Dekhva

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Stop hand.png
Tämä artikkeli kertoo todellisesta super-, hyper- tai jopa kybervallasta,
jonka joukot tulevat tuhoamaan sinut täysin, mikäli vandalisoit tätä artikkelia!
Dekhva
Tsa.jpg
Voimakkuus:E/D
Vaarallisuus:C
Älykkyys:C+

Dekhvat ovat varsin epämiellyttäviä olentoja, jotka ovat saattaneet huomattavia osia Keskiulottuvuudesta hallintaansa. He harrastavat mm. asutuille planeetoille soluttautumista, niiden valtaamista, satunnaisten muiden olentojen leikkelemistä ja toisinaan syömistä, veren juomista, ja kaikkein mieluiten toistensa tappamista omien uriensa edistämiseksi.

Ulkonäkö ja voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tosimuodossaan dekhvat ovat suurikokoisia mutta luurangonlaihoja, neliraajaisia, pystyssä käveleviä humanoideja, joilla on käsissään ja jaloissaan pitkät raatelukynnet. Yksilöiden välinen vaihtelu on suurta, sillä dekhvat harrastavat genominsa manipulointia, kyberneettisiä parannuksia, elinsiirtoja ja lisäävät innokkaasti erilaisten kohtaamiensa olentojen perimää omaansa (myös sillä tavalla). Useimmilla onkin ruumiissaan taktisissa paikoissa erinäisiä piikkejä, rudimentaalisia ulokkeita ja muita epämuodostumia. Kaikki ovat ihmisten silmään erittäin rumia. Yleisesti ottaen dekhvat muistuttavat aika tavalla xenomorfeja[1]. Dekhvojen keskipituus on hieman yli kaksi metriä ja veriryhmä seepia.

Kuten monet muutkin hieman voimakkaammat rodut, dekhvatkin kykenevät kuitenkin muuttamaan muotoaan, ja voivat tarvittaessa omaksua ihmisten tai muiden olentojen ulkonäön sulautuakseen niiden joukkoon. Tosimuodossaan dekhvat ovat kohtalaisen vaarallisia, sillä he ovat useimpia ihmisiä nopeampia, voimakkaampia, ilkeämpiä ja teräväkyntisempiä, ja kykenevät regeneroimaan vähäisempiä vammoja. Valemuodossa taistelutehokkuus laskee ilmeisistä syistä hieman. Yleisesti ottaen dekhvan tappaminen on varsin vaikeaa ilman vähintään biskatar-tason voimia tai raskasta aseistusta.

Dekhvoilla on myötäsyntyisiä psi-voimia, ja ne kykenevät lukemaan ajatuksia, kommunikoimaan telepaattisesti ja ohjailemaan mieliä. Monet yksilöt opettelevat lisäksi magiaa, energian käyttöä tai laajemmin psioniikkaa. Dekhvojen luuaineksella on erityisiä psi-absorbantteja ominaisuuksia, jotka tekevät heistä vaikeita havaita psionisesti. Koska dekhvojen kallo koostuu samasta aineesta, heidän ajatuksiaan on hyvin vaikea lukea ja heillä on korkea vastustuskyky mielenhallinnalle. Uloskulkevia signaaleja säännöstelee dekhvan otsassa sijaitseva erityinen luu- ja hermorakenne, joka toimii eräänlaisena telepaattisena venttiilinä estäen ei-toivottujen signaalien läpipääsyn.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dekhvojen yleisluonteen perinteinen kuvaus on "hyvin epämiellyttävä". Vähemmän virallisissa yhteyksissä suositaan termejä "vittumainen paskiainen" ja "kusipää". Dekhvat ovat väkivaltaisia ja yleisesti ottaen ilkeämielisiä ja pahantahtoisia. Sanotaan, että dekhva puukottaisi vaikka omaa isoäitiään selkään jos uskoisi sillä tavoin edistävänsä omaa etuaan tai tuottavansa kärsimystä jollekulle muulle, mutta oikeastaan tämä on vähättelyä. Mieluummin dekhvat tekevät tämän muiden isoäideille, sillä tällöin he voivat tuottaa kärsimystä näille muille ja edistää omaa etuaan samanaikaisesti, ja heidän isoäitinsä ovat vielä pahempia. Paras tapa pummata dekhvalta ryyppy on työntää pitkä tikku hänen kurkkuunsa[2] ja paras tapa saattaa sellainen hämmennyksiin on antaa sille kaksi koiranpentua, sillä se ei osaa päättää, kumpaa potkia ensiksi. Määrittelevimpiä piirteitä ovat vallanhimo, sadismi[3], väkivaltainen äkkipikaisuus ja yleinen ilkeämielisyys ja epämiellyttävä asenne. Dekhvat ovat kuitenkin myös omalla tavallaan loogisia ja järjestelmällisiä olentoja, joiden kanssa on, toisin kuin usein väitetään, mahdollista neuvotella, jos kohta ei turvallista. Dekhvojen tyypillisimmät suuntaumukset ovat pahuus-kaaos-akselilla.

Yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dekhvojen historian muutamat ensimmäiset kymmenen tuhatta vuotta heidän hallintotapansa oli hobbessilainen luonnontila, jossa isoimmat ja ilkeimmät hallitsivat kunnes jäivät vielä isompien ja ilkeämpien jalkoihin, joutuivat joukolla alamaistensa yllättämiksi tai löysivät puukon selästään. Tämä esidynastinen kausi loppui, kun dekhvat saivat planeetalleen saapuneelta ulottuvuusmatkaajalta kuulla perinnöllisestä monarkiasta, jonka päättivät olevan hyvä idea. Tappavan loogisina olentoina dekvhoille oli myös heti selvä, miten vallanperimys tulisi tapahtumaan järjestelmässä, jossa perijä nousee valtaan edeltäjänsä kuollessa. Tästä muodostettiin dekhvojen järjestäytymismallin perusperiaate. Dekhvat kiittivät ulottuvuusmatkaajaa perinteiseen tapaan kiskomalla hänen selkärankansa irti ja aloittivat sisällissodan sen päättämiseksi, kenestä tulisi ensimmäinen Dekhvakeisari.

Dekhvayhteiskunta on monimutkainen ja voimakkaan hierarkinen. Yksilön arvo perustuu lähinnä sille, kuinka monia olentoja hänen toimintansa on lyhentänyt pään mitalla, ja sille, kuinka suuri osa hänen vihamiehistään on entisiä vihamiehiä. Laillinen valta on peräisin ainoastaan yksimielisyydestä (yksi dekhva on sitä mieltä, että laillinen valta kuuluu hänelle, ja kaikki eri mieltä olevat ovat kuolleita), ja siirtyy verenperintönä tai ainakin verisesti. Järjestelyä voitaisiin kuvailla eräänlaiseksi meritokratiaksi, sillä valta päätyy yleensä julmimmalle ja säälimättömimmälle. Aivan huipulla on keisari (ei Keisari tai KEisari), joka teoriassa johtaa kaikkia dekhvoja absoluuttisena diktaattorina, hänen alapuolellaan aatelisto, ja alimpana kaikki muut.

Dekhvojen etiketti ja käyttäytymissäännöt ovat varsinkin aatelin keskuudessa hyvin tiukkoja ja yksityiskohtaisia, ja niitä noudatetaan maanisella tarkkuudella, sitä innokkaammin mitä lähempänä arvojärjestyksessä dekhvat ovat toisiaan. Tämä johtuu siitä että dekhvojen yhteiskunnassa kaikki loukkaukset ovat määritelmällisesti verisiä ja seuraukset sen mukaiset. Usein väärän haarukan valitseminen salaatin syömiseen on ainoa mitä tarvitaan vierustoverin haarukan siirtymiseen salaatinsyöjän kylkiluiden väliin[4]. Dekhvojen sosiaalisia tapaamisia on kuvailtu erittäin pitkittyneeksi rituaalisen taistelun muodoksi, jossa joukko dekhvoja käyttäytyy jäykän korrektisti ja vaihtaa kohteliaisuuksia kunnes jonkun hermo pettää ja verilöyly alkaa.

Keisari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dekhvojen valtapyramidin huipulla on keisari, joka on kaikkien dekhvojen ylivaltias, jonka vasalleja kaikki aatelishuoneet ovat, ja jonka suku tyypillisesti on Dekhvaimperiumin suurin yksittäinen maanavaruudenomistaja[5]. Keisarin todellinen valta riippuu pitkälti keisarista. Historiallisesti useimmat keisarit putoavat toiseen kahdesta ryhmästä: helposti manipuloitavat keulakuvat ja jopa dekhvojen mittapuulla sekopäiset tyrannit. Ensimmäisen Universumin sodan aikana Dekhvakeisari on sodan alkaessa noin 200 Maan vuotta hallinnut Nhqdrrrk II, jota pidettään yleisesti seniilinä ja mielisokeana, mutta joka yht'kaikki on kyllin kykenevä arvaamattomaan, silmittömään väkivaltaan pitääkseen vallantavoittelijat varovaisina ja kyllin ohjailtavissa pitääkseen vallanpitäjät tyytyväisinä.

