Kaaos

Hömppäpediasta
(Ohjattu sivulta Ruumiillistunut Kaaos)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Chaos league logo 2.svg
Tämä artikkeli käsittelee Kaaosta tai jotain siitä syntynyttä epäsikiötä. Varo henkesi puolesta astuessasi sisään.
Universum Majora vihaa tämän sivun aihetta, mutta on sitä mieltä, että jokainen Hömppäpedian sivu on olemassaolon arvoinen. Älä siis tuhoa tai vandalisoi tätä sivua.

"Perkeleen perkele!"

~ Universum Majora
Chaos Magnum in Perpetuum Regnat

Laatuleima.svg

Hömppäsuositeltu.png
Tämä artikkeli on saanut Hömppäneuvoston Kunniamaininnan!
Se on poikkeuksellisen tasokas niin tyyliltään, muotoilultaan kuin ideoiltaankin, ja kuuluu siksi suositeltujen sivujen joukkoon.

Actxch zcchgrt Hjachdtf gdt Uffhgjedrgú Mggjagoht!”

~Kaaoksen kieltä

Kaaos on yksi Multiversumin viidestä perusvoimasta eli Suuntaumuksesta. Se merkitsee muutosta, sattumanvaraisuutta, vapautta, sekasortoa, epävarmuutta ja monitulkinnaisuutta. Kaaosta ei viime kädessä voi käsittää, sillä se on vastakkainen ja ulkoinen kaikille käsitteille ja kategorioille, ja on aina juuri sitä, mitä se ei ole, tai yhtälailla ei ole sitä, mitä se on[1]. Kaaos vastustaa kaikkia Suuntaumuksia mukaanlukien itseään, mutta sen antiteesi on Järjestys. Kaaos vastustaa kaikkia lakeja ja rajoituksia, ilmenivät ne sitten henkilökohtaisella tai kosmisella tasolla, ei, koska se kuuluu sen luonteeseen, sillä Kaaoksella ei ole luonnetta, vaan koska ne ovat tiellä. Kaaos vihaa ja janoaa Järjestystä, ja Järjestys haluaa korvata Kaaoksen itsellään.

Kaaoksen luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska suurin osa maailmankaikkeuden olennoista odottaa ympäristöltään ainakin jonkinasteista pysyvyyttä ja johdonmukaisuutta, ilmenee Kaaos etupäässä tuhoavana voimana, joka hävittää ja vääristää kaiken kanssaan kosketuksiin joutuvan. Kaaos kärsii Suuntaumusten joukossa huonoimmasta PR:stä sen näkyvimpien etutaistelijoiden ollessa kuolaavia lonkeroiden peittämiä hirviöitä tai kikattelevia vereen ja ruumiineritteisiin tahraantuneita sekopäitä, mutta sille riittää silti uusia palvelijoita, sillä aina löytyy joku, joka janoaa muutosta kylliksi ollakseen valmis tarttumaan sen turmiollisiin voimiin. Kaaoksella on kuitenkin myös positiiviset puolensa, ja täydellinen järjestys on tavalliselle elämälle tukahduttavaa.

Puhtaasti kaoottinen olento ei tarvitse tekemiselleen muuta syytä, kuin että voi. Kaaos pyrkii kaikkialle lähtemättä mistään. Se tuhoaa, koska olemassaolo rajoittaa sitä, ja luo, koska olemattomuus on sille liian steriiliä. Ei ole totta, että kaoottiset olennot olisivat kykenemättömiä suunnitelmallisuuteen tai johdonmukaiseen ajatteluun, vaikka tältä usein näyttääkin. Kaaoksen palvelijat katsovat "logiikan", "metodologian" ja "ymmärrettävien päämäärien" olevan keinotekoisia rajoitteita, joista he ovat vapaita.

Kaaosta ei tule sekoittaa Pahuuteen, jonka puolelle sen kannattajat solipsismissaan voivat toisinaan lipsua, sillä Pahuus on äärimmäistä päämäärätietoisuutta. Puhtaan pahan olennon sekoittamista kaoottiseen pidetään senlaatuisena etikettivirheenä, joka saattaa johtaa eliniän jäämiseen pidemmäksi, kuin olisi toivonut. Pahoilla olennoilla on nimittäin arvokkuutensa ja tyylitajunsa, ja he harjoittavat julmuutta ja irstautta, koska hyötyvät siitä tai koska se tuottaa heille mielihyvää, kun taas Kaaos levittää kärsimystä ja perversiota omaksi haitakseenkin.

Kaaoksen aspektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellaiset olennot, jotka ovat tarpeeksi hulluja yrittääkseen tehdä jotain tolkkua Kaaoksesta, jaottelevat perinteisesti Kaaoksen kolmeen aspektiin, jotka ovat tavallisimmassa järjestyksessä sorto, riita ja tuho. Nämä kolme aspektia ovat edustettuina mm. Kaaoksen voimien ylimmässä edustajassa Universumissa, Kivi-paperi-saksissa, jonka kolmijakoisen olemuksen on sanottu perustuvat näihin kolmeen Kaaoksen aspektiin. Myös surullisenkuuluisat Kaaoskuulat edustavat näitä kolmea aspektia, ja niissä ilmenevät myös näihin kolmeen aspektiin useimmiten yhdistetyt värit - harmaa kuvastaa sortoa, punainen riitaa ja musta tuhoa.

