Psioniikka

Hömppäpediasta
(Ohjattu sivulta Telepatia)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Good homppa ribbon.png

Trophy.png
Psioniikka on luokiteltu hyväksi sivuksi!
Artikkelin sisältö ja tyyli ovat keskivertoa paremmat, ja osoittavat osaltaan, kuinka jaloa työmme on.
Telepatiasta itsestään ei saa kuvaa, joten tässä sen sijaan kaksi piirteetöntä humanoidia kommunikoimassa telepaattisesti reiviluolassa.

Psioniikka on oman mielensä kontrollointia ja muuntelua ympäröiviin mieliin tai kappaleisiin vaikuttamiseksi. Energiamanipulaation ja taikuuden ohella se on yksi nk. "yliluonnollisista voimista". Psioniikan keinoja ovat muunmuassa telepatia (informaation välittäminen mielten välillä), telekinesia (materian liikuttaminen mielen voimilla), ESP (aistien ulkopuolinen havainnointi), illuusiot (toisen olennon aistihavaintojen muuntelu) ja aivomanipulointi (toisten mielien voimallinen muuntaminen). Useilla roduilla on synnynnäisiä psionisia voimia.

Psioniikan harjoittajia kutsutaan vaihtelevasti psyykikoiksi, psionikoiksi tai espereiksi.

Psi-voiman luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psi-voima on yksi voiman perustavanlaatuisia ilmenemismuotoja Universumissa manan ja energian ohella. Psi on läheisesti yhteydessä, mutta ainakin formaalisti erotettavissa, hengestä, josta se kohoaa, hiukan samaan tapaan kuin fyysinen voima on erotettavissa aineesta, josta se kohoaa ja johon se vaikuttaa. Psi on tietyssä suhteessa itseohjautuvaa ja itsejärjestäytyvää, ei päämäärätöntä kuten aineellinen voima. Se on viime kädessä tietoisuuden itsensä voimaa, sen perustavanlaatuisen valmiuden kurottaa itsensä ulkopuolelle aktualisaatiota ympäröivään todellisuuteen. Tämän aktualisaation prosesseja ja menetelmiä nimitetään psioniikaksi[1]. Psioniikan kyky vaikuttaa myös muihin kuin mielen ilmiöihin on tietoisuuden itsensä ominaisuus, joka taas on perustavanlaatuinen osa maailmankaikkeuden itsensä kokoonpanoa[2]. Kaikilla tietoisuuksilla on psitä, jonka määrä riippuu niiden henkisten voimavarojen, kuten älyn, tunteiden, tahdon ja luovuuden määrästä, eikä sen kanavointia psioniikan muodossa voida tiukasti erottaa näiden voimavarojen "normaalista" käytöstä. Pelkkä näiden voimavarojen olemassaolo ei kuitenkaan suo kykyä tehdä niillä mitä tahansa, vaan se vaatii opittuja tai hankittuja psionisia tekniikoita ja taitoja siinä missä mikä tahansa muukin.

Fokukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zzmaragdoksen psiomystien esitystapaan perustuva kaavio psioniikan fokuksista. Kuviot ja symbolit eivät ole psioniikassa yhtä merkittäviä kuin magiassa, jossa jonkin symboloiminen itsessään antaa voimaa sen ylitse, mutta ne voivat silti auttaa psyykikkoja ymmärtämään ilmiöitä (noeettinen fokus), omaksumaan ne alitajuntaansa (tymeettinen fokus) tai kohdistamaan tahtoaan (telemaattinen fokus). Zzmaragdoksen psiomystit käyttivät tämänkaltaisia, mutta paljon monimutkaisempia diagrammeja syvässä meditaatiotilassa suoraan uudelleenreitittämään oppilaidensa aivot siten avaten heille uusia psionisia kykyjä ja valmiuksia.