Aateli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dekhvojen yhteiskunta perustuu omia stellaarisia läänityksiään hoitaville aatelissuvuille ja -huoneille, jotka toimivat osin feudaalisten maanomistajien, osin yhtiöiden, osin mafioiden ja, omine armeijoineen ja usein omine ulkopoliittisine pyrkimyksineen, osin itsenäisten tähtivaltioiden tavoin[6]. Dekhvojen lisääntymistavat ovat monimutkaisia[7] ja adoptiotavat vielä monimutkaisempia, mutta periaatteessa kunkin huoneen keskiössä on jaetusta esivanhemmasta polveutumisensa katsova ydinklaani, tämän ympärillä vaihteleva määrä kadettihaaroja ja lopuksi suuri joukko huoneen palveluksessa olevia, mutta sukuun kuulumattomia jäseniä. Koska dekhvat ovat tyypin 1 kuolemattomia, ovat aatelisarvot vahvemmin yksilö- kuin sukukohtaisia, ja sukupolvenvaihdos merkitsee usein myös muutoksia huoneen valta-asemassa. Aatelishuoneiden väliset suhteet ovat pitkälle formalisoitua ja monien perinnesääntöjen sitomaa kamppailua, joka käydään hovijuonittelun, salamurhien, sabotaasiin ja rituaalisten yhteenottojen, joita ulkopuolisten ja toisinaan dekhvojen itsensä on vaikea erottaa avoimesta sisällissodasta, kautta.

Aateli jakaantuu yksittäisen planeetan tai enintään yhden kokonaisen aurinkokunnan kokoisia läänityksiä hallitseviin alempiin huoneisiin sekä useita aurinkokuntia hallitseviin ylempiin huoneisiin[8], ja alemmat huoneet edelleen ylempien huoneiden vasalleihin sekä suoraan keisarille alamaisiin itsenäisiin huoneisiin. Dekhvojen omat termit vaihtelevat, mutta imperiumin ulkopuolella ylempien sukujen päitä nimitetään ruhtinaiksi, itsenäisten alempien sukujen lordeiksi ja vasallisukujen alilordeiksi. Aateliset hallinnoivat osia alueistaan suoraan henkilökohtaisena omaisuutenaan ja osalle nimitetään erilaisia kuvernöörejä ja komissaareja tai sallitaan vaihtelevan laajuinen itsehallinto. Dekhvojen keskushallinnon toimintakyky on riippuvainen sen kyvystä suostutella tai painostaa aatelishuoneita; aatelisstatus itsessään ei ole vaadittu korkeissa viroissa, mutta usein käytännössä välttämätön. Siviilihallintoa ja sotilashallintoa ei ole vahvasti erotettu, sillä dekhvojen vallankäyttötapojen vuoksi ne joka tapauksessa muistuttavat hyvin paljon toisiaan[9].

Suurvisiiri ja valtaneuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarista virallisesti arvossa seuraava on suurvisiiri, joka on tämän lähin neuvonantaja sekä Dekhvaimperiumin hallinnon pää. Kuten voi arvata, valikoituu suurvisiiriksi poikkeuksetta joku äärimmäisen vallanhimoinen, julma ja dekadentti sekä pirullisen ovela juonittelija, jolle yhtikäs kukaan maailmankaikkeudessa ei halua kääntää selkäänsä[10]. Suurvisiirit juonittelevat lähes poikkeuksetta keisarin syöksemiseksi vallasta; järjestely toimii keisarin eduksi, sillä näin hän tietää aina, miltä suunnalta vallankaappausyritys on todennäköisimmin tulossa, ja suurvisiirin intresseissä taas on varmistaa, ettei kukaan muu ehdi ensin.

