Maagi
Maagi on nimitys olennolle, joka käyttää magiaa. Tavallisesti sitä käytetään tiukemmassa merkityksessä tarkoittamaan niitä olentoja, joille taikuus on heidän pääasiallinen yliluonnollisten voimien haaransa.
Maagien asioita Universumissa edistää ja valvoo Maagien Neuvostoksi kutsuttu elin. Neuvoston toiminta keskittyy lähinnä arvonimien ja titteleiden myöntämiseen ja niiden käytön valvontaan, eikä se juuri puutu yksittäisten maagien tekemisiin.
Maagien Neuvosto ei katso aivan kaikkia muuten maageiksi luettavia olentoja todellisiksi maageiksi; esimerkiksi shamaanit on ryhmänä heitetty ulos Neuvostosta koska heidän harjoittamansa kaltaista taikuutta ei pidetty kyllin puhtaana, ja muutamia maageja on eri syistä karkotettu tai jättäytynyt itse pois.
Maagien asteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maagien neuvosto jakaa maagit seitsemään asteeseen yleisen maagisen potenssin ja tietämyksen laajuuden mukaan. Alemmilla tasoilla maagin sijoittuminen määräytyy epämuodollisesti hänen oman julistuksensa ja muiden maagien hyväksynnän mukaan, ylemmillä vaaditaan Maagien Neuvoston virallinen päätös. Sijoittuminen asteikolla ei ole suoraan yhteydessä aseman Voimajärjestyksessä kanssa, mutta taitavammat maagit ovat ilmeisistä syistä tavallisesti voimakkaampia.
- Noviisimaagi: Aloittelijatason maagi, joka tuntee korkeintaan taikuuden alkeita. Tälle tasolle kuuluvat kuolevaiset, jotka vasta opettelevat magiaa ilman mainittavia luontaisia kykyjä sekä erilaiset amatöörit ja harrastelijat. Voimiltaan jäävät tavallisesti biskatar-tason alapuolelle. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on novicius.
- Rivimaagi: Peruspätevyyden taso, jolla olevat maagit hallitsevat oman taikuuden alansa perusteet tyydyttävästi. Tämä on useimpien kuolevaisten maagien aste. Voimiltaan tämän asteen maagit ovat useimmiten biskatarin alemmilla asteilla tai Voimajärjestyksen ulkopuolella. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on adeptus.
- Mestarimaagi: Korkeamman asteen maagi, jonka voimat yltävät pelkkiä perusteita syvemmälle. Korkein aste, jolle useimmat kuolevaiset voivat toivoa nousevansa. Voimiltaan tyypillisesti biskatarin alemmilla tai keskisillä asteilla. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on magister.
- Arkkimaagi: Erittäin korkean asteen maagi, joka puskee kuolevaisen käsityskyvyn piirissä olevien voimien rajoja. Kosmisessa mittakaavassa arkkimaagit ovat ruohonjuuritaso: alin, jolla on sanottavasti merkitystä kotimaailmojensa ulkopuolella. Voimajärjestyksessä arkkimaagit ovat tyypillisesti ylempiä biskatareja. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on magus.
- Suurmaagi: Arkkimaagista seuraava taso; ylijumalaisen voimakkaita maageja, jotka ovat tavallisen tallaajan näkökulmasta lähes kaikkivoipia. Voimajärjestyksessä biskamatar-tasoa. Suurmaagiksi hyväksymiseen tarvitaan Maagien neuvoston virallinen tunnustus. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on valde magicus.
- Suurmestarimaagi: Kaikkein korkein tavallisissa olosuhteissa saavutettavissa oleva taso. Maagien Neuvosto nimittää suurmestarimaageiksi maageja, jotka ovat osoittaneet hallitsevansa oman taikuuden alansa lähes täydellisyyteen asti. Kaikille suurmestarimaageille myönnetään lisäksi heidän alaansa kuvaava personalisoitu titteli, ellei heillä jo sellaista ole. Voimiltaan suurmestarimaagit ovat tavallisesti biskatamatarin tai harvemmin korkean biskamatarin veroisia. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on summus magiae.
