Mahtien Mittelö

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Mahtien Mittelö on nimitys, jota käytetään puhuttaessa viimeisintä alkuräjähdystä edeltäneen kauden massiivisesta, joskin suurimmalti osin unohduksiin painuneesta Majoran, Kaaoksen, Hyvän, Pahan ja Tasapainon välisistä taistelujen ja sotien sarjasta. Mahtien Mittelö ei ole varsinaisesti yhtenäinen sota vaan enemmänkin pitkä sotien ja niiden välisten varustelukausien jatkumo, joka kuitenkin niputetaan yhden otsikon alle johtuen siitä, että kyseisenä aikana vallitsi virallisesti jatkuva sotatila. Mahtien Mittelö julistettiin virallisesti loppuneeksi n. 30 000 000 000 eaa. Arkkioikeussalin nimenomaisesta pyynnöstä, koska sen puhujat olivat jo kyllästyneet kuulemaan jatkuvia raportteja sodan paikallaan seisomisesta.

Mahtien Mittelö alkoi, kun universumi oli ajettu ihan testin vuoksi alkuräjähdyksestä loppurysäykseen kolmesti. Näiden testiajojen aikana viisi osapuolta olivat pysyneet melko kiltisti kukin omissa karsinoissaan, minkä ansiosta kolmea testisykliä pidetäänkin yleisesti koko universumin historian rauhallisimpina ajanjaksoina. Kun varsinainen sykli kuitenkin alkoi, Kaaos aloitti avoimen sodankäynnin lähettämällä juuri luomiensa saksihammasimppien ja tuhodemonien joukot tuhoamaan useita satunnaisia planeettoja. Universum Majora älähti tästä heti ja aloitti säälimättömän meteoriittipommituksen jokaista sellaista kohdetta vastaan, joka näytti edes vähän kaaokseen viittaavalta. Tämän erittäin ajattelemattoman teon ansiosta pahat, hyvät ja neutraalit provosoituivat liittymään sotaan. Ennen kuin arvattiinkaan, oltiin ilmisodassa, johon tuhansien nuorten rotujen tuhannet sukupolvet heitettiin sen enempää asiaa murehtimatta. Koska jatkuva sotiminen uuvuttaa kenet tahansa, sotaan syntyi pitkiäkin suhteellisen rauhanomaisia taukoja, joiden aikana eri osapuolet nuolivat edellisen sotavaiheen haavojaan ja kehittelivät uusia keinoja voittaa vastustaja. Näinä keinoina luotiin esimerkiksi useita uusia rotuja maailmankaikkeuteen. Näihin kuuluivat enkelit, muodonmuuttajat, demonit, molokit, lohikäärmeet, yhdeksänhäntäiset ketut ja monet muut.

Sodan kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahtien Mittelön tapahtumista on vaikea saada kattavaa tai luotettavaa tietoa lähteiden ymmärrettävän vähyyden[1] sekä runsaiden aikaparadoksien ja sotapropagandan[2] vuoksi, ja sen tavaton aikasyvyys tarkoittaa, että kokonaiset aeonit on ohitettava muutamalla sanankäänteellä. Yksittäisten maailmojen, lajien ja sivilisaatioiden historiat ovat häviäviä pisaroita Mahtien Mittelön meressä, ja parhaatkin kuvaukset ovat vain karkeita periodisaatioita.

4. syklin loppupuoli näkee Mahtien Mittelön alun Aamusodaksi tai Ensimmäiseksi sodaksi[3] kutsutussa konfliktissa. Näin varhaisessa vaiheessa Mahtavat ja heidän lähimmät alaisensa kohtaavat toisensa suoraan eturintamassa, ja heidän taistelunsa, tunnetuimpana Aamun sodan päättänyt Kivi-paperi-saksien ja Universum Majoran kaksintaistelu, saa nuoren maailmankaikkeuden natisemaan liitoksistaan. Universumin ensimmäiset suuren mittakaavan anomaliat tavataan Ensimmäisen sodan aikana.

Universumisyklin vaihtuessa Suuntaumukset muuttavat lähestymistapaa, ja suorien taisteluiden sijasta alkavat kilvan jalostaa erilaisia palvelusolentoja, soluttaa niitä Keskiulottuvuuteen, ja houkutella Keskiulottuvuuden kuolevaisia kansoja pelinappuloikseen. Mahtien Mittelön loppuosaa luonnehtiva asevarustelu pääse kunnolla alkuunsa Suuntaumusten kehittäessä uusia tekniikoita ja voimanlähteitä sekä vakoillessa ja sabotoidessa toisiaan. 5. syklin edetessä tämä kylmä sota kiihtyy sekä Suuntaumusalueiden välisten rajakahakoiden[4] sekä Keskiulottuvuudessa käytävien sijaissotien muodossa, ja sen loppupuolella roimahtaa uudelleen ilmiliekkeihin Viiden Suuntaumuksen sodassa, jonka pätsiin syklin aikana luodut nuoret rodut viskataan surutta triljoonissaan.

