Tietoisuus

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tietoisuus on tiettyjen olentojen ominaisuus. Tietoisuuden tarkka luonne ja määritelmä filosofisesti vaikeita ja kovasti väiteltyjä kysymyksiä, mutta yleisesti tietoisuus laajemmassa merkityksessä tarkoittaa olentojen kykyä muodostaa kvalioita. Olio, joka on tässä merkityksessä tietoinen, ei ainoastaan reagoi ympäristöönsä mekaanisesti, vaan voi todella kokea tapahtumia ja käsitellä tietoa. Tästä tietoisuuden merkityksestä käytetään joskus myös tarkempaa termiä sentienssi. Toisen, kapeamman määritelmän mukaan tietoisuus on joidenkin, ns. älyllisten olentojen osoittama korkeamman ajattelun taso, johon kuuluvat itsetietoisuus, eli oman olemassaolonsa käsitteellistäminen, metakognitio, eli kyky ajatella omia ajatuksiaan ja olla tietoinen omasta tietoisuudestaan, sekä kyky abstraktiin ajatteluun. Tarkempi termi tietoisuudella näin määriteltynä on sapienssi. Sapienssin ulkoisina tunnuspiirteinä pidetään usein teknologian hyödyntämistä ja kielellistä kommunikaatioita; olentojen on oltava sapientteja voidakseen todellisessa mielessä kyetä kumpaankaan, mutta on myös sapientteja olentoja, jotka eivät käytä teknologiaa eivätkä kieltä. Kolmannessa merkityksessä tietoisuus voi olla myös epätarkka synonyymi mielelle.

Tietoisuus on sekä mielen että sielun funktio. Olio, jolla ei ole kumpaakaan, ei voi olla tietoinen, ja olento, jolla on sielu, mutta ei mieltä, voi olla sentientti mutta ei sapientti. Sitä vastoin olento, jolla on mieli, mutta ei sielua, voi olla sekä sentientti että sapientti, mutta ilman tiettyjä sielun ominaisuuksia, kuten tunteita.

Tietoisuutta ei tule sekoittaa egoon, vapaaseen tahtoon tai luovuuteen, jotka ovat useimpien tietoisten olentojen piirteitä, mutta eivät ole tietoisuuden pakollisia ehtoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]