Ohje:Miten wikiä muokataan

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Wikisivustojen yksittäisten artikkelien ja muiden sivujen muokkaamiseen käytetään niin sanottua wikikieltä. Se koostuu kokoelmasta erilaisia koodeja ja tageja, joiden avulla artikkeleihin voidaan lisätä sellaisia ominaisuuksia, joita pelkkä teksti ei kata - esimerkiksi linkkejä ja kuvia. Nämä wikinmuokkauksen perusteet esitellään tällä sivulla.

Miten muokkaaminen aloitetaan?

Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Muokkaa-välilehteä, tai - jos haluat muokata tiettyä osiota - otsikon vieressä näkyvää [Muokkaa]-tekstiä. Tämän vaativan toimenpiteen suoritettuasi näet edessäsi muokkausikkunan, jossa artikkelin sisältö on tekstimuodossa (no, artikkelit koostuvat pääasiassa tekstistä, mutta tässä hahmossa esimerkiksi linkit ja kuvat eivät näy linkkeinä ja kuvina, vaan tekstinä). Ikkunan ylä- ja alapäässä näet työkalupalkin (yläpää) ja -laatikon (alapää), joista löydät muutamia hyödyllisiä ja/tai usein käytettyjä MediaWiki-koodinpätkiä. Ikkunan ja laatikon välissä näet tyhjän tekstillä Yhteenveto: varustetun kentän johon voit - yllätys yllätys - kirjoittaa lyhyen yhteenvedon tekemistäsi muokkauksista, sekä painikkeet Tallenna sivu ja Esikatsele. Ensiksimainitun nappulan tarkoitus on melko selvä, ja esikatselulla voit nähdä, millaiselta sivu näyttää valmiina, mikä on hyödyllistä esimerkiksi oikolukua ja kuvien koon tarkistusta varten.

Uusien artikkelien luominen

Uuden artikkelin luominen tapahtuu navigoimalla halutulle nimelle (punaisen linkin tai haun kautta). Wikiohjelmisto ilmoittaa, ettei kyseisellä nimellä ole sivua, ja tarjoaa mahdollisuutta luoda sellaisen. Tästä eteenpäin luominen tapahtuu kuten jo olemassaolevaa sivua muokatessa.

Linkit

Linkkien oikeaoppinen käyttö on ehkäpä tärkein yksittäinen wikikielen osa-alue. Linkin teko luonnistuu yksinkertaisesti kirjoittamalla linkkiteksti (sen artikkelin nimi, johon linkki viittaa) kaksien hakasulkeiden väliin ([[Etusivu]] tuottaa Etusivu). Jos haluat taivuttaa, voit joko jättää päätteen sulkeiden ulkopuolelle ([[Etusivu]]n tuottaa Etusivun), tai - jos sana muuttuu taivutettaessa enemmän kuin päätteen verran tai jos haluat käyttää epäsuoria viittauksia - kirjoittamalla sulkeiden sisään, tekstin perään pystyviivan (|) ja sen perään tekstin, jonka haluat näkyvän artikkelissa ([[Etusivu|takasivun vastakohta]] tuottaa takasivun vastakohta). Huomaa, että ensimmäisen kirjaimen koolla ei ole väliä: [[Etusivu]] ja [[etusivu]] toimivat yhtä hyvin. Siis: linkkien vuoksi ei pidä eikä saa rikkoa oikeinkirjoitussääntöjä.

Artikkelin yksittäisiin osioihin voi linkittää lisäämällä tämän osion otsikon linkkitekstin perään risuaidalla erotettuna: [[Ohje:Miten wikiä muokataan#Linkit]] osoittaisi tähän osioon.

Lihavointi ja kursivointi

Tekstiä lihavoidaan ympäröimällä se kolmilla heittomerkeillä ('''lihavoitua tekstiä''' tuottaa lihavoitua tekstiä) ja kursivoidaan kaksilla (''kursivoitua tekstiä'' tuottaa kursivoitua tekstiä).

Kappalejako

Kappaleet erotetaan toisistaan yhdellä tyhjällä rivillä. Pelkkä rivinvaihto (ei tyhjää riviä välissä) ei näy valmiissa tekstissä. Kappaleiden alkua ei saa välilyönnein sisältää, sillä tämä tuottaa

esimuotoiltua tekstiä.

Jos haluat ilmaista kappaleiden välillä suurempaa eroa, voit käyttää vaakaviivaa. Sellainen luodaan kirjoittamalla neljä perättäistä viivaa ---- omalle rivilleen haluttuun kohtaan. Tuloksen näet yllä.

