Elementaaliherra

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Elementaaliherra (Elemental Lord) on yhden yhdeksästä peruselementistä voimia ja sen vastaavaa elementaalitasoa hallitseva olento. Ennen Suurta Elementaalimullistusta jokaisella elementillä oli oma elementaaliherransa, mutta sen aikana heistä neljä - kiven Ktemen, luonnon Valathion Äärettömäs, salaman Tortauro ja tuulen Gorudees - pääsivät hengestään ja kaksi - pimeyden Mesthala ja valon Eloros - voimistaan. Myöhemmin toinen Universumin sota näki viidennen elementaaliherran, tähän asemaan edeltäjänsä Vadorezin syrjäytettyään nousseen veden Kreen[1], kuoleman. Uusia elementaaliherroja ei tämän jälkeen ole kohonnut, ja nykyisellään vain jään Logos, tulen Rubicant sekä voimansa ja valtansa takaisin saaneet Mesthala ja Eloros hallitsevat.

Olemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementaaliherroja ominainen on heidän perustavanlaatuinen yhteytensä omaan elementtiinsä. Tämä yhteys on metafyysinen ja aineeton, ja luonteeltaan hiukan hämärä; siitä puhuttaessa käytetään usein termejä elementaalimanan perusolemus, elementin salaisuudet, elementaalivoiman mantteli tai vain elementaaliherruus[2] (Elemental Lordship), ja sen olemassaoloa kutsutaan näiden hallussapidoksi. Kreetä sekä mahdollisesti olemukseltaan jokseenkin esoteerista Logosta lukuunottamatta kaikki kymmenenneltä universumisykliltä tunnetut elementaaliherrat ovat olleet lajiltaan elementaaleja, mutta tämä ei näytä olevan täysin välttämätöntä.

Elementaalimanan perusolemus suo haltijalleen huomattavat tämän elementin voimat ja tämän ollessa tuon elementin elementaali tai muu sille perustuva olento myös nostaa tämän voimatasoa yleisesti. Elementaaliherroilla on valta komentaa elementtinsä elementaaleja, muokkata elementaalitasonsa kudosta sekä ohjailla elementtinsä eri ilmentymiä ja sen manatyypin virtauksia myös elementaalitasonsa ulkopuolella. Elementaalitasoiltaan käsin elementaaliherrat voivat muokata kosmisia manavirtauksia ja näin potentiaalisesti aiheuttaa merkittäviä, joskin yleislaatuisia, muutoksia ympäri Keskiulottuvuutta.

Elementaaliherroilla on läheinen suhde elementaalitasoonsa, mutta on epäselvää, ovatko elementaalitasot vain otollisia hallinto- ja asuinpaikkoja elementaaliherroille, vai ovatko ne jollakin tapaa välttämätön edellytys elementaaliherruudelle. Joka tapauksessa hallitsevalla elementaaliherralla on huomattava vaikutus elementaalitasonsa ympäristöön ja sen asukkaisiin, jotka ilman aktiivista muokkaamistakin alkavat elementaaliherran pelkän läsnäolon vaikutuksesta peilata tämän olemusta ja luonteenpiirteitä.

Vaikka yhdellä elementillä voikin olla vain yksi elementaaliherra kerrallaan, elementaaliherran puuttuessa sellaiselle kuuluvat voimat ja valta voivat kuitenkin olla jaettuina usealle olennolle: salaman elementaalitaso Levitaniumia ja kiven elementaalitaso Kthogrondia ovat elementaaliherrojensa menehdyttyä hallinneet neuvostot, jotka käyttävät elementaaliherran valtaoikeuksia kollektiivisesti. Elementaalitaso voi myös jäädä kokonaan ilman elementaaliherraa, kuten on käynyt luonnon elementaalitaso Silvitaksen tapauksessa.

Yhdeksän puhtaan elementin eri sekoituksilla ja jalostetuilla muodoilla ei ole elementaaliherroja, ja vaikka niitä edustavilla nk. para- ja kvasielementaalitasoilla voikin olla omat hallitsijansa, jotka toisinaan unilateraalisesti omaksuvat elementaaliherran tittelin, heillä ei ole todellisen elementaaliherran voimia tai valtaoikeuksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset elementaalitasot syntyivät kymmenennen universumisyklin alussa alkuräjähdyksen liikkeellepanemasta elementaalivoimista tiivistymällä, ja tulivat hyvin pian muotoutumisensa jälkeen elementaaliherrojen vallan alle. Alkuräjähdyksen jäljessä valtaan astuneet elementaaliherrat olivat Caminuksen Rubicant, Levitaniumin Tortauro, Talanteoksen Gorudees, Avsignumin Vadorez, Silvitaksen Valathion, Kthogrondin Ktemen, Lumenoluksen Eloros ja Dsephifoden Mesthala, jotka kaikki kohosivat oman elementtinsä elementaalien joukosta, sekä Hielomundin elementaaliherra Logos, joka edustaa omanlaistaan olemassaolon muotoa. Heistä Mestahala, Eloros ja Valathion pyrkivät alusta asti luomaan hyviä suhteita muualle maailmankaikkeuteen, Ktemen ja Gorudees eristäytymään siitä ja Tortauro käymään sotaa sen kanssa. Vadorez ja Rubicant harjoittivat maltillisempaa keskitien politiikkaa.

