Verhoilulaite

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Verhoilulaite (cloaking device) tai epätarkemmin näkymättömyyslaite on vehje, jolla avaruusaluksia, rakennuksia tai muita kohteita voidaan tehdä piilottaa sähkömagneettisella spektrillä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verhoiluaite toimii ympäröimällä kohteensa verhoilukentäksi tai vain verhoksi kutsutulla pinnalla, joka tyypistä riippuen joko estää sähkömagneettisten aaltojen kulun kokonaan tai muuttaa niiden ratoja siten, että ne eivät kohtaa verhoiltua kohdetta. Kyseessä ei nimestä huolimatta yleensä ole yksittäinen laite, vaan useita komponentteja käsittävä järjestelmä, johon tyypillisesti kuuluu yksi tai useampi verhogeneraattori sekä lukuisia verhoiltavan kohteen pinnalle sijoitettavia verhoemittereitä.

Verhoilulaite ei itsessään tee kohdetta mahdottomaksi huomata, sillä verhoiltukin kohde voi silti aiheuttaa ympäristössään sähkömagneettisen spektrin häiriöitä, jotka tekevät sen mahdolliseksi paikallistaa, ja on yhä havaittavissa muilla keinoin, kuten äänen, ei-sähkömagneettisen säteilyn, massan tai aliavaruusvärähtelyn kautta. Pienten kohteiden piilottamiseen pelkkä verhoilulaite voi olla riittävä, mutta erityisesti avaruusalukset, jotka ovat kookkaita ja liikkuvat ympäristössä, jossa on vähän piiloutumismahdollisuuksia, tarvitsevat verhoilun lisäksi muita häiveominaisuuksia välttyäkseen havaituksi tulemiselta. Verstaan toisessa galaksin sodassa käyttämä Näkymätön Rautanyrkki -avaruusarmada sekä Tiamarin tähti-imperiumin Sirrush-luokan risteilijät ovat esimerkkejä aluksista, jotka käyttävät verhoilulaitetta osana laajempaa häiveominaisuuksien kokonaisuutta.

Verhotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verhoilulaitteet jakaantuvat neljään perustyyppiin, karkeasti alkeellisimmista (helpoimmin rakennettavissa olevasta) kehittyneimpään:

  • Harmaa verho tai osittaisverho on verhoilulaitteista yksinkertaisen valmistaa. Tämänkaltainen verho taivuttaa ulkoapäin tulevien valoaaltojen ratoja verhoillun kohteen ympärillä vähentäen niiden heijastumista ja imeytymistä, mutta ei kykene eliminoimaan niitä kokonaan. Verhon sisään jäävä alue on joko näkymätön tai läpikuultava eikä heitä varjoa, mutta aiheuttaa ympärilleen distortioita, joissa sen takana tai vierellä olevat kohteet näyttävät epäselvinä tai vääristyneinä, ja verhoillun alueen päälle lankeavat varjot näkyvät verhon ympäri taipuneen valon vaikutuksesta vähemmän tummina. Näiden perusteella verhon olemassaolo sekä verhoillun alueen koko ja muoto voidaan todeta. Koska verho estää säteilyn sisäänpääsyn, heikkenee verhoillun kohteen kyky nähdä ulos samassa suhteessa kuin ulkoisten tarkkailijoiden kyky nähdä sisään. Harmaa verho ei estä verhoillun alueen sisältä tulevien aaltojen kulkua ulos; tämä tekee siitä yleensä hyödyttömän avaruusaluksille, jotka ovat paljon helpommin havaittavissa reaktoreidensa ja moottoreidensa avaruuden kylmyydessä tuottaman kirkkaan lämpösäteilyn kuin niistä kimpoavan valon perusteella.
  • Musta verho tai ympärysverho estää sähkömagneettisten aaltojen kulun kokonaan verhoillun alueen ulkoa sisälle tai sisältä ulos. Ympärysverhon alla oleva kohde näyttää pelkältä pikimustalta aukolta. Tällainen verho ei ole kovin hyödyllinen lähietäisyydeltä, sillä vaikka verhon taa ei voi nähdä, on sen olemassaolo erittäin ilmeinen, mutta on sitä vastoin hyvin hyödyllinen avaruusaluksille. Koska ympärysverho pysäyttää sekä ulkoa että sisältä tulevan säteilyn, on verhoiltu kohde sokea ympäristölleen. Lisäksi avaruusaluksilla ei mustan verhon alla ole mitään keinoa haihduttaa hukkalämpöään, mikä tekee niille mahdottomaksi pysyä verhoiltuina kovin kauaa, ellei niillä ole käytettävissään hyvin suuria sisäisiä lämpönieluja. Musta verho ei ole paljoakaan harmaata verhoa vaikeampi tuottaa, mutta vaatii sitä enemmän energiaa toimiakseen.
  • Valkoinen verho on mustan verhon kaltainen, mutta estää vain säteilyn ulospääsyn, ei sisäänpääsyä. Nimestään huolimatta tällainen verho näyttää ulkoa täsmälleen samalta kuin musta verho, mutta mustasta verhosta poiketen valkoisen verhon alla oleva kohde voi silti nähdä ulos. Se ei kuitenkaan voi käyttää tutkaa tai muita aktiivisia sensoreita, jotka pohjautuvat säteilyn kimmottamiseen kohteesta. Muuten valkoinen verho vastaa ominaisuuksiltaan mustaa verhoa.
  • Hopeinen verho on korkealle kehittynyt verhoilulaite, joka taivuttaa valoaallot täydellisesti kohteen ympäri tuottamatta harmaan verhon häiriöitä. Hopeisen verhon sisälle jäävä alue on kaikissa suhteissa läpinäkyvä: mistä tahansa suunnasta sitä katsova tarkkailija näkee, mitä alueen toisella puolella on, kuin sen sisään jäävä alue olisi tyhjä. Ainoaksi tavaksi havaita hopeisen verhon olemassaolo on jää verhon sisään joutuvien vieraiden kohteiden katoaminen: esimerkiksi jos hopeinen verho aktivoitaisiin pölypilven sisällä, erottuisi se tyhjänä kohtana pölyssä, sillä verhon taa jäävät pölyhiukkaset katoaisivat myös näkyvistä. Koska se vaikuttaa kohti tulevan säteilyn kulkuun, on hopeisen verhon sisällä oleva kohde mustan verhon tapaan sokea.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]