Lori-zariedin interstellaarinen tähtitasavalta

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Lori-zariedin interstellaarinen tähtitasavalta
Lori-zaried.svg
ValtiomuotoTeknokraattinen oligarkia representatiivisilla elementeillä
Hallitsija(t)Suurkansleri ja korkein neuvosto
KeskushallintopaikkaPääplaneetta Cel'Erien
Hallitut alueetKoko kotigalaksi muutamia saarekkeita lukuunottamatta, merkittäviä omistuksia useissa naapurigalakseissa
Tärkeimmät lajitHumanoidivariantit, lukuisia vähemmistölajeja
Taloudellinen järjestelmäTasavallan tasolla merkantilismi, paikallisesti useita
LiittolaisetISVL
Viholliset

Lori-zariedin interstellaarinen[1] tähtitasavalta oli Universumin sotia edeltävällä aikakaudella Keskiulottuvuuden nopealla vyöhykkeellä kohonnut, ihmisvoittoinen ylempi kybervalta. Lori-zaried oli yksi Itsenäisten Sotilasvaltojen Liiton perustajista ja tärkeimmistä jäsenistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lori-zariedin historia voidaan karkeasti jakaa neljään vaiheeseen: esihegemoniseen, hegemoniseen, uudistukselliseen ja uus-hegemoniseen.

Esihegemoninen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtitasavallan juuret ovat sen myöhemmän ytimen muodostaneen kahdentoista maailman - Cel'Erien, Cel'Riod, Cel'Naira, Cel'Eimin, Cel'Domein, Cel'Tirion, Cel'Sarra, Cel'Chogell, Cel'Varna, Cel'Esshur, Cel'Lormul ja Cel'Zephon - pitkässä lähentymisen historiassa. Nämä planeetat kokivat sekä monia rauhanomaisen yhdentymisen kausia että lukuisia sotia, vallankumouksia ja muita kriisejä, jotka lopulta johtivat Cel'Erienin niistä vahvimmaksi. Kahdentoista maailman sen lipun alla solmiman valtioliiton katsotaan aloittaneen Lori-zariedin tähtitasavallan.

Hegemoninen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan noin 10 000 vuoden aikana tähtitasavalta levitti valtaansa lähiavaruuteen ja lopulta aina kotigalaksinsa perimmäisille nurkille asti. Tänä aikana sen kulttuuri ja sisäinen valtatasapaino kokivat moninaisia mullistuksia, mutta sen instituutiot osoittautuvat äärimmäisen vakaiksi, ja vaikka niiden funktiot ja käytännön merkitys vaihtelivatkin, ja valtakunnan kasvaessa niiden alle ja ympärille ilmestyi yhä lisää kerroksia, pysyivät tähtivaltion perusrakenteet samoina, ja samannimisinä, kuin alkuperäisessä valtioliitossa. Hegemonisen kauden Lori-zariedin valloitukset tapahtuivat osin sotilaallisella voimalla, sen legendaarisiksi kohonneiden laivastojen ja palkkasoturiarmeijoiden kautta, mutta monin paikoin se kykeni tekemään itsensä paikallisten valtioiden yliherraksi diplomaattisella paineella ajamalla vähäisemmät vallat asteittain paperilla molemminpuolisiin mutta niiden itsenäisyyttä yhä enenevissä määrin nakertaviin sopimuksiin, sekä ennen kaikkea taloudellisella mahdilla kauppareittejä kontrolloimalla, tulleja asettamalla, keskeisiä resurssiesiintymiä monopolisoimalla, paikallisia kauppalaivastoja ja kauppiashuoneita omien, valtion tukemien kauppakomppanioidensa kilpailun avulla tukahduttamalla, sekä lupaamalla pääsyä tähtitasavallan laajoille sisäisille markkinoille. Lähes yhtä suuri merkitys oli Lori-zariedin valtiollisella myytillä: muihin kansoihin vetosivat sen pitkät perinteet ja sen instituutioiden pysyvyys sekä, hiukan paradoksaalisesti, noiden samojen perinteiden ja instituutioiden joustavuus ja neuvoteltavuus, jotka tekivät sille mahdolliseksi absorboida hyvin monenlaisia kulttuureja ja poliittisia järjestelmiä osaksi tilkkutäkkiään ilman päällisin puolin näkyviä muutoksia, ja antoi sen vallan alle päätyneille monia, sekä virallisia että epävirallisia, tapoja parantaa asemaansa. Tähtitasavallan vihollisetkin yhdistivät sen nimen vakauteen ja rauhaan[2], ja sen sisällä vallitsi yleinen usko sen hallintojärjestelmän ja metakulttuurin luontaiseen paremmuuteen kaikkiin muihin nähden; tämä usko taas johti niinäkin kausina, kun Cel'Erienin keskusvalta oli heikko, laita-alueet ja irrokevaltiot kopioimaan sen politiikan.

Uudistusten kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä keskipäivän embleemi muodostui uudistusmielisen puolueen tunnukseksi.