Otsikointi ja sisällysluettelo

Ennen pitkää se tulee vastaan: artikkeli on iso, ja haluat jakaa sen useisiin kappaleisiin. Tällöin tarvitset otsikoita. Otsikointi - kuten moni muukin asia MediaWikissä - on hyvin yksinkertaista: vaihdat riviä ja kirjoitat otsikkotekstin kaksien yhtä suuri kuin -merkkien väliin ( == Otsikkoteksti == ). Alaotsikoita tuotetaan lisäämällä =-merkkejä: === Alaotsikko ===, ==== Alaotsikon alaotsikko ====.

Kun otsikoita ja pituutta on kertynyt tarpeeksi, sivun ensimmäisen otsikon yläpuolelle ilmestyy automaattisesti sisällysluettelo, joka listaa kaikki sivun otsikot hierarkisessa järjestyksessä: pienemmät otsikot ovat isompien alla.

Käteviä melkein-mutta-ei-ihan-otsikoita saa määritelmäblokeilla. Sellainen luodaan sijoittemalla uuden rivin alkuun ensin puolipisteen (;), seuraavaksi määritelmän otsikon, sitten kaksoispisteen (joka voi olla joko samalla rivillä tai heti seuraavalla), ja lopuksi määritelmän leipätekstin: ;Määritelmä: Määritelmän sisältö. Tulos näyttää tältä:

Määritelmä
Määritelmän sisältö.

Sisennykset ja rivinvaihdot

Yksittäisiä rivinvaihtoja voi tuottaa kirjoittamalla <br/> haluttuun kohtaan sivua.

Tekstiä sisennetään kirjoittamalla kappaleen alkuun kaksoispiste (:); mitä enemmän pisteitä, sitä

suurempi
sisennys.

Kuvitus

Kuvien lisääminen noudattaa pääpiirteissään linkkien muotoa. Yksinkertaisimmillaan kuvan saa lisättyä artikkeliin tekemällä haluttuun kohtaan tämän kuvan kuvasivulle Hömppäpediassa. Esimerkiksi kuvan Röhmöfantti.png voisi artikkeliin lisätä seuraavalla tekstinpätkällä: [[Tiedosto:Röhmöfantti.png]]. Tulos näyttäisi seuraavalta:

Röhmöfantti.png

Kuvateksti.

Kun kuva esiintyy artikkelissa yksinään, annetaan sille kehys lisäämällä kuvan osoitteen jälkeen, mutta hakasulkeiden sisään, pystyviiva, ja sen jälkeen teksti thumb, tähän tapaan: [[Tiedosto:Röhmöfantti.png|thumb]]. Kehykselliselle kuvalle voi antaa kuvatekstin, joka näkyy kehyksen sisällä, sijoittamalla sen omaan, pystyviivalla erotettuun osioonsa: [[Tiedosto:Tiedosto:Röhmöfantti.png|thumb|Kuvateksti.]]. Kehykselliset kuvat ovat lisäksi automaattisesti artikkelissa tasattuina sen oikeaan reunaan. Edellisen esimerkin tuloksen näet ohessa.

Kehyksellisten kuvien oletuskoko määräytyy automaattisesti, ja kehyksettömät näkyvät luonnollisessa koossaan. Kun haluat nimenomaisesti määritellä kuvan koon, voit antaa sen pikseleinä taas omassa osiossaan hakasulkeiden sisällä: [[Tiedosto:Röhmöfantti.png|250px]].


Kun artikkelissa on useita kuvia ryppäässä, on kätevintä käyttää kuvagalleriaa. Sellainen tuotetaan kirjoittamalla haluttuun kohtaan artikkelia <gallery>-tagien sisälle haluttujen kuvien nimet kukin omalle rivilleen sekä niiden perään samalle riville, taas pystyviivoilla erotettuina, kuvateksti ja koonmäärittely. Kaksia hakasulkeita ei gallerioiden sisällä tarvittava. Esimerkiksi seuraava teksti:

<gallery>
Tiedosto:Röhmöfantti.png|Ensimmäinen kuvateksti
Tiedosto:Rohmofantti2.png|Toinen kuvateksti
Tiedosto:Röhmö2.jpg|Kolmas kuvateksti
</gallery>

...tuottaisi seuraavannäköisen gallerian:


Ennen kuin kuvan voi sisällyttää artikkeliin, tulee sen olla tallennettuna Hömppäpediaan. Jo tallennettuja kuvia voit selata täältä. Jos taas haluat tallentaa uuden kuvan, tapahtuu se täällä.

Luokat

Pääartikkeli: Luokkakäytännöt

Luokat ovat Luokka-nimiavaruudessa sijaitsevia sivuja (sellaisia, joiden nimen edessä on liite Luokka:), jotka sisältävät automaattisen listan tähän luokkaan lisätyistä artikkeleista. Artikkeli lisätään luokkaan kirjoittamalla sen loppuun luokkasivulle johtava linkki ([[Luokka:Luokan nimi]]). Tällöin artikkeli ilmestyy asiaankuuluvalle luokkasivulle. Luokat, joihin artikkeli kuuluu, löytyvät sen alalaidassa sijaitsevasta palkista.

