Limat

Kohteesta Hömppäpedia
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Mönjiin kuuluva alempi lima.

Limat ovat ameebamaisia olentoja, joilla on geelimäinen ruumis eikä yleensä selkeästi erottuvia sisäelimiä.

Hieman lajista riippuen limat saattavat näyttää vaarattomilta, ja joskus näin onkin. Monet limat ovat kuitenkin ulkonäköään vikkelämpiä[1] ja vaikeita tappaa, sillä niillä ei ole verta jota vuotaa eikä sisäelimiä joita vahingoittaa. Limojen kohtalokas heikkous on natriumkloridi (ruokasuola), joka tappaa monet limalajit kosketuksesta. Useimmiten limoista ei ole todellista vaaraa biskatar-tason olennoille muutoin kuin suurissa laumoissa, jolloin ne aiheuttavat hukkumisvaaran.

Useimmat limat lisääntyvät jakaantumalla.

Luokittelu[muokkaa]

Limat jaetaan karkeahkosti kolmeen ryhmään viskositeetin ja pintajännitteen mukaan.

Mönjät[muokkaa]

Mönjiksi (oozes) kutsutaan niitä limoja, joiden "pintajännite" on erityisen matala. Osa mönjistä ei kykene juurikaan liikkumaan, ja ne muistuttavatkin lähinnä sienikasvustoja: ne viihtyvät maan alla, mieluiten kosteissa tunneleissa joiden lämpötila on nollan yläpuolella, ja lisääntyvät yhtälailla laajenemalla ja kuroutumalla kuin jakautumallakin. Monet saalistavat mönjät ovat vahvojen happojen tai emäksien läpitunkemia tai niillä on pinnassaan kosketusmyrkkyjä tai tahmeita eritteitä.

Hyytelöt[muokkaa]

Hyytelöillä (jellies) on hyvin voimakas pintajännite, ja ne pitävät muotonsa ja ovat kimmoisia. Ne kykenevät venymään ja vetäytymään mutta eivät ole täysin muodottomia, eivätkä pääse läpi kaikkein pienimmistä raoista. Niitä ei kuitenkaan ole yhtään sen helpompi tappaa kuin muunkaan tyyppisiä limoja. Hyytelölimat ovat useammin syövyttäviä tai myrkyllisiä kuin vain tahmeita.

Vanukkaat[muokkaa]

Vanukkaat (puddings) ovat mönjien ja hyytelöiden välimuotoja, jotka ovat sekä liikkuma- että muotoutumiskykyisiä. Ne kykenevät muodostamaan ruumiistaan valejalkoja ja pusertumaan läpi hyvin pienistä koloista. Suurin osa tunnetumista ja vaarallisemmista limalajeista ovat juuri vanukkaita. Ne ovat muita limatyyppejä harvemmin syövyttäviä tai myrkyllisiä ja metsästävät useammin ympäröimällä ja nielaisemalla saaliinsa.

Lajit[muokkaa]

Limoja on lukemattomia lajeja, joista suurimmat voivat hukuttaa maailmoja ja pienimmät aiheuttavat tuhoa salaattipenkissä. Alla on kuvailtu joitakin tärkeimmistä.

Elementaalilimat[muokkaa]

Elementaalilimoja tavataan lähes kaikkialla Universumissa. Niiden rakenteeseen on absorboitunut elementaalista manaa, ja kullakin niiden yhdeksästä lajista on näin ollen tiettyjä elementtinsä ominaisuuksia sekä vastustuskyky sille; esimerkiksi punaiset elementaalilimat, joissa on tulimanan varaus, polttavat kosketuksellaan ja sietävät hyvin korkeita lämpötiloja.

Kaaoslimat[muokkaa]

Suuntaumuksista ainoastaan kaaoksella on oma nimikkolima. Niiden rakenne on täsmälleen samanlainen kuin elementaalilimoilla, sillä erotuksella, että niiden manalataus koostuu kaaosmanasta. Niitä syntyy usein spontaanisti voimakkaan kaaosvoimapitoisuuden alueelle.