Fokukset luonnehtivat, mistä psi-voima kumpuaa ja mitten mielten osien ja rakenteiden kautta sitä kanavoidaan. Fokukset vertautuvat karkeasti magian koulukuntiin olemalla samanaikaisesti polkuja, joiden kautta olennot voivat käyttää psioniikkaa että perustavanlaatuisia näkemyksiä siitä, mitä psioniikka ylipäätään on. Yleisesti tunnustettuja fokuksia on kolme:

Noeettinen
Noeettinen psi kohoaa kognitiosta ja ymmärryksessä. Sen näkökulmasta psioniikassa on kyse kyvystä vastaanottaa, lähettää ja manipuloida informaatiota. Se on läheisesti yhteydessä järkeen, muistiin ja formaaliseen ajatteluun, ja assosikoituu voimakkaammin tietoiseen kuin tiedostamattomaan mieleen. Se on käyttäjiensä hyvin tarkasti ja suurella herkkyydellä ohjailtavissa, mutta siltä puuttuu raakaa voimaa. Mielen aspektiin kuuluvat sovellutukset ja psioninen havainnointi ovat sillä helpompia kuin telekinesia tai muu mielen ulkoiseen maailmaan vaikuttava psi. Koska se itse kohoaa tietoisesta järjestä, on muistojen ja ajatusten manipuloiminen noeettisen fokuksen kautta helppoa, ja sitä vastoin tunteiden käsittely tai tahdon muuntaminen vaikeampaa. Noeettisen psionikon kyky vaikuttaa kohteisiin on riippuvainen hänen kyvystään ymmärtää sitä, ja heillä on vaikeuksia manipuloida ilmiöitä tai prosesseja, joista he eivät ole tietoisia tai joista heidän tietonsa ovat puutteelliset tai väärät.
Tymeettinen
Tymeettinen psi kohoaa tunteista ja intohimoista. Se on luonteeltaan intuitiivista, spontaania ja vahvemmin sidoksissa tiedostamattomaan kuin tietoiseen mieleen. Sen näkökulmasta psioniikassa on kyse mielen ja todellisuuden välisten jännitteiden vapauttamisesta niiden molempin muuttamiseksi. Koska se saa voimansa mielen kuohunnasta, tymeettisen fokuksen kautta tuotettu psioniikka on voimakasta, mutta myös usein epävakaata ja epätarkkaa. Sitä käyttävillä psionikoilla ei ole tarvetta analysoida kohteita voidakseen vaikuttaa niihin, mutta samalla heidän kykynsä tehdä niin on riippuvainen heidän tuntemuksistaan ja haluistaan, eivätkä he välttämättä kykene käyttämään psioniikkaa komennosta, vaikka tietoisen mielen tasolla haluaisivatkin, jos se sotii heidän syvempiä tuntojaan vastaan, ja kun he kerran ovat vapauttaneet psionisen voimansa, he eivät välttämättä kykene kontrolloimaan sitä. Tymeettinen psi soveltuu voimaa vaativiin tehtäviin, kuten karkeaan telekineettiseen manipulaatioon, mutta tuntemuksiin ja aisteihin kytkeytyvänä myös tunteiden ohjailuun ja uskottavien illuusioiden luomiseen. Tarkka telepaattinen vaikuttaminen on sillä vaikeampaa, sillä tymeettisten psionikkojen omat tuntemukset voivat läikkyä mieleen, jota he yrittävät ohjailla.
Telemaattinen
Telemaattinen psi kohoaa käyttäjänsä raa'asta tahdonvoimasta sekä tämän egosta ja minuudesta, ja vaikuttaa sekä tietoisen että tiedostamattoman mielen tasolla. Sen näkökulmasta psioniikka on ennen kaikkea oman tahdon pakottamista ulkoiseen todellisuuteen. Se on joissakin suhteissa noeettisen ja tymeettisen fokuksen välimuoto, joka on ensiksimainittua voimakkaampaa ja jälkimmäistä tarkempaa. Tämä fokus on yleisesti ottaen parempi suoraa voimaa vaativissa tehtävissä, mutta kykenee kanavoimaan mentaalivoimaa eksaktisti ja riippuen vain käyttäjänsä tahdosta. Koska se kohoaa tahdosta, se soveltuu erinomaisesti mielenhallintaan, mutta hienovaraisempi mentaalimanipulaatio ja illuusiot ovat sillä vaikeampia suorittaa, ja sen käyttäjien kyky yliaistilliseen havainnointiin on usein heidän oman, kaikennielevän minuutensa vuoksi muita fokuksia vähäisempi. Lisäksi telemaattisen fokuksen kautta kanavoitu psi on muita fokuksia raskaampaa käyttäjilleen, ja sen ylenmääräinen käyttö voi väsyttää heidät tai polttaa heidän tahtonsa loppuun.