- Arkkisuurmaagi: Ylin taso. Arkkisuurmaageja on olemassa yhteensä vain viisi, joista kukin omaa Mainor-tason voimat ja hallitsee täydellisesti yhden viidestä suuntaumusmanasta käytön. Ei tiedetä varmasti, voiko arkkisuurmaagin asemaan kohota alhaaltapäin, vai ovatko he varta vasten tehtävään luotuja tai kehittyneitä olentoja. Vaihtoehtoinen nimitys tälle tasolle on magissimus archens.
Koulukunnat ja ryhmittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maagien Neuvoston laajemman järjestön sisällä on olemassa lukuisia erikokoisia ryhmittymiä, jotka ulottuvat pienistä maagipiireistä aina suuren mittaluokan koulukuntiin asti. Karkeasti maagien ryhmittymät voidaan jaotella neljään asteeseen:
- Suuret koulukunnat, laajin mahdollinen ryhmitys, joka kuvaa yleisimmällä tasolla siihen kuuluvan maagin suhtautumista taikuuteen itseensä. Näitä on olemassa vain kaksi.
- Ammattikunnat, jotka kuvaavat niihin kuuluvien maagien erikoistumisalaa. Näitä on olemassa huomattavasti useampia, mutta silti rajallisen pituinen lista.
- Koulut, joita on lukemattomia, monesti useampi samassa maailmassa, mikäli tämä maailma on maagisesti valveutunut. Koulut ovat maageille, etenkin alemman asteisille, usein kaikkein tutuin ja luonnollisin ryhmä, ja usein maagi voi identifioida itsensä enemmänkin oman koulunsa kuin laajempien ryhmittymien jäsenenä, ja tunnustaa koulun oppeja ennen ammattikuntansa laajempia periaatteita.
- Piirit, pienin mahdollinen maagien ryhmittymä, joka voi olla joko väliaikainen tai jatkuva. Piirissä useampi maagi kokoontuu saman tarkoituksen yhteen tuomana. Piiriin kuuluu useimmiten korkeintaan muutaman kymmentä maagia. Maailmoissa, joissa ei ylläpidetä kouluja piirit ovat ainoa maagien kokoontumismuoto.
Maagit, etenkin alemman tasoiset, voidaan jakaa karkeasti kahteen suureen koulukuntaan:
- Mystikot, sisäänpäinluotaavia maageja, jotka korostavat magian esoteerisia piirteitä ja pyrkivät magian suurempaan hallintaan henkisen itsekehityksen ja valaistumisen kautta.
- Velhot, mystikoiden vastakohtana ulospäinluotaavia maageja, jotka korostavat enemmän magian teknisiä piirteitä ja analysoivat manaa ja loitsuja tieteelliseltä pohjalta.
Korkeamman asteen maagit suosivat useimmiten lähestymistapoinaan näiden kahden koulukunnan välimuotoja tai yhdistelmiä, sillä sekä liiallisen napansa tuijottelun että teknistymisen katsotaan haittaavaan edistymistä taikuuden syvällisimmälle asteelle.
Kahden suuren koulukunnan lisäksi ja niiden lomassa on olemassa suuria ammattikuntia, jotka erikoistuivat tietyn tyyppiseen magiaan:
- Druidit, luontomagiaan ja riimutaikuuteen keskittyviä maageja, jotka erikoistuvat mm. ley-linjojen kautta tapahtuvaan kosmisten voimavarojen kanavointiin.
- Nekromantikot, jotka erikoistuvat nimenomaan nekromantiaan eli kuolleiden henkien kutsumiseen ja kuolleiden olentojen herättämiseen epäkuolleina.