Kaaoslimat ovat elementaalilimoja voimakkaampia, suurempia, ja kasvavat nopeammin. Vanhemmat kaaoslimat kehittävät erilaisia olemusmuutoksia, joihin kuuluvat sekundääriset manalataukset sekä liman seassa kelluvat "elinaihiot" joiden läpi suodatetusta limasta muodostuu kehittyneempiä elimiä; lima saattaisi kasvattaa itselleen esimerkiksi raajoja, kitoja tai silmiä[2].

Pikkufaktana mainittakoon, että kaaoslimat ovat äärimmäisen persoja kaaospontikalle, mikä on silloin tällöin johtanut ne hyökkäämään suurina massoina sitä tarjoileviin baareihin[3].

Kaaoslimojen suojelusjumala ja itseoikeutettu yliherra on kaaosherra ja askendoitunut jumalolento Amorpghlooze.

Aivolimat[muokkaa]

Aivolimat ovat kaikista limoista älykkäimpiä. Aivolimoja voi kehittyä muista limoista, jotka syövät suuria määriä aivomateriaa, kasvattaen omat aivot ylijäämäaineksesta, tai mieli-tyypin manan permeoimista limoista. Aivoliman erottaa helposti tavallisesta limasta sen limamassan keskellä kelluvista aivoista. Ne ovat huomattavan henkeviä verrattuna jopa keskimääräiseen ihmiseen, mutta ikävä kyllä niiden älykkyydestä ei ole juuri hyötyä muille roduille, sillä ne keskittyvät ajattelemaan vain omia asioitaan, eivätkä juuri kommunikoi muiden kuin toisten aivolimojen kanssa. Silloin kun monta aivolimaa osuu samaan paikkaan, syntyy hetkellisiä "superaivolimoja", jotka voivat hetkessä ratkaista monimutkaisia ongelmia omaksi huvituksekseen. Aivolimat voivat myös käyttää tiettyjä psionisia taitoja, kuten telepatiaa tai joskus jopa heikohkoa telekinesiaa.

Harmaalimat[muokkaa]

Harmaalimat ovat militanttilimoja, joilla ei ole maagisia tai psionisia kykyjä, mutta ovat silti vaarallisia koska niillä on omanlaisensa älykkyys. Siinä missä suurin osa muista limoista pyrkii ainoastaan ympäröimään kaiken eteensä tulevan, harmaalimat kykenevät pakenemaan ylivoimaisen vastuksen edestä, metsästämään ryhmissä ja erottelemaan ja piirittämään voimakkaampia kohteita. Ne pyrkivät suojelemaan itseään suurempia (ja siten tärkeämpiä) harmaalimoja, ja joskus suuret harmaalimalaumat valmistavat erityisiä pesiä, joissa on piilossa limamassaa, jolle muut harmaalimat tuovat ruokaa. Tämä limamassa tuottaa jatkuvasti uusia harmaalimoja, ja säilyy elossa vaikka muu lauma tuhoutuisikin metsästäessään.

Harmaalimojen ulkopinta on sitkeä ja kumimainen mikä suojaa niitä joissain määrin vahingolta, ja antaa niille ponnistusvoimaa: muiden limojen suosiman nielaisemisen sijasta ja lisäksi ne voivat kuristaa ja purra uhrejaan hydraulisella voimalla tai lämäyttää niitä ruumiillaan, eikä niiden tarvitse vain valua, vaan ne voivat kurottautua ja jopa hypätä.

Toisin kuin monet sukulaisensa, jotka syövät mitä tahansa jota pystyvät sulattamaan, harmaalimat suosivat orgaanista kudosta.

Viitteet[muokkaa]

  1. Ei kovin suuri saavutus.
  2. Tunnetaan joitakin tapauksia, joissa kaaoslima on tällä tavoin onnistunut kehittämään itselleen aivot ja ajattelukyvyn, ja sitä hyödyntäen paisunut valtavaksi massaksi ja kivunnut jopa alemmaksi kaaosherraksi.
  3. Lähinnä alueilla, jotka eivät ole halukkaita tarjoilemaan niille ja/tai eivät hyväksy limojen ruumiinosia ja niiden nielaisemia esineitä maksuksi.