Feeniks

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Feeniks
Phoenix-fenghuang.jpg
Tieteellinen nimi:Ignavis resurgens
Tosinimi:Pho-ni-ke
Voimakkuus:C
Vaarallisuus:E+
Älykkyys:A-
Harvinaisuus:C+

Feeniksit tai feeniksilinnut (Ignavis resurgens) ovat linnunhahmoisia tulen elementaaliolentoja. Ne tunnetaan kyvystään täydelliseen olemuksen rekonstituutioon perustuvaan itsensäkorjaamiseen, jonka avulla ne voivat parantua monista sellaisistakin vammoista, jotka muille olennoille edustaisivat pysyvää tosivahinkoa.

Olemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementaaliolentona feenikslinnun ruumis koostuu kiinteäksi käyneestä tulityypin manasta. Yleisiltä muodoltaan ne muistuttavat kotkan, joutsenen ja riikinkukon yhdistelmää: niillä on pitkähkö kaula, lyhyt, kaareva nokka, suuret silmät, leveät siivet ja pitkä, viuhkamainen pyrstö. Höyhenpuku on oranssin-, punaisen- tai kullansävyinen, yksittäiset höyhenet kirkkaampia keskeltä ja tummempia reunoilta. Höyhenet hohkaavat omaa valoaan kuin hiillos, ja niiden kuviointi liikkuu kuin värisevä liekki. Mitoiltaan tyypillinen feeniks on pienen talon kokoinen.

Feeniksit luovat ympärilleen valoa ja lämpöä, joka, vaikka ne koostuvatkin tulesta, ei ole tarpeeksi korkea polttaakseen, mutta linnun kiihtyessä tai käyttäessä suurempaa osaa voimistaan yltyy aina ilmiliekkeihin asti, saaden ne näyttämään linnun muotoisilta tulipalloilta.

Monet feenikslinnun ruumiinosat ovat haluttuja taika-aineksia. Feeniksien pyrstösulista valmistetaan talismaaneja[1], joilla on voima kertaalleen palauttaa elämä kuolevalle tai juuri kuolleelle. Höyhenet eivät tavallisesti ole vakaita feeniksistä eroon jouduttuaan, vaan palavat pian pois, mutta ne voidaan vakauttaa oikeilla loitsuilla. Feenikslinnut ovat tietoisia metsästyksen uhasta, ja ovatkin itse omien sulkiensa tärkein myyjä. Salametsästäjät, sulkavarkaat ja lisensoimattomat tukkukauppiaat saavat herkästi salamurhaajia peräänsä. Feeniksin aidosta myötätunnosta vuodatetut kyyneleet[2] voivat parantaa useimmat sairaudet ja myrkytystilat, ja ovat edelleen jalostettavissa amritaksi.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feeniksit osaavat luonnostaan käyttää tuli- ja elämätyypin manaa, ja monet hallitsevat lisäksi valo- ja aikamanojen käytön. Taikavoimiensa lisäksi feenikslinnuilla on huomattavia luonnollisia telepaattisia kykyjä. Energianhallinnan saralla feeniksit ovat lahjakkaita lämpöenergian sekä positiivisten tunne-energioiden, erityisesti toivoenergian, käytössä. Feenikslinnuilla on keskisen korkean tason regeneraatio, ja ne katsotaan tyyppien 1, 3 ja 7 kuolemattomuus. Regeneraatiossa osa feenikslinnun ruumiista purskahtaa liekkeihin, jotka sitten kerääntyvät haava- tai vammakohtaan ja tiivistyvät uudeksi kudokseksi. Feeniksien nokka ja kynnet ovat erityisen tiivistä ja jalostunutta tulimanaa, ja kykenevät vahingoittamaan tulielementaaleja ja muita tavalliselle tulelle vastustuskykyisiä olentoja.

Uudelleensyntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feenikslinnun rekonstituutiokyky voi aktivoitua reaktiona kuolettaviin vammoihin tai tahdonalaisesti linnun itsensä halutessa. Rekonstituution alkaessa feeniksistä vapautuu suuria määriä tuli- ja elämätyypin manaa sen ruumiin hajotessa roihuavaksi tulipalloksi. Tulipallo saavuttaa nopeasti aktiivisen tähden vaippaa vastaavan lämpötilan, ja vahinko lähiympäristölle voi olla huomattava. Tulipallon sisällä feeniksin ruumis hajoaa kaikkein pienimmiksi rakenneosasikseen, ja sen mieli ja sielu käyvät plastisiksi ja rakentuvat uudelleen. Tämän prosessin aikana koko feeniksin olemus korvautuu pala kerrallaan uudella, toisinaan useita kertoja, ja kaikki sen vammat, poikkeamat tai korruptiot korjaantuvat. Feeniksin kunnosta ja valmistautumisen asteesta riippuen siihen voi kulua tunteja tai päiviä. Hiljalleen tulipallo vetäytyy ja koaguloituu munaksi, jonka sisällä feeniksin ruumis kiinteytyy jälleen ja sen sielu ja mieli jäsentyvät. Tämä vaihe on edellistä pidempi, ja voi kestää viikkojakin. Kun feeniks on valmis, se kuoriutuu munasta täysikasvuisena.

Väistämättä feeniks ei uudelleensyntymän jälkeen täysin samanlainen kuin sitä ennen, mutta kun linnulla suunnitellun rekonstituution ollessa kyseessä on ollut aikaa valmistella se oikein, jää diskontinuiteetti uuden ja vanhan olemuksen välillä minimaaliseksi. Sitä vastoin pakotetussa rekonstituutiossa, kuten feeniksin kuollessa äkillisesti, se voi kärsiä joskus huomattaviakin oireita, kuten muistinmenetystä ja luonteenmuutoksia.

Rekonstituutiokyvyn vuoksi feenikslinnun tappaminen lopullisesti on erittäin vaikeaa. Toimivat keinot ovat rekonstituutioprosessin pysäyttäminen jollakin tapaa, feeniksin koko olemuksen pyyhkiminen pois niin nopeasti, ettei se ehdi alkaa, tai feeniksin surmaaminen niin monta kertaa, että rekonstituutio lopulta epäonnistuu ja jäännösten hävittäminen tai sinetöiminen. Tavallisesti jos haluaa feenikslinnusta eroon, on helpompaa vain vangita se jonnekin.

Vaikka se ei ole niille välttämätöntä, feenikslintujen vahva kulturaalinen tapa on synnyttää itsensä uudelleen säännöllisin väliajoin. Rekonstituutioiden väli on pidempi vanhemmille yksilöille; tavat vaihtelevat jonkin verran, mutta nuorille feenikseille 1000-1500 Maan vuotta, iäkkäämmille 10 000 tai enemmän on tyypillistä. Yksilöt, jotka ylittävät tämän rajan huomattavasti, saatetaan teloittaa (siten pakottaen uusiutuminen) tai karkottaa pariaheina.

Järjestäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten useimmat Mahtiolennot, feeniksit järjestäytyvät pääasiallisesti sukulaisuussuhteiden mukaan. Feeniksien sukuja kutsutaan dynastioiksi, ja ne lasketaan suoraan alenevassa polvessa vanhimmasta elossa olevasta esivanhemmasta. Kukin feeniks kuuluu kaikkien vanhempiensa[3] dynastioihin. Dynastian vanhinta kutsutaan dynastiksi tai feenikslordiksi.

Feeniksin nimessä on kolme osaa: ensimmäinen on numero, joka kertoo feeniksin kokemien jälleensyntymien määrän, toinen on sen henkilökohtainen nimi, ja kolmas sukunimi, joka koostuu kaikkien dynastioiden, joista kyseinen yksilö polveutuu, nimistä. Koska täysimittainen lista dynastioista voi olla hyvin pitkä, käytännössä ilmoitetaan useimmiten vain yhdestä kolmeen vanhinta ja kunnianarvoisinta sukulinjaa. Dynasteilla ei ole kolmatta nimeä, vaan heidän etunimensä on myös heidän sukunimensä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Phoenix down".
  2. Tarkkaa syytä ei tunneta, mutta uskotaan, että myötätuntoenergia jotenkin katalysoi kyynelten latentin magian. Suunnitelmat huijata feeniks leikkaaamaan sipulia kuolemattomuuseliksiirin toivossa ovat siis tuomittuja epäonnistumaan.
  3. Mahtiolentojen lisääntymistavat voivat olla monimutkaisia.