Fokukset ovat hyvin merkittäviä alemman tason psyykikoille, mutta voimakkaammat psionikot saavuttavat kyvyn integroida kaikkien mielensä osien koko potentiaalin yhdeksi sekä käyttää psioniikkaa fokuksista riippumattomana kokonaisuutena. Fokusten ulkopuolelle voidaan lisäksi laskea olentojen käytössä luonnostaan olevat psi-kyvyt, jotka ovat psioniikan täysin vaistonomaisia ilmenemismuotoja, sekä psi-tekin tai psionisella voimalla ladattujen esineiden kautta käytetty psi.

Aspektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psi-voima ei, toisin kuin mana tai energia, jakaudu diskreetteihin tyyppeihin, mutta psioniikan eri sovellutukset voidaan karkeasti jaotella aspekteiksi kutsuttuihin luokkiin. Koska jako aspekteihin ei ole olemassa psin itsensä tasolla, on aspektien välillä enemmän päällekkäisyyksiä ja epäselvyyksiä kuin energia- tai manatyyppien välillä, eivätkä kaikki psioniset voimat välttämättä ole luettavissa minkään yhden aspektin alle.

Tulkinnasta riippuen aspekteja on neljästä seitsemään:

Mieli
Mieli-aspektin alle kuuluu mielen ja sen sisällön havainnointiin ja manipulointiin käytetty psioniikka. Koska psioniikka kumpuaa mielestä, on mieli-aspekti sen luontevin sovellutus, ja lähes kaikki psyykikot voivat käyttää tätä aspektia ainakin jollakin tasolla. Esimerkiksi telepatia ja ajatustenluku luetaan mielen aspektiin kuuluviksi.
Aine
Fyysisen aineen ja sen voimien ja rakennusosasten hallintaan käytetty psioniikka. Vertautuu karkeasti alempiin perusenergioihin ja elementaalitaikuuteen, mutta toimii psioniikan periaatteiden mukaisesti. Telekinesia on yleisin aineen aspektin alle kuuluva psi-kyky.
Ulottuvuus
Jonkin verran harvinaisempi kuin mieli tai aine on psioninen ulottuvuusmanipulaatio, eli ajan, avaruuden tai todellisuuden taivuttaminen ajatuksen voimalla. Esimerkiksi psioniikan keinoin tapahtuva teleportaatio kuuluu ulottuvuuden aspektiin. Vaihtoehtoisia nimiä tälle aspektille ovat eetteri ja kosmos.
Sielu
Mielen lisäksi sieluun voi vaikuttaa psioniikan keinoin. Koska sielu on mieltä pysyväisempi olemuksen osa, on sielu-aspekti vaikeampi ja siten harvinaisempi kuin mieli. Sielun aspektiin luetaan tavallisesti myös henkiolentoihin ja ektoplasmaan liittyvä psi. Siitä käytetään joskus hiukan harhaanjohtavasti vaihtoehtoisia nimeä henki.
Ruumis
Aineen aspektista voidaan erottaa elinvoiman ja orgaanisen aineksen manipulointiin sovellettu psi. Aine-aspekti kattaa suoraviivaisen kemiallisen ja kineettisen manipulaation, joiden avulla voi yhtä hyvin vaikuttaa myös eläviin olentoihin, mutta ruumis-aspektin kautta voi vaikuttaa organismeihin kokonaisuuksina sekä elämän aineettomiin ilmenemismuotoihin. Esimerkiksi psioninen parantaminen ja eri elinten toiminnan säätely ovat osa ruumiin aspektia. Vaihtoehtoinen nimitys sille on elämä.
Metapsi
Metapsi on psioniikkaa käytettynä psioniikan itsensä manipuloimiseen. Sitä ei aina eroteta mieli-aspektista, mutta siinä missä jälkimmäinen on puhtaan henkinen, voi metapsi vaikuttaa myös fyysisellä tasolla, joskin välillisesti. Metapsin aspektia edustaa esimerkiksi muun psioniikan psioninen havainnoiminen, voimistaminen, heikentäminen tai torjuminen.
Olemassaolo
Olemassaolon aspektiin kuuluvat psioniikan keinoin tapahtuva luominen (psioninen manifestaatio) ja hävittäminen (psioninen dissoluutio). Ne voidaan vaihtoehtoisesti lukea osaksi aineen aspektia.

