Zorgoidi

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Zorgoidi
Logo6.gif
Tieteellinen nimi:Zorgoides ferox
Voimakkuus:E+
Vaarallisuus:C/D
Älykkyys:C/D

Zorgoidit (Zorgoides ferox) ovat Keskiulottuvuudessa vaikuttava ja siellä laajalti häiriötä aiheuttanut, parvimielinen laji. Niillä on biologinen kastijärjestelmä, joka ulottuu pohjalta työläisistä lajia hallitseviin kuningattariin. Alemmat kastit eivät ole itse kovin älykkäitä, mutta voivat zorgoidien telepaattisen yhteismielen ohjauksessa silti toimia älykkäästi ja käyttää teknologiaa.

Zorgoidit yltävät kehittyneimmillään teknologian tasolle 8, mutta eivät itse juuri kehitä teknologiaa, vaan ainoastaan ryöstävät, kopioivat ja mukailevat muilta. Hylotekin lisäksi ne käyttävät runsaasti hallintaan otetuille vieraille organismeille perustuvaa orgaanista teknologiaa sekä jonkin verran primitiivistä psi-tekkiä.

Orbinien, mulkosilmäisten vihreiden hirviöiden ja skorpionimiesten ohella zorgoidit lukeutuvat tunnetuimpiin ja laajimmalle levinneisiin Keskiulottuvuuden lukuisista nälkäisistä, epäinhimillisistä avaruushirviölaumoista. Ne erottuvat kahdesta ensiksimainitusta älykkyytensä ja teknologiansa puolesta, mutta taktiikat - mieletön rynnäkkö lähietäisyydelle - ja päämäärä - kaiken saatavilla olevan biomassan assimiloiminen - ovat samat kuin kaikilla muillakin vastaavilla olennoilla. Zorgoidit muodostavatkin jatkuvan uhan useamman kuin yhden hypervallan rajoille ja tunnontuskista vapaan massamurhan kohteen monille Oikoumenen sankareille.

Olemus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorgoidit ovat kuusiraajaisia ja kaksinaissymmetrisiä olentoja, joilla on soikea pää sekä pitkä, vahva häntä. Kukin kuudesta raajasta on kaksinivelinen ja päättyy neljään kynsin varustettuun varpaaseen tai sormeen: kolme eteen, yksi taakse. Silmät ovat pienet ja kupumaiset. Leuat avautuvat pystysuunnassa, ja niitä on kaksi paria: ulompi, nokkamainen, ja sen takana varsinaiset, sisemmät leuat, jotka kantavat raateluhampaita, ja jotka on mahdollista työntää ulos ulompien leukojen ohitse. Vatsasta, ensimmäisen ja toisen raajaparin välistä, kasvaa kaksi paria taipuisia lonkeroita, jotka toimivat ylimääräisinä tarttuma- ja aistineliminä. Zorgoideilla on sisäinen tukiranka, mutta osia niiden ruumiista peittää lisäksi jaokkeinen panssari. Eri kasteja edustavat zorgoidit eroavat tästä peruskuvauksesta vaihtelevan paljon.

Zorgoidit ovat erittäin sopeutuvaisia, ja kykenevät selviytymään hyvin erilaisissa ympäristöissä ja biosfääreissä sekä käyttämään ravinnokseen lähes mitä vain orgaanista ainesta ja joitakin epäorgaanisia materiaaleja. Tähän liittyen niiden kudokset ja ruumiinnesteet ovat useimmille orgaanisille olennoille myrkyllisiä.

Niiden parvimieli on kaikkien zorgoidien yhdessä muodostama telepaattinen verkosto, jota kuningatar- ja valvoja-kastien yksilöt ylläpitävät ja johon muut kastit osallistuvat. Parvimieli mahdollistaa tehokkaan, sanattoman ja hierarkiattoman yhteistyön zorgoidien välillä sekä sallii alemmille kasteille jonkinasteisen älykkyyden. Parvimielen telepaattinen kaistaleveys ja tiedon kulkunopeus sen sisällä ovat rajallisia, eikä kaikki se, mitä yksi zorgoidi tietää tai kokee, välttämättä välity kaikille muille.

Zorgoidien elinkaaressa on kolme vaihetta: kuningatarzorgoidin munimasta munasta kuoriutuu toukka, joka tarpeeksi syötyään ja kasvettuaan koteloituu ja kuoriutuu jonkin kastin edustajana. Se, minkä kastin edustaja toukasta tulee, määräytyy kuningattarilla jo ennen munintaa, muilla toukkavaiheessa ravinnonsaannin ja yhteismielen telepaattisen ohjelmoinnin kautta.

