Mana

Kohteesta Hömppäpedia
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kuten kaikki pelejä pelanneet tietävät, taikuus saa voimansa mystisestä voimasta nimeltä mana. Mana on voimaa, jota leijuu universumissa ympäriinsä ja jota voi oppia käyttämään. Manan käyttöä sanotaan taikuudeksi, ja manan avulla voikin tehdä monia ihmeellisiä asioita. Mana voidaan jakaa erilaisiin tyyppeihin. Kukin tyyppi edustaa jotakin tiettyä voimaa, asiaa tai prosessia, on läsnä siellä, missä tämä asiakin on, ja mahdollistaa sen ohjaamisen ja hallitsemisen[1].

Manatyypit[muokkaa]

Alemmat[muokkaa]

Alemmat eli elementaaliset manatyypit ovat taikuudelle tyypilliseen tapaan käteviä, mutta heikkoja verrattuna ylempiin tyyppeihin. Alemmilla manatyypeillä valoa ja pimeyttä lukuunottamatta on myös "affiniteetti" järjestykseen tai kaaokseen tarkoittaen sitä, että kuinka lähellä ne perusolemukseltaan ko. ylempää magiaa ovat. Manatyypit ovat järjestyksessä kaoottisimmasta järjestyksellisimpään.

Tuli
 • Tulimana hallitsee tulta.
Salama
 • salamatyyppiä käytetään salamoiden ja yleensäkin sähkön hallitsemiseen.
Tuuli
 • Ja aivan yhtä loogisesti tuuli-tyypin manan avulla kontrolloidaan tuulten magiaa.
Vesi
 • On siis selvää, että vesimanaa käytetään vesimagiaan.
Luonto
 • Luontomanan avulla voi hallita kasveja ja eläimiä.
Maa
 • Maan alaan kuuluu luonnollisesti kaikki kiveen ja maaperään liittyvä magia.
Jää
 • Jäätyppiä voidaan käyttää jään ja lumen luomiseen. Ei sillä tavalla.
Valo
 • Mahtava valoisa magia jne. jne. jne. Hyvien maagien ja paladiinien vakiomagiatyyppi. Valomagia voi parantaa ja se auttaa myös epätoivon ja angstin parantamisessa. Mukaan kuuluvat myös pyhällä vihalla kärventäminen yms. proseduurit.
Pimeä
 • Hirmuiset pimeän voimat etc. etc. etc. Pahojen maagien ja muiden taikuuden kanssa häsläävien pahisten vakiomanatyyppi. Pimeä magia on loogisesti päinvastaista kuin valkea, ja se lisää epätoivoa ja levittää tauteja vastustajien keskuuteen. Pimeysmanaa käytetään muunmuassa lonkeromagiassa ja kidutuskirouksissa.

Eksentriset[muokkaa]

Laava
 • Toisin kuin voisi luulla, laavamana ei ole tuli- ja maamanan yhdistelmä, vaan oikeammin tulimanan "edistyneempi" muoto[2].

Keskimmäiset[muokkaa]

Keskimmäiset manatyypit eli voimamanat (ei tule sekoittaa voima-tyypin manaan) ovat elementtejä perustavanlaatuisempien ja vähemmän konkreettisten asioiden ja prosessien manatyyppejä.

Mieli
 • Mieli-tyypin manaa käytetään esim. mielenhallintaloitsuissa sekä illuusiomagiassa. Mielen manaa käytetään tahdonvoimalla eli ajattelemalla ja keskittymällä.
Elämä
 • Elämä-tyyppi muistuttaa hieman valo-tyyppiä, sillä myös elämä mahdollistaa parantamisen. Elämä on kuitenkin voimakkaampaa ja vähemmän ärsyttävää. Elämä voi nimittäin parantaa jopa aivan kuoleman partaalta.
Kuolema
 • Kuolema-tyyppi mahdollistaa kuolleistaherättämisen ja tappokiroukset. Muisuttaa jonkin verran myös pimeys-tyyppiä. Necromancer käyttää kaaosmagian ohella kuolema-tyyppiä kuolleistaherättämisloitsuissaan.
Voima
 • Voima-tyypin avulla on mahdollista palauttaa voimansa menettäneelle maagille tai soturille täydet fyysiset, psyykkiset, maagiset ja energiset voimavarat. Tämä kuitenkin verottaa voima-tyypin käyttäjän itsensä voimavaroja, ellei maagi käytä kuolevien soturien ruumiiden voimavaroja - joka taas ei ole suosittua hyvien keskuudessa.
Aika
 • Aika-mana keskittyy nimensä mukaisesti aikamanipulaatioon. Oikein käytettynä varsin monipuolinen manatyyppi, soveltuu niin parantaviin, offensiivisiin kuin yleishyödyllisiinkin loitsuihin.
Avaruus
 • Avaruus-mana keskittyy paikkamanipulaatioon, ja on siten aika-manan pari. Sitä käytetään esimerkiksi teleportaatiossa.
Todellisuus
 • Todellisuus-tyypin avulla on mahdollista manipuloida todennäköisyyksiä ja tehdä mahdottomasta totta. Oikein käytettynä erinomaisen monipuolista.