Psioniikan menetelmät ja tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telepatia
Telepatia tarkoittaa mielten välistä kommunikaatiota. Joskus ESP niputetaan samaan kategoriaan telepatian kanssa silloin kun puhutaan nimenomaan toisten mielten havainnoinnista. Telepatian avulla on mahdollista lukea suojaamattoman mielen ajatuksia ja muistoja.
ESP
ESP tarkoittaa aistien ulkopuolista havainnointia, ja se on psioniikan vastine energia-aistille. ESP:n avulla voi havainnoida ympäristöään käyttämättä viittä tavanomaista aistia, ja sen avulla voi havaita ja tunnistaa muita olentoja näiden mielten perusteella.
Illuusiot
Illuusiot ovat mielen huijaamista valheellisilla aistihavainnoilla. Taitava illusionisti osaa luoda myös esimerkiksi keinotekoisia tunto-, lämpö- ja kipuaistimuksia tukemaan visuaalisia ja auraalisia illuusioita. Psioniset illuusiot täytyy erikseen kohdistaa mieliin, joihin halutaan vaikuttaa, erotuksena maagisista illuusioista, jotka pätevät automaattisesti kaikkiin läsnäolijoinin, jotka vain voivat aistia illuusion; toisaalta maagisilla illuusioilla on vaikeampi luoda valheellisia tuntoaistimuksia kuin psioniikalla. Äärimmäisen taitavan asteen illusionistit saavat mielen uskomaan niin täydellä varmuudella mahdottomiakin asioita, että ne alkavat tapahtua oikeasti; on esimeriksi mahdollista saada kohde kävelemään ilmassa uskottelemalla tälle tarpeeksi taitavasti, että hän kävelee kiinteällä pinnalla.
Telekinesia
Telekinesia on aineen liikuttamista mielen voimalla. Telekinesia on telepatiaa kehittyneempi menetelmä, joka vaatii voimakkaampaa ja fyysisempää otetta psioniikkaan kuin telepatia. Toisaalta telekinesiaan erikoistuvat olennot ovat yleensä vähemmän taitavia esimerkiksi mielten manipuloinnin kaltaisessa tarkkuutta vaativassa psioniikassa.
Mielten muuntelu
Mielten muuntelu on psioninen taito, jota monet psioniikka hyödyntävät olennot (jotka eivät erikoistu telekinesiaan) käyttävät taistelussa hyödykseen, ja se on hyvin voimakas kyky sellaista vastaan, jolla ei ole psionista puolustuskykyä. Mielten muuntelussa kohteen ajattelua muunnetaan muuntelijan toivomaan suuntaan. Tämä saattaa sisältää myös esimerkiksi muistojen manipulointia. Mielten muuntelun voimakkaampi muoto on mielten hallitseminen, jossa kohteen vapaa tahto syrjäytetään kokonaan ja korvataan psionikolle mieluisilla ajatuksilla.
Prekognitio