Mallineet

Malline on mikä tahansa Malline-nimiavaruudessa sijaitseva sivu (sellainen, jonka nimi on muotoa Malline:Sivun nimi). Kun kirjoitat artikkeliisi kaksien aaltosulkeiden ({{}}) väliin mallineen nimen ilman etuliitettä ({{Mallineen nimi}}), kyseisen mallinesivun sisältö ilmestyy maagisesti valmiiseen versioon tämän tekstin tilalle.

Joissakin mallineissa tulee kaupan päälle kenttiä, joihin voit aivan itse täyttää haluamasi sisällön. Nämä kentät voivat olla nimettyjä tai nimettömiä. Jos ne ovat nimettömiä, annetaan ne siten, että mallineen nimen perään, mutta aaltosulkeiden sisään, kirjoitetaan pystyviivoilla erotettuina halutut sisällöt oikeassa järjestyksessä. Jos siis esimerkiksi malline tarjoaisi kaksi nimeämätöntä kenttää, voitaisiin se lisätä artikkeliin seuraavasti: {{Mallineen nimi|kentän 1 sisältö|kentän 2 sisältö}}.

Jos kentät ovat nimettyjä, tulee pystyviivan jälkeen kirjoittaa kentän nimi, sitten yhtäsuuruusmerkki, ja vasta sitten kentän sisältö. Jos siis esimerkiksi malline tarjoaisi kaksi kenttää, joiden nimet ovat kenttä1 ja kenttä2 kirjoitettaisiin artikkeliin seuraavanlainen teksti:

{{Malline
|kenttä1 = kentän 1 sisältö
|kenttä2 = kentän 2 sisältö
}}

Useimmiten kunkin mallineen omalla sivulla annetaan tarkempaa tietoa mallineen käytöstä.

Luettelot

Wikiteksti tukee numeroituja ja numeroimattomia luetteloita. Numeroimaton luettelo tuotetaan kirjoittamalla jokainen luettelon kohta omalle rivilleen, jonka alussa on asteriski (*). Esimerkiksi seuraava:

* Kohta 1
* Kohta B
* Kohta III

...tuottaisi seuraavannäköisen luettelon:

  • Kohta 1
  • Kohta B
  • Kohta III

Alakohtia tuotetaan kirjoittamalla luettelukohdan alkuun aina yksi asteriski enemmän kuin yläkohdalla:

* Kohta
** Alakohta
*** Alakohdan alakohta

...tuloksena seuraava:

  • Kohta
    • Alakohta
      • Alakohdan alakohta

Numeroidut luettelot toimivat muuten samoin, mutta asteriskien sijasta käytetään ristikkomerkkejä (#):

# Kohta
## Alakohta
## Toinen alakohta
# Toinen kohta
# Kolmas kohta

...tuloksena seuraava:

  1. Kohta
    1. Alakohta
    2. Toinen alakohta
  2. Toinen kohta
  3. Kolmas kohta

Viitteet

Alaviite luodaan kirjoittamalla artikkeliin ensin avaava tagi <ref>, sitten alaviitteen haluttu sisältö, ja lopuksi sulkeva tagi </ref> siihen kohtaan artikkelissa, missä alaviitteen numero halutaan artikkelissa näkyvän.

Kohta, jossa alaviitetekstit artikkelissa näkyvät, määritellään kirjoittamalla <references/> haluttuun paikkaan. Jos tätä ei ole tehty, sijoittuvat viitteet oletuksena aivan sivun loppuun.

Keskustelusivut

Kunkin sivun kaupanpäällisinä tulee keskustelusivu, johon pääsee käsiksi heti Muokkaa-välilehden vieressä olevaa Keskustelu-välilehteä napauttamalla.

Keskustelusivuilla toimivat samat muokkaustekniikat kuin kaikkialla muuallakin, mutta muista etiketti sekä allekirjoitus. Jälkimmäinen toimenpide onnistuu neljällä tildellä (~~~~) tai yksinkertaisesti muokkausikkunan ylälaidan työkalupalkin allekirjoita-näppäintä painamalla.

On toki myös mukavaa, jos eri käyttäjien viestit erottuvat toisistaan: tämän jalon päämäärän saavuttamiseksi sisennä viestisi kaksoispisteillä: lisää aina yksi kaksoispiste enemmän kuin edellinen kommentoija. Jos sisennykset alkavat häiritä lukunautintoa, älä epäröi katkaista traditiota vaan aloita kierre alusta ja luovu kertyneistä pisteduoista.

Katso myös