Suurvisiirin alla kokoontuu valtaneuvosto, johon kuuluvat Imperiumin keskushallinnon tärkeinten elinten, arkkiministeriöiden, päät, joiden alaisuudessa vähäisemmät ministeriöt ja virastot toimivat, ja johon lisäksi usein nimitetään tärkeimpien aatelissukujen johtajia, keisarin suosikkeja, ansioituneita neuvonantajia sekä erilaisten valtablokkien edustajia. Jäsenten keskinäiset valtasuhteet ovat tarkoituksellisen epäselviä ja paikkoja rajallisesti, jäsenten pitämiseksi toistensa ja jäseniksi haluavien kurkuissa. Neuvoston jäsenmäärä pyörii noin kahdenkymmenen paikkeilla. Keisarista ja suurvisiiristä riippuen se voi olla voima valtaistuimen takana, kumileimasin, tai jonotuspaikka mestausta odottaville.

Arkkiministeriöiden sisäinen työnjako vaihtelee: ministeriöitä ja vastuualueita pompotellaan niiden välillä ja arkkiministeriöitä itseään yhdistellään ja jaetaan arkkiministerien yrittäessä kahmia itselleen mahdollisimman paljon valtaa ja suurvisiirin yrittäessä jakaa sitä liittolaisilleen ja estää kilpailijoitaan saamasta sitä.

Salainen palvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoituksella valtaneuvoston ulkopuolella ovat dekhvojen salaisten palveluiden, joita ensimmäiseen Universumin sotaan tultaessa on kaikkiaan kolme, päät. Näihin kuuluvat Keisarillinen turvallisuuspalvelu, joka muodollisesti varjelee dekhvojen poliittisen järjestelmän vakautta, ja käytännössä saa usein ideoita siitä, kenen pitäisi olla sen huipulla, Valtakunnallinen salainen poliisi, joka muodollisesti edistää yleistä vakautta ja valvoo siviilihallintoa, ja käytännössä hyvin usein saa ideoita siitä, kenen siviilihallintoa pitäisi johtaa, sekä Sotilastiedustelupalvelu, joka muodollisesti harjoittaa vakoilua ja vastavakoilua ulkoisia kohteita vastaan sekä valvoo asevoimia, ja käytännössä saa hyvin usein ideoita siitä, minne ja kenen johdolla armeijat pitäisi lähettää. Näiden kolmen vastuualueet ovat epäselvät, ristiriitaiset ja osin päällekkäiset. Lopputuloksena niiden toiminta edistää valtakunna vakautta vain satunnaisesti, ne eivät raportoi juuri kenellekään, niiden valtaoikeudet toimivat samalta pohjalta kuin kaikki muukin auktoriteetti dekhvojen keskuudessa, ja niiden johtajilla on juuri niin paljon valtaa, kuin he kykenevät kahmimaan muilta kahdelta. Heistä kaksi vahtii aina kolmatta, jolloin yksikään kolmesta ei ainakaan teoriassa kykene saamaan tarpeeksi valtaa aiheuttaakseen vakavia hankaluuksia. Suurin osa kaikkien kolmen järjestön ajasta ja energiasta kuluu toinen toistensa vallankaappausyritysten torjumiseen.

Asevoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dekhvojen asevoimat koostuvat karkeasti kolmesta komponentista: keisarin henkilökohtaisista joukoista, jotka edelleen jakaantuvat hänelle uskolliseen eliittiin sekä takuuvarmasti häntä vastaan tilaisuuden koittaessa kääntyviin paraatijoukkoihin, eri aatelishuoneiden yksityisarmeijoista, sekä eri puolilta imperiumia värvätyistä vakituisista joukoista. Viimeksimainituilla ei ole yhtä yhteistä komentoketjua, ja ne pyritään pitämään hajautettuina ympäri imperiumia, jotta niiden komentajat eivät saisi syytä lähteä keulimaan, tai jotta lähtiessään he ainakin suuntaisivat imperiumin ulkopuolelle. Näistä kolmesta voidaan sota- ja kriisitilanteissa muodostaa erilaisia yhdistettyjä taistelulaivastoja ja kenttäarmeijoita.

