Arkhon

Hömppäpediasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Arkhonit ovat Järjestyksestä syntyneitä palvelusolentoja, jotka toimivat Majoraalisen tahdon välikappaleina universumissamme. Arkhonit sekoitetaan joskus enkeleihin tai demoneihin, mutta ne eivät ole kumpiakaan, vaan kokonaan omanlaisiaan olioita.

Olemus ja voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkhonien eri alalajit poikkeavat ulkoiselta olemukseltaan toisistaan niin jyrkästi, että niitä voi olla silmämääräisesti vaikea tunnistaa saman rodun edustajiksi, mutta kaikilla on samanlainen perusolemus. Arkhonien olemassaolon perusta on Majoraenergiasta koostuva ydin. Ydin on rakenteeltaan modulaarinen, ja koostuu kiinteän keskusosasen ympärille kootuista sisäkkäisistä kortekseista, joista jokainen rakentaa sisempien pohjalta ja laajentaa niiden funktionaliteettia. Uloin korteksi on dominantissa asemassa ja sanelee sen, miten sisempien korteksien ominaisuudet ilmenevät, mistä seurauksena arkhonilajien väliset eroavaisuudet. Korteksien määrä riippuu arkhonin voimista: korkeampitasoisilla niitä on useampia. Enimmäismäärä on yhdeksän, ja kaikkein alimmilla ei ole lainkaan kortekseja, vaan niiden ydin koostuu vain paljastaa pohjaosasta.

Arkhonien voimat vaihtelevat[1], mutta kaikilla on jonkinlainen energiamanipulaatiokyky. Taika- ja psi-voimiin sen sijaan ei ole juurikaan panostettu, ja ne ovat arkhoneilla vähäiset tai olemattomat. Arkhoneilla on alhaisen keskitason regeneraatio: niin kauan kuin ydin säilyy ehjänä, ne voivat ajan kanssa korjata kaiken kärsimänsä vahingon.

Suurimmalta osalta arkhoneista puuttuvat kokonaan tunteet, persoonallisuus, mielipiteet, mielikuvitus, huumorintaju ja aika lailla kaikki muukin inhimillinen, ja vain ylempien tasojen yksilöillä on sielu tai vapaa tahto. Ne ovat täysin keskittyneitä tehtäviinsä, joiden toteutuksessa ne toimivat kylmän mekaanisesti ja järkähtämättömän, eivätkä tunne vähäisintäkään mielenkiintoa mitään sellaista, mikä ei suoraan liity tähän tehtävään tai vaikuta sen toteutukseen, kohtaan[2]. Arkhonit ovat myös olemuksellisella tasolla kykenemättömiä rikkomaan käskyjä tai jättämään niitä täyttämättä (paitsi mikäli ne ovat ristiriitaisia tai muuten virheellisiä). Tästä kaikesta on seuraamuksena tietty aloitekyvyn ja luovuuden puute, jota monet Järjestyksen nokkaolennot tosin eivät pidä yksinomaan heikkoutena.

Arkhonit muodostavat lajin tasolla eräänlaisen yhteismielen. Sen perusta on sfäärien musiikki, korkeimman asteen arkhonien tuottamaa ja kaikkien arkhonien ylläpitämää jaettu kantoaalto, joka resonoi arkhonien energiaydinten kanssa. Sfäärien musiikin harmoniat auttavat arkhoneita koordinoimaan toimintaansa muiden arkhonien kanssa, sillä kahden arkhonin ollessa ristiriitaisella asialla syntyy sfäärien musiikkiin riitasointuja[3].

Arkhonit eivät kykene lisääntymään luonnollisesti, vaan niitä valmistetaan Valiksessa.

Järjestäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkhoneita on olemassa kaikkiaan kymmentä alalajia tai mallia, jotka on numeroitu voimien mukaan vahvimmasta heikoimpaan. Jokainen taso operoi eri "taajuudella" tai "kanavalla" sfäärien musiikissa, ja on herkistynyt useamman muun tason taajuuksille. Näin jokainen laji ottaa ja antaa käskyjä useita rinnakkaisia reittejä myöten.

