Toinen temporeaalisota
Toinen suuri temporeaalisota | |
---|---|
Suuret aikasodat | |
← Ensimmäinen temporeaalisota | Kolmas temporeaalisota → |
![]() | |
Paikka: | Suuri osa Keskiulottuvuutta |
Kesto: | ? |
Osapuolet | |
Temporeaalien imperiumi | Terminuksen aikavelhot
Araxno Ultran kronokyborgit Z'ar'a'klohrrin staasiliskot |
Tulos | |
Temporeaalien voitto | |
Seuraukset | |
Temporeaalien nousu ihmistason hallitsevaksi aikavallaksi, muiden osapuolten tuho |
Toinen temporeaalisota oli, jos ei tiukasti järjestyksessä[1], niin temaattisesti keskimmäinen yhdeksännen universumisyklin Suurista Temporeaalisodista[2]. Tässä sodassa Temporeaalien imperiumi kukisti Terminuksen aikavelhot, Araxno Ultran kronokyborgit ja Z'ar'a'klohrrin staasiliskot varmistaen paikkansa silloisen Keskiulottuvuuden ainoana aikaa manipuloivana kybervaltana.
Sodan syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Temporeaalikonfliktien juuret ovat niihin osallistuneiden valtojen ja rotujen perimmältään poikkeavissa käsityksissä siitä, kuinka ja erityisesti kenen maailmankaikkeutta tulisi johtaa. Tämä ei erota niitä juuri mistään sodista, mutta toista temporeaalisotaa ei käyty vain alueista tai väestöistä, vaan ajasta itsestään, tai ainakin oikeudesta muunnella sen Keskiulottuvuuden alueella tapahtuvaa osaa.
Temporeaalien pyrkimys aikamatkustuksen ja -manipulaation monopolisointiin uhkasi ei vain Keskiulottuvuuden muiden aikapohjaisten sivilisaatioiden valtaa, vaan niiden koko olemassaoloa[3]. Kronokyborgit eivät voineet sietää minkään toisen tahon harjoittavan valtaa lajinsa aikajanan, jonka vaaliminen oli heidän koko olemassaolonsa tarkoitus, ylitse, eivätkä näin suuren uhan edessä olleet kykeneviä pitämään mitään muuta vaihtoehtoa kuin sen täydellistä tuhoamista riittävänä. Terminuksen aikavelhot olivat rakentaneet sivilisaationsa magiapohjaiselle aikamanipulaation konseptille, joka oli perustavanlaatuisessa ristiriidassa temporeaalien energiapohjaisten protokollien kanssa. Varmemmin kuin mikään poliittinen eroavaisuus, tämä metafyysinen ristiriita merkitsi, että terminuslainen aikaherruus ei voinut selvitä temporeaalien ohjailemalla aikajanalla, ja myös toisinpäin, eikä kumpikaan sivilisaatio, vaikka ei olisikaan pohjimmiltaan tavoitellut oman valtansa laajentamista, voinut luopua aikamanipulaatiosta enempää kuin tyypillinen ihmissivilisaatio saattaisi luopua tulesta. Z'ar'a'klohrrin staasiliskojen liittyminen sotaan tuli aikalaisille[4] yllätyksenä, eikä tarkempaa syytä sille, miksi ne päätyivät vastustamaan temporeaaleja ja miksi ne päättivät tehdä sen yhdessä edellisten kanssa, koskaan selvinnyt (tai jos selvisi, se pyyhkiytyi maailmankaikkeudesta ensin staasiliskojen ja myöhemmin temporeaalien itsensä kanssa).
Ajasta tietoisina nämä osapuolet tiesivät jo sotaan lähtiessään häviävänsä sen, mutta lähtivät silti, sillä tiesivät tämän häviön pätevän retroaktiivisesti vain temporeaalien voittamalla aikajanalla, ja että jos he voittaisivat sodan, heidän tappiotaan ei olisi tullut koskaan tulemaan. He myös tiesivät sodan välttämättömiksi selviytymisensä kannalta, sillä olivat nähneet ennalta oman tuhonsa sen lopulla. Jos temporeaalit siis eivät olisi voittaneet, ei sotaa olisi koskaan käyty, sillä siihen ei olisi ollut tarvetta[5].
Osapuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Temporeaalien imperiumi
- Temporeaalien voimat koostuivat etupäässä heidän tässä sodassa maineensa tehneistä hopealaivoistaan ja mechan kaltaisista sotakonstrukteistaan. Temporeaalit käyttivät myös jonkin verran ulkopuolisia agentteja, sekä kuolevaisia että kuolemattomia, tekemään sen, mihin sotakonstruktit tai he itse eivät pystyneet, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa kuin Aikavelhot. Sodan edetessä heidän Terminuksen hajanaisiin läänityksiin ja heterogeenisiin aluskansoihin sekä heidän vihollistensa yleiseen yhteenpelaamattomuuteen verrattuna yhtenäisempi imperiuminsa sekä heidän kykynsä käyttää aikaa, ei niinkään vihollisiaan täydellisemmin tai edes tehokkaammin, vaan järjestelmällisemmin, olivat heille kasvavissa määrin eduksi.
- Terminuksen aikavelhot
- Terminus hallitsi sotaan mentäessä yhtä Keskiulottuvuuden suurimmista imperiumeista, ja sillä oli kommennossaan lähes rajoittamattomat aikamagialla ja anakronistisella teknologialla vahvistetut kuolevaiset armeijat. Näiden armeijoiden enemmistö osoittautui hyvin nopeasti riittämättömäksi Temporeaali-imperiumin paljon korkeatasoisempia joukkoja vastaan ja aikavelhojen itsensä mobilisaation taso riittämättömäksi heistä suuren osan ollessa sidottu hallinnollisiin tehtäviin tai sekalaisiin projekteihin. Ilman aikavelhojen lähiohjausta ja -tukea Terminuksen tähän asti voittamattominakin pidetyt kontrolliarmeijat jäivät auttamatta alakynteen, ja aikavelhot olivat pakotettuja turvautumaan mikä mistäkin lähteestä revittyihin enemmän tai vähemmän improvisoituihin ja epävakaisiin lisävoimiin ja erikoisaseisiin pystyäkseen tekemään vastarintaa. Jos Terminuksen voimien heterogeenisyys ja heidän valta-alueidensa huokoisuus lopulta takasivat heidän tappionsa, olivat ne kuitenkin myös heidän vahvin aseensa temporeaaleja, jotka niiden edessä olivat pakotettuja turvautumaan hitaisiin ja varovaisiin väsytystaktiikoihin, vastaan.
- Araxno Ultran kronokyborgit
- Kronokyborgit osapuolista ainoina tarjosivat temporeaaleille symmetrisen vastuksen massiivisine avaruusaluksineen ja tunteettomine kyborgilegioonineen, joihin rekursiivisiin aikasilmukkoihin sinetöityinä ja patentoidullaaraxnium-lejeeringillä panssaroituina eivät oikeastaan muut kuin temporeaalien aikaenergia-aseet pystyneetkään. Kronokyborgien tuhoutumattoman ja väsymättömän sotakoneiston heikkous oli viime kädessä sen logistinen ja doktrinaalinen joustamattomuus: kronokyborgeja oli vähemmän, niitä ei voitu massatuottaa samalla tavoin kuin sotakonstrukteja, ne eivät pohjimmiltaan paranoideina, konservatiivisina ja mielikuvituksettomina kyenneet tehokkaasti soveltamaan taktiikoita uusiin olosuhteisiin, ja harvalukuinen, luovaan ajatteluun kykenevä johtajaluokka oli sodan edetessä ja paineen kasvaessa erraattinen ja ylikuormitettu.
- Staasiliskot
- Staasiliskot olivat sodan osapuolista omituisin. Kukaan ei sitä ennen näyttänyt pystyvän pitävästi sanomaan, miksi ne siihen osallistuivat, ja sen jälkeenkin oli epäselvää, mitä ne tarkalleen ottaen olivat ja mitä sodassa tekivät. Tässä suhteessa ne tarjosivat temporeaaleille suurimman episteemisen uhan, sillä näillä oli loppuun asti vaikeuksia ennakoida niiden liikkeitä tai vastata niihin soveliaalla tavalla. Toisaalta ne samasta syystä haittasivat myös nimellisten liittolaistensa operaatioita. Yhtä kaikki staasiliskojen asevoimat, sikäli kuin sellaisista voitiin puhua, koostuivat häkellyttävästä kirjosta eri kokoisia ja näköisiä, vaihtelevia kykyjä osoittavia organismeja, jotka täyttivät kaikki odotettavissa olevat roolit jalkaväestä emoaluksiin, ja olivat oletettavasti saman lajin eri kehitysmuotoja tai -asteita. Staasiliskojen taktiikat olivat kautta linjan primitiiviseltä vaikuttavia massarynnäkköjä, mutta juuri siksi niihin oli vaikea vastata, kun taas niiden strategiat olivat hajautettuja, epälineaarisia, ja ylipäätään outoja. Minkäänlaisen esikunnan, ylikomentajan tai muun yhtenäisen staasiliskoja ohjaavan älykkyyden olemassaoloa ei koskaan pystytty todistamaan.
