- Biskatar: Alin Voimajärjestyksen luokituksista. Jaetaan edelleen neljään alakategoriaan: Undremal, Alivam, Elevam ja Suprem Biskatariin. Alemman kuin planeettatason tuhokapasiteetti.
C[muokkaa wikitekstiä]
D[muokkaa wikitekstiä]
E[muokkaa wikitekstiä]
- Elinvoima: Aineeton voima tai substanssi, joka orgaanisessa aineessa korreloi biologisten elinprosessien kanssa ja toimii siltana fyysisen ruumiin ja sielun välillä.
- Energia: Eräs raa'an voiman kanavoimismuodoista. Ilmenee lukuisissa eri lajeissa. Energian käyttöä kutsutaan energiamanipulaatioksi. Vertaa mana.
- Enkeli: Rotujen ryhmä; heitä karakterisoi positiivinen sielunvaraus. Katso myös Demoni.
- Epäkuollut: Olentojen luokitus. Joukko olentoja, jotka on sieluttomina palautettu takaisin "henkiin" kuoleman jälkeen.
F[muokkaa wikitekstiä]
- Fyysinen: 1. Tavallisesta materiasta (atomeista ja muista hiukkasista) koostuva. 2. Fyysinen taistelu, taistelutaidon laji; jakautuu edelleen aseelliseen ja aseettomaan taisteluun. 3. Lyhennettyjä termejä käytettäessä fyysinen voima.
G[muokkaa wikitekstiä]
- Galaksi: Hyvin suuri, miljoonia ja miljardeja tähtiä käsittävä järjestäytynyt tähtien joukko. Tuhokapasiteetin mittayksikkö.
- Golem: Laajan määritelmän mukaan mikä tahansa sieluton, magiaan perustuva konstrukti.
H[muokkaa wikitekstiä]
- Henki: 1. Henkiolento; olento, jolta puuttuu ruumis tai joka muuten ei ole siitä samalla tavalla riippuvainen kuin kuolevaiset. 2. Sielu. 3. Substanssi, josta mieli ja sielu koostuvat, erotuksena aineesta.
- Humanoidi: 1. Olento, joka yleiseltä ruumiinmuodoltaan on enemmän tai vähemmän ihmisen mallinen. 2. Humanoidivariantti, hömppämielessä ihmiseksi katsottava, humanoidimuotoinen olento. Katso myös pseudohumanoidi.
- Hybridi: Hömppämerkityksessä eri rotuja edustavien olentojen risteytymisen seurauksena syntynyt olento.
- Hypervalta: Supervaltaa merkittävämpi voimatekijä. Määritellään interplanetaarisen tai interstellaarisen tason valta-aseman saavuttaneeksi valtioksi tai organisaatioksi. Katso myös kybervalta.
I[muokkaa wikitekstiä]
- Ihme: 1. Tapahtuma, jossa tavanomainen todellisuus syrjäytyy ja mahdottomasta tulee mahdollista. Ihmeiden tuottaminen on jumalten, Mahtavien ja joidenkin muiden olentojen kyky. 2. Mikä tahansa yllättävä, tapahtumien normaalista kulusta eroava ilmiö.
J[muokkaa wikitekstiä]
- Jumala: 1. Jumalolento, olento, joka elää vähäisempien olentojen uskosta. 2. Kristinuskon Jumala, Jahve.
K[muokkaa wikitekstiä]
- K-tyyppi: 1. K-tyypin lisääntymisstrategia, jossa olento lisääntyy hitaasti ja tuottaa harvoja jälkeläisiä, joiden odotettu selviytymisprosessi on korkea. Hitaan lisääntymisen vuoksi K-strategiaa käyttävät olennot ovat tavallisesti pitkäikäisempiä. Äärimmäinen K-strategia on tyypillinen kuolemattomille lajeille. 2. K-tyypin olento, K-lisääntymisstrategiaa käyttävä laji. Katso R-tyyppi.
- Konstrukti: Olento tai olentoa matkiva kokonaisuus, joka on luotu alusta alkaen keinotekoisesti. Konstrukteja ovat esimerkiksi robotit ja golemit.
- Korkea profiili: Viittaa Voimajärjestyksessä korkealle sijoittuviin tai muuten merkittäviin olentoihin. Tarkkaa rajaa ei ole, ja se, miten korkeaa profiilia tarkoitetaan, voi riippua asiayhteydestä, mutta viimeistään Biskatamatarit ovat korkean profiilin olentoja.