1. taso - Pleromaattiset arkhonit
Kaikista arkhoneista voimakkaimmat. Ne ovat täydellisiä olentoja siinä suhteessa että niillä on (absoluuttisen järjestyksen täyttämä) sielu ja tietoisuus. Niiden tehtäviin kuuluu kaikkien muiden arkhonien valvominen. Tuottavat sfäärien musiikkia ja valvovat arkhonien toiminnan ja ohjelmoinnin jatkuvia tarkastuksia ja alustuksia. Näitä olentoja on olemassa yhteensä 36 kappaletta, jotka on sijoitettu siten, että kussakin Valiksen kahdeksasta alaulottuvuudesta on neljä, ja Defendiksessä neljä.
2. taso - Kariittiset arkhonit
Alempien arkhonien toimintaa ohjaavat, valvovat ja analysoivat arkhonit. Jakavat ylempää tulevat direktiivit alempien tasojen toimintayksiköille ja koordinoivat arkhonien yhteistoimintaa toistensa sekä muiden Järjestyksen palvelijoiden kanssa. Niiden ruumiit koostuvat useista sisäkkäisistä, säännöllisen muotoisista, venttiiliaukkojen yhdistämistä energiakentistä. Raportoivat pleromaattisille arkhoneille.
3. taso - Sigeeniset arkhonit
Puoliuniikit, jotakin tiettyä tehtävää varten rakennetut arkhonit. Usein samasta "muotista" valmistetaan useita kopioita. Näiden sarjojen välillä sigeenisten arkhonien ulkonäkö vaihtelee villisti, mutta ne ovat yleensä suurikokoisia ja kauhistuttavia. Sellaisella saattaa esimerkiksi olla sadan kilometrin pituinen, kauttaaltaan karvainen varsi, tuhat siipiparia ja kymmenentuhatta silmää tasaisesti ruumiinsa pinnalla. Raportoivat pleromaattisille ja kariittisille arkhoneille.
4. taso - Ennoeeniset arkhonit
Vastaavat kosmisen tason tehtävistä, kuten taivaankappaleiden pitämisestä säädetyillä radoillaan ja ulottuvuuksienvälisten voimaviivojen valvonnasta, sekä alempien arkhonien suuren skaalan sijoittelusta. Niillä ei ole lainkaan kiinteää ruumista, vaan niiden ydintä ympäröivä olemus on pelkkä muodoton energiapilvi. Raportoivat kariittisille arkhoneille.
5. taso - Teleettiset arkhonit
Ylimmän johdon ja alempien tasojen välissä olevat arkhonit, joille monet tärkeät päätökset lopulta delegoituvat. Niillä on suhteessa kaikista tasoista eniten päätäntävalta, mutta ne eivät koskaan tee mitään yksinään, vaan toimivat aina kolmen, viiden tai seitsemän yksilön muodostamissa komiteoissa, jotka tekevät päätöksen vasta saavutettuaan täydellisen yksimielisyyden. Ruumiis koostuu kierteisestä keskusmassasta, josta erkanee useita pareja todellisuusenergiasta koostuvia monitoimielimiä. Raportoivat ennoeenisille ja kariittisille arkhoneille.
6. taso - Monogeneettiset arkhonit
Lähettiläät, jotka toimivat välittäjinä Järjestyksen ja kuolevaisten sivilisaatioiden välillä sekä muissa diplomatia- ja PR-tehtävissä. Koska ne ovat arkhonien hierarkiassa keskellä, niillä on myös tärkeä koordinoiva rooli. Alimpia arkhoneita, joilla on sielu. Tosimuodossaan näyttävät aika tavalla jättiläismäisiltä rukoilijasirkoilta, mutta esiintyvät usein valemuodoissa[4]. Raportoivat teleettisille, ennoeenisille, kariittisille, sigeenisille ja pleromaattisille arkhoneille.
7. taso - Aleteettiset arkhonit
Suunnittelijat ja analyytikot, jotka seulovat alempien arkhonien keräämää raakadataa, laativat lopulliset suunnitelmat ylhäältä tulevien käskyjen täytäntöönpanosta ja suorittavat erilaisia laskelmia. Aleteettisia alemmilla tasoilla olevat arkhonit eivät enää tee ratkaisuja, vaan ainoastaan soveltavat annettuja ohjeita. Ulkomuodoltaan monimutkaisten symbolien kieppuvia pilviä. Raportoivat monogeneettisille ja ennoeenisille arkhoneille.
8. taso - Eklesiastiset arkhonit
Byrokraatteja, jotka kirjoittavat raportteja, leimaavat papereita sekä valvovat ja säätelevät Järjestyksen kannalta jokapäiväisten tointen toteuttamista. Aineellisessa muodossa ilmentyessään näyttävät päältäpäin päästä varpaisiin yltäviin kaapuihin pukeutuneilta jättiläisiltä, mutta kaavun alla ei ole mitään. Raportoivat aleteettisille, monogeneettisille ja teleettisille arkhoneille.
9. taso - Ooriset arkhonit
Vartijoita ja välittäjiä, joille lankeavat monet vartiointi-, partiointi-, saatto- ja tiedustelutehtävät. Tyypillisiä esimerkkejä ovat ulottuvuusporttien vartiointi ja sielujen kuljettaminen Järjestyksen tuonpuoleisiin. Ulkoisesti kohtalaisen kauhistuttavia, monimetrisiä, moniraajaisia, monisiipisiä ja monikasvoisia hirvityksiä. Raportoivat eklesiastisille, aleteettisille ja monogeneettisille arkhoneille.
10. taso - Antrooppiset arkhonit
Alin taso. Työskentelevät aineellisten asioiden parissa. Ihmiset ne näkevät lähinnä vesikolloideina. Järjestyksen näkökulmasta niitä on hyvin paljon, mutta muiden Suuntaumusten vastaavan tason olentoja on kymmeniä tai satoja kertoja enemmän. Raportoivat oorisille, eklesiastisille ja aleteettisille arkhoneille.