Lori-zariedin viimeisenä tuhantena vuotena levisi yhä laajemmin käsitys siitä, että se oli saavuttanut suuruutensa huipun. Sen reuna-alueilla pelkkä etäisyys tarkoitti, ettei se enää ollut kykenevä tehokkaasti käyttämään "kovaa" valtaa - sotilaallista voimaa tai painostusta - eivätkä sen reuna-alueiden sirpalevaltiot enää välttämättä pitäneet sitä esikuvana, jota matkia, tai voittamattomana naapurina, jonka kanssa liittoutua, vaan, omasta kunnianhimostaan riippuen, uhkana, jonka kanssa neuvotteleminenkin oli vaaraksi, tai pulleana uhrina, jonka valtakeskus oli kaukana ja laivastot liian kiireisiä tai liian lahjottavissa. Tähtitasavallan sisäosissa sen kyky käyttää voimaa ei ollut kadonnut, mutta tuki sille kyllä: sen vallan alla tuhat vuotta tai enemmän olleet kansat eivät enää missään suhteessa eronneet kahdentoista maailman asukkaista, ja oli vaikea oikeuttaa heidän eriarvoista kohteluaan. Ajoittaisten kapinoiden tukahduttaminen vaati joko hyvin kovia otteita tai hyvin suuria myönnytyksiä, joita kumpiakaan juuri kukaan ei pitänyt oikeutettuina. Monissa piireissä nähtiin, että vallanpitäjien olisi joko alettava toimia omavaltaisesti, tähtitasavallan pitkien perinteiden vastaisesti, tai vajottava dekadenssiin. Historioitsijat väittelevät siitä, oliko tähtitasavalta todella millään tavalla heikentynyt, mutta yhtä kaikki Lori-zariedissa nähtiin nyt laajalti, että sillä ei enää ollut sen enempää kykyä kuin oikeutusta olettaa muiden valtojen tai hallitsemiensa kansojen seuraavan esimerkkiään saati pakottaa heitä siihen, vaan sen olisi hallittava hallittavien konsensuksella tai sitä odottaisi väistämättä rappio ja tuho. Erään runoilijan uudistusmielisten motoksi muodostunein sanoin: "Keskipäivän auringosta nauttiessani tajuan yht'äkkiä, että aamun toiveikkuus on takanani ja edessäni aukenee vain pitkä, pimenevä ilta"[3].

Uudistusten kausi eteni vähitellen, ja sitä ajaneet liikkeet ovat huomionarvoisia sillä yhtenäisyydellä, päämäärien jatkuvuudella sekä päämäärätietoisuudella, jonka ne ajallisesta, paikallisesta ja sosiaalisesta hajaannuksestaan huolimatta saavuttivat. Yleistäen Lori-zariedin keskusosissa hallitsevat luokat kannattivat uudistuksia, jotka näkivät välttämättömiksi tasavallan jatkuvuudelle, ja alemmat luokat vastustivat peläten etuoikeuksiensa menettämistä. Periferialla tilanne oli päinvastainen alempien luokkien halutessa vahvan keskusvallan suojelua sekä osallisuutta kaikkiin niihin poliittisiin ja taloudellisiin etuihin, joita sen sisäosien kansalaiset nauttivat, eliitit taas vastustivat erikoisasemansa heikkenemistä. Uudistukset etenivät vaihtelevin keinoin, osin byrokraattisesti, osin massaliikkeiden ja taloudellisen paineen kautta, osin aatteellisella tasolla vaikuttaen siihen, miten tasavallan vanhoja instituutioita tulkittiin eikä niinkään niiden muotoon, ja paikoin väkivaltaisesti molemminpuolisten kapinaliikkeiden ja paikallisiksi sisällissodiksi paisuneitten mellakoiden sekä erinäisten rajasotien muodossa. Kaikkiaan niiden katsotaan onnistuneen erinomaisesti, ja vuosituhannen loppupäätä kohden Lori-zaried oli entistä yhtenäisempi sekä kulturaalisesti että poliittisesti, sen valtarakenteet tehokkaampia ja samanaikaisesti herkempiä kansalaisten tarpeille menettämättä kuitenkaan yhteyttään monituhatvuotiseen perinteeseen, joka tähän asti oli oikeuttanut niiden olemassaolon, ja usko tasavallan poliittiseen, taloudelliseen ja sotilaalliseen dominanssiin palautettu. Tätä seurasi uusi kukoistuksen ja laajenemisen kausi, joka johti tasavallan liittämään myös naapurigalakseja valtansa alle.

Uushegemoninen kausi ja ISVL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos uudistusten kauden poliittiset ja aatteelliset muutokset tapahtuivat vähitellen, voidaan uushegemoniselle kaudelle sanoa tarkka alkamiskohta: itseään Vapautuslegioonaksi kutsuneen järjestön aloittaman kapinoiden ja terrori-iskujen sarja sekä sen huipentumana Cel'Erienin välikohtaus, jossa Vapautuslegioonan joukot tunkeutuivat Cel'Erienin hallintopalatsiin ja pakottivat silloisen suurkansleri Escongechalin eroamaan virastaan.

Toinen Universumin sota ja hajoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteiskunta ja hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alkujaan. Myöhemmin ensin galaktinen, sitten pangalaktinen ja lopulta intergalaktinen.
  2. Vaikka se viettikin suurimman osan olemassaolostaan jatkuvissa vaihtelevan suurissa sodissa sekä ulkoisia että sisäisiä vihollisia vastaan ja kävi läpi sykleittäin toistuvia vallankaappauksia ja -kumouksia. Propaganda on hassu juttu
  3. Hömppäpedian Luovan Tietohallinnon saamien tietojen mukaan runoilija ei tässä suinkaan puhunut Lori-zariedin poliittisesta tilanteesta, vaan siitä, että oli juonut viimeiset rahansa eikä lisää ollut tiedossa. Näin kaunista on taiteen monitulkintaisuus.
Under construction.png
Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.