Zorgoideille on mahdollista implantoida toukkiaan kyllin suuriin muihin eliöihin. Tällainen toukka kaivautuu isäntäeliön sisään ja menettää muotonsa muuttuen kasvustoksi, joka ulottaa kärhensä eri puolille isännän ruumista ja sulautuu tämän keskushermostoon (jos tällä sellainen on). Koska toukat ovat myös osa zorgoidien parvimieltä, toukan assimilaatio keskushermostoon yhdistää myös isäntäeliön siihen. Voimakastahtoinen olento voi kyetä vastustamaan yhteismieltä, mutta heikommat muuttuvat sen välikappaleiksi. Se, kuinka paljon itsenäisyyttä implantoiduille olennoille sallitaan, on tapauskohtaista: osa on pelkkiä tahdottomia sukkanukkeja, osa lähes täysin entisen kaltaisia mutta nyt alttiita kuningatar- ja valvojazorgoidien komennoille.

Suuntaumukseltaan zorgoidit ovat hiukan yllättävästi kallellaan Järjestykseen: vaikka ne ovatkin taipuvaisia pitämään kaikkea muuta elämää ruokana, ne eivät ole yksilötasolla mitenkään itsekkäitä vaan päinvastoin täysin valmiita uhraamaan henkensä yhdyskuntansa puolesta, ja parveiluliikehdinnästään huolimatta pitävät pesänsä puhtaina ja hyvässä järjestyksessä. Tämä ärsyttää joidenkin Järjestyksen keskiportaan jäsenten estetiikantajua kylliksi, jotta aina toisinaan zorgoidipesiä tuhoutuu mystisissä räjähdyksissä sattumalta aina juuri samaan aikaan, kun jonkin majoraenkelin aikataulussa on tyhjä kohta.

Järjestäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zorgoidit jakaantuvat viiteen kastiin:

  • Työläiset: Kasteista alin ja runsaslukuisin. Palvelevat työvoimana ja taistelussa tykinruokana. Ne eivät ole kykeneviä itsenäiseen ajatteluun, ja joutuessaan jostakin syystä parvimielen ulkopuolelle alkavat toimia vaistonvaraisesti vain vähäisiä tietoisuuden merkkejä osoittaen, tärkeimpänä päämääränään paluu parvimielen yhteyteen. Kooltaan ne ovat jokseenkin Maapallon ihmisen kokoisia.
  • Sotilaat: Työläisiä suurempia, voimakkaampia ja aggressiivisempia soturizorgoideja. Ne ovat raskaasti panssaroituja, niiden etummainen raajapari on muuttunut viikatemaisiksi teriksi, keskimmäisen raajaparin kynnet ovat suuremmat ja terävämmät, häntä päättyy pistimeen, ja vatsan lonkeroiden kärjissä on pistimiä. Työläisten tapaan kykenemättömiä itsenäiseen ajatteluun; joutuessaan parvimielen ulkopuolelle sotilaat joutuvat silmittömän raivon valtaan ja hyökkäävät kaikkia lähelleen osuvia ei-zorgoideja vastaan.
  • Metsästäjät: Fyysisesti työläisiä läheisesti muistuttava kasti, jonka jäsenillä on kuitenkin piilotettu myrkkypistin häntänsä kärjessä sekä kahden etummaisen raajaparinsa välissä levitettävät nahkapoimut, jotka mahdollistavat liitämisen ja kömpelön lennon. Ne ovat myös työläisiä hiukan kookkaampia, ja niiden silmät ovat suuremmat ja monimutkaisemmat. Työläisistä ja sotilaista poiketen ne ovat täysin tietoisia ja kykeneviä toimimaan myös parvimielen ulkopuolella. Nimi juontuu siitä, että niitä tavataan useimmiten zorgoidipesien ulkopuolella tiedustelu- ja ravinnonetsintämatkoilla, mutta ne suorittavat myös muita enemmän itsenäistä ajattelua vaativia tehtäviä.
  • Valvojat: Johtokasti, jonka jäsenet lisäksi toimivat zorgoidien yhteismielen telepaattisina tukiasemina laajentaen sen kantomatkaa sekä pitkäntähtäimen suunnitelmien laadinnasta, kehittyneemmän teknologian käyttöönotosta, jne. Ulkomuodoltaan ne ovat työläisiä suurempia mutta sotilaita pienempiä ja molempia heiveröisempiä olentoja, joiden ylimitoitetusta päästä kasvaa useita ylimääräisiä aistinlonkeroita. Ne ovat hyvin älykkäitä ja täysin kykeneviä itsenäiseen ajatteluun, mutta viettävät suurimman osan ajasta transsin kaltaisessa tilassa kommunikoiden telepaattisesti, eivätkä juuri reagoi ulkomaailman tapahtumiin.
  • Kuningattaret: Hallitsija- ja lisääntyjäkasti, jotka valvojien avustuksella viime lonkerossa johtavat kaikkia zorgoideja. Jokaisessa zorgoidiyhdyskunnassa on yksi kuningatar. Ne ovat pienen talon kokoisia, ja niillä on sekä valvojien aistinlonkerot että sotureiden panssari ja luontaiset aseet. Hännän sijasta niillä on massiivinen, paisunut, munanasettimeen päättyvä takaruumis. Jos samalla alueella (samalla planeetalla, samassa aurinkokunnassa, samassa galaksin osassa) vaikuttaa useampi kuningatar, niistä voimakkain asettuu keisarinnan rooliin ja ottaa muut komentoonsa.