Sodan kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toisen temporeaalisodan osapuolet poikkesivat toisistaan monissa suhteissa enemmän kuin temporeaaleista, mutta välttämättömyys ajoi ne pitämään temporeaaleja suurimpana uhkana. Enemmän kuin vihollistensa liittoumaa, temporeaalit näyttivät usein taistelevan kolmea enimmäkseen toisistaan piittaamatonta vihollista vastaan päällekäin. Luontaisen epälineaarisuutensa vuoksi sodalle on mahdoton muodostaa vain yhtä aikajanaa. Se on paremmin lähestyttävissä joukkona käännekohtia, joihin useat sen tuottamat/sisältämät aikajanat risteävät, sekä vähäisempien tapahtumien tai tapahtumarintamien[6] aaltoja, joita ne säteilevät tai jotka kohtaavat niissä[7].
Lineacruxin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lineacruxin taistelu oli toisen temporeaalisodan "perinteisistä" avaruustaisteluista suurin yksittäinen. Siihen osallistui suuri määrä temporeaalien ja kronokyborgien joukkoja sekä pienempi määrä Terminuksen aluksia. Se, miten taistelu syttyi, on jäänyt epäselväksi, sillä kummallakaan puolella ei näyttänyt olevan selkeää syytä ryhtyä siihen, eikä se johtanut muuhun kuin suuriin tappioihin kaikkien osallistujien riveissä[8]. Yleisen teorian mukaan taistelu alkoi temporeaalien hopealaivan ja kronokyborgien taisteluristeilijän sattumalta törmätessä toisiinsa partiolla, ja eskaloitui tästä kummankin osapuolen lähettäessä enemmän aluksia, rekursoidessa omaa aikajanaansa syvemmälle ja yrittäessä katkaista vastustajan voittoon johtavan aikajanan aiemmin. Taistelun määrällisen ja ajallisen mittakaavan paisuessa myös häviön seuraukset kasvoivat, mikä pakotti osapuolet lähettämään siihen lisää vahvistuksia, jolloin sen mittakaava taas kasvoi, ja niin edelleen[9]. Taistelu kehkeytyikin hättimäiseksi[10] sisäkkäisten aikasilmukoiden ja vihoviimeiselle umpisolmulle kietoutuneiden rekursiivisten aikajanojen vyyhdiksi, jonka perimmäisiä kaaria ei purettu ennen kolmannen temporeaalisodan päättänyttä suurta kronaalikompromissia. Ulkoisesti se sitä vastoin ei näyttänyt suurimassa osassa aika-avaruutta taistelulta lainkaan, vaan kokoelmalta eri puolilla maailmankaikkeutta ja joskus tuhansien vuosien päässä toisistaan tapahtuvia päällisin puolin yhdentekevien kohteiden ennaltaehkäiseviä pommituksia, kummankin puolen yht'aikaiseen vetäytymiseen päättyviä ei-minkään piirityksiä ja mystisiä räjähdyksiä. Taistelu on nimetty aikavelhokenraali Lineacrux vel Traskin, joka Terminuksen riveissä viimeisenä[11] huomasi sen eskaloituvan kehityskulun, mukaan. Hän muodosti taktiikan, jossa Terminus tarkoituksella laajensi taistelua saturoidakseen ennen myöhää temporeaalien aikamanipulaatiokyvyn. Tähän ei missään rekursiosyvyydessä päästy ja lopulta taistelu ei niinkään päättynyt kuin lakkasi kausaalisesti vaikuttamasta muun sodan kulkuun. Erinäisiä galakseja meni rikki, mihinkään ei päästy ja kaikkia vitutti.
Terminuksen piiritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Terminuksen piiritys ei ollut toisen temporeaalisodan päätepiste, mutta sen tärkein yksittäinen käännekohta, ja näin sen temporaalisista taistelutantereista kiivaimmin kiistelty ja sen taisteluista suurin sekä kestoltaan että magnitudiltaan.
