Hyvyyden organisaatio

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Hyvyys on järjestäytyvistä Suuntaumuksista heikommin organisoitunut. Sen rivit ovat varsin sekalainen kokoelma erilaisia Valon Alliansseja ja Absoluuttisen Hyvyyden Superystäviä, jotka raportoivat mikä minnekin, joilla kaikilla on omat päämääränsä, ja joita keskusjohto ei välttämättä kykene komentamaan kuin välillisesti. Kun Pahuuden voimille ominainen järjestäytymismalli on dominanssihierarkia, Järjestyksen funktionaalinen byrokratia ja Tasapainon konsensuksenhaku, on se Hyvyydelle hajautettu verkko, jonka osat asettavat omat tavoitteensa pyrkiessään kohti yhteistä päämäärä.

Yksilötasolla hyvät olennot ovat kykenevämpiä yhteistyöhön kuin omaa etuaan tavoittelevat ja keskinäiseen kilpailuun ja sabotaasiin taipuvaiset pahat, mutta strukturaalisella tasolla hyvien olentojen itseuhrautuvaisuus, Pahuuden sokealle uskollisuudelle tarpeeksi voimakkaita ylempiä kohtaan vastakkainen valmius ohittaa käskyt "oikeasta syystä", kunnianhimon puute sekä vaikeudet tasapainottaa iso ja pieni kuva[1] hankaloittavat keskitettyjen päämäärien ja prioriteettien toteuttamista. Mikrotasolla resurssienjako on tehokasta, ja ne päätyvät tavallisesti eniten tarvitseville, mutta makrotasolla on vaikea varmistaa voimavarojen ohjautuvan minne on tarkoitettu. Henkilöstöpoliittisesti, vaikka molemmat ovatkin viime kädessä vahingollisia toimintatapoja, Hyvyyden "Palkitaan hyviä aikomuksia, ei hyviä tuloksia" on parempi motivoija ja vaalii lahjakkuutta enemmän kuin Pahuuden "Epäonnistumisen palkka on kuolema", mutta jälkimmäinen varmistaa edellistä tehokkaammin, että toimimattomat lähestymistavat hylätään.

Hyvyyden järjestäytymismalli on joustavampi kuin Pahuuden hierarkiat ja kestää johdon puutetta paremmin,[2] mutta toteuttaa suuren skaalan projekteja heikommin ja mobilisoituu ei-paikallisella tasolla hitaammin.[3] Se toimi Hyvyyden eduksi 7. syklin pimeyden ja valon sodissa, joissa se salli Hyvyyden saavuttaa niskaotteen Pahuudesta hyödyntämällä Keskimaailmassa levinneitä lilimejä[4] ja jakamalla voimiaan tuolloin vallineen ulottuvuudellisen tilkkutäkin halki sitä tehokkaammin, sekä vielä 8. syklin asemasotavaiheessa, jossa se vähensi keskusjohdon kokemaa organisationaalista rasitusta; mutta tätä vaihetta seuranneilla sykleillä sen perinnöksi jättämä hajaannus muotoutui riippakiveksi, ja Damien Gaylordin valtaannousun jälkeen Pahan valtakunnat ovat ajaneet auttamatta Hyvyydestä ohi useimmilla mittareilla.

Hyvyyden voimien sisällä merkittävin jako on idealisteihin eli Yleisen Hyvän puolueeseen, joka ajaa kaikkien auttamista ja pahojen olentojen käännyttämistä sekä pragmatisteihin eli Suuremman Hyvän puolueeseen, joka ajaa pahuuden hävittämistä ja sallii viattomien uhraamisen, jos se riittävästi palvelee Hyvyyden pitkän tähtäimen tavoitteita. Nämä puolueet tekevät laajalti yhteistyötä, ja Hyvyyden ylin johto varoo ottamasta liian selvästi kantaa niiden välillä. Erot ovat Mahtien Mittelön jälkeen kärjistyneet vain kahden selkkauksen, Yön ja Päivän salaliiton ja Taivas-Helvetti-liittouman, kohdalla.