Ensimmäinen muutos elementaaliherrojen riveissä tapahtui, kun vesihaltioiden kuningas Kree johti haltia- ja korallimiesarmeijansa valtaamaan veden elementaalitaso Avsignumin, surmasi Vadorezin taistelussa, kamitsoi hänen olemuksensa ja voimansa taikasauvaansa ja otti hänen paikkansa veden hallitsijana. Tämän välitön seuraus oli veden ja myrskyn sodaksi kutsuttu konflikti, jossa Talanteoksen ja Levitaniumin yhdistetyt joukot sekä Rubicantin lähinnä muodon vuoksi lähettämä pienempi caminulaisten vapaaehtoisten osasto hyökkäsivät Avsignumiin tarkoituksena vesihaltioiden karkottaminen ja elementaalin asettaminen Avsignumin valtaistuimelle. Tässä kuitenkin epäonnistuttiin, ja veden elementaaliherruus jäi Kreelle.

Paljon vakavammin elementaaliherrojen rivejä ravisteli Maapallon aikaa täsmälleen vuoteen 1998 sijoittuva[3] Suuri Elementaalimullistus, jossa kaikki paitsi kolme elementaaliherraa menetti joko voimansa tai henkensä elementaalimanojen perusolemuksia itselleen havitelleiden Biskatamatarien Hjassanin, Bel'ryn Vuinin ja Reliel Janiran, ensiksimainitun aikeita torppaamaan saapuneen Keisarin ja sattumalta paikalle osuneen hirviön, G'Yigin, riehuessa elementaalitasoilla. Mullistuksen päätyttyä Kthogrondin edustalla käytyyn taisteluun paitsi kolme sen osanottajista - Vuin, Janira ja G'Yig - myös elementaaliherroista Tortauro, Gorudees, Ktemen ja Valathion olivat saaneet surmansa. Kree luovutti Vadorezin olemuksen sisältävän taikasauvansa tilapäisesti Vuinille, mutta sai sen Mullistuksen jälkeen takaisin, Mesthala ja Eloros menettivät elementaaliherruutensa mutta säilyivät elossa, ja Rubicant ja Logos säästyivät kokonaan kiitos Damien Gaylordin ja Mazner Saiphin väliintulojen. Ilman elementaaliherraa jääneistä ulottuvuuksista pimeyden Dsephifodessa vallan otti elementaalilohikäärmeiden musta ylikuningatar Dzarupheé, Lumenoluksesta tehtiin Kakkosen ylikomissaarin, valoenkeli Esvetaquietelin hallinnoima Hyvyyden protektoraatti, Kthogrondissa ja Levitaniumissa niiden tyranneina pidetyt elementaaliherrat korvasivat tasojen asukkaiden muodostamat neuvostot, ja Silvitas villiintyi verenhimoisten kasvimiesten terrorisoimaksi, entistä läpitunkemattomammaksi ryteiköksi. Pimeys- ja valomanojen olemukset palautuivat myöhemmin elementaalitasoilleen, ja Mesthala ja Eloros nousivat takaisin valtaan. Sitä vastoin Kreen ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä hän sai pian Mullistuksen jälkeen surmansa toisessa Universumin sodassa, jossa keskeisen sijaintinsa vuoksi taistelukentäksi jäänyt Avsignum kärsi massiivisia vaurioita.

Luettelo elementaaliherroista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jonkin verran kiistellään siitä, voidaanko Kree katsoa todelliseksi elementaaliherraksi, sillä hän ei koskaan integroinut vesimanan olemusta kokonaan omaansa, vaan kanavoi sitä taikasauvansa, johon oli sinetöinyt Vadorezin olemuksen rippeet, kautta.
  2. Tarkalleen ottaen elementaaliherruus on titteli, ei sen metafyysinen perusta. Termeja kuitenkin käytetään usein ristiin, sillä käytännössä ne esiintyvät aina yhdessä.
  3. "Samanaikaisuus" on universaalisti hankalahko käsite. Tilannetta voisi verrata kahteen lopulta samaan kokonaisuuteen kuuluvaan, mutta enimmäkseen toisistaan riippumatta liikkuvaan virtaan, jotka sattumalta osuvat rinnakkain siten, että ne kulkevat samaan suuntaan ja samalla nopeudella.