Universumisykli
Universumisykli tai kalpa on väli Keskiulottuvuuden, eli sen tilan, jota maallistuneet kulttuurit erehtyvät pitämään koko maailmankaikkeutena, alkuräjähdyksestä loppurysäykseen. Hömppäpedia ja sen lukijat asuttavat kymmenettä universumisykliä, joka seuraa kymmenettä alkuräjähdystä. Tätä on edeltänyt kuusi varsinaista universumisykliä ja kolme ns. testisykliä, joiden aikana maailmankaikkeuden lait ja voimat eivät olleet vielä vakiintuneet.
Loppurysäys merkitsee kaiken Keskiulottuvuudessa olleen aineen, hengen, energian ja manan tuhoa ja uudelleenluomista. Ylempiin ulottuvuuksiin syklin vaihtuminen ei vaikuta yhtä paljon, ja esimerkiksi Harmaudessa ja Suuntaumuskompleksien perukoilla se tuntuu vain vähäisenä tärinänä.
Universumisyklin jako ja kesto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Katso myös: Universaalivuosi
Universumisykli jaetaan nousevaan vaiheeseen, jonka aikana Keskiulottuvuus laajenee alkuräjähdyksen singulariteetista, ja laskevaan vaiheeseen, jonka aikana se vetäytyy kohti loppurysäyksen singulariteettia[1]. Ajan yksikkönä universumisyklin kumpikin vaihe jaetaan kahteentoista aeoniin, ja kukin aeon vielä 168 universaalivuoteen.
Universumisyklit vaihtelevat pituudeltaan. Viimeisimmät kolme sykliä ovat olleet edellisiä pidempiä, ja niiden aikana aeon on ollut kestoltaan noin miljardi Maapallon vuotta[2]. Yleisen teorian mukaan universumisyklin pituus korreloi sitä voiman määrää, jota Suuntaumukset sen aikana maailmankaikkeuteen kanavoivat: lyhyemmät syklit ovat niitä, joiden aikana Suuntaumusten voimankäyttö on suurempaa. Tämä selittäisi, miksi Mahtien Mittelön kiihkeimmät syklit olivat myös lyhyimpiä sekä miksi suhteellisen rauhalliset yhdeksäs ja kymmenes sykli ovat olleet pidempiä[3]. Tiedetään, että nousevan vaiheen aikana Keskiulottuvuuteen virtaa ylemmistä ulottuvuuksista suuria määriä voimaa, ja että loppurysäyksen lähestyessä ja siihen huipentuen vastaavia määriä voimaa katoaa maailmankaikkeudesta Ei-Mihinkään.
Aikaisemman syklin loppurysäys ja seuraavan syklin alkuräjähdys seuraavat Keskiulottuvuuden aikajanalla välittömästi toisiaan (tai tarkemmin ovat sama tapahtuma kahdesta eri suunnasta nähtynä), mutta ylempien ulottuvuuksien näkökulmasta niiden välillä on määrittelemättömän pituinen ajanjakso, pralaya tai Majoraalinen yö, jonka aikana Keskiulottuvuutta ei ole ja ulottuvuuksienvälinen matkustus on vaikeaa tai mahdotonta. Tänä aikana Mahtavat ja muut kosmisesti merkittävät tahot[4] voivat tuntemattomilla tavoilla tehdä muutoksia Keskiulottuvuuden matriisiin tai siirtää paloja edellisestä syklistä nykyiselle.
Luettelo universumisykleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Katso myös: Aikajana
Universumisykleillä on sekä numerot että nimet, tai testisyklien tapauksessa kirjaintunnukset. Yleensä käytetään testisykleistä kirjaimia ja varsinaisista sykleistä numeroja.
- Alfa-sykli: Ensimmäinen testisykli.
- Beta-sykli: Toinen testisykli.
- Gamma-sykli: Kolmas testisykli.
- Eoseeminen sykli: Ensimmäinen varsinainen universumisykli. Monet varhaisemmat Mahtiolentorodut, kuten haltiat ja ensimmäiset lohikäärmeet vakiintuivat. Mahtien Mittelö alkoi tämän syklin lopulla.
- Kreoninen sykli: Mahtien Mittelön kiivas asevarustelukausi. Monia myöhemmin itsenäistyneitä rotuja ja olentoja luotiin.
- Kataklyptinen sykli: Kaikista sykleistä kiivain ja väkivaltaisin. Se todisti Kaaoksen hyöyt ja Järjestyksen muita Suuntaumuksia vastaan käymän Lopun sodan.
- Vidorinen sykli: Tämän syklin alkupuolella Hyvyys ja Pahuus olivat vallitsevat Suuntaumukset, ja Keskiulottuvuus oli hajonnut lukuisiksi pieniksi ulottuvuuksiksi. Syklin loppupuolella Järjestys ja Kaaos palasivat ja Keskiulottuvuus aukeni jälleen.
- Vesperinen sykli: Tähänastisista sykleistä pisin. Sen aikana Suuntaumukset olivat enimmäkseen keskinäisessä pattitilanteessa, ja vähäisemmät vallat levisivät Keskiulottuvuudessa.
- Sefirinen sykli: Mahtien Mittelö julistettiin päättyneeksi. Tätä sykliä pidetään yleisesti kultakautena, jona Suuntaumusten välillä vallitsi rauha ja Keskiulottuvuus kukoisti. Sykli jouduttiin lopettamaan ennenaikaisesti Bydon leviämisen estämiseksi. Tästä korvaukseksi järjestettiin maailmankaikkeuden asukkaille Suuret Universumisyklin Päättäneet Bileet.
- Nothilinen sykli: Nykyinen sykli. Pidetään laajalti edellistä huonompana, tylsempänä ja ankeampana. Syklin keskivaiheilla käytiin ensimmäiset Suuntaumusten väliset sodat sitten Mahtien Mittelön, ja sen loppuvaihetta määrittelee tai tulee määrittelemään Kugayan nousu.
Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ "Laajenemista" ja "vetäytymistä" ei tässä pidä ymmärtää siten, että Keskiulottuvuuden (olemattomat) rajat loittonisivat jostakin kuvitteellisesta keskipisteestä. Kyse on siitä, että tilan määrä Keskiulottuvuudessa muuttuu, niin, että sen kaikki pisteet ovat lähempänä tai kauempana toisistaan.
- ↑ Tällaiset suhteutukset ovat aina summittaisia, sillä "samanaikaisuus" ei pohjimmiltaan ole merkityksellinen käsite kosmisessa mittakaavassa.
- ↑ Yhdeksäs sykli olisi ollut vielä pidempi, ellei sitä olisi ajettu ennenaikaisesti loppurysäykseen.
- ↑ Eivät siis mitkään mönkiäiset. Vaikka kuka väittäisi.