Sorron aspekti on ymmärrettävä eri asiaksi kuin Pahuuden yleisesti harjoittama sorto ja orjuutus; Pahuuden sorto on peräisin sitä harjoittavien olentojen omista vieteistä, näiden tarpeista ja itsekkyydestä, siinä missä Kaaoksen sorron aspekti taas edustaa silmitöntä, mihinkään tarpeeseen tai haluun perustumatonta sortoa, jossa olentoja sorretaan vailla mitään syytä tai päämäärää. Olennosta voidaan tehdä orja vain hetken mielijohteesta, ja orjaa voidaan ruoskia ilman, että tämä olisi tehnyt mitään väärin tai oikeinkaan. Kaaos ei tee eroa tämän sorron käsitteen ja vapauden välille, sillä vapaus merkitsee rajoitteiden puutetta, rajoitteiden ylittäminen on valtaa, ja valta on kykyä tehdä, mitä tahtoo, muiden - ja kaoottisille olennoille viime kädessä omastakin - tahdosta riippumatta. Järjestys määrittelee tämän periaatteen siten, että "Kaaos tekee orjia niistä, joille se lupaa vapautta, ja tulee hallitsemaan niitä, joista se lupaa tehdä herroja", mutta kaoottiset olennot katsovat olevansa irti tällaisesta hierarkkisesta ajattelusta. Kaaoksen otuksista sortoa edustavat voimakkaimmin vainolaiset ja kaaoshaltiat.

Riidan aspekti on helpoiten ymmärrettävissä; se edustaa kaikkia konflikteja, tappeluita, sotia ja kaiken kaikkiaan olentojen välistä luonnollista kitkaa. Tätä kautta esimerkiksi Sodan personifikaatio ja erinäiset sodanjumalat astuvat väistämättä ainakin osittain Kaaoksen piiriin, halusivat ne sitä tai eivät. Kaaoksen riidan aspektille vastakohtaisena voidaan pitää Järjestyksen edustamaa taktisen sodankäynnin konseptia, jossa sodat ja taistelut käsitetään pelien kaltaisiksi abstraktioiksi, joissa vihan ja kostonhimon kaltaisilla tunteilla ei ole sijaa. Järjestys käy sotaa metodologisesti ja määriteltyjen strategioiden kautta palauttaakseen epävakaat tilanteet vakaaseen tilaan. Kaaos pyrkii sodissaan ainoastaan konfliktien ja yleisen ristiriitaisuuden levittämiseen. Hyvin monet kaaoksen otukset kannattavat riidan aspektia, mutta mainittakoon erityisesti saksihammas- ja demoni-impit.

Tuhon aspekti on suoraviivainen; se edustaa yksinkertaisesti kaikkea hävitystä ja rappiota, ja kuvastaa voimakkaimmin Kaaosta kaikennielevänä voimana, jonka tavoitteena on Universumin raastaminen pohjattomaan olemattomuuden kuiluun. Tyhjiön olennot edustavat Kaaoksen otuksista puhtaimmin tuhon aspektia. Tuhon aspektia kanavoivat lisäksi tuhodemonit, molokit ja kaikki sellaiset Kaaoksen seuraajat, joiden tavoitteena on vain silmittömän hävityksen levittäminen ja muiden olentojen tappaminen vailla suurempaa päämäärää.

Kaaoksen palvelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaoksella on yleisesti ottaen epämiellyttävänä pidetystä luontestaan huolimatta lukuisia palvelijoita; osa omasta tahdostaan, osa tietämättään, sillä Kaaos katsoo nimellisiksi palvelijoikseen kaikki olennot, jotka vain edustavat sitä muita Suuntaumuksia enemmän. Tämä nimellisten ja todellisten palvelijoiden kimara ulottuu kaikkein vähäpätöisimmistä snägärin takana riitaa haastavista puukkojunkkareista aina korkeimman tason kuolevaisen käsityskyvyn ylittäviin über-olioihin asti. Koska Kaaos on jo olemuksensa tasollakin äärimmäisen epäorganisoitunut, sitä palvelevilla olennoilla ei ole olemassa mitään virallista hierarkiaa lukuun ottamatta kaikken perusasteisinta "minä pystyn antamaan sinulle turpaan, joten kuuntele minua tai kuole" -tason komentoketjua. Noustaessa kaikkein korkeimmalle Kaaoksen asteelle, korkea-arvoisimmat Kaaoksen palvelijat ovat kuitenkin sielullisella tasolla niin suuresti Kaaoksen konseptuaalisessa vallassa, että he toteuttavat kaikkien tekojensa tasolla Kaaoksen päämäärättömiä päämääriä ilman, että kenenkään tarvitsee komentaa heitä tekemään niin.