- Kuolema: 1. Aineellisen olennon elintoimintojen lakkaaminen ja sitä seuraava sielun irtoaminen ruumiista ja siirtyminen tuonpuoleiseen. 2. Laajemmassa merkityksessä minkä tahansa olennon olemassaolon lakkaaminen. 3. Keskisiin eli voimatyyppeihin lukeutuva manatyyppi. Katso kuolemattomuus.
- Kuolematon: 1. Mikä tahansa kuolemattomuuden omaava olento. 2. Tyypin 1 kuolematon, olento, joka ei luonnostaan vanhene, eikä voi kuolla vanhuuteen.
- Kuolemattomuus: Joidenkin olentojen ominaisuus. Vapaus tietyistä kuoleman muodoista. Katso kuolematon.
- Kybervalta: Supervaltaa ja hypervaltaa merkittävämpi voimatekijä. Kybervallat on määritelty galaktisen tai intergalaktisen luokan voimatekijöiksi.
- Kyky: Tekniikan kaltainen mutta ei-opittu, luonnostaan olennon käytettävissä oleva ympäristönmuokkaustapa. Voi olla synnynnäinen tai itsensämuokkauksella hankittu.
L[muokkaa wikitekstiä]
- Lohikäärme: Rotujen ryhmä; heitä karakterisoivat matelijamaiset piirteet.
M[muokkaa wikitekstiä]
- Maailma: Termi, jolla viitataan useimmiten yksittäiseen planeettaan tai sitä vastaavaan korkeampien ulottuvuuksien valtakuntaan. Yleensä yksittäistä maailmaa sitoo yhteen yhtenäinen kulttuuri ja historia.
- Maailmankaikkeus: Laaja kokonaisuus, jota määrittää sitä hallitseva yhtenäinen joukko Mahtavia. Myös nimellä universumi; oma maailmankaikkeutemme Universumi (isolla alkukirjaimella).
- Maagi: Magiaa pääasiallisena yliluonnollisten voimien haaranaan harjoittava olento.
- Magia: Katso taikuus.
- Mahdit: Korkein Voimajärjestyksen luokituksista. Ulottuvuustason tuhokapasiteetti.
- Mahtavat: Joukko maailmankaikkeutta hallitsevia olentoja; yksi kutakin suuntaumusta kohden.
- Mahtiolennot: Enimmäkseen yliluonnollisia olentoja, joiden voimat ovat merkittävästi suuremmat kuin keskimääräisellä ihmisellä. Tätä termiä käytetään nimenomaisesti kokonaisista roduista.
- Mainor: Toiseksi korkein Voimajärjestyksen luokituksista. Galaksitason tuhokapasiteetti.
- Mana: Eräs raa'an voiman kanavoimismuodoista; taikuuden voimanlähde. Vertaa energia.
- Mieli: Sielun ja ruumiin ohella yksi kolmesta olemuksen tahosta. Epäaineellinen taho, jota käytetään hyödyksi psioniikassa. Mieleen tehty vahinko on pysyvämpää kuin ruumiiseen, mutta se ei ole tosivahinkoa.
- Multiversumi: Maailmankaikkeuksien ja Ulko-olemattomuuden kokonaisuus.
N[muokkaa wikitekstiä]
O[muokkaa wikitekstiä]
- Olento: Olio, joka on kykenevä autonomisesti vuorovaikuttamaan ympäristönsä kanssa, muuttamaan sitä, ja reagoimaan siihen. Voi olla tai olla olematta tietoinen. Konstruktien ja mielettömien epäkuolleiden luokittelu olennoiksi on kyseenalaista, mutta yleistä.
P[muokkaa wikitekstiä]
- Personifikaatio: Jotakin konkreettista tai abstraktia konseptia edustava olento, joka kohoaa tuon konseptin ja tietoisten mielten vuorovaikutuksesta. Katso myös jumala.
- Planeetta: Tähteä kiertävä tarpeeksi suurikokoinen kappale. Tuhokapasiteetin mittayksikkö.
- Pseudohumanoidi: Olento, joka on anatomialtaan humanoidi, mutta ei kuitenkaan ole humanoidivariantti.
- Psioniikka: Taikuudesta ja energiamanipulaatiosta erillinen taistelutaito. Perustuu mielen käyttämiseen ja muunteluun.
- Pyhimys: Jonkun jumalan siunaama kuolevainen (elävä tai tuonpuoleiseen siirretty sielu), joka saa käyttöönsä erityisiä voimia ja muita etuisuuksia hallitsevalta jumaluudeltaan.