Suoraviivaisen arvojärjestyksen lisäksi jokainen arkhonilaji kuuluu yhteen kolmesta pylvääksi kutsutusta ryhmästä: pleromaattiset, monogeneettiset, ooriset ja antrooppiset arkhonit (tasot 1, 9 ja 10) muodostavat Harmonian pylvään, kariittiset, ennoeeniset ja aleteettiset arkhonit (tasot 2, 4 ja 7) Voiman pylvään, ja sigeeniset, teleettiset ja eklesiastiset arkhonit (tasot 3, 5 ja 8) Välttämättömyyden pylvään.

Järjestyksen hierarkiassa arkhonit on asetettu matriisirakenteeseen, jossa jokainen laji on kahden eri tahon alaisuudessa tasonsa ja pylväänsä mukaan. Pylväistä Välttämättömyyden arkhonit ovat Kawaige Cinicon, Voiman arkhonit Mazner Saiphin, ja Harmonian arkhonit Universum Majoran itsensä alaisuudessa. Tasottain arkhonit on asetettu Järjestyksen serafien auktoriteetin alle siten, että ensimmäiset kolme tasoa (pleromaattiset, kariittiset ja sigeeniset) palvelevat Velvollisuuden serafi Erzamielin, seuraavat kolme (ennoeeniset, teleettiset ja monogeneettiset) Muodon serafi Zarafielin, seuraavat kaksi tasoa (aleteettiset ja eklesiastiset) Kohtuuden serafi Ophirielin ja jäljellejäävät kaksi (ooriset ja antrooppiset) Lain serafi Menedielin alla.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arkhonien ominaisuudet ovat seurausta ytimen osien kokonaisuudesta, eivät sen yksittäisten korteksien summasta, joten vaikka ylemmillä arkhoneilla teoriassa onkin jaettujen korteksien kautta pääsy kaikkiin alempien tasojen voimiin, ne eivät välttämättä kykene käyttämään niitä yhtä hyvin kuin nämä alemmat arkhonit.
  2. Tämä ei tarkoita, että arkhoneita olisi helppo hämätä. Ne eivät ole tyhmiä, ja osaavat kutsua apuvoimia, jos tilanne ylittää niiden missioparametrit tai jos ympäristöstä kerätty data on korruptoitunutta.
  3. Yksinkertaistetusti arkhonit tietävät vaistomaisesti, milloin ovat astumassa jonkun lajitoverinsa varpaille (siis jos arkhoneilla olisi varpaita).
  4. Monogeneettiset arkhonit ovat ainoita, joilla on sanottavaa muodonmuutoskykyä.