Ainoa Kolmosessa tunnettu hierarkian muoto on olentojen karkea jaottelu sellaisiin, jotka ovat kaaosherroja ja sellaisiin, jotka eivät ole. Edelliset on lisäksi vailla tarkempaa määritelmää tai sisäistä logiikkaa jaoteltu korkeampiarvoisiin Kaaosherroihin (isolla kirjoitettuna) ja matalampiarvoisiin kaaosherroihin (pienellä kirjoitettuna). Näiden kahden erot ovat Kaaoksen ominaisluonteesta johtuen äärimmäisen häilyvät. Karkeasti otettuna korkeammat Kaaosherrat ovat voimakkaampia ja hallitsevat tärkeämpiä alueita, ja matalammat kaaosherrat ovat vastaavasti heikompia ja hallitsevat tavallisesti Kolmosen periferioita, mutta näitä periaatteita on pidettävä korkeintaan nyrkkisääntöinä.

Kaaosjumalat
Kaaoksella, kuten muillakin Suuntaumuksilla, on myös laaja kokoelma sille uskollisia jumalia. Nämä ovat sekalainen kimara kaikenlaisia jumalaksi askendoituneita kaaosotuksia, muiden jumalten äpärälapsia, ja primordiaalisia olemattomuuden ruumillistumia. Näitä kaikkia kutsutaan kollektiivisesti kaaosjumaliksi, ja niillä ei ole sen enempää keskinäistä organisaatiota kuin muillakaan Kaaoksen seuraajilla. Kaaosjumalten tärkein, mutta ei ainoa, asuinpaikka Kolmosessa (ja Universumissa laajemmalti) on Kurimus.
Kaaosmaagit
Kaikki Kaaosta muita Suuntaumuksia suoremmin palvelevat maagit niputetaan tämän geneerisen termin alle. Koska Kaaoksen maageilla ei ole lainkaan organisaatiota, kaaosmagian opettelu on yleensä riskialtista ja umpimähkäistä. Universumissa ei ole olemassa mitään varsinaista suurempaa kaaosmagiakoulua, vaan lukematon määrä erilisia maagipiirejä, mestarimaageja ja erikokoisia maagikouluja, jotka keskittyvät kukin eri tavoilla kaaosmagiaan. Kaaosmaageista kuuluisin (mutta ei välttämättä voimakkain) on Kaaosmagian Suurmestari, titteli, jonka tämänhetkinen haltija on Kaaoksen Mestari.
Kaaosritarit
Sekalainen ja verenhimoinen joukko Kaaosta palvelevia, yleensä raskaasti aseistautuneita ja panssaroituja ritareita[2]. Kaaosritarit ovat Universumin monista ritarilaitoksista pohjimmiltaan suoraviivaisin taistelutavaltaan, sillä heidän "taktiikkansa", jos sellaisesta voi edes puhua, on yleensä vastustajien yli panssaroidun ja piikikkään myrskyn lailla esteittä vyöryminen. Tosin kaaosritareilta löytyy myös Kaaokselle tyypillistä ennakoimattomuutta, joten alempitasoistakaan kaaosritarikomppaniaa on tyhmää aliarvioida.
Kaaoskultistit
Käsittävät kaaosjumalten palvojien lisäksi ryhmittymiä, jotka palvovat Kaaosta itseään (tai "Jakamatonta Kaaosta", kuten kaaoksenpalvojat sanovat), sen voimia kokonaisuutena tai jotakin sen omasta hulluudestaan kohonnutta idiosynkraattista kuvajaista. Suuntaumukset eivät ole kuolevaisille palvottavissa olevia samalla tavoin kuin jumalat, mutta Kaaoksen toimintatapojen vuoksi eroa kaaosjumalten kultteihin on lähinnä vain, että Kaaosta itseään palvovien kultistien vastaanottamat "lahjat" ovat yleisluontoisempia, eivät kanavoituja kohti jumalan ominaisuuksia ja kiinnostuksenkohteita: kultistit avaavat ruumiinsa ja sielunsa Kaaokselle, toimittavat riittejä sen vahvistamiseksi, ja saavat siltä palkkioksi voimaa, jota saattavat parhaissa (tai pahimmissa) tapauksissa pystyä käyttämäänkin.

Kaaoksen otukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kaaoksen otukset

Kaaoksen otukset ovat kaaoksen voimaa palvelevia ja käyttäviä olentoja. Kaaoksen otukset ovat sekalainen kokoelma kaikkinaisia kaaosperusteisia mahtiolentoja ja muita sekalaisia öttiäisiä, jotka elävät ympäri Kolmosta ja joita Kaaos käyttää pääasiallisina armejoinaan. Eri tahot ovat nimenneet ja luokitelleet yleisimpiä kaoottisia fenotyyppejä eri tavoin, mutta nimettyjen lajien väliin jää aina massoittain epämääräisiä mutaatioita, alalajeja ja vihoviimeisistä mönjä-alhoista esiinkiivenneistä epäsikiöistä, joita kukaan ei ole edes yrittänyt nimetä sen kummemmin kuin "Hyi!" ja "Aaargh". Kaaosotukset luokitellaan tasoittain asteikolla nollasta kolmeentoista, joskin tätä luokittelua ei ole keksinyt Kaaos itse, vaan ne verraten vähälukuiset olennot, joilla on tarpeeksi vähän itsesuojeluvaistoa keskittyäkseen Kaaoksen tutkimukseen ja luokitteluun. Tasoluokitus on idiosynkraattinen, ja Kaaoksen tutkijat lisäävät uusia tasoja vanhojen väliin sitä mukaa, kun uusia kaaosotusten lajeja tulee julkisuuteen. Kaaokselle tyypilliseen epäjohdonmukaiseen tapaan myös jotkut voimakkaat yksittäiset olennot katsotaan kaaoksen otuksiksi ja tulevat mukaan luokitteluun; nämä ovat nk. über-oliot, joihin lukeutuu korkeampia Kaaosherroja.