Hallinnollinen hierarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Molemmat puolet ovat taipuvaisia pitämään Hyvyyden hallinnollista hierarkiaa sen vastineena Pahuuden hierarkialle, mutta ne perustuvat päinvastaisille periaatteille: Hyvyyden hierarkian asteet eivät ole substantiaalisia arvoja itsessään, vaan tapa arvioida eri olentojen olemassaolevaa vastuuta ja valtaa. Se ei myöskään korreloi yhtä voimakkaasti henkilökohtaisten voimien kanssa, ja ylimpien tasojen, joilla Suuntaumusten välisen kilpailun vaatimukset puskevat kovimmat pojat isoimpiin saappaisiin, alapuolella suhteet Voimajärjestykseen ovat approksimoivia.

Hierarkiassa on kuusi astetta, joilla on tosikieliset nimet:

Luxiana
Muista Suuntaumuksista poiketen Hyvyys luokittelee paperilla Mahtavansa ja Mainorinsa samalle asteelle. Luxianoja on näin kolme: Valon Herra itse sekä Magna Prime ja Kakoyuki Chuokami. Notionaalisesti Prime on vastuussa sotilasjohdosta, Kakoyuki siviilihallinnosta ja Valon Herra johtaa Hyvyyden yhteistä strategiaa.
Albiana
Hyvyyden ylimmän johdon alempi puolisko, jonka jäsenet johtavat sen korkean tason tavoitteiden suorittamista rinnastuen Pahuuden Bekereihin, ja ovat voimatasoltaan Biskatamatareja.
Aureana
Ylemmän keskitason henkilöstö käsittäen Valkeuden eri alaulottuvuuksien hallitsijoita, ylempiä jumalia, Keskiulottuvuuden merkittävimpien Maailmanpuolustajien Liigojen sponsoreita sekä albianojen lähialaisia, voimataso tyypillisesti Biskamatar.
Argentana
Erinäisiä alihallitsijoita, alijumalia, enkelikaartien kenraaleja ja vähemmän merkittävien järjestöjen johtajistoa. Voimataso ylempi tai keskinen biskatar.
Caniana
Ylläolevien ja rivisotilaiden väliin jäävä alempi johto. Voimataso vaihtelee, mutta konvergoituu biskatarin alemmille tai keskisille tasoille.
Aterana
Loput Hyvyyden rivitason henkilöstöstä. Voimataso alempi biskatar.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pahuuden riveissä suuret projektit omivat itselleen ne, joilla on niihin valmiuksia, ja pienet delegoituvat tästä alaspäin. Hyvyyden voimilla on taipumus keskittyä epäolennaiseen tai unohtaa mikrotaso Suurempaa Hyvää jahdattaessa.
  2. Pahuuden voimat ilman selvää johtajaa jäädessään tapaavat sortua toistensa kurkkuihin kunnes uusi johtaja kykenee vakiinnuttamaan asemansa.
  3. Minkä vuoksi Pahuuden suurhyökkäykset ja superaseet tapaavat yllättää Hyvyyden voimat.
  4. Hyvyys on kehittänyt kuolevaisten rekrytoinnin korkeammalle tasolle kuin mikään muu Suuntaus. Pahuuden viettelytaktiikat ja "huipulta alas" lähestymistapa riippuvat kohteen olemassaolevien heikkousten hyödyntämisestä ja vaativat käännytyksen jälkeen huomattavaa restrukturointia kaapatuissa instituutioissa jotta ne tulisivat Pahuudelle hyödyllisiksi (paha neuvonantaja pääsee kuninkaan suosioon ja järjestää vanhat neuvonantajat maanpakoon ja alkaa korvata vartijoita omilla, mustiin uniformuihin puetuillaan), ja Kaaoksen korruptio leviää nopeasti, mutta on liian yleisluontoista palvellakseen strategisia päämääriä, joista Kaaos tosin ei muutenkaan välitä. Hyvyyden "orpopoika löytää taikamiekan, paljastuu profetioiduksi sankariksi ja haastaa demoniruhtinaan" -kaava oli ilmestyessään mullistava ase, joka mahdollisti hyvin suurten Pahuuden muodostelmien haastamisen Hyvyydelle pienellä vaivalla ja riskillä.