Terminuksen legendaariset puolustusjärjestelmät käsittivät planeettojen kokoisia astrolinnakkeita, hyperavaruusmiinakenttiä, entropiahautoja, joihin ajautuvat kohteet vanhenivat silmittömällä nopeudella, avaruusmuureja, jotka väärillä vektoreilla kohtaavat kappaleet kaareutuivat tuhansien valovuosien päähän, altistuivat massiivisille tidaalivoimille tai vain repeytyivät kappaleiksi, roihutuliesteitä, paradoksiloukkuja, tavanomaisten joukkojen partioita, vahtikoiriksi asetettuja tindaloshurttia, langolieerejä ja temporaalileviataneja, sekä eksoottisia ansoja, joiden luonne oli salattu poistamalla niiden suunnitelmat ajasta. Nämä oli järjestelty kahteentoista pareittain aseteltuun suojaperimetriin, joista kaksi ulointa vyöttivät Terminuksen galaksia, seuraavat kaksi sen kierrehaaraa, perimetrit 5-8 sen galaktista sektoria, perimetrit 7-8 sen interstellaarista lähiympäristöä, perimetrit 9-10 sen aurinkokuntaa, ja perimetrit 11-12 planeettaa itseään.
Kaikkein perustavanlaatuisin oli kuitenkin Terminuksen aikaesirippu. Tämän puolustuksen pelkkä luonne oli jo kyllin hämärä toimiakseen esteenä itsessään, mutta yksinkertaisimmin asian voi esittää siten, että koska Terminus oli se tarkka lokaatio, jonka ympärille maailmankaikkeus loppurysäyksen koittaessa tuli romahtamaan, oli ainoa sen tuhoon johtava aikajana myös maailmankaikkeuden itsensä aikajana, ja voidakseen saavuttaa sen tuhon hetken oli näin kuljettava ensin koko maailmankaikkeuden miljardien vuosien historian läpi. Lisäksi jokainen sellainen aikajana, joka sisälsi Terminuksen tuhon, sisälsi väistämättä myös lähikontaktin alkuräjähdyksen, loppurysäyksen tai molempien singulariteetin kanssa.
Kaikkiaan näiden esteiden kiertämisen, rikkomisen tai ylikäymisen katsotaan vieneen temporeaalien laivaston ja sotakonstruktiarmeijan pääosalta noin 3000 vuotta ulkoisesti laskettua aikaa.
Sodan seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Ajassa käytävien sotien asettaminen aikajärjestykseen on, kuten voi kuvitella, epäkiitollista puuhaa.
- ↑ Temporeaalien imperiumi kävi olemassaolonsa aik... noh, kävi lisäksi lukemattomia vähäisempiä temporeaalisotia erilaisia vähäisempiä valtoja ja kapinallisryhmittymiä vastaan, mutta niistä tiedetään vähän, eikä niistä tule artikkelia.
- ↑ Tilannetta voisi verratta maalliseen sotaan, jossa yksi osapuoli haluaa dominoida ei vain kaikkia maailman tieverkkoja, vaan sitä pohjimmaista konseptia, mikä "tie" ylipäätään on, ja mihin niitä voi käyttää.
- ↑ Röh höh höh höö!!!
- ↑ Jos tämä käy yli hilseen, lopeta lukeminen nyt.
- ↑ Ei-lineaarinen vastine "tapahtumasarjalle".
- ↑ Nämä ovat ilmeisistä syistä yhtäpitäviä kuvauksia.
- ↑ Sekä vielä suurempiin niillä alueilla, joita sen aallot sattuivat leikkamaan. Mutta ketäpä sellainen kiinnostaisi.
- ↑ Tämänkaltaisia solmuja ei tavallisesti synny puhtaan spatiaalisessa sodankäynnissä, sillä osapuolet voivat todeta taistelun mittasuhteiden ohittaneen saavutettavan hyödyn, eikä vahvistuksia voida lähettää loputtomasti, sillä niillä kestää aikaa saapua paikalle ja taistelun on ennen myöhää loputtava. Aikasodassa näin ei ole, sillä vahvistukset ovat aina jo paikalla.
- ↑ Adj. 'hätin kaltainen, hättiä muistuttava'.
- ↑ Ensimmäisenä ennen kuin tämä tieto siirrettiin taaksepäin ajassa.
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.
Hömppäuniversumin sodat |
---|
Suuntaumussodat:
Mahtien Mittelö | Kaaoksen sota | Majora-sota | Hjassan-sota | 2. Universumin sota | Spektrisota | Viimeinen Taistelu Suuret aikasodat: 1. temporeealisota | 2. temporeaalisota | 3. temporeaalisota Suuret röhmöfanttisodat: 1. röhmöfanttisota | GigaCorpin sisällissota | Psi-sota | 2. röhmöfanttisota Suuret avaruussodat: 1. galaksin sota | 2. galaksin sota | 3. galaksin sota | 1. Universumin sota Mahtiolentosodat: Enkelisodat | Lohikäärmesodat: Manalohikäärmesota | Suuri lohikäärmepuhdistus | Metallilohikäärmekapina | Muinaisten sota |