Kaaosdemonit
Kaaos on Pahuuden ohella toinen Suuntaumus, joka käyttää laajalti demoneja palvelusolentoinaan. Kaaoksen demonien kirjo ylettyy vähäpätöisistä pikkuimpeistä suunnattomiin, ja suunnattoman pelottaviin, molokeihin, vainolaisiin ja tuhodemoneihin. Demonologiaa harrastavien olentojen on syytä tehdä tarkka ero Kaaoksen otuksiin lukeutuvien kaaosdemonien ja muiden, Pahuutta palvelevien tai neutraalien demonien välille, sillä esimerkiksi demoni-impin summonointi pirun sijasta on oiva tapa tappaa paitsi oma itsensä, myös kaikki rakastettunsa ja kotikaupunkinsa asukkaat. Kaaoksen otukset kykenevät niiden äärimmäisen kaoottisen ominaisluonteen ansiosta uhmaamaan normaalisti demonien voimia ja vapauksia rajoittavien demonologisten loitsujen voimaa, ja eräs niiden suosikkiharrastuksista on itseään täynnä olevien demonologien syöminen elävältä.
Kaaoslohikäärmeet
Yleisesti arvioidaan Kaaoksella olevan riveissään enemmän ja voimakkaampia[3] lohikäärmeitä kuin muilla Suuntaumuksilla. Erityistä syytä tälle epätasapainolle ei tiedetä muuten kuin että Kaaoksen onnistui Universumin alkuvaiheissa houkutella enemmän alkulohikäärmeitä puolelleen. Kaaoksen lohikäärmeet käsittävät varsinaisten Kaaoslohikäärmeiden lisäksi sitä palvelevia muita tosi- ja vähälohikäärmeitä, mukaanlukien Kaaoksesta itsestään syntyneitä mutaatioita kuten varjolohikäärmeitä ja kaaoshydria, sekä lohikäärmejohdannaisia olentoja, kuten dracolimeja. Kaikista näistä voimakkaimpina pidetään viittä KaAoSlOhIkÄäRmEtTä, joiden kontrolli muiden Kaaoksen lohikäärmepopulaatioiden ylitse on Kaaokselle poikkeuksellisen tiukka syistä, jotka tiivistyvät heidän epäviralliseen mottoonsa "Syömme sinut joka tapauksessa".
Tästä on vaikea sanoa, mikä se on olevinaan, mutta toisaalta sillä ei myöskään ole suuresti väliä.
Tyhjiön olennot
Tyhjiön olennot ovat omanlaisensa kaaosotusten luokka, jotka johtavat olemassaolonsa suoraan olemattomuusenergiasta, ja vain välillisesti Kaaoksesta itsestään. Lyhyesti niiden voidaan määritellä olevan olemattomuutta, joka on tiivistynyt itseensä saavuttaen omanlaisensa paradoksaalisen, sieluttoman olemassaolon ja tietoisuuden tason. Pilvimäiset tyhjiöotukset ja demonisten humanoidien muotoiset[4] tyhjiödemonit ovat yleisimpiä; niitä voimakkaampia ovat void-demonit sekä teoretisoidut hyljätyt.
Kaaoshaltiat
Kaaoksella on, kuten muillakin Suuntaumuksilla, omalle Suuntaumusmanalleen perustuva haltioiden lajinsa. Kaaoshaltiat ovat Suuntaumushaltioista runsaslukuisimpia, mikä on pahempi juttu kaikille muille, sillä he ovat älykkyytensä, maagisten voimiensa ja yleisen sinuaparemmuutensa lisäksi tunnettuja käsittämättömästä, inhimillisen mielikuvituksen rajat ylittävästä julmuudestaan sekä kidutuksen- ja orjuutuksenhimostaan. Suositeltu tapa tervehtiä kaaoshaltiaa on ampua tätä varoituksetta energiasäteellä suippokorviensa väliin.
Kaaosprimaalit, kaaoslimat, ryömivät alkukaaoksen massat, yms.
Nämä olennot ovat luonteeltaan eriäviä, mutta muodottomuuden ja ryömivyyden (vaihtelevalla nopeudella) yhdistämiä. Niiden toimintamallit käsittävät kaiken valejaloilla olevan nielemisen tai korruptoimisen ja sen puutteessa päämäärättömän edestakaisin lainehtimisen.
Örkit, peikot, petoihmiset, mutantit, jne.
Kaikenkarvaiset[5] isot, rumat, tyhmät ja tappelunhaluiset pseudohumanoidit ja humanoidihybridit täyttävät ne raot, joihin demonit eivät kerkiä, ja ovat aina saatavilla kuolemaan miljoonissaan minkä tahansa Kaaoksen käymän sodan tantereilla.

Kaaosenergia ja -mana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaosenergian käytöllä voi olla käyttäjäänsä ikäviä sivuvaikutuksia.

