Magia

Hömppäpediasta
(Ohjattu sivulta Taika)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Under construction.png
Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Taikuus eli magia on eräs nk. yliluonnollisista voimista, ja on näistä voimista ritualistisin. Toisin kuin energia tai psioniikka, taikuus ei yleensä vastaa ja taivu suoraan sen harjoittajan, maagin, tahtoon, vaan sitä pitää kanavoida rituaalein. Esimerkkejä taikuuden hyödyntämiseen käytetyistä rituaaleista ovat eleet, taikasanat, taika-ainesten yhdistely, riimujen tai muiden symbolien piirtäminen, taikaesineen heiluttelu tietyllä tavalla sekä tanssiminen ja laulaminen. Tämä ritualistisuus on tarkoituksenmukaista, ja se on kudottu osaksi Universumin rakennetta hyvin varhain sen olemassaoloa Mahtavien ja mahdollisesti myös arkkisuurmaagien toimesta.

Mana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mana

Mana on taikuuden voimanlähde; se on (tyypistä riippuen) aineen, eräiden psyykkisten ja fyysisten prosessien tai Suuntaumusten itsensä tuottamaa metafyysistä voimaa, jota maagit kanavoivat käyttääkseen taikuutta.

Loitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Loitsu

Loitsut ovat manasta muodostettuja kokonaisuuksia, jotka on tarkoitettu tekemään jokin maagin tahtoma asia, sekä näiden kokonaisuuksien muodostamista varten tarkoitettujen rituaalien kokonaisuuksia. Alemman tason maagit käsittävät usein nämä kaksi samaksi asiaksi (esimerkiksi tulipallon kutsumiseen tarkoitetut taikasanat ja eleet samaistuvat itse tulipalloloitsuun, vaikka identtisen tulipallon kutsumiseen on olemassa lukuisia muitakin keinoja). Korkeamman tason maageille tulee selväksi, että täysin eri rituaalein mutta saman lopputuloksen tuottavat loitsut ovat keskenään sama loitsu samassa mielessä kuin desimaaliluku 2 ja binääriluku 10 ovat sama luku.

Magian rituaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mana on konseptuaalinen voimavara, joka täten vastaa parhaiten konseptuaalisiin kontrollointitapoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisia ritualistisia menetelmiä, jotka konseptualisoivat maagin tahdon loitsuksi. Manaa luonnostaan käyttävät mahtiolennot voivat kuitenkin konseptualisoida manan käytön suoraviivaisemmin, esimerkiksi tulihenkäykseksi, ja hyvin korkean asteen maagit voivat myös toimia samansuuntaisesti.

  • Kinetogrammit eli taikaliikkeet. Rituaali sisältyy maagin suorittamiin liikkeisiin ja eleisiin. Useimmiten kyseessä on käsien tai muiden yläraajojen liikeet, joissakin tapauksissa koko ruumiin liikuttamista sisältävä tanssi ja joskus harvoin esimerkiksi silmien räpyttely tai korvien heiluttelu.
  • Fonogrammit eli taikasanat. Rituaali sisältyy tiettyjen äänteiden lausumiseen tai muiden äänien tuottamiseen (joihinkin loitsuihin voidaan tarvita esimerkiksi käsien taputtamista, musiikkia tai kellon kilistämistä).
  • Glyfogrammit eli erilaiset taikavoimaiset symbolit ja kirjoitukset, esimerkiksi riimut. Rituaali sisältyy kirjoitukseen, piirtämiseen tai maalamiseen.
  • Hylogrammit eli taika-ainekset. Rituaali sisältyy manaa sisältäviin aineisiin ja niiden sekoittamiseen. Esimerkiksi taikajuomien keittely ja alkemia ovat useimmiten puhtaasti hylogrammaattisia magian osa-alueita.
  • Noegrammit eli taika-aatteet. Hyvin korkean asteen maagien käyttämä menetelmä, jossa rituaali voidaan sisällyttää pelkästään maagin omiin ajatuksiin. Eräät henkiolennot kykenevät luonnostaan noegrammaattiseen magiaan. Vähemmän tietäväinen havainnoitsija voi sekoittaa korkeammilla ja suuntaumusmanoilla suoritetun noegrammaattisen magian korkeatasoiseen psioniikkaan, koska niillä on pinnallisesti samanlaisia toimintatapoja ja vaikutuksia.