- Elementalistit, yksinomaan elementaalimagiaan erikoistuivia maageja. Elementaalimanojen rajoitusten takia eivät useimmiten yllä arkkimaagin astetta korkeammalle.
- Parantajat, nimensä mukaisesti parantavaan ja palauttavaan taikuuteen erikoistuvia maageja. Korkeammalla tasolla voivat palauttaa potilaansa kuolleista, missä tapauksessa he yleensä väittävät tämän olevan täysin eri asia kuin nekromantia.
- Taistelumaagit, parantajien vastakohtana offensiiviseen magiaan erikoistuvia maageja. Suurin osa taistelumaagien osaamista loitsuista on tarkoitettu puhtaasti vihollisten satuttamiseen, ja he osaavat hyvin rajoitetusti jos ollenkaan suojaavia tai parantavia loitsuja.
- Manaajat, erikoistuvat henkiolentojen ja aaveiden kanssa kommunikointiin, niiden kutsumiseen ja niiden pois ajamiseen. Erotuksena nekromantikoista manaajat eivät käsitä kuolleiden henkiä palvelijoikseen.
Maagien Neuvoston toimivallan ulkopuolella toimii muutama magiaa hyödyntävä ryhmittymä, jotka on syystä tai toisesta jätetty maagien organisaation ulkopuolelle.
- Shamaanit, jotka olivat alunperin osa maagien organisaatiota, mutta potkittiin epäammattimaiseksi katsotun toiminnan takia ulos järjestöstä.
- Alkemistit, jotka eivät käytä manaa puhtaassa muodossaan ja joita ei siksi lasketa myöskään puhtaiksi maageiksi. Monet varsinaiset maagit osaavat alkemiaa, mutta ainoastaan alkemiaa osaavaa henkilöä ei katsota maagiksi.
- Paladiinit, magiaa hyödyntävät ritarit, jotka luetaan Maagien Neuvoston sijasta ritarilaitoksen alaisuuteen. Maagien Neuvosto tekee kuitenkin tiettyyn rajaan asti yhteistyötä paladiineja hyödyntävien ritariorganisaatioiden kanssa.
- Papit, jumalten palvelijoina toimivat olennot, jotka saavat taikavoimia jumalaltaan. Pappeja ryhmänä voidaan pitää suurten koulukuntien tasoisena luokkana, sillä papeilla on oma erilainen käsityksensä taikuudesta - magia ymmärretään jumalaiseksi lahjaksi, ja sen kehitys tapahtuu uskon ja uhrautuvaisuuden kautta. Koska papit kuitenkin ovat osa oman uskontonsa organisaatiota, heitä ei käsitetä varsinaisiksi maageiksi.
Maagien tittelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Korkeamman arvo- ja kuuluisuusaseman saavuttaneilla maageilla on useimmiten henkilökohtainen titteli, esimerkiksi kuuluisa Kaaosmagian Suurmestari, joka on kulkenut useamman käsi- ja ulokeparin kautta Universumin historian aikana. Titteli perustuu useimmiten maagin henkilökohtaiseen magian alaan tai tämän itse kehittämiin ja tunnetuksi tekemiin erityisloitsuihin ja metodologioihin. Mitä korkeampiarvoinen maagi, sitä todennäköisemmin tällä on virallinen titteli. Maagien Neuvosto tunnustaa titteleitä tiettyyn rajaan asti, ja alemmilla asteilla muiden maagien yleinen hyväksyntä katsotaan tittelin virallistavaksi tekijäksi.
- Muista tasoista poiketen arkkisuurmaagit tunnetaan useimmiten kukin pelkästään titteleidensä puolesta, eikä Hömppäpedian Luova Tietohallintokaan ole selvillä heidän tosinimistään, jos heillä on sellaiset.