Kuten muillakin Suuntaumuksilla, on myös Kaaoksella omat, itsensä mukaan nimetyt energia- ja manatyypit. Kaaoksen voimat ovat muista suuntaumusvoimista siinä eriäviä, että niiden käyttäminen vaati voimalle antautumista; mitä enemmän Kaaosenergiaa tai -manaa yrittää väkipakolla taivuttaa oman tahtonsa alaisuuteen, sitä vaikeammin se on hallittavissa. Kaaos jakelee voimaa kaikista Suuntaumuksista avolonkeroisimmin, mutta jotta kaoottinen energeetikko tai maagi voisi saada Kaaoksen voimat tekemään mitä haluaa, on sen oman tahdon oltava yhtä kuin Kaaoksen tahto. Samankaltaista muiden suuntaumusvoimien kanssa on Kaaoksen voimien omaama tietynlainen tietoisuus, jonka arvellaan olevaan pohjimmiltaan peräisin Kaaoksen hyperolemukselta itseltään. Kaaoksen voimien edustama tietoisuus edustaa kaikkia Kaaoksen aspekteja, pyrkien sortamaan, riitauttamaan ja tuhoamaan kaiken vastaan tulevan samanaikaisesti. Kaaoksen voimille, sekä energialle että manalle, on ominaista tuottaa nk. kaaosefektejä, jotka ovat ympäröivään todellisuuten vaikuttavia vääristymiä, jotka saavat epätodennäköiset asiat tapahtumaan kuin ne olisivat jokapäiväisiä, ja vaikuttavat yleensä haitallisesti kaikkiin piiriinsä eksyviin ei-kaoottisiin elämänmuotoihin[6]. Korkeampien Kaaosherrojen tiedettään kykenevän tuottamaan haluamansa laisia kaaosefektejä; se, miten tämä on edes mahdollista on jäänyt mysteeriksi, koska Kaaosherroilta ei järin liikene tätä asiaa koskevaa informaatiota.

Kaaostekniikat ovat Kaaokselle ominaisille, Kaaosmanaa tai -energiaa sekä toisinaan muita voimanlähteitä hyödyntäville vaikutustavoille annettu nimitys. Kaaos ei, muista Suuntaumuksista poiketen, käytä tekniikoita varsinaisessa mielessä, vaikka muut tahot ovatkin niitä sellaisia vastaaviksi kokonaisuuksiksi jäsennelleet.

Korruptio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinä sitä nyt sitten ollaan. Ei kannata edes kysyä, mitä mahan alta löytyy.

Kaaoksen voimien runsaalla käytöllä on huomattavia sivuvaikutuksia, joista selkeimmin havaittaviin kuuluvat erilaiset "hauskat" kaaoskorruptiot ja mutaatiot, jotka voivat ottaa melkein minkä tahansa muodon. Lonkeroiseksi tai kaaoslimaksi muuttuminen on pitkään jatkuneen Kaaoksen voimien käytön tyypillinen loppupiste sellaiselle olennolle, joka ei kykene sopeuttamaan omaa olemustaan tarpeeksi hyvin tähän tehtävään, mutta jo tätä ennen olento voi havaita saaneensa Kaaokselta lahjaksi viisihaaraisen suoliston tai kaiken DNA:nsa muuttuneen kolmijuosteiseksi. Vähemmän valveutuneet Kaaosvoimien käyttäjät voivat kuolla jo tällaisiin mutaatioihin, mutta paremmat osaavat kääntää ne omaksi hyödykseen. Suoranaisten fyysisten korruptioiden lisäksi olento voi kokea myös mielensä ja sielunsa tasolla huomattavia muutoksia. Suuntaumusvoimina Kaaosenergia ja -mana vaikuttavat vahvasti sieluun, eivätkä kuolevaisten ylimieliset olettamukset siitä, että vaikka heidän ruumiinsa ja ajatuksensa muuttuisivatkin, heidän tahtonsa ja omatuntonsa pysyvät heidän ominaan, päde. Muiden Suuntaumusten piireissä nämä muutokset katsotaan lankeemukseksi ja sielun korruptioksi, mutta Kaaoksen näkökulmasta ne ovat askension muoto. Esimerkiksi ihmisiin lukeutuvan kaaosmaagin on turha edes yrittää edetä mestarimaagin tasoa korkeammalle, ellei ole valmis antamaan Kaaoksen mutatoida sielustaan Kaaosmanan käyttämiseen soveltuvampaa. Kaaoksen korruptio on sen voimien "luontainen" ominaisuus, mutta sitä voidaan pitää myös Kaaoksen vastineena Pahuuden viettelylle ja Hyvyyden käännytykselle tapana rekrytoida palvelijoita. Näihin verrattuna se voi levitä huomattavan nopeasti, mutta on myös summittaista.

