Käyttäjä:B14/Elementit

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Elementit ovat manatyyppejä, sekä niiden kuvastamia fyysisen materian olomuotoja. Elementit perustuvat aineeseen, ja ovat siten manatyypeistä vähiten perustavanlaatuisia, heikoimpia ja helpoimpia käyttää. Pelkästään elementtejä käyttävää tai niihin suurimmaksi osaksi keskittyvää maagia kutsutaan elementalistiksi.

Peruselementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhtaita elementtejä on olemassa yhteensä yhdeksän. Niistä seitsemän - jää, maa, luonto, vesi, tuuli, salama ja tuli - on luokiteltavissa järjestykseen sen mukaan, kuinka paljon kukin niistä on kallellaan kohti Järjestyksen tai Kaaoksen suuntaumusvoimia. Valo ja pimeys ovat näistä seitsemästä poiketen kallellaan Hyvyyttä ja Pahuutta kohden.

  • Jää on eniten Järjestykseen kallellaan oleva elementti; se kuvastaa entropian vastustamista, kylmyyttä, kiinteytymistä ja kiteytymistä. Se on tulen vastaelementti ja yhtä vahvan jää- ja tulimanalatauksen kohdatessa ne kumoavat toisensa. Jäämanalla suoritetuilla loitsuilla voi esimerkiksi jäähdyttää aineita, luoda jääkristalleja, kiinteyttää nesteitä ja kaasuja ja pysäyttää kemiallisia ja biologisia prosesseja.
  • Maa on toiseksi järjestyksellisin elementti. Se kuvastaa kiiteitä aineita, massaa, intertiaa ja paikallaan pysymistä. Toisin kuin jää, joka kuvastaa antientrooppista prosessia, maa kuvastaa matalaentrooppista pysyvää tilaa. Maa on tuulen vastaelementti. Maamanalla suoritetuilla loitsuilla voi muun muassa voi lisätä ja manipuloida kiviä ja multaa, lisätä kappaleen massaa, hidastaa ja pysäyttää liikkuvia kappaleita ja estää niiden liikuttamisen edelleen.
  • Luonto on Järjestykseen kallellaan olevista elementeistä vähiten järjestyksellinen. Luonto kuvastaa elämää, lisääntymistä, kasvua ja muutosta. Se on samankaltainen kuin keskimmäisiin manatyyppeihin lukeutuva elämämana, mutta heikompi ja vähemmän perustavanlaatuinen. Luonto on salaman vastaelementti. Luontomanan avulla suoritetut loitsut voivat nopeuttaa kasvien ja eläinten kasvua, ikäännyttää kuolevaisia olentoja, kasvattaa organismien hedelmällisyyttä ja katalysoida muodonmuutoksia.
  • Vesi on elementeistä neutraalein, olematta kallellaan sen enempää Järjestykseen kuin Kaaokseenkaan. Vesi kuvastaa nestemäisiä aineita, virtauksia, muotonsa muuttamista ja sopeutuvaisuutta. Vedellä ei ole neutraalina elementtinä vastaelementtiä. Vesimanalla tehtävät loitsut voivat muun muassa kontrolloida vettä ja muita nesteitä, saada muut ainekset käyttäytymään nesteiden tavoin ja muuttaa kappaleiden muotoa.
  • Tuuli on Kaaokseen kallellaan olevista elementeistä vähiten kaoottinen. Tuuli kuvastaa kaasumaisia aineita, hajuja, nousemista ja vapautta. Tuuli on maan vastalementti. Tuuliloitsut mahdollistavat tyypillisesti ilman ja muiden kaasujen kontrolloinnin, hajuaistin parantamisen ja hajujen vahvistamisen, lisävälineittä lentämisen ja nopeat muodonmuutokset.
  • Salama on toiseksi kaoottisin elementti. Salama kuvastaa sähköä, nopeaa liikettä, äkkinäisiä purkauksia ja myrskyjä. Salama on luonnon vastaelementti. Salamamanan avulla tehtävät loitsut voivat muun muassa kontrolloida luonnossa esiintyvää sähköä, kuten salamoita, luoda sähköpurkauksia tyhjästä, nopeuttaa kappaleiden liikettä ja hajottaa kappaleita räjähdysmäisesti.
  • Tuli on kaoottisin kaikista elementeistä. Tuli kuvastaa entropian kasvua, kuumuutta, haihtumista ja tuhon ja jällensyyntymän kehää. Tuli on jään vastaelementti. Tulimanan avulla suoritaan muun muassa loitsuja, jotka voivat heittää tulipalloja, nostaa lämpötiloja, räjäyttää esineitä ja hajottaa kappaleita alkutekijöihinsä.
  • Valo on Hyvyyteen kallellaan oleva elementti. Valo kuvastaa valon itsensä lisäksi avoimuutta, aisteilla havainnointia ja viisautta. Valo on pimeyden vastaelementti. Valoloitsuit voivat esimerkiksi ampua puhtaasta valosta koostuvia säteitä, parantaa sekä fyysistä että psyykkistä vahinkoa, nopeuttaa ajattelua ja parantaa aistien toimintaa.
  • Pimeys on Pahuuteen kallellaan oleva elementti. Pimeys kuvastaa pimeyden itsensä lisäksi sulkeutumista, aistien ulkopuolista havainnointia ja tunteellisuutta. Pimeys on valon vastaelementti. Pimeysloitsut ovat yleensä voimakkaasti vahingoittavia, mutta voivat myös antaa kyvyn laajentaa tajuntaansa ja muuntaa voimakkaita tunteita fyysiseksi voimaksi (tämä on analogista saman tekemiseen energian avulla).

Elementtiyhdistelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementaalimanoja on mahdollista yhdistää keskenään niin, että syntyy uusia, omina elementteinään toimivia kokonaisuuksia. Vastakkaisia Suuntaumuksia kohden kallellaan olevat tuli ja jää sekä valo ja pimeys eivät sekoitu, vaan mitätöivät toisensa kohdatessaan. Alla on luetteloitu kahden elementaalimanan yhdistelmistä muodostuvat elementit; useamman kuin kahden manan yhdistelmiä on olemassa paljon suurempi määrä ja ne kuvastavat toinen toistaan esoteerisempia ja spesifisempiä aineita ja ilmiöitä. Kaikkien yhdeksän elementaalimanan yhdistelmä on spektraalimanan tyyppi, ja sen luomista ja käyttämistä pidetään likipitäen mahdottomana, ja joka tapauksessa äärimmäisen vaarallisena.

  Jää Maa Luonto Vesi Tuuli Salama Tuli Valo Pimeys
Jää Metalli Luu Huurre Lumi Kristalli Tyhjiö
Maa Metalli Kumi Muta Hiekka Magnetismi Laava Lasi Painovoima
Luonto Luu Kumi Veri Henki Hermo Savu Paperi Myrkky
Vesi Huurre Muta Veri Sumu Happo Höyry Muste
Tuuli Lumi Hiekka Henki Sumu Myrsky Räjähdys Ääni Hiljaisuus
Salama Magnetismi Hermo Happo Myrsky Plasma Säteily
Tuli Laava Savu Höyry Räjähdys Plasma Olevaisuus Tuhka
Valo Kristalli Lasi Paperi Ääni Säteily Olevaisuus
Pimeys Tyhjiö Painovoima Myrkky Muste Hiljaisuus Tuhka

Elementaalitasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Elementaalitasot

Elementaalitasot ovat puhtaista elementeistä koostuvia suunnilleen galaksin kokoisia kasaumia ja ulottuvuuksia, jotka sijaitsevat keskiulottuvuuden henkitasolla. Kukin elementaalitaso on täynnä omaa elementtiään, ja niitä hallitsi ennen Suurta Elementaalimullistusta yhdeksän elementaaliherraa.

Elementaaliset olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisat magiaan perustuvat mahtiolennot ovat luonteeltaan juuri elementaalisia, koska elementaalimanojen materiasta peräisin olevan luonteen takia niihin kiinnittyminen ja niiden käyttäminen on helpompaa kuin esoteerisempien keskimmäisten tai korkeiden manatyyppien.

Kaikkia elementtejä edustavat olennot: Tällaisia rotuja on olemassa kutakin ainakin yhdeksää alalajia, vastaten kutakin elementtiä. Lisäksi jotkut yksittäiset olennot ovat luonnostaan omnielementaalisia ja kykenevät kaikkien elementtien suvereeniin hallintaan.
Jää Jää Jää Maa Jää Luonto Jää Vesi Jää Tuuli Jää Salama Jää Tuli Jää Valo Jää Pimeys