Hömppäpedia:Luokkakäytännöt

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tämä ohjesivu käsittelee luokkien käyttämistä ja järjestystä Hömppäpediassa.

Mitä ovat luokat

Luokat ovat nimensä mukaisia: Ne ovat kategorisoivia ryhmiä, joihin voi asettaa artikkeleja, tiedostoja tai toisia luokkia sen perusteella mitä aihealuetta ne edustavat.

Artikkeli, luokka tai tiedosto luokitellaan kirjoittamalla sivun alalaitaan [[Luokka:Luokan nimi tähän]]. Esimerkiksi jos haluaisit sijoittaa luomasi sivun luokkaan "Supersankarit", kirjoitat sivun alaosaan [[Luokka:Supersankarit]]. Luokkalinkkiin voi lisätä myös nk. luokitteluavaimen. Jos hahmosi nimi on Tohtori Törppö ja haluat luokitella hänet nimen "Törppö" perusteella, kirjoitat luokkalinkiksi [[Luokka:Supersankarit|Törppö]].

Kun luokka luokitellaan toiseen luokkaan, luokitellusta luokasta tulee toisen luokan alaluokka. Pyörryttääkö? Istu ihmeessä alas ja rentoudu. Vastaavasti luokkaa, johon tämä toinen luokka on luokiteltu, kutsutaan tämän toisen luokan yläluokaksi. Esimerkkejä:

Luokat voidaan jakaa sisältöluokkiin ja hallinnollisiin luokkiin:

  • Sisältöluokat kategorisoivat varsinaista artikkelisisältöä - päänimiavaruuden sivuja, jotka käsittelevät hömppäversumin elementtejä hömpän sisäisestä näkökulmasta - niiden aiheen ominaisuuksien mukaan.
  • Hallinnolliset luokat sisältävät muita kuin päänimiavaruuden sivuja (kuten mallineet, kuvat ja ohjeet), päänimiavaruuden sivuja, jotka käsittelevät hömppäversumia ulkoisesta näkökulmasta (metasivut), tai luokittelevat sisältösivuja sivun itsensä, ei sen aiheen, mukaan (laatuluokat).

Suurin osa sellaisista luokista, joihin saatat haluta artikkelisi lisätä, ovat sisältöluokkia. Hallinnolliset luokat ovat tavallisesti joko mallineperusteisia (esimerkiksi Malline:Keskeneräinen lisää artikkelin automaattisesti luokkaan Keskeneräiset sivut) tai ilmeisiä (kuten mallineiden luokitteleminen luokan Mallineet alle).

Luokittelun käytänteitä

  • Kaikkien sivujen, keskustelusivuja ja alasivuja lukuunottamatta, pitää olla ainakin yhdessä luokassa, ja kaikkien sisältösivujen ainakin yhdessä sisältöluokassa.
  • Sisältöluokissa ei saa olla muita kuin sisältösivuja.
  • Jos artikkeli sopii johonkin luokkaan, sitä ei tarvitse enää luokitella tämän luokan yläluokkaan (ns. insestiluokitus). Esimerkiksi yhtiötä käsittelevää artikkelia ei ole tarvis luokitella sekä luokkaan Yhtiöt että luokkaan Järjestöt, sillä ensiksimainittu kuuluu jälkimmäiseen.
  • Insestiluokituskieltoon poikkeuksena ovat luokat Henkilöt, Rodut ja Paikat. Näiden luokkien tarkoitus on sisältää kaikki aihepiiriinsä kuuluvat artikkelit riippumatta siitä, kuuluvatko ne jo johonkin luokan alaluokista. Henkilö-, Rotu- ja Paikat-mallineet lisäävät sivut näihin luokkiin automaattisesti.
  • Joillakin luokilla on pääsivu, joka kuvailee luokan aihetta tarkemmin. Pääsivulla on tavallisesti sama nimi kuin luokalla. Esimerkiksi artikkeli GigaCorp on samannimisen luokan pääsivu. Pääsivu luokitellaan siihen luokkaan, jonka pääsivu se on, siten, että luokitteluavaimena on välilyönti; luokkalinkiksi siis kirjoitetaan [[Luokka:Luokan nimi| ]]. Tämä saa sen sen näkymään luokkasivulla ensimmäisenä. Kaikkiin muihin luokkiin sivu luokitellaan normaalisti.
  • Toisena poikkeuksena insestiluokituskieltoon pääsivu luokitellaan myös sen luokan, jonka pääsivu se on, yläluokkiin. Esimerkiksi GigaCorp-artikkeli kuuluu luokkiin Valtiot ja Yhtiöt, vaikka GigaCorp-luokka on niiden alaluokka.

Katso myös

  • Toiminnot:Luokkapuu - Tämän sivun avulla voit katsoa minkä tahansa luokan kaikki alaluokat ja sen alaluokkien alaluokat niin pitkälle kuin luokkarakennetta riittää.