Tyypillisiä Kaaoksen mutaatioita
  • Uusien ja mielenkiintoisten raajojen ilmaantuminen.
  • Huomattava rumeneminen.
  • Ihon muuttuminen oranssiksi tai purppuranväriseksi sekä syylien ja sykkivien suonten pintautuminen.
  • Liman tihkuminen.
  • Kaaosmiasman erittyminen.
  • Lonkeroiden kasvu.
  • Verta ja mätää valuvien rakkojen, paiseiden ja haavaumien kehkeytyminen.
  • Sarvien tai piikkien puhkeaminen, teränkaltaisten ulokkeiden kehittyminen raajojen päihin.
  • Ruumiinnesteiden ja -eritteiden muuttuminen myrkyllisiksi, syövyttäviksi, tai molempia.
  • Kuolaaminen.
  • Regeneraatio, mahd. sis. kloonien kasvaminen irtileikatuista ruumiinosista tai niiden korvautuminen useilla kopioilla.
  • Esoteeristen ja mielenterveydelle vaarallisten aistien avautuminen.
  • Silmien ja muiden aistinelinten monistuminen, yhdistyminen tai molempia.
  • Uusien ruumiinaukkojen avautuminen eri puolille ruumista ja vanhojen leveneminen sekä täyttyminen hampailla riippumatta siitä, mitä ne ovat.
  • Kudosten vetäytyminen luiden päältä, valuminen kuin hapon jäljiltä tai muuttuminen pysyvästi limaksi.
  • PuHeEn KuUlOsTaMiNeN tÄlTä.
  • Ruumiinosien gigantismi tai surkastuminen.
  • Sisäelinten jakaantuminen, haarautuminen ja vaeltaminen eri puolille ruumista tai sen ulkopuolelle.
  • Tukirangan vääristyminen ja taipuminen solmuille.
  • Luiden muuttuminen joustaviksi ja venyviksi.
  • Panssarilevyjen kasvu iholle.
  • Matojen tai muiden ötököiden sikiäminen lihasta ja ryömiminen esiin ruumiinaukoista tai haavoista.
  • Korruptoiva kosketus.
  • Aura, joka ajaa ei-kaoottiset olennot kauhun valtaan, saa nämä raivoihinsa, alistaa nämä mielenhallinnalle, tai kaikkia kolmea arvaamattomasti vaihdellen.
  • Ruumiinosien syttyminen tuleen.
  • Loputon nälkä sekä kyky sulattaa lähes mitä tahansa ainesta.
  • Arvaamattomat Kaaosenergiapurkaukset.
  • Luisuminen toiseen ulottuvuuteen; kyky kävellä seinillä ja katossa, kyky soljua kiinteiden esteiden läpi, näkymättömyys, henkilökohtaisen aikavirran nopeutuminen tai muu fysiikan lakien uhmaaminen.

Kaaoksen ruumiillistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva, jota on väitetty Ruumiillistuneeksi Kaaokseksi; se on väitteiden mukaan peräisin kuudennelta universumisykliltä. Väitteen todenperäisyyttä ei ole todistettu.

Kaaos on ottanut muista Suuntaumuksista eriävän lähestymistavan maailmankaikkeuksissa läsnäoloon. Normaalisti Kaaoksen joukkoja kussakin universumissa ei johda Kaaoksen itsensä suora ruumiillistuma, vaan tämän luoma olento, jolla on kuitenkin samantasoiset voimat kuin muilla Mahtavilla; Universumissa tämä on Kivi-paperi-sakset. Tämän ansiosta ne harvat kerrat, kun Ruumiillistunut Kaaos (tai Hän Itse, kuten kaaoksenpalvojat sanovat) ilmenee todellisessa hahmossaan ovat universumia järisyttäviä tapahtumia - Kaaos saa ruumiillistuessaan käyttöönsä jopa voimajärjestyksen ylimpien tasojen mittakaavassa luokattoman määrän voimaa, ja on arvioitu, ettei mikään yksittäinen olio pärjäisi Kaaokselle kaksintaistelussa tämän ruumiillistuessa. Universumimme historiassa ainoa tunnettu Kaaoksen ruumiillistuminen tapahtui Mahtien Mittelön kiivaimman syklin, kuudennen eli kataklyptisen syklin aikana. Siitä, että Universumi on vielä edes olemassa, voidaan kiittää muita neljää Mahtavaa sekä Perimedil Majoraa, Universal Fightersin perustajaa ja Teriversin alkuperäistä Majoraa, joka uhrasi oman olemassaolonsa osana suurta, Kaaoksen senaikaisen ruumiin tuhonnutta hyökkäystä. Ruumiillistunut Kaaos luokitellaankin koko multiversumissa ainoana tunnettuna olentona tuhoakapasiteetiltaan universaalille tasolle.