- Suurmestarimaagien keskuudessa on pidetty perinteisenä, että vain yksi suurmestari käyttää tiettyä titteliä kerrallaan. Siksi tietyllä hetkellä on olemassa esimerkiksi vain yksi Kaaosmagian Suurmestari. Suurmestarimaagin tasolla on myös yleinen käytäntö, että jokaiselle tälle asteelle pääsevälle maagille annetaan titteli, ellei hänellä sellaista jo ole, ja siksi kaikilla kirjoissa olevilla suurmestareilla on tittelit.
- Lordi Necromancerius XIII, Nekromantian Suurmestari
- Kaaoksen Mestari, Kaaosmagian Suurmestari (nykyinen)
- Bel'ryn Vuin, Harmaan Voiman Suurmestari
- Khrononthep, Kaaosmagian Suurmestari (edellinen)
- Aeth, Punaisen ja Sinisen Taikuuden Suurmestari
- Suurmaagin tasolla osa tittelinhaltijoista, etenkin Suuntaumusten palvelijat, saattaaa jakaa saman tittelin, mutta lukuisat suurmaagit käyttävät uniikkeja titteleitä. Suurmaagilla ei ole pakko olla titteliä, mutta suurelle osalle annetaan sellainen Maagien Neuvoston puolesta tai he ottavat sellaisen itse.
- Renargent, Kuolonvoiman Suurmaagi
- Elonde de Dnole, Pimeyden Suurmaagi
- Shiromayi Yoko'zo, Sinitulen Suurmaagi
- Lllan Meave Yng, Harmaa Suurmaagi
- Arkkimaagin tasolla tittelit ovat paljon pienemmällä todennäköisyydellä uniikkeja (tosin esimerkiksi Tyräel Haara-Pallila pitää kaikilla lonkeroilla kiinni Lonkeroiden Arkkimaagin tittelistä eikä salli kenenkään muun käyttävän sitä). Arkkimaagit valitsevat tittelinsä, jos heillä sellainen on, useimmiten itse, mutta Suuntaumusten palvelijat voivat saada titteleitä hallinnoivilta tahoiltaan.
- De Discordiano, Kaaoksen Arkkimaagi
- Tyräel Haara-Pallila, Lonkeroiden Arkkimaagi
- Mestarimaagin tasolla kaikilla maageilla ei ole virallisempaa titteliä lainkaan, ja suuri määrä mestarimaageja jakaa todennäköisesti saman tittelin silloin kun heillä on sellainen. Esimerkiksi kaikki Lonkeromestarien ylimestarit jakavat kaikki saman Lonkeroiden Mestarin tittelin. Suurella osalla mestarimaageista ei ole titteliä lainkaan.
- Ultimagus, Voodoon Mestari
- Obmuloc, Lonkeroiden Mestari
- Cacogerus Waldvorbaum, Lonkeroiden Mestari
- Bela Vekoni, Lonkeroiden Mestari
- Zxczwqratz, Kaaosmagian Mestari
- Rivimaageilla ja noviiseilla ei varsinaisesti ole titteleitä; jos rivimaagi sellaisen itselleen antaa, hänen ei kannata olettaa muiden maagien kunnioittavan sitä.
Arkkisuurmaagit |
---|
Suurmestarimaagit |
Necromancer • Kaaoksen Mestari • Aeth (†) • Khrononthep (†) • Bel'ryn Vuin (†) |
Suurmaagit |
Renargent • Elonde de Dnole • Shiromayi Yoko'zo • Lllan Meave Yng |
Arkkimaagit |
De Discordiano • Tyräel Haara-Pallila |
Mestarimaagit |
Ultimagus • Obmuloc • Cacogerus Waldvorbaum • Bela Vekoni • Zxczwqratz |
Rivimaagit |
- |
Ulkopuoliset |
Damien Gaylord |
Järjestöjä ja ryhmittymiä |
Lonkeromestareiden veljeskunta • Qahiqin maagineuvosto • Ordo Fulguris Tumultuosi |