Asevoimien hallinto ja komento on erotettu toisistaan: ensimmäinen eri haaroissa eri arkkiministeriöille, jälkimmäinen keisarin tai valtaneuvoston kriisialueille nimittämille, ja niiden aatelisten, joiden läänityksiä heidän alueensa leikkaavat, määräysvallan ohittaville tähdenvartijoille tai keisarikunnan ulkopuolelle suuntautuvia operaatioita johtaville ylikomentajille. Komentoketjun huipulla on muodollisesti dekhvojen korkein komentaja, joka imperiumi n arvojärjestyksessä ottaa kolmannen paikan heti keisarin ja suurvisiirin jäljestä. Korkeimmalla komentajalla ei ole valtaa imperiumin sisäosissa, vaan ainoastaan sen rajoilla ja niiden ulkopuolella, eikä hän kuolemantuomion uhalla saa olla läsnä samassa aurinkokunnassa kuin suurvisiiri tai keisari. Varotoimista huolimatta dekhvojen historiassa poikkeuksetta ensimmäisen sotansa tai kriisinsä voitokkaasti selvittäneet korkeimmat komentajat ovat aloittaneet sotilasvallankaappauksen, ja tämän vuoksi asema pidetään yleensä vapaana. Ensimmäisen Universumin sodan aikana nimitettiin poikkeuksellisesti kolme korkeinta komentajaa, jotka johtivat sotaa samanaikaisesti eri rintamilla. Sodan päättyessä kaksi heistä oli kuollut ja kolmas kruunannut itsensä keisariksi.

Ensimmäiseen Universumin sotaan tullessa Dekhvan imperiumin asevoimat jakaantuvat seuraavasti:

  • Puolustuksen arkkiministeriön alaisuudessa Imperiumin sisäiset puolustusjoukot, sisältäen planetaariset kaartit, avaruuslinnakkeet ja lyhyen matkan avaruusalukset
  • Valloituksen arkkiministeriön alaisuudessa planetaariset miehitys- ja valtauslegioonat. Niillä on omat kuljetusaluksensa, mutta ei sota-aluksia tai pitkänmatkan tukialuksia
  • Hyökkäyksen arkkiministeriön alaisuudessa laivaston raskaampi puolisko, johon kuuluu suurin osa sen taistelulaivoista. Sen tehtäväprofiili painottaa suoraa taistelua vihollisen laivasto-osastojen kanssa
  • Laajentumisen arkkiministeriön alaisuudessa laivaston liikkuvaisempi puolisko, joka käsittää enemmistön sen taisteluristeilijöistä ja tukialuksista sekä suuren osan kevyemmistä pitkän matkan aluksista. Sen tehtävänkuva painottaa partiointa, piraattientorjuntaa ja tiedustelua sekä sodassa strategisia iskuja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tämä ei ole sattumaa; Maapallolle pesiytyneet dekhvat järjestivät Alien-elokuvien tuotannon viedäkseen heitä nähneiden ihmisten väitteiltä uskottavuuden.
  2. Sormia ei kannata käyttää, ellei halua kyetä laskemaan vain kahdeksaan.
  3. Dekhvat eivät yllä tällä saralla aivan kaaoshaltioiden tai lonkeromestarien tasolle, sillä heiltä puuttuvat edellämainittujen kärsivällisyys ja perverssi mielikuvitus. Kaikkien epäonneksi dekhvoja on kuitenkin enemmän ja he lisääntyvät nopeammin.
  4. Siis jos dekhvat käyttäisivät haarukoita tai söisivät salaattia, mutta ajatus on sama.
  5. Keisarillisen suvun läänitykset vastaavat itsessään alempaa kybervaltaa.
  6. Niinkin itsenäisten, että usein dekhvojen kanssa tekemiseen joutuneet erehtyvät luulemaan sen huoneen, joka sattuu olemaan heidän kurkussaan, olevan dekhvojen imperiumi kokonaisuudessaan Dekhvakeisarin olemassaolon paljastuessa kolmannen arkin alussa, kun vihollinen on jo luultu kukistetuksi.
  7. Eikä niitä varmasti aleta tässä selittää, mokoma pervo.
  8. Alemmat huoneet rinnastuvat suurvaltaluokituksessa ylempiin supervaltoihin tai alempiin hypervaltoihin, ylemmät ylempiin hypervaltoihin tai kaikkein suurimmat jopa alempiin kybervaltoihin.
  9. Tulojen arkkiministeriö tarvitsee laivaston ja armeijan voidakseen pakottaa aateliset maksamaan veronsa, ja laivasto ja armeija eivät näe syytä samalla vaivalla itse kerätä omia verojaan.
  10. Ei sillä, että tämä suurelti poikkeaisi tavallisten dekhvojen luonteenkuvauksesta; suurvisiirien oletetaan kuitenkin saamaan lajitoverinsa näyttämään suoraselkäisiltä ja vaarattomilta.