Q[muokkaa wikitekstiä]
R[muokkaa wikitekstiä]
- R-tyyppi: 1. R-tyypin lisääntymisstrategia, jossa olento lisääntyy nopeasti ja tuottaa suuria määriä jälkeläisiä, joista suurin osa ei selviä. Usein R-strategiaa käyttävien olentojen elinikä on lyhyt. Useimpiin Mahtiolentoihin verrattuna ihmisten voidaan katsoa noudattavan R-strategiaa. 2. R-tyypin olento, R-lisääntymisstrategiaa käyttävä olento. Katso K-tyyppi.
- Reagentti: Taika-aines, magiassa apuna käytetty fyysinen esine tai ainesosa.
- Regeneraatio: Kyky palautua vahingon saamisen jälkeen nopeasti alkuperäiseen olotilaan.
- Reliikki: Yliluonnollisia ominaisuuksia omaava esine, jonka ominaisuudet periytyvät siitä, että se on aiemmin ollut yliluonnollisen olennon olemuksen osa tai on valmistettu sellaisesta. Katso artifakti.
- Riimu: Maaginen kirjoitusmerkki. Eräs tapa kanavoida ja ohjailla manaa.
- Robotti: Teknologiaan perustuva konstrukti, jolla ei ole sielua.
- Rotu: Tarkoittaa hömppämerkityksessään joukkoa älyllisiä olentoja, jotka ovat keskenään lisääntymiskelpoisia tai voidaan muiden ominaisuuksiensa puolesta määritellä taksonomisesti läheisesti yhteenkuluvaksi yksilöjoukoksi. Hieman epätarkka nimitys; tietyissä yhteyksissä käytetään tarkempaa laji-termiä.
- Ruumis: Sielun ja mielen ohella yksi kolmesta olemuksen tasosta. Fyysinen, aineellinen taho, joka koostuu havaittavista atomeista ja molekyyleistä. Ruumiiseen tehty vahinko on vähemmän pysyvää kuin mieleen tai sieluun tehty vahinko, eli se ei ole tosivahinkoa.
S[muokkaa wikitekstiä]
- Sapienssi: Katso tietoisuus.
- Sentienssi: Katso tietoisuus.
- Sielu: Ruumiin ja mielen ohella yksi kolmesta olemuksen tasosta. Aineeton taho, joka muodostaa olennon ydinolemuksen. Sieluun tehty vahinko on kaikkein pysyvintä vahinkoa, ja se katsotaan tosivahingoksi. Mm. epäkuolleilta ja roboteilta tämä taho puuttuu.
- Supersankari: Tietyistä Biskatareista käytetty termi; viittaa joukkoon eri tahojen palveluksessa olevia erikoisvoimakkaita olentoja, joiden tarkoituksena on torjua kyseistä tahoa uhkaavat vaarat. Supersankareilla on merkittävästi tavallista sotilasta/soturia korkeammat voimat, ja heidän määränsä on yleensä suhteellisen pieni yhden tahon palveluksessa.
- Supervalta: Merkittävä voimatekijä, määritellään planetaarisen vaikutusvallan omaavaksi valtioksi tai organisaatioksi. Katso myös hypervalta, kybervalta.
- Suuntaumukset: Multiversumin perustavat voimat: Hyvä, Paha, Tasapaino, Kaaos ja Järjestys.
T[muokkaa wikitekstiä]
- Taikuus: Myös magia. Manan käyttämisen taito; eräs taistelutaidon tyyleistä.
- Taito: Olennon opittu valmius hyödyntää ja soveltaa tiettyä kykyä tai tekniikkaa.
- Tekniikka: Opittu, vakiintunut ympäristöön tai itseen vaikuttamisen tai ympäristön hyödyntämisen menetelmä. Katso kyky, taito, tyyli.
- Teknologia: 1. Kulttuurin tasolla siihen kuuluvien sapienttien olentojen käyteltäväksi jäsenneltyjen taitojen ja tekniikoiden kokonaisuus. Teknologia voi nojata ympäröivän luonnon manipulaatioon ei-yliluonnollisin perustein, jolloin kyseessä on ns. "hylotekkiä", tai siihen voi olla yhdistettynä yliluonnollisia voimanlähteitä saaden aikaan mm. nk. "magitekkiä", "energitekkiä" ja "psitekkiä". 2. Epämuodollinen nimitys teknologian (1) kautta tuotetuille, olemuksesta erillisille apuvälineille.
- Teknologian taso: Teknologian kehittyneisyyttä tietyllä alueella tai tietyn yhteisön parissa kuvaava suure. Saa arvoja väliltä [0, 10].
- Tietoisuus: 1. Sentienssi, olennon kyky muodostaa kokemuksia. 2. Sapienssi, olentojen kyky käyttää kieltä ja teknologiaa ja muodostaa yhteiskuntia.
