Aave

Kohteesta Hömppäpedia
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Aaveet (Phantasma) eli haamut tai kummitukset on olentojen luokka, joka koostuu sellaisista kuolleiden sieluista, jotka eivät syystä tai toisesta poistu elävien maailmasta. Haamut ovat useimmiten näkymättömiä, mutta pystyvät tarpeen tullessa ilmentymään läpinäkyvässä ja aineettomassa ilmenemismuodossa. Ne ovat läpeensä aineettomia ja pystyvät kulkemaan läpi kiinteistä esineistä. Tästä johtuen kaikenlaiset tavalliset aseet ovat hyödyttömiä aaveita vastaan; ainoastaan taikuus, psioniikka[1] ja sielujen satuttamiseen kykenevät energiahyökkäykset voivat tepsiä haamuihin.

Pitemmälle kehittyneiden lajien sieluista tulee todennäköisemmin haamuja kuollessaan kuin alhaisen kehitysasteen sieluista. Tämän vuoksi esimerkiksi eläinten haamut ovat paljon harvinaisempia kuin ihmisten haamut.

Lajit[muokkaa]

Lakanakummitus[muokkaa]

Voimakkuus E
Vaarallisuus E-
Älykkyys E+

Lakanakummitus (Phantasma linteum) on eräs yleisimmistä haamujen tyypeistä. Lakanakummitus on sielu, joka on pysynyt elävien maailmassa niin pitkään, että se on menettänyt muotonsa ja joskus myös mielensä ja näyttää siksi pelkältä valkoisen hupun peittämältä muodottomalta möykyltä. Lakanakummitukset tyytyvät vetelehtimään verkkaiseen tahtiinsa paikasta toiseen ja joskus myös ulisemaan käsittämättömyyksiä. Lakanakummitukset voivat olla ärsyttäviä tai pelottavia, mutta ne ovat vaarattomia vieraita, joista on useimmiten myös helppoa hankkiutua eroon.

Räyhähenki[muokkaa]

Voimakkuus D
Vaarallisuus D
Älykkyys C-

Samaa ei kuitenkaan voi sanoa räyhähengistä (Phantasma poltergeist). Räyhähenget ovat nimensä mukaisesti pahatapaisia haamuja, jotka tykkäävät aiheuttaa pahaa mieltä ympäristössä oleville eläville. Tätä ne tekevät esimerkiksi siirtelemällä huonekaluja telekineettisten voimiensa avulla, pitämällä kovaa mekkalaa ja muuten vain vandalisoimalla ympäristöään. Räyhähenkiä asustaa usein vanhoissa hylätyissä kummitustaloissa, odottamassa että joku geneerinen idiootti tulee paikalle ostettuaan talon "hyvään hintaan" edelliseltä omistajalta, joka halusi päästä siitä pikaisesti eroon. Räyhähenkien ilmenemismuodon ulkonäkö vaihtelee reippaasti; ne voivat muistuttaa ihmisiä, petoja tai demonin kaltaisia otuksia.

Hahmoinen haamu[muokkaa]

Voimakkuus E+
Vaarallisuus E
Älykkyys C

Hahmoiset haamut (Phantasma figura) ovat haamuja, joiden ilmenemismuoto on säilyttänyt ihmismäisen muodon. Niillä on myös mieli tallella, joten ne pystyvät osoittamaan inhimillistä älykkyyttä (tai ainakin samanlaista älykkyyttä kuin niillä oli eläessään). Hahmoiset haamut ovat useimmiten helppoja asuinkumppaneita, mutta persoonallisuudesta riippuen niistä voi joskus olla vaivaa. Hahmoiset haamut muuttuvat ajan kuluessa lakanakummituksiksi tai räyhähengiksi riippuen alkuperäisestä persoonallisuudestaan.

Sidottu haamu[muokkaa]

Voimakkuus E+
Vaarallisuus E+
Älykkyys C

Sidotut haamut (Phantasma affiga) ovat muuten hahmoisten haamujen kaltaisia, mutta ne on sidottu aineettomilla kahleilla tiettyyn materiaaliseen objektiin tai paikkaan. Sidottuja haamuja muodostuu, kun muuten hahmoisen haamun kriteerit täyttävällä sielulla on poikkeuksellisen voimakkaita siteitä johonkin tiettyyn paikkaan. Sidotut haamut voivat muodostua ärsytyksiksi sen alueen eläville asukkaille johon sidottu haamu on sidottuna. Sidonnan kohteen tuhoaminen tai osiin jakaminen vapauttaa useimmiten sidotun haamun. Sidotut haamut voivat muuttua ajan kuluessa räyhähengiksi, jolloin myös niitä sitovat ketjut useimmissa tapauksissa irtoavat. Harvemmin ne muuttuvat lakanakummituksiksi, missä tapauksessa ketkut eivät katkea, vaan surullinen lakanakummitus jää ulisemaan yhteen paikkaan sidottuna.

Nälkäinen aave[muokkaa]

Voimakkuus E+
Vaarallisuus D-
Älykkyys D

Nälkäinen aave eli lemuri (Phantasma lemures) voi syntyä elävien maailmaan kummittelemaan jääneestä sielusta, joka joutuu kuolemansa asianhaaroihin, elämään jääneisiin vihollisiinsa, tai yleistetysti elämään kohdistuvan katkeruuden valtaan. Tällainen haamu menettää nopeasti muistonsa, persoonallisuutensa ja yksilöllisyytensä ja kehittyy pelkäksi kasvottomaksi, varjomaiseksi hahmoksi. Ellei nälkäisiä haamuja sinetöidä jonnekin tai leppyytellä uhrilahjoin, se alkaa kateuttaan ja nälkäänsä hyökkäillä elävien kimppuun. Lemurit voivat kosketuksellaan imeä uhriensa elinvoimaa ja niiden vihamielisyyden kyllästämä ektoplasma on eläville myrkyllistä.

Voimakkuus D
Vaarallisuus C-
Älykkyys C/D

Toisinaan käy niin, että tavallista voimakkaampi ja pahantahtoisempi tai hyvin vanha lemuri alkaa kaivertaa omaa sieluaan sisäpuolelta. Tällaisesta nälkäisestä aaveestaa käytetään nimitystä ontto (Phantasma lemures cavum). Ontoille ei enää riitä pelkkä elinvoima, vaan ne syövät sieluja: toisinaan elävien, mutta useammin muiden aaveiden, aluksi mieluiten lakanakummitusten, myöhemmin lemurien ja lopulta toisten, heikompien onttojen. Ontot imevät lisävoimaa syömistään sieluista, mutta eivät kykene todella tuhoamaan niitä, vaan sielut jäävät vangeiksi onton sisälle.


  1. Ainoastaan silloin, kun sielun yhteydessä oleva mieli on ainakin jossain määrin tallella.