Viiden Suuntaumuksen sodan katsotaan katkeavan 6. syklin ensimmäisellä kolmanneksella alkavaan Kaaoksen hyökyyn, jossa kaaosotusten käsittämättömät massat, kuten tällöin ensimmäistä kertaa nähdyt suurmolokit[5] ja salassa kasvatetut tuhodemonien legioonat, tulvivat koko muuta maailmankaikkeutta vastaan. Hyökkäyksen intensiteetti yllättää muut Suuntaumukset, ja noin aeonin verran Kaaoksen voitto näyttää mahdolliselta, mutta Tasapainon yllytyksestä muut neljä Suuntaumusta solmivat liiton ja ajavat Kaaoksen takaisin omaan nurkkaukseensa. Tätä Kaaoksen Valtakunnan sulkua kestää universumisyklin keskivaiheen yli; sen aikana Järjestyksen voimat ovat suurimmaksi osaksi sidottuina pitämään yllä Kaaoksen piiritystä, Hyvyys ja Pahuus käyvät kylmää sotaa, ja Keskiulottuvuudessa vallitsee verrattainen rauha.

Kaaoksen sulku murtuu vielä Hyökyäkin odottamattomampaan tapahtumaan, kun Ruumiillistunut Kaaos Itse manifestoituu Universumiin. Tämän ennennäkemättömän tuhoisan Suuremman hyö'yn kulusta tiedetään hyvin vähän; lopulta vain Perimedil Majoran väliintulo ja meidän maailmankaikkeutemme neljän Mahtavan yhdistetyt voimat osoittautuvat riittäviksi Hänen Itsensä karkottamiseksi. Kaaoksen armeijat tuhotaan, sen otukset ajetaan piiloon maailmankaikkeuden vihoviimeisiin halkeamiin, Kaaoksen Valtakunta poltetaan maan tasalle[6], ja Kivi-paperi-sakset vetäytyy ensimmäiseen myöhemmin kuuluisaksi tulleista maanpaoistaan. Voitokkaat Järjestyksen voimat katsovat tilaisuutensa tulleen ja aloittavat Lopun sodaksi kutsutun kamppanjan kaikkien ei-majoraalisten tahojen hävittämiseksi maailmankaikkeudesta. Nimi osoittautuu ennenaikaiseksi, kun muiden kolmen Suuntaumuksen uudelleensolmittu vastentahtoinen liitto lyö ne takaisin ja hajoaa sitten välittömästi.

6. loppurysäyksen jäljessä Hyvyys ja Pahuus olivat vallitsevat Suuntaumukset, ja sitä seuranneen 7. universumisyklin alkupuolen käsittää Pimeyden ja valon sodaksi tai Kolmen Suuntaumuksen sodaksi kutsutun vaiheen, jossa nämä kaksi Suuntaumusta taistelivat keskenään. Sodan alkuvaiheessa maailmankaikkeus on jakaantunut Hyvyyden ja Pahuuden hallitsemiin alueisiin, niiden väliseen, taistelujen repimään raja-alueeseen, sekä Kaaoksen ja Järjestyksen kutistuneiden, Hyvyyden ja Pahuuden joukkojen osin miehittämien ulottuvuuskompleksien muodostamaan periferiaan. Ainoastaan Harmaus pysyy koko tämän kauden ajan valosta ja pimeydestä riippumattomana. Tasapainon voimat ottavat Kolmen Suuntaumuksen sodassa ennennäkemättömän aktiivisen roolin puuttuen sen kulkuun milloin Hyvyyden, milloin Pahuuden puolesta sodan status quon ylläpitämiseksi. Molemmat puolet näkevät merkittäviä voittoja ja kirveleviä tappiota, ja sekä Syvyyttä että Valkeutta piiritetään useaan otteeseen, mutta Pimeyden ja Valon sotien kulku kääntyy hiljalleen Hyvyyden eduksi sen osoittautuessa Pahuutta kyvykkäämmäksi rekrytoimaan ja kultivoimaan Keskiulottuvuudessa tässä vaiheessa laajalle levinneitä spiraalisia rotuja. Vielä syklin alkuvaiheessa Universumissa tavataan hyvin erilaisia kuolevaisia rotuja, mutta sen edetessä humanoidivariantit käyvät dominanteiksi.

7. syklin keskivaiheilla Suuntaumusten aiemmin selkeät rajat sekoittuvat ja maailmankaikkeus hajoaa ulottuvuudelliseksi tilkkutäkiksi kutsutuksi, eri Suuntaumuksille kuuluvien pienten ulottuvuuksien mosaiikiksi, joka tekee suuren skaalan offensiivit vaikeiksi. Monet Suuntaumusten luomista palvelusroduista itsenäistyvät tai hylätään ja valtaavat itselleen alueita Keskiulottuvuudesta.