Ylemmät[muokkaa]

Voimakkain magia kumpuaa suoraan viidestä perusvoimasta itsestään.

Hyvä
 • Hyvä mana muistuttaa elämää ja valoa, mutta on niitä molempia voimakkaampaa. Valon Herra ja Jorma Teräs osaavat käyttää tätä magialajia.
Paha
 • Paha mana on taasen pimeyden ja kuoleman kaltainen, mutta mahtavampi. Nigel osaa käyttää tätä manatyppiä.
Majora
 • Majora-manaa pidetään äärimmäisen voimakkaana, mutta sen käyttäjiä on todella harvassa, sillä se vaatii käyttäjältään todellista paneutumista. Majorat käyttävät tätä luonnostaan; Universal Fightersin jäsenet sekä Angelus defendikset taas ovat oppineet Majora-manan käyttöä. Majora-mana mahdollistaa oikein käytettynä ihan minkä tahansa laiset ihmeteot.
Kaaos
Tasapaino
 • Tasapaino-mana on edellisten manatyyppien välinen tasapainottava tekijä. Tasapainoa käyttävät ainakin Rautakynsi ja Katselijat.

Yhdistelmämanat[muokkaa]

Manatyyppejä on mahdollista sekoittaa toisiinsa jolloin syntyy useampien puhtaiden tyyppien ominaisuuksia omaavia yhdistelmämanatyyppejä. Yhdistelmämanat ovat yleisesti ottaen puhtaita manatyyppejä monipuolisempia mutta heikompia raa'assa voimassa.

Monet korkeamman tason maagit ovat kehittäneet käyttöönsä omia, yksityisiä yhdistelmämanoja, jotka soveltuvat juuri heidän harjoittamansa kaltaiseen taikuuteen.

Spektraalimana[muokkaa]

Spektraalimana on teoreettinen manamuoto, joka käyttäytyy pitkälti hyvin samoin kuin spektraalienergia. Spektraalimana poikkeaa perusluonteeltaan spektraalienergian tavoin "normaaleista" useamman energiatyypin liitoksista toimien ilman erilaisia liitosaineita. Spektraalimanassa manatyypit ovat tyypillisesti yhdistyneet manan perusosasiakin alemmalla tasolla, jolloin täysin vastakkaisienkin manatyyppien interferenssi on konstruktoiva eikä destruktoiva[3]. Poiketen energiaversiostaan ei tunneta vielä ketään tuntematonta legendaarista sankaria/-konnaa joka pystyisi hallitsemaan moista magialajia.

Magiaa käyttäviä olentoja[muokkaa]

 • Lohikäärmeet osaavat käyttää magiaa, jopa korkeampia magialajeja. Usein lohikäärmeiden magiataito kuitenkin rajoittuu yhteen korkeampaan ja/tai pariin keskimmäiseen magialajiin.
 • Yhdeksänhäntäiset ketut vastaavat haasteeseen opettelemalla likipitäen kaikkia magialajeja sekaisin ja luomalla niistä sekamagiaa, joka paikkaa eri magialajien virheitä. Sekamagia on heikompaa, mutta kätevämpää kuin puhdas magia.
 • Lonkeromestarit osaavat lonkeromagiaa, joka on melko usein pimeää magiaa ripauksella kaaosmagiaa.
 • Haltiat voivat oppia itse edustamiensa manatyyppien magiaa ja usein myös muita manatyyppejä.

Viiteet[muokkaa]

 1. Voidaan sanoa, että
 2. Käytännössä tarkoittaa sitä, että tulelle immuuni entiteetti ei kykene suojautumaan tehokkaasti laavamagiaa vastaan tietyn rajan jälkeen.
 3. Aivan kuin spektraalienergia.