Prekognitio on psioniikkaan perustuva menetelmä tulevaisuuden ennustamiseen. Prekognitio voidaan jakaa kahteen keskenään erilaiseen muotoon: lyhyen ja pitkän aikavälin prekognitioon. Lyhyen aikavälin prekognitio perustuu tulevien tapahtumien fyysiseen ennakointiin päättelemällä alitajuisesti tuleva tilanne nykyisen tilanteen ja vallitsevien fysiikan lakien perusteella; tämä on käytännössä psionisesti tehostettu versio tavallisesta ennakoivasta fysiikkasimulaatiosta, mutta psioniikan avulla se on mahdollista suorittaa hypernopeasti ja alitajuisesti, jolloin tietoisella tasolla esiin tulee vain laskelman lopputulos. Lyhyen aikavälin prekognitiota voi käyttää esimerkiksi vastustajan iskujen väistämiseen. Pitkän aikavälin prekognitio on huomattavasti pitkäjänteisempi, mutta myös epätarkempi menetelmä, jolla voi havainnoida todennäköisimpiä tulevaisuuden tapahtumia. Se ei ole kovin kelvollista nopeiden ja sattumanvaraisten tapahtumien ennustamiseen, mutta kykenee kohtuullisen luotettavasti näkemään suurten mittakaavojen muutokset. Joskus lyhyen aikavälin prekognitiolla suoritettuja havaintoja kutsutaan etiäisiksi ja pitkän aikavälin prekognition havaintoja enteiksi.
Ulottuvuusmanipulaatio
Psioninen ulottuvuusmanipulaatio on ajan, avaruuden ja todellisuuden taivuttamista ja muotoilua ajatuksen voimalla. Psioniikan keinoin tapahtuvan ulottuvuusmanipulaation käyttötarkoitukset ja sovellutukset ovat pitkälti samat kuin maagisen tai energiapohjaisenkin, vaikka tapa ja toimintaperiaate, jolla se suoritetaan, eroavatkin. Sen piiriin kuuluvat mm. psioninen teleportaatio ja ulottuvuussiirtymä.
Psioninen manifestaatio
Äärimmäisen korkealaatuinen psioninen taito, jonka avulla psionikko voi materialisoida mieltään fyysiseen muotoon haluamansa laisiksi konstrukteiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa korkean tason käyttäjälle kykyä tehdä ajatuksistaan todellisuutta (tämä onnistuu myös esimerkiksi todellisuusenergiaa käyttämällä tai korkeatasoisella suuntaumustaikuudella). Materalisoidun psyykkisen materian ominaisuudet riippuvat osin psionikon tahdosta ja osin tämän mielen perusominaisuuksista. Esimerkiksi pahan olennon psi-materia olisi todennäköisemmin mustaa tai muuta väriä, joka kuvastaa tämän mieltä. Kekseliäs käyttäjä osaa hyödyntää näitä luonnollisia ominaisuuksia ja luoda konstrukteja, jotka hyötyvät niistä.
Psioninen dissoluutio
Psionisen manifestaation vastaoperaatio, jonka avulla psionikon on mahdollista hävittää objekteja ulottamalla ne mielensä sisään ja tahtomalla ne olemattomiin. Psioninen dissoluutio on vielä manifestaatiotakin vaikeampia ja harvinaisempi taito.

Psioniikkaan erikoistuvia olentoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Luokka:Psyykikot

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiukan samaan tapaan kuin manan ohjailun menetelmiä nimitetään magiaksi.
  2. Jos maailmankaikkeuden "rakennuspalikat" - aine, henki, mana, energia, eetteri, jne. - eivät kykenisi ristivuorovaikutukseen, ei mitään maailmankaikkeutta olisi, vaan jokainen rakenneosa muodostaisi oman, suljetun kokonaisuutensa.