Mieli

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Mieli on joidenkin olentojen olemuksen osa. Ihmisillä ja monilla muilla olennoilla on sielu, mieli ja ruumis, henkiolennoilla sielu ja mieli mutta ei ruumista, ja joillakin olennoilla sielu ja ruumis mutta ei lainkaan mieltä. Viimeksimainitut ovat kuitenkin harvinaisia, sillä jopa useimmilla alkueläimillä on mieli, joskin hyvin yksinkertainen. Periaatteessa olennolla on oltava ainakin toinen mielestä ja sielusta jotta se voitaisiin ylipäätään määritellä olennoksi. Eroa on kuitenkin vaikea tehdä esimerkiksi golemien kaltaisten konstruktien, joilta puuttuvat sekä mieli että sielu, kanssa.

Mieli koostuu sielun tapaan hengestä, ei aineesta kuten ruumis, eikä sitä voida havainnoida fyysisin keinoin. Toisin kuin sielu tai ruumis, mieli ei ole niinkään diskreetti "kappale" vaan se on määriteltävä pikemminkin jatkuvaksi, itseään ylläpitäväksi prosessiksi, joka rakentuu itsensä varaan siten, että sen vähemmän syvällisillä, nopeasti muuttuvilla osilla on jokin yleisluonne tai -pyrkimys, joka muodostaa mielen seuraavaksi syvällisimmän, hitaammin muuttuvan kerroksen. Tämä määritelmä ei ole täydellinen, mutta mielen virallinen Majoraalinen määritelmä on mahdoton suomentaa ja niin pitkä, että palvelin ei kestäisi, joten se jätetään väliin. Eräs mielen ominaisuuksista on, että se ei ole pitkällä aikavälillä elinkykyinen itsessään, vaan se tarvitsee jonkinlaisen väliaineen tai astian.

Tietyn kehityksen asteen saavuttaneiden sivilisaatioiden yleinen harhaluulo on, että ruumiillisten olentojen aivoissa tapahtuvat prosessit ovat yhtä kuin niiden mieli. Tämä väite on helppo todeta vääräksi huomioimalla, että henkiolennot ovat varsin kirjaimellisesti aivottomia, mutta silti ajattelukykyisiä. Pikemminkin voitaisiin sanoa, että mieli on yhdenmuotoinen aivojen kanssa, ja aiheuttamalla muutoksia aivoissa voidaan vaikuttaa mieleen yhtälailla kuin aiheuttamalla muutoksia mielessä voidaan vaikuttaa aivoihin. Tämä vastaavus tietenkin pätee vain tietyillä olennoilla, eikä se niilläkään koske kaikkia hermoston osia. Esimerkiksi ihmisen, jolta on yliluonnollisin keinoin poistettu mieli, sydän, keuhkot jne. toimivat edelleen. Ihmisillä mielen ja ruumiin rajapinta on aivojen kuorikerros ja ruumiin ja sielun rajapinta käpylisäke. Muilla olennoilla järjestelyt ovat erilaisia.

Mieli (manatyyppi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten kaikki manatyypit, mielimana voidaan määritellä sekä mielen syvimmäksi olemukseksi, sitä kuvaavaksi symboliksi, että voimaksi, jolla siihen on mahdollista vaikuttaa. Joka tapauksessa mielimanaa käyttävä maagi voi vaikuttaa kaikkiin mielen eri prosesseihin ja jopa hallita niitä, ja sen avulla voidaan vaikuttaa myös sieluun. Mielimanan avulla voidaan luoda illuusioita, jotka, toisin kuin psioniset illuusiot, jotka täytyy kohdistaa tiettyyn kohteeseen tai kohteisiin, ovat havaittavissa kaikille. Maagisia illuusioita on kuitenkin vaikea ulottaa vaikuttamaan useampaan aistiin kerrallaan, ja varsinkin kosketusaistimusta on hankala luoda. Tämä johtuu siitä, että mieli on puhtaan hengen manatyyppinä mahdollisimman kaukana kiinteästä aineesta.