Useimmiten eri magiarituaaleja käytetään sekaisin ja ristiin, esimerkiksi samanaikaiset kinetogrammit ja fonogrammit, tai tilanteet, joissa glyfogrammin pigmentti tai kirjoitusalustan materiaali vaikuttavat loitsuun, missä tapauksessa loitsua voidaan pitää myös hylogrammaattisena.

Taika-ainekset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taika-ainekset ovat ainesosia, joissa on korkea inherentti manasisältö, ja joita voidaan siten käyttää katalyytteinä loitsuissa ja esimerkiksi alkemiassa. Yleisiä taika-aineksia ovat esimerkiksi taikavoimaisten olentojen ruumiinosat, kuten luut tai karvat. Esimerkkejä tällaisista aineksista ovat mm. yksisarvisen sarvi, yhdeksänhäntäisen ketun häntäkarvat, lohikäärmeen kynnet, suomut ja melkein kaikki muutkin osat, sekä pegasoksen ja tuulisuden siipihöyhenet. Riippuen alkuperästään, kullakin taika-aineksella on omanlaisensa manasisältö ja ne kelpaavat omanlaisiinsa loitsuihin. Alemman tasoisessa magiassa käytetään taika-aineksina myös maallisempia aineksia, esimerkiksi eri eläinten kuten lepakoiden, käärmeiden, liskojen, pallokalojen ja rottien ruumiinosia, tai muunmuassa hiiltä tai erityisesti puhdistettua multaa. Taika-ainekset ovat oleellinen osa taikajuomien valmistuksessa.

Taikaesineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikaesine on yksinkertaisesti mikä tahansa esine tai ase, joka on lumottu tai johon on muuten asetettu jokin pysyväluontoinen loitsu, tai joka on valmistettu korkean manapitoisuuden omaavasta aineesta. Taikaesine voi tehdä siinä olevasta maagisesta latauksesta riippuen lähes mitä tahansa. Taikaesineitä ovat mm. taikasauvat, kristallipallot, näkymättömyyskaavut, taikasormukset, amuletit ja taikamiekat.