- Todellisuus: 1. Yksi havaittavan maailmankaikkeuden ulottuvuuksista ajan ja avaruuden ohella. Tavallisesti kuolevaiset olennot eivät voi säädellä liikettään tässä ulottuvuudessa muuten kuin tekemiensä valintojen avulla. 2. Energiatyyppi, jolla voi vaikuttaa todellisuuteen (ulottuvuus). Yksi korkeammista perusenergioista. 3. Manatyyppi, jolla voi vaikuttaa todellisuuteen (ulottuvuus). Yksi keskisistä eli voimatyypin manoista. 4. Rinnakkaistodellisuus, erilaisten tapahtumakulkujen aiheuttamia, samassa ajassa ja samassa paikassa olevia "rinnakkaisia maailmoja", jotka kuitenkin ovat erilaisia, ja joilla on eri historia. Eri rinnakkaistodellisuudet eroavat toisistaan todellisuuskoordinaateiltaan eli sijainniltaan todellisuudessa (ulottuvuus).
- Tosikieli: Voimallinen kieli, josta asioiden ja olentojen tosinimet ovat osa.
- Tosinimi: 1. Jokaisella sielullisella olennolla oleva nimi, joka toimii sekä avaimena suurempaan voimapotentiaaliin että keinona hallita heikompaa olentoa. 2. Asioita ja entieettejä vastaava tosikielinen nimitys, jonka avulla on mahdollista vaikuttaa tähän entieettiin.
- Tosivahinko: Sieluun tehtävä vahinko, joka leviää iskuhetkestä laajalla alueelle kaikissa ulottuvuuksissa.
- Tuhokapasiteetti: Suure, joka määritellään sen mukaan, kuinka suurta vahinkoa olento pystyy aiheuttamaan ympäristölleen. Voimajärjestyksen luokitusten peruspilari.
- Tuonpuoleinen: Sellainen ulottuvuus, jonne kuolleiden sielut siirtyvät ruumiista irtaannuttuaan. Yleensä tuonpuoleisiin siirtyminen on kuolleiden sieluille yksisuuntaista. Katso myös Kuoleman Valtakunta.
- Tähti: Avaruudessa tavattava omaa valoaan loistava massiivinen, enimmäkseen kuumasta kaasusta ja plasmasta koostuva taivaankappale. Tuhokapasiteetin mittayksikkö.
- Tyyli: Korkealle kehitetty tekniikoiden tai kykyjen synerginen kokonaisuus.
U[muokkaa wikitekstiä]
- Ulko-olemattomuus: Multiversumin maailmankaikkeuksien välinen epätila. Myös eksouniversaali tyhjiö ja Ei-Missään.
- Ulkoulottuvuus: Ulottuvuus, joka ei ole kiinni siinä maailmankaikkeudessa, johon se kuuluu, vaan kelluu siitä erillään ulko-olemattomuudessa. Katso myös ajoulottuvuus.
- Ulottuvuus: 1. Universumin jatkumon "suunta"; käytännössä avaruus (kolme ulottuvuutta), aika ja todellisuus. 2. Havaitun, fyysisen maailmankaikkeuden ulkopuolella oleva siitä poikkeava tila, joka kuitenkin on osa samaa maailmankaikkeutta. Tuhokapasiteetin mittayksikkö.
- Universumi: 1. (isolla alkukirjaimella) Oma maailmankaikkeutemme. 2. (pienellä alkukirjaimella) Vaihtoehtoinen nimitys maailmankaikkeudelle.
V[muokkaa wikitekstiä]
- Voima-arvot: Etenkin Voimajärjestykseen kuuluvilla olennoilla tavattavia, heidän voimiensa yleistä suuruusluokkaa useissa eri kategorioissa kuvaavia lukuarvoja. Voima-arvot ovat aina välillä [0, 100].
- Voimajärjestys: Säädelty, hierarkkisiin luokkiin jaettu luettelo Universumin voimakkaimmista olennoista. Luokitteluun käytetyt kategoriat ovat ylimmästä alimpaan Mahdit, Mainor, Biskatamatar, Biskamatar ja Biskatar.
W[muokkaa wikitekstiä]
X[muokkaa wikitekstiä]
Y[muokkaa wikitekstiä]
- Yliluonnollinen: Monesta asiasta käytettävä termi. 1. Yliluonnollinen olento: Tavallisesti olento, jonka olemus on ihmisen käsityskyvystä merkittävästi poikkeava. Katso myös Mahtiolennot. 2. Yliluonnolliset voimat: Useimmiten energiamanipulaatiosta, taikuudesta ja psioniikasta käytettävä termi.