Johtuen näistä Ruumiillistuneen Kaaoksen ilmeisen äärimmäisistä ominaisuuksista, kaikki Kaaoksen palvojat pelkäävät ja kunnioittavat Häntä yli kaiken. Sanotaan, että Kaaoksen palvelijat pelkäävät enemmän Ruumiillistunutta Kaaosta kuin pahimpiakaan vihollisiaan, ja kaikki Kaaoksen seuraajat käyttävät Hänestä ainoastaan kiertoilmauksia ja puhuvat Hänestä yksinomaan kunnioittavaan sävyyn, mikä on suuri poikkeus Kaaoksen palvelijoiden normaalisti kaikkea auktoriteettia suuresti karsastavasta mielenlaadusta. Hänen Itsen lisäksi muita Ruumiillistuneesta Kaaoksesta käytettyjä kiertoilmauksia ovat mm. Vapauden Tuoja, Suurista Suurin ja Kaikki ja Ei Mitään. Ruumiillistunut Kaaos kykenee ottamaan käytännössä minkä tahansa hahmon, mutta edustaa kuitenkin sen maailmankaikkeuden, jossa ilmenee, perimmäistä käsitystä siitä, mitä Kaaos on; jos kyseisen maailmankaikkeuden kaaoksenpalvojien maailmankuvaan kuuluu, että siivekkäät siat ovat Kaaoksen ilmentymä, niin Ruumiillistunut Kaaos ottaa hahmon, joka edustaa perinteisten lonkeroiden ja violetin liman lisäksi myös siivekkäitä sikoja. Meidän maailmankaikkeudessa Ruumiillistuneen Kaaoksen on sanottu ilmentyneen käsittämättömän suurena[7], etäisesti lohikäärmemäisenä, oranssinvärisenä petona, jolla oli kolme päätä edustaen Kaaoksen kolmea aspektia, visvaa uhkuvia ja hohkaavia, kuin laavasuonten kaltaisia halkeamia pitkin ruumistaan, sekä tietysti lukemattomia purppuraisia lonkeroita joka puolella. Ruumiillistumisensa jälkeenkin Kaaos voi vapaasti muuttaa muotoaan sopeutuakseen kuhunkin tilanteeseen tai vain spontaanisti. Eron tekeminen näiden kahden välille on usein varsin vaikeaa.

Ruumiillistuneen Kaaoksen mielettömän korkean voimatason vastapainona on se, että ruumiillistuessaan Kaaoksen täytyy imeä kaaosvoimaa useampien naapurimaailmankaikkeuksien alueelta, heikentäen paitsi senhetkisen maailmankaikkeuden, myös useiden muiden alueella kaikkia Kaaoksen otuksia ja palvelijoita. Toisekseen, Kaaoksen ruumiillistuminen on niin järisyttävä tapahtuma, että pelkästään sen valmistelu vaatii huomattavasti aikaa ja vaivaa Kaaokselta itseltään (näin on ainakin arvioitu; ulko-olemattomuudessa, jossa hyperolemukset vallitsevat, ei varsinaisesti ole aikaa).

Kaaoksen hallitsemat alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkelit: Kolmonen, Kaaoksen valtakunta
Kolmosen reuna-alueet voivat olla vielä suhteellisen kesyjä.

Kaaos on Universumissa keskittynyt Kolmoseen, sen hallitsemaan ulottuvuuskompleksiin[8], jonka ydinalue on Kaaoksen valtakunta, jossa puolestaan asuvat korkeammat Kaaosherrat, suuri osa voimakkaimmista Kaaoksen otuksista, sekä Kivi-paperi-sakset itse. Muiden Suuntaumusten ulottuvuuskomplekseista poiketen Kolmosella ei ole jäsenneltyä sisäistä rakennetta, vaan se on olemassa luvultaan määrittelemättömien ja toisiinsa sekoittuvien alaulottuvuuksien risomaattisena massana. Kaaokselta ei voida olettaa sääntöjen noudattamista, mutta karkeasti voidaan sanoa, että ulottuvuudet käyvät sitä oudommiksi, villimmiksi ja väkivaltaisemmiksi, kuta syvemmälle Kolmoseen edetään. Kolmonen kokonaisuutena tunnetaan myös nimellä Kaikkinainen Kaaos, vaikka se ei käsitäkään ihan kaikkia Kaaoksen hallinnoimia (sikäli kun Kaaoksen voi sanoa hallinnoivan mitään) alueita.

Kolmosen lisäksi Kaaoksen hallinnassa on myös osa keskiulottuvuutta. Tämä alue on yksi nk. äärivyöhykkeistä, jotka ovat ne keskiulottuvuuden osat, jotka ovat Suuntaumusten suorassa hallinnassa[9]. Kaaoksen äärivyöhyke, jota on joskus Kolmosen esikartanoksikin kutsuttu, on anarkistisin osa keskiulottuvuutta, ja siellä luonnonlait ovat huomattavasti joustavammat kuin muualla Keskiulottuvuudessa (tosin entropian kasvu on Kaaoksen äärivyöhykkeellä huomattavan nopeaa ja voimakasta). Kaaos ei organisoi tai rajaa lainkaan omaa äärivyöhykettään, joten sen perustavanlaatuinen määrittely on vaikeaa, ellei täysin mahdotonta. Kaaoksella ei myöskään ole lainkaan virallista logistiikkaa, vaan sen muodolliset alaiset vaihtavat keskenään tietoa ja esineitä väljässä ja joustavassa verkostossa, joka pystyy sotatilan puhjetessa helposti muuttumaan lähes lukemattomaksi kokoelmaksi sissisoluja ja vapaustaistelijoita.