Pimeyden ja valon sotaa seuraa seitsemännen syklin loppuosan ja 8. syklin alkuvaiheet kattava, Keskipäivän sodaksi nimetty jakso. Hyvyys on alkuun Pimeyden ja valon sodan jäljiltä Suuntaumuksista vahviten asemoitunut, mutta menettää 7. syklin kuluessa vähitellen etulyöntiasemansa tilkkutäkin estäessä sitä tehokkaasti hyödyntämästä ylivoimaansa, Kaaoksen ja Järjestyksen ottaessa takaisin paikkansa universaalilla näyttämöllä, ja Hyvyyden johdon ollessa jakaantunut keskenään kilpaileviin puolueisiin, joista yksi uskoo sen olevan yksinään kykenevä musertamaan muut neljä Suuntaumusta, toinen haluaa rauhanomaista käännytystä, ja kolmas liittoa Kaaoksen kanssa Pahuutta ja Järjestystä vastaan. Majora-ulottuvuus avaa jälleen porttinsa ja Kivi-paperi-sakset palaa maanpaosta. Keskipäivän sodan lopulla tilkkutäkki selkeytyy ja Suuntaumukset ovat jälleen tasaväkiset, ja käydään monia suuria taisteluja. Kaikkiaan Keskioäivän sota lukeutuu Mahtien Mittelön tapahtumarikkaimpiin. Yksi elinikä ei riitä saamaan edes summittaista käsitystä sen monista legendaarisista kamppailuista, joten niiden kuvailu jätetään suosiolla väliin.

8. syklille tultaessa Keskipäivän sota hidastuu ja jumiutuu lopulta asemasodaksi. Suuntaumusten kyräillessä toisiaan ulottuvuusmuuriensa yli vähäisemmät vallat kukoistavat ja Keskiulottuvuudessa muinaisaikojen sankarit käyvät nyt jo unohdettuja seikkailuja ja tekevät suurtekoja. Syklin loppupuolella Mahtien Mittelö roimahtaa vielä kerran ilmiliekkeihin lyhyessä mutta verisessä Iltahämärän sodassa. Iltahämärän sota päättyy tuloksettomana, ja kaikkien osapuolten väsytettyä itsensä Mittelö jumiutuu pattitilanteeseen. Tätä taantumisvaihetta kestää 8. loppurysäyksen yli yhdeksännen syklin ensimmäisille aeoneille asti, kunnes Mittelö Arkkioikeussalin päätöksellä julistetaan loppuneeksi.

Sodan seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan välittömät seuraukset olivat valtavat aineelliset ja inhimilliset tappiot, kun tuhansia neitseellisiä maailmoja tuhotiin sotakoneistojen tieltä ja tuhannet nuoret rodut tulivat heitetyksi ikuiselta tuntuneen sodan tuliseen helvettiin.

Sodalla oli kuitenkin myös erinäisiä hyviä - tai ainakin kiinnostavia - seurauksia. Yksi näistä oli se, että sotaa käyvät osapuolet viskoivat ympäri universumia niin paljon voimaa, että sitä jäi sodan päätyttyä leijumaan universumiin valtavan paljon tyhjänpanttina. On juuri tämän kaikkialla leijuvan voiman ansiota, että jotkut henkilöt voivat harjoittaa itsensä "täppäämään" tuohon resurssiin ja kanavoimaan tuota raakaa voimaa omiin tarkoitukseensa. Eri henkilöiden erilaiset voimat johtuvat siitä, että eri henkilöt osaavat hyödyntää tuota resurssia eri tasoilla. Toinen sodan kiinnostava seuraus oli kilpavarustelun nimissä luodut lukuisat mahtavien olentojen rodut, jotka nykyään ovat päässeet tunkemaan lusikkansa soppaan omin nokkinensa, kun ne synnyttänyt osapuoli ei enää ole hallitsemassa niitä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Edes Hömppäpedian Luovalle Tietohallinnolle ei ole helppo tehtävä luodata kymmenien miljardien suhteellisten vuosien ja useiden alkuräjähdysten takaisia tapahtumia.
  2. Nämä kaksi ovat Suuntaumuksille aika tavalla sama asia; tarpeeksi korkealle Voimajärjestyksessä mentäessä tulee ennen myöhää helpoimmaksi vain kirjoittaa aika uudelleen.
  3. Ei ensimmäinen siinä suhteessa, että olisi ensimmäinen koskaan käyty, mutta ensimmäinen kaikki Suuntaumukset käsittänyt.
  4. "Kahakka" tässä mittakaavassa ymmärrettävä maailmoja nieleväksi ja tuhansia vuosia kestäväksi hornankattilaksi.
  5. Molokin varttuminen suurmolokiksi kestää vähintään yhden kokonaisen universumisyklin, ja molokeista suurimmat ja vanhimmat oli tähän asti pidetty visusti piilossa Kaaoksen ulottuvuuksien perukoilla.
  6. Siis kuvainnollisesti puhuen.
Hömppäuniversumin sodat
Suuntaumussodat:

Mahtien Mittelö | Kaaoksen sota | Majora-sota | Hjassan-sota
2. Universumin sota | Viimeinen Taistelu

Suuret röhmöfanttisodat:

1. röhmöfanttisota | GigaCorpin sisällissota | Psi-sota | 2. röhmöfanttisota

Suuret avaruussodat:

1. galaksin sota | 2. galaksin sota | 3. galaksin sota | 1. Universumin sota