Kastijaon ulkopuolella ovat olennot, jotka zorgoidit ovat ottaneet hallintaansa telepaattisella aivopesulla tai istuttamalla näihin toukkiaan, samoin toukat itse.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fyysisesti jo työläiskastin edustajat ovat ihmisiä jonkin verran voimakkaampia ja kestävämpiä, ja sotilaat voivat nostaa tonnien taakkoja ja ovat kiusallisen vaikeita saada hengiltä tai väsyttää. Metsästäjät ovat työläisiä voimakkaampia mutta jäävät huomattavasti jälkeen sotilaista, ja kuningattaret vielä sotilaitakin huomattavasti voimakkaampia, kykeneviä tuhoamaan rakennuksia halutessaan. Valvojat sitävastoin ovat varsin heiveröisiä. Zorgoidit paranevat vammoista nopeasti, ovat immuuneja useimmille sairauksille ja myrkyille, ja voivat kasvattaa menetettyjä raajoja takaisin. Niiden paranaminen ei kuitenkaan ole kyllin nopeaa, jotta se voitaisiin katsoa todelliseksi regeneraatioksi - poikkeuksena kuningattaret, joilla on alhaisen keskitason regeneraatio.

Zorgoidien puruvoima on huomattava ja niiden kynnet, käsiterät ja pistimet hyvin vahvoja ja teräviä, sotilaskastin yksilöiden kohdalla kylliksi pärjätäkseen tavanomaisille synteettisille materiaaleille. Sotilaiden panssarit ovat kyllin lujia kestääkseen pienikaliiperisia luoteja tai heikompien laser- ja energia-aseiden osumia kärsimättä suurempia vammoja, kuningattarien vielä vankempia.

Kaikilla zorgoideilla on luontainen psi-kyky kommunikoida lajitovereidensa kanssa. Metsästäjien ESP on kyllin vahva, jotta ne voivat havaita vieraiden mielten läsnäolon sekä toisinaan aistia voimakkaita pinta-ajatuksia, mutta ei riitä varsinaiseen ajatustenlukuun. Valvojilla ja kuningattarilla on varteenotettavia telepaattisia, ja vähäisemmissä määrin telekineettisiä, voimia. Molemmat ovat kykeneviä pitkän matkan telepatiaan toistensa kanssa. Omien kykyjensä tueksi ne voivat täpätä lisävoimaa parvimielestä; tällä on kuitenkin rajansa, sillä se rasittaa zorgoidia itseään ja heikentää parvimielen signaalia. Toinen kuningattarien ja valvojien käytössä oleva voima on projisoituminen alempien kastien zorgoidien mieliin, jolloin ne kokevat mitä tämä kokee ja voivat suoraan ohjata tämän toimia.

Aisteista zorgoidien hajuaisti on hyvin terävä, kuulo varsin hyvä, ja mutta näkö heikko. Metsästäjien aistit ovat kaikilta osin terävät; sitä vastoin valvojat ja kuningattaret ovat lähes sokeita, ja luottavat psioniseen havainnointiin.

Parvimieleen kuuluminen antaa zorgoideille jonkin verran suojaa telepaattisilta hyökkäyksiltä, ja lisäksi sen tuottama telepaattinen melu voi häiritä tai lamauttaa valmistautumattomia telepaatteja. Se on kuitenkin myös heikkous, sillä kyllin voimakas psyykikko voi kyetä eristämään zorgoideja yhteismielestä, jolloin niiden toimintakyky ja koordinaatio heikkenevät selvästi.

Kaikkiaan sotilaskastin zorgoidit voidaan katsoa heikoiksi undremal biskatareiksi seinien tason tuhokapasiteetillaan tyypillisen valvojan ollessa mentaalivoimiensa ansiosta vankka undremal ja kuningattaren alivam biskatar.