Kaaoksen valtakunta
Kolmosen ydin, jossa viettävät aikaansa Kaaosherrat ja voimakkaimmat kaaosotukset. On kauttaaltaan raa'an kaaosvoiman läpitunkema, joten keskivertopulliaiselle se on kokonaisuutena luokiteltu äärimmäisen välteltäväksi ulottuvuusalueeksi. Kivi-paperi-sakset pomottaa Kaaoksen valtakuntaa ja sieltä käsin kaikkia Kaaoksen voimia.
Kurimus
Kaaosjumalten asuinpaikka ja leikkikenttä, jossa näiden omistamat ulottuvuudet pyörivät ikuisessa, mielettömässä spiraalissa. Kurimuksen ylivaltias on Agyos Veritähti, joka ei ole varsinaisesti kaaosjumala, mutta jota voidaan kuitenkin pitää jonkin asteen epäjumalana.
Molokkien kuoppa
Molokkien suurin keskittymisalue Universumissa; se työntyy Universumin "ulkoseinän" muodostavasta ulottuvuusmuurista "ulospäin" kohti ulko-olemattomuutta. Verraten mysteerinen, sillä suurin osa tutkimusmatkailijoista ei palaa, eikä se toimi näyttämönä millekään erityisen tärkeälle tapahtumalle. Keisarimolokki hallitsee luonnollisesti täällä.
Agonyalia
Vainolaisten ja kalmojen asuttama, kidutukseen erikoistunut Kolmosen aliulottuvuus.
Kaaoshaltiain valtakunta
Nimensä mukaisesti kaaoshaltioiden hallitsema valtakunta, joka on osa Kolmosta ja omaa suurimman ja tiheimmän kaaoshaltiapopulaation Universumissa. Se on kaiken kaikkiaan eräs harvoista suuntaumushaltioiden valtakunnista.
Chaos Center
Azurooocin hallitsema sivu-ulottuvuus, jonka läpi tapahtuu paljon tavarankuljetusta, ja on tästä johtuen rikas (miten rikkaus siten mitataankin Kaaoksen mittapuilla).
Sekasorron suot
Kolmosen keskiosissa sijaitseva kaoottinen suoalue, joka kattaa useampia pienempiä aliulottuvuuksia.
Erinäiset limojen peittämät valtakunnat
Yleisnimitys kaaoslimojen ja heidän Kaaosjumalansa Amorpghloozen hallussaan pitämille Kolmosen tilkkutäkin nurkkauksille. Yleisen limaisuutensa johdosta niitä ei ole juuri tutkittu.
Keisarikunta
Keisarin perustama ja hallitsema valtakunta, joka sijaitsee Gibralin aavikoiden ympäröimänä Kolmosen ja Ykkösen välillä. Keisarin liityttyä Kaaokseen Keisarikunta tuli virallisesti yhdeksi Kaaoksen valtakunnista.
Kadonnut valtakunta
Kivi-paperi-saksien Majora-sodan jälkeen valtaama ja toisessa Universumin sodassa osaksi Kolmosta liittämä kohtalaisen kokoinen ulottuvuus, joka sijaitsee Kolmosta ja Kakkosta erottavien ulottuvuusmuurien välissä. Ennen valtausta se oli vapaa, johtajaton ja rauhanomainen valtakunta, jota asuttivat sille uniikit sini-ihoiset humanoidit, mutta Kivi-paperi-sakset orjuutti alkuperäisasujaimiston ja rakennutti sinne kesäpalatsinsa. Myöhemmin muita Kaaoksen otuksia, mm. kaaoshaltioita, tuotiin Kadonneeseen valtakuntaan rakentamaan sinne tehtaita ja jatkamaan alkuasukkaiden orjuuttamista.
Tyhjyys
Tyhjyys on ulkoulottuvuus, joka sijaitsee Kolmosen "takana" ulottuvuudellisessa mielessä. Se on tyhjiön olentojen asuttama, ja siellä ei ole juuri muuta kuin edellämainittuja sekä void-demonien palatsi.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jos tämä on sinusta hämmentävää, et tule koskaan ymmärtämään Kaaosta - vaikkei sitä voikaan ymmärtää - joten kannattaa luovuttaa jo nyt ja mennä lukemaan jotakin muuta.
  2. Tosin ei ole ennenkuulumatonta, että kaaosritari taistelisi vaikkapa täysin alasti.
  3. Vaikka Universumin Lohikäärmevanhimpien Vanhin, Glaulong Mithrin, edustaakin Tasapainoa.
  4. Eivät tarkalleen ottaen demoniset, sillä niillä ei sieluttomina voi olla demoneille ominaista negatiivista spirituaalista varausta.
  5. Sekä lonkeroiset. Mutta myös karvaiset.
  6. Kaoottisille elämänmuodoille veden spontaani muuttuminen rikkihapoksi tai ylimääräisten raajojen kasvaminen on arkipäiväinen tapahtuma.
  7. Erään kaaoksenpalvojien keskuudessa kulkevan kuvauksen mukaan "Galaksit ovat hiekkaa Hänen hampaissaan".
  8. Tämä numeroperäinen nimi, kuten muidenkin suuntaumusalueiden yleisesti käytetyt nimitykset, ovat keskiulottuvuudessa toimivien tutkijoiden antamia; Kaaoksen palvelijat itse käyttävät kotipaikastaan omaa, kuolevaisille lausumakelvotonta kaaoskielistä nimeään.
  9. Suurina sotakausina äärivyöhykkeet voivat vaihtelevasti laajeta tai kadota kokonaan Suuntaumusten keskiulottuvuuteen kohdistaman hallinnan kasvaessa tai vähetessä.