Taikaesineiden karkea luokittelu
Tämä luokittelu ei ole pilkuntarkka eikä kaikenkattava, mutta erittelee tärkeimpiä ja kiinnostavimpia taikaseineiden kategorioita.
  • Taikavälineet ovat sellaisia taikaesineitä, joita itseään käytetään loitsujen langettamiseen, ja jotka toimivat maagin omia voimia kohdentavasti ja vahvistavasti. Taikasauvat lienevät kuuluisimpia taikavälineitä, mutta eri maagit ovat historian saatossa käyttäneet kukin mitäkin välineitä loihtimiseen, kanteleista sateenvarjoihin.
  • Lumovälineet ovat taikaesineitä, jotka pystyvät tuottamaan käytettäessä jonkin loitsun vaikutukset. Tällaisia ovat esimerkiksi kauas näkemiseen soveltuvat kristallipallot ja näkymättömäksi tekevät sormukset. Suosittuja lumovaikutuksia ovat esimerkiksi etänäkeminen, näkymättömyys, elementaalinen immuniteetti ja lentäminen.
    • Kirotut esineet ovat sellaisia lumovälineitä, joden taikavaikutus on yksinomaan negatiivinen. Tällainen esine voi olla tarkoitettu esimerkiksi haudanryöstön ehkäisemiseen tai vihamiehen tappamiseen kun ei itse uskalla.
    • Taikasuojat ovat taikavoimin vahvistettuja, muulta taikuudelta tai yleiseltä vahingolta suojaamaan tarkoitettuja esineitä. Useimmiten taikasuoja on jonkinlainen haarniska, vaatekappale tai kilpi, mutta se voi olla myös esimerkiksi sormus tai amuletti.
  • Henkiesineet ovat sellaisia taikaesineitä, joilla on oma mieli ja/tai sielu. Tämä luokka voi osua päällekkäin käytännössä minkä tahansa muun taikaesineluokan kanssa. On esimerkiksi yllättävän suosittu vaihtoehto antaa äärimmäisen voimakkaille taika-aseille oma persoonallisuus.
  • Taika-aseet ovat nimensä mukaisesti erilaisia taikuuten perustuvia aseita.
    • Lumotut aseet ovat sellaisia taikavoimaisia aseita, joiden taikavoima on niihin langetetuissa lumouksissa, jotka vahvistavat asetta ja/tai antavat sille jonkin erikoisvoiman tai -ominaisuuden.
    • Mana-aseet ovat puhtaasta manasta tehtyjä aseita.
    • Kasterit ovat magitek-sovelluksia, jotka pystyvät laukomaan ennalta määrättyjä loitsuja samaan tyyliin kuin tykki laukoo tykinkuulia. Manan keräämisen ja loitsun lukemisen prosessit ovat sisällytetty kasteriin itseensä, joten ei-maagiset olennot voivat myös käyttää sellaista.[1]
  • Astiat ovat taikaesineiden luokka, joka sisältää sellaiset esineet, jotka jotenkin on tarkoitettu joko taikavoiman itsensä tai taikavoimia säilyttämiseensä vaativien materiaalien säilytykseen.
    • Voima-astiat ovat raakaa manaa sisällään varastoivia taikaesineitä. Voima-astiaa hallusaan pitävä maagi voi halutessaan täpätä tätä manaa ja käyttää sitä omiin loitsuhinsa. Ensimmäisen asteen voima-astia on yksinkertaisin voima-astian tyyppi, joka on luonteeltaan kertakäyttöinen, ja tuhoutuu tai katoaa itsestään kun siinä oleva mana on käytetty kokonaan. Toisen asteen voima-astia on pysyvä voima-astia, joka voidaan täyttää uudelleen, mutta maagin itse pitää manuaalisesti suorittaa uudelleentäyttö. Kolmannen asteen voima-astia on paitsi uudelleentäytettävissä, myös täyttää itsensä uudelleen imemällä automaattisesti manaa ympäristöstään.
    • Henkiastiat ovat sellaisia esineitä, joiden taikavoimaisuus perustuu niiden sisälle sinetöidyn olennon voimiin. Esimerkiksi lamppuun vangittu jinni tai valtaan alistettu ja sitten esineeseen sinetöity eläinhenki voivat toimia henkiastioiden voimanlähteinä. Henkiastia voi olla joissain tapauksissa myös suoranainen ase, esimerkiksi demonin sisällään pitävä miekka.
    • Taika-ainesastiat ovat nimensä mukaisesti sellaisia taikavoimaisia astioita, jotka soveltuvat pitämään sisällään erilaisia aineita, joden varastointi on muuten haastavaa, kuten antimateria, lohikäärmeen veri ja ektoplasma.
    • Sieluastiat ja mieliastiat ovat nimensä mukaisesti sielujen/mielten tai niiden osien säilytykseen tarkoitettuja taika-astioita. Lichien fylakteerit ovat kuuluisa esimerkki sieluastioista.
  • Taika-ajoneuvot ovat, kuten nimestä voi päätellä, ajoneuvoja, joilla on maagisia ominaisuuksia. Kaikenlaiset maagiset ajoneuvot lentävistä matoista ulottuvuuksien ylittämiseen tarkoitettuihin magitek-aluksiin lukeutuvat tähän luokkaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vanhoillisemmat maagit eivät tästä